Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να χάσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι | Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές μπροστά στη μεγάλη μάχη
Τα συνδικάτα ετοιμάζονται να απεργήσουν για τρίτη φορά μέσα σε ισάριθμους μήνες, μετά την κλαδική απεργία που είχαν οργανώσει στις 6 Νοέμβρη, αλλά και τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Η Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει ότι η απεργία και οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται για τις 22 Γενάρη είναι ο επόμενος «μεγάλος σταθμός» και πως οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με «νέα απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Φλεβάρη» και μαζική κινητοποίηση των σωματείων.
«Το μήνυμα, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και στην κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο και δεν πρέπει να το προσπεράσουν ούτε να το υποτιμήσουν: "Θα αγωνιστούμε μέχρι να νικήσουμε - Δεν κάνουμε πίσω"», τονίζει η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει: «Ως εδώ! Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να πληρώσουν η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση».
Διεκδικούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα. Για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 ευρώ, για ανειδίκευτο εργάτη 54 ευρώ. Αύξηση των επιδομάτων και των τριετιών που προσαυξάνουν το μεροκάματο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλοπής των ενσήμων. Εδώ και τώρα αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.
Στην τελική ευθεία μπροστά στην κινητοποίηση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας φροντίζει ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς. «Στο πλαίσιο της ευθύνης που μας αναλογεί να συμβάλουμε στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, η Διοίκηση και τα Παραρτήματα του Συνδικάτου οργανώνουμε καθημερινά και με εντεινόμενο ρυθμό εξορμήσεις και συνελεύσεις», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Γάκιας. Ετσι, κλιμάκια του Συνδικάτου βρίσκονται «στο πόδι», συζητώντας με τους οικοδόμους τόσο σε μεγάλα εργοτάξια (Ελληνικό, πρώην «Hilton» κ.ά.) όσο και σε μικρότερα έργα και γιαπιά.
«Υπάρχει καλό κλίμα, υπάρχουν διαθέσεις για αγώνα, υπάρχει συμφωνία με το πλαίσιο αιτημάτων», τονίζει. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να υπογράψουμε Σύμβαση, κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Με τον στόχο αυτό, προετοιμαζόμαστε για νέα απεργιακή κλιμάκωση στα μέσα του Φλεβάρη. Αυτή είναι η απάντησή μας στην προκλητική στάση της εργοδοσίας, που καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ, σε μια συγκυρία μάλιστα στην οποία, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται, η κερδοφορία της έχει εκτοξευθεί, τροφοδοτούμενη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου. Οπως εξηγεί, ο αγωνιστικός βηματισμός στον κλάδο είναι μέρος των κινητοποιήσεων με τις οποίες οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς αντιπαρατίθενται στην εργοδοσία και στην αντιλαϊκή πολιτική που τη στηρίζει, διεκδικούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών και δικαιωμάτων.
«Σε όσους ευθύνονται για την κατάσταση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, λέμε το εξής: Με τον αγώνα μας, η μόνη διέξοδος που θα τους δώσουμε είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου την Τετάρτη να απεργήσουν, να σταματήσουν κάθε εργασία σε μικρούς και μεγάλους χώρους, αλλά και να δώσουν το "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία που θα κατευθυνθεί στα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης, όπου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση», καταλήγει ο Παναγιώτης Γάκιας.
Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ετοιμάζονται να βάλουν «στον πάγο» το εργοτάξιο οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό. Το επιχειρησιακό Σωματείο έχει εδώ και καιρό πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση, ενώ ενημερώνει τους εργαζόμενους για την κινητοποίηση και τα αιτήματά της με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις. «Τα αιτήματα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και την κήρυξή της ως υποχρεωτικής, για διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων, για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, είναι αιτήματα η σημασία των οποίων γίνεται κατανοητή από τους συναδέλφους», επισημαίνει ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο στο Ελληνικό. Στο έδαφος αυτό, οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να τα διεκδικήσουν παίρνοντας μέρος στην απεργία, αλλά και διαδηλώνοντας πίσω από το πανό του Σωματείου.
Εξάλλου, η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης συνδέεται, όπως εξηγεί, με τον αγώνα που δίνουν στον χώρο για την επιχειρησιακή Σύμβαση, η οποία θα καλύπτει όλο το προσωπικό ανεξάρτητα από ειδικότητα, από τους οικοδόμους και τους μηχανικούς μέχρι τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη φύλαξη και την καθαριότητα.
«Εργολάβοι και κατασκευαστές επιμένουν να αναφέρονται στην έλλειψη εργατικών χεριών», σχολιάζει ο Βάλσαμος Συρίγος και προσθέτει πως τα ...παράπονα της εργοδοσίας δεν έχουν να κάνουν με τη δυσκολία να βρεθούν εργαζόμενοι. «Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουν είναι φθηνό εργατικό δυναμικό», δηλαδή να καλύπτουν την ανάγκη για προσωπικό σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα κινείται σε ανοδική τροχιά, με εργαζόμενους κακοπληρωμένους, που να δουλεύουν με ατελείωτα ωράρια και ελλιπή μέτρα προστασίας. «Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας αντοχής, απαιτεί να δυναμώσουμε την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την πυγμή μας», τονίζει ο συνδικαλιστής, ξεκαθαρίζοντας πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι δεδομένη.
Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς ετοιμάζει τη μεγάλη απεργιακή μάχη και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρό του Αγγελο Γεράκη να στέκεται στις παρεμβάσεις σε μεγάλα εργοτάξια, όπως: Fly over, Λιμάνι, εργοτάξιο Fix, γιαπιά στη Θέρμης, Παιδιατρικού και Ογκολογικού νοσοκομείου.
