Το σχέδιο υιοθετήθηκε προχθές Τετάρτη με δώδεκα ψήφους υπέρ (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Γουιάνα, Σλοβενία, Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Νότια Κορέα, Βρετανία), και τρεις αποχές (Κίνα, Ρωσία, Αλγερία).
Καταδικάζοντας τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή και αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα εγκλήματα των Ισραηλινών στην περιοχή με τη στήριξη των Ευρωατλαντικών, το ψήφισμα υπογραμμίζει τον ρόλο της Ερυθράς Θάλασσας ως κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και συνεπώς τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Στο ψήφισμα τονίζεται υποκριτικά η ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας» των κρατών που βρέχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, την οποία έχουν τσαλαπατήσει οι «στρατηγικοί σύμμαχοι» της ελληνικής κυβέρνησης και της αστικής τάξης βομβαρδίζοντας και αλλάζοντας τα σύνορα σε μια σειρά κράτη της περιοχής, ενώ «ενθαρρύνεται» η ανάληψη «ηγετικού ρόλου από τις χώρες της περιοχής για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας», όπως την εννοούν βέβαια οι Ευρωατλαντικοί. Καλούνται, δε, «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να υποστηρίξουν διπλωματικές λύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης.
Αφού τονίζεται ότι όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ πρέπει να συμμορφώνονται με το εμπάργκο όπλων που προέβλεπε η απόφαση 2216, απαιτείται από όλες τις χώρες να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στους Χούθι, σε μια αναφορά που φωτογραφίζει το Ιράν. Με βάση το ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι παραμένει «ενεργά δεσμευμένο» στην παρακολούθηση της κατάστασης και επισημαίνει την ετοιμότητά του να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν απαιτηθεί.
Κομπάζοντας για τον ρόλο που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των αιματοβαμμένων ευρωατλαντικών σχεδίων που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευ. Σεκέρης, στην επεξήγηση ψήφου που έκανε αμέσως μετά την ψηφοφορία, ανέφερε πως «η Ελλάδα, ως συντάκτρια της απόφασης μαζί με τις ΗΠΑ, τόνισε την επείγουσα ανάγκη συλλογικής δράσης για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι. «Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτό, εξετάζοντας διεξοδικά την προέλευση των προηγμένων όπλων που χρησιμοποιούν και διατηρώντας τη δυνατότητα εφαρμογής του στοχευμένου εμπάργκο όπλων, όπως θεσπίστηκε με το ψήφισμα 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να τονίσει ότι «η Ελλάδα ως ναυτικό κράτος δεσμεύτηκε να συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ναυτιλιακών οδών και της ασφάλειας των ναυτικών μέσω πρωτοβουλιών όπως η ναυτική επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ», της οποίας τη διοίκηση έχει αναλάβει η χώρα μας, στέλνοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις στο στόμα του λύκου.
Θυμίζουμε, η κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά τρία πλοία του Στόλου, τις φρεγάτες «Υδρα» (από τις 17/2/2024), «Ψαρά», «Σπέτσαι» και τώρα ξανά την «Υδρα» να περιπολούν στον Κόλπο του Αντεν έκαστο για περίπου 3 μήνες, βάζοντας τα πληρώματα να εμπλέκονται με πυρά εναντίον UAV, πυραύλων ή ό,τι άλλο εξαπολύουν οι Χούθι.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Σπέτσαι», αντιπλοίαρχος Κων. Χουζούρης, μιλώντας στο «in.gr» για την προσφάτως περατωθείσα αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά, περιέγραψε ένα «περιβάλλον το οποίο έχει μεγάλη επικινδυνότητα» και μια αποστολή όπου «υπάρχει πάντα ένας μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας», χαρακτηρίζοντας «επιτυχία» για το πλήρωμα «να θεωρήσουμε ότι μπορούμε άνετα να επιχειρήσουμε σε τέτοια επίπεδα επικινδυνότητας, ώστε να νιώθουμε άνετα όποτε πηγαίνουμε σε τέτοια μέρη».
Πρόσθεσε για το πλήρωμα ότι «κατάφερε πολύ γρήγορα να αποκτήσει μια νοοτροπία σχεδόν πολεμική και να έχουμε όλοι την αίσθηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο μπορεί να έρθει». «Οι απειλές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι σχετικά διαφορετικές με αυτές που μέχρι τώρα έχουμε στη Μεσόγειο» και «αυτό μας έκανε να αισθανθούμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι και για επιχειρήσεις πέρα από αυτές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε, στη ρότα της ντόπιας αστικής τάξης για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και σχεδιασμούς. Δίνοντας άλλωστε και το υπόβαθρο των πολυδιαφημισμένων νέων εξοπλισμών, ο κυβερνήτης είπε ότι με τις αναμενόμενες γαλλικές φρεγάτες FDI, «οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολύ περισσότερες και θα μας κάνουν κι εμάς να μπορούμε να δούμε ίσως ακόμα και μεγαλύτερα εύρη περιοχών επιχειρήσεων».
Σε αυτό το φόντο, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας αναμένεται να επισκεφτεί τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων για να επισκεφτεί εταιρείες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και anti-drone συστημάτων στο σχέδιο αγορών για τη δημιουργία αντιαεροπορικού, αντιπυραυλικού και και anti-drone «θόλου» στο Αιγαίο. Προγραμματίζει, εξάλλου, να έχει συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως και να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Hellenic American Leadership Council (HALC), εκτελεστικός διευθυντής του οποίου είναι ο Εντι Ζεμενίδης, αλλά και σε εκδήλωση που διοργανώνει το αμερικανοεβραϊκό λόμπι.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 13.00, σε πολιτική συγκέντρωση - συνεστίαση στις Σέρρες, στην αίθουσα δεξιώσεων «Olympion Hall».