ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει για την «υψηλότατη αναβάθμιση των σχέσεων με ΗΠΑ»...

Και τη μετατροπή της σε «αξιόπιστο και ωφέλιμο στρατηγικό εταίρο», μετά και την ένταξη του νησιού σε τρία στρατιωτικά προγράμματα της Ουάσιγκτον

2024 The Associated Press. All

Την απόφαση των ΗΠΑ, «που αντικατοπτρίζει το υψηλότατο επίπεδο αναβάθμισης των διμερών σχέσεων των χωρών μας και που θα συμβάλει αναμφισβήτητα στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας και στην ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλιστικού μας προγράμματος» χαιρέτισε, χτες, ξανά η κυπριακή κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή επίσημη οριστικοποίηση (με ανακοίνωση από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν) για ένταξη της νήσου σε τρία στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS), στο Πρόγραμμα Παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) και στα Προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών (Title 10 Security Assistance Programs).

Οπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την ενεργητική, πρωτοβουλιακή διπλωματία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ενισχύεται σημαντικά το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας και εδραιώνεται η Κύπρος ως αξιόπιστος, ωφέλιμος και στρατηγικός εταίρος». Με φόντο δε την αξιοποίηση της Κύπρου σε μια σειρά από «αντιτρομοκρατικά» πλήγματα και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις του ευρωατλαντικού άξονα στη Μέση Ανατολή, ο Κ. Λετυμπιώτης επέμεινε να χαρακτηρίζει την απόφαση «ιστορική εξέλιξη» που «συνιστά ακόμα μια απόδειξη της ενίσχυσης της στρατηγικής αξίας της χώρας μας» με «πολιτικά μηνύματα (...) ισχυρά και ουσιαστικά». Τα μόνα «μηνύματα» βέβαια για τον λαό του νησιού είναι οι τεράστιοι κίνδυνοι από τη μετατροπή του σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Κληθείς, δε, να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 του μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η αξιοποίηση της Κύπρου στα ευρωατλαντικά σχέδια δεν αποτελεί συγκυριακή επιλογή των επιτελείων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οπως είπε, «οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ πλέον εδράζονται σε στέρεα θεμέλια, εδράζονται σε σχέσεις αξιοπιστίας», ενώ θύμισε ότι «η τελευταία τροπολογία για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολυμερείς ασκήσεις - που είναι το μόνο κράτος μέλος, το οποίο δεν είναι μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη - ήταν πρωτοβουλία και των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ, ενώ το πρώτο βήμα για την επίτευξη του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών επετεύχθη επί Προεδρίας Τραμπ και όταν υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης». Μεταξύ άλλων έσπευσε να επισημάνει ότι «αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί τον "οδικό χάρτη" με συγκεκριμένα παραδοτέα, είναι αυτός που διασφαλίζει τη συνέχεια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και, άλλωστε, και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε, ήδη, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ντ. Τραμπ, κάτι το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αμελητέο ούτε αυτονόητο. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές - τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω - που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, προτού καν αναλάβει». Για να καταλήξει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της σαφούς, ξεκάθαρου προσανατολισμού, εξωτερικής μας πολιτικής, ενισχύοντας, διευρύνοντας τις πολύ σημαντικές συνεργασίες που έχουμε με κράτη και της περιοχής, αλλά και κράτη όπως οι ΗΠΑ».

Από τη μεριά του, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανέφερε ότι «η κίνηση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός», προσθέτοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, «σε συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, για την προστασία της ασφάλειας του τουρκοκυπριακού λαού».

Συμβιβαστική λύση προκρίνει και η Μόσχα

Σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται οι διεργασίες και γύρω από το Κυπριακό, με την αναβάθμιση στα ΝΑΤΟικά σχέδια να πηγαίνει χέρι χέρι με την επιτάχυνση των σχεδιασμών που οδηγούν σε διχοτόμηση και αναγνώριση της τουρκικής κατοχής.

Σειρά δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για συνάντηση των δύο πλευρών μέσα στον Φλεβάρη. Μεταξύ άλλων παίζουν «σενάρια» για τις 10 Φλεβάρη, με άφιξη στην Κύπρο φυσικά και της βοηθού γγ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ντι Κάρλο.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι «αυτή η επίσκεψη στην Κύπρο και στην περιοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της προεργασίας για τη σύγκληση της πολυμερούς διάσκεψης» και ότι, «ήδη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλει, έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση για να υπάρξει θετική κατάληξη. Για να υπάρξει, όμως, θετική κατάληξη θα πρέπει να υπάρξει και ειλικρινής πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα επιδειχθεί η αυτονόητη βούληση για να υπάρξει θετική κατάληξη».

Από τη μεριά της, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση συντακτών, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε: «Εμείς επανειλημμένως έχουμε υπογραμμίσει ότι η συμβιβαστική λύση πρέπει να διαμορφωθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, χωρίς έξωθεν πίεση, με υποχρεωτικό υπολογισμό των συμφερόντων, των ανησυχιών των δύο κοινοτήτων, τόσο των Ελλήνων, όσο και των Τούρκων».


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «DIANA»
Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες δεν γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα!

«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Καμία έρευνα για πολεμικούς σκοπούς!». Το παραπάνω ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν εργαζόμενοι ερευνητές που συμμετείχαν χτες στην παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, ενώ την παράσταση διαμαρτυρίας στήριξαν, επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων και Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι).

Την ίδια ώρα, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» πραγματοποιούνταν το «kick-off meeting» (η εναρκτήρια συνάντηση) του «Πρώτου Ελληνικού Επιταχυντή» για διττές τεχνολογίες, μέλους του ΝΑΤΟ, «DIANA», μια συνάντηση που στοχεύει στη στήριξη - χρηματοδοτικά και επιχειρηματικά - της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών με ταυτόχρονη πολιτική και πολεμική εφαρμογή, έτσι ώστε - όπως δηλώνουν τα ίδια τα στελέχη του ΝΑΤΟ - να διατηρηθεί το «τεχνολογικό προβάδισμα» της δολοφονικής μηχανής, με νέα και πιο δολοφονικά όπλα, τα οποία μόνο συμφορά μπορούν να φέρουν στους λαούς.

«Η συνενοχή στο έγκλημα δεν αποτελεί "πρόκληση και ευκαιρία" για τους εργαζόμενους και τους ερευνητές, όπως διαφημίζεται, αλλά πρόσκληση να αποδεχτούμε τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας - εσχάτως και των ερευνητικών μας κέντρων - σε απέραντες ΝΑΤΟικές υποδομές, καθιστώντας μας ταυτόχρονα στόχους, θύτες και θύματα. Να αποδεχτούμε πως η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ερευνητικών κέντρων, η ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματά μας, οι ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες συμβάσεις μπορούν να αντισταθμιστούν με spin-offs και start-ups που πρέπει να δημιουργήσουμε, για να χρηματοδοτηθούμε από πολεμικές μηχανές και οργανισμούς», ξεκαθάρισαν οι διαδηλωτές φωνάζοντας: Δώστε λεφτά για έρευνα - Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.

«Την ίδια ώρα, που ως υψηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι γνωρίζουμε τις δυνατότητες της επιστήμης για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ολόκληρης της κοινωνίας, την ίδια ώρα βλέπουμε συνεχώς τις ανάγκες μας να μην καλύπτονται και να αξιοποιείται η δεινή οικονομική κατάσταση των ερευνητικών κέντρων και των Πανεπιστημίων ως μοχλός πίεσης για τη στήριξη των πολεμικών σχεδιασμών», υπογραμμίζουν και διεκδικούν:

-- Να απεμπλακούν τα ερευνητικά κέντρα μας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιταχυντή.

-- Επαρκή χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ερευνητής. Ακόμα η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Το «παρών» στο πλευρό των ερευνητών έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Αλλο ένα πόστο στον ευρωατλαντικό καταμερισμό

Η χώρα γίνεται έδρα του προγράμματος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, GOVSATCOM

Αλλο ένα πόστο στον ευρωατλαντικό καταμερισμό καταλαμβάνει η χώρα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη πάσης φύσης αποστολών εν μέσω κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και με τους κινδύνους από τη «δράση» άλλων κέντρων να απλώνονται σε κάθε κλάδο και πεδίο.

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Αμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν την επιλογή της Ελλάδας ως μίας εκ των δύο εδρών του προγράμματος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, GOVSATCOM. «Με απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ελλάδα επιλέχθηκε μαζί με τη Γερμανία να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση μίας από τις πλέον κρίσιμες υποδομές ασφαλείας της ΕΕ, η οποία θα λειτουργεί στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι το 2051», τονίζεται σχετικά.

Παραπέρα διευκρινίζεται ότι το GOVSATCOM hub που θα λειτουργεί στην Ελλάδα, «ως μέρος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος, θα αποτελεί τον κόμβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών για κρίσιμες υποδομές όλων των κρατών - μελών της ΕΕ χωρίς καμία δυνατότητα παρεμβολής από τρίτες χώρες ή άλλες εξωτερικές απειλές». Ισχυρίζονται εξάλλου ότι το έργο «ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την αναδεικνύει σε κομβικό παίκτη στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ΕΕ», τοποθετώντας την Ελλάδα «στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στους τομείς της καινοτομίας και της ασφάλειας».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση «αναδεικνύει τον γεωπολιτικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας της ΕΕ», ενώ «η φιλοξενία του κόμβου στην Αττική αποτελεί επίσης μια έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που δείχνει η ΕΕ στις υποδομές μας και στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες». Επίσης ότι ο κόμβος «θα διασφαλίσει ασφαλείς και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες για την Αμυνα της χώρας, την προστασία κρίσιμων υποδομών και τη διαχείριση κρίσεων στην ΕΕ», με όλα αυτά φυσικά να διαβάζονται και ...ανάποδα, ότι δηλαδή όλες οι υποδομές της χώρας καθίστανται ακόμα περισσότερο στόχος των ανταγωνιστών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