Και μεταφέροντας το θετικό κλίμα ανάμεσα στους εργάτες, ο Αγγ. Γεράκης υπογραμμίζει ότι στα γιαπιά «συνειδητοποιούν ότι γύρω τους γίνεται χορός εκατομμυρίων από τις κατασκευαστικές εταιρείες και την ίδια ώρα το μεροκάματό τους μπορεί να έχει ανεβεί αλλά το τρώει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Επιπλέον, το ένσημο είναι πολύ χαμηλό ακόμα, αφού εξαρτάται από τον εκάστοτε εργολάβο το ύψος του ενσήμου που θα δώσει.
Από εκεί γεννιέται και η ανάγκη για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης που να είναι αναγκαστική και υποχρεωτική για όλους, ώστε να εξασφαλίζεται το κατώτερο ένσημο και μεροκάματο για όλους σύμφωνα με την πρόταση της Ομοσπονδίας, που σημαίνει 54 ευρώ για τον ανειδίκευτο, 57 ευρώ για τον βοηθό και 60 ευρώ για τον τεχνίτη. Μεροκάματο που με τις τριετίες μπορεί να φτάσει στα 84 ευρώ και φυσικά να υπολογίζεται στο 7ωρο. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι ότι όσο λιγότερο εργαζόμαστε μπορούμε να κερδίσουμε και στον μισθό και στην ξεκούραση».
Ειδική αναφορά γίνεται για τη σημασία της μάχης για τα υπέρ αγνώστων ένσημα: «Είναι ιδρώτας των οικοδόμων, λεφτά δικά μας που παράνομα παρακρατεί ο ΕΦΚΑ με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων από το 1985 και εδώ. Είναι μερικά εκατομμύρια ένσημα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν πολλούς συναδέλφους που πλησιάζουν στη σύνταξη και δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα, καθώς μεσολάβησε η 10ετής κρίση και η κλοπή των ενσήμων από τους εργολάβους. Αυτά τα ένσημα μπορούμε να τα δώσουμε σε συναδέλφους ώστε να καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη και να μην αναγκάζονται να δουλεύουν στα 60, 65 ή και 70 τους χρόνια στη σκληρή δουλειά, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των κατασκευών και να αυξάνεται και ο κίνδυνος για εργατικά "ατυχήματα".
Επίσης ανοίγουμε και τη συζήτηση για σύνταξη στα 58 χρόνια, ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων και το αίτημα οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα (υδραυλικοί, γυψοσανιδάδες, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) να μπουν όλοι στα οικοδομικά ένσημα.
Προχωράμε με αισιοδοξία. Η απεργία στις 22 μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τις διεκδικήσεις μας».
«Την ερχόμενη Τετάρτη οι μηχανικοί και τεχνικοί που εργαζόμαστε στους κατασκευαστικούς ομίλους, σε τεχνικά και μελετητικά γραφεία και εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών κατεβαίνουμε ξανά σε απεργία», αναφέρει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην Αθήνα.
Και ξεχωρίζει ότι «μόνο ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο με τους οικοδόμους και τις υπόλοιπες ειδικότητες ηλεκτρολόγους, χειριστές κ.λπ. μπορεί να κάμψει την αδιαλλαξία του ΣΤΕΑΤ των ομίλων ΤΕΡΝΑ - AKTOR - AVAX - ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ κ.λπ. αλλά και των φορέων (ΣΑΤΕ - ΣΕΓΜ - ΠΕΣΕΔΕ κ.λπ.) των υπόλοιπων τεχνικών μελετητικών εταιρειών. Αυτών δηλαδή που αρνούνται να υπογράψουμε κλαδική ΣΣΕ που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με ΔΠΥ με ουσιαστικές αυξήσεις στον μισθό».
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι θέλουν να βγάλουν το τεράστιο ανεκτέλεστο των 17 δισ. ευρώ με το ελάχιστο "κόστος" για μισθούς και μεροκάματα, με το ελάχιστο εργατικό δυναμικό με ατέλειωτα ωράρια και αχαλίνωτη εντατικοποίηση, που γεννούν τις συνθήκες για επαναλαμβανόμενα εργοδοτικά εγκλήματα που ονομάζουν "ατυχήματα"».
Συγκεκριμένα για τις συνθήκες δουλειάς αναφέρει: «Οι μισθωτοί μηχανικοί τεχνικοί που εργαζόμαστε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στα μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, τη Γραμμή 4 Μετρό και συνολικά στον κλάδο, δουλεύουμε 10ωρα - 12ωρα, Σαββατοκύριακα, 60 ακόμα και 72 ώρες τη βδομάδα, με έναν "κλειστό" "συμφωνημένο" μισθό, χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, χωρίς τις νόμιμες άδειες, ακάλυπτοι σε περίπτωση εργατικού "ατυχήματος", χωρίς εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλισή μας».
Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως «εάν δεν καλυφθούμε απ' την εργοδοτική πλευρά, όπως πήραμε απόφαση στη μαζική Γενική μας Συνέλευση, προχωράμε σε απεργιακή κλιμάκωση στις 12 και 13 Φλεβάρη.
Μόνο αγωνιστικά μπορούμε να επιβάλουμε στους εργοδότες την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κάλυψη των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αυτή η μάχη αφορά όλους τους εργαζόμενους με "μπλοκάκι" σε κάθε κλάδο».
Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της απεργίας των οικοδόμων, την Τετάρτη 22 Γενάρη, προγραμματίζονται: