ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΑΠ ΑΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώνεται από την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ» (ΟΠΑΠ ΑΕ) ότι το ΔΣ της εταιρείας στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου 2001 ενέκρινε τις Λογιστικές Καταστάσεις Α' εξαμήνου 2001 και αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος συνολικού ποσού δέκα οκτώ δισεκατομμυρίων πεντακοσίων δύο εκατομμυρίων (18.502.000.000) δραχμών στους μετόχους της εταιρείας.

Το ΔΣ της εταιρείας στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου 2001 αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος πενήντα οκτώ (58) δραχμών για κάθε μετοχή στους κατόχους μετοχών της εταιρείας κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ της 29-8-2001.

Η καταβολή του προμερίσματος αρχίζει την 25-9-2001 μέσω του Πανελλαδικού δικτύου των καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος με αποστολή δίγραμμων επιταγών στους δικαιούχους μέχρι την 25-1-2001. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας αυτής η καταβολή του προμερίσματος θα γίνεται μόνο από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Κολωνού 2 - Αθήνα).

Για την πληρωμή του προμερίσματος είναι απαραίτητη η προσκόμιση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των μετόχων, η δε πληρωμή σε άλλο πρόσωπο θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση εξουσιοδότησης του δικαιούχου, θεωρημένη από αστυνομική αρχή.

Για πληροφορίες οι μέτοχοι παρακαλούνται να απευθύνονται στο τμήμα μετόχων της εταιρείας (τηλ. 5248.811, ώρες 9.00 έως 14.000, υπεύθυνος κος Μαγγανάς)

Η Γένοβα, η ATTAC και ο «ρεφορμιστής» Κάρολος...

Το μεγαλείο της εκσυγχρονιστικής «αριστερής» αντίληψης του ΣΥΝ επιχειρεί να παρουσιάσει ο Δημήτρης Στρατούλης σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» στις 17 του Αυγούστου για τη Γένοβα, το κίνημα της ATTAC, το φόρο Tobin, την πολυχρωμία του νέου πλανητικού κινήματος, που αποτελεί και το μεγαλείο του, και το ΚΚΕ, που αρνείται να αναγνωρίσει το νέο πολύχρωμο μεγαλείο και βγάζει... αναθεωρητή και τον Κάρολο Μαρξ!

Αν τα παραπάνω αποτελούν το μεγαλείο της σύγχρονης «αριστερής» σκέψης, τότε στα σίγουρα θα «τρίζουν τα κόκαλα» του Κάρολου, όχι όμως από κάποια προσπάθεια του ΚΚΕ να τον κατατάξει στο χώρο της αναθεώρησης, αλλά από τις ιδεολογικές αλχημείες των σύγχρονων αναθεωρητών που συσχετίζουν τις δικές τους θέσεις για τη θεώρηση των σύγχρονων φαινομένων με τις απόψεις του ιδρυτή της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Στο άρθρο του ηγετικού στελέχους του ΣΥΝ απολυτοποιείται το κίνημα ΑΤΑΚ (Σύλλογος για τη Φορολόγηση των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και τη Βοήθεια προς τους Πολίτες) και η επιδιωκόμενη από αυτόν επιβολή του φόρου Tobin. Πρόκειται για την επιβολή ενός φόρου στις διεθνείς κινήσεις των χρηματιστικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων και παράλληλα η ίδρυση ενός Ταμείου στα πλαίσια του ΟΗΕ, που θα φροντίζει για τη διανομή πόρων με σκοπό την κάλυψη των αναπτυξιακών και κοινωνικών αναγκών των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Το βασικό θέμα, φυσικά, με την επιβολή ενός τέτοιου φόρου και τη λειτουργία ενός παρόμοιου Ταμείου, που ο συγγραφέας του εν λόγω άρθρου αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει, λόγω εκσυγχρονιστικού μένους, είναι ποιος ελέγχει το Ταμείο και την είσπραξη και διοχέτευση του φόρου. Ποιες δυνάμεις και ποιοι μηχανισμοί έχουν την εξουσία και διαφεντεύουν την κατανομή των πόρων του πλανήτη. Ο ιμπεριαλισμός και οι διεθνείς μηχανισμοί του φυσικά δεν έχουν κανένα συμφέρον να χρησιμοποιήσουν τους πόρους ενός τέτοιου Ταμείου για να εξαλείψουν τις κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Διάφορα Ταμεία για βοήθεια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου λειτουργούν και σήμερα στα πλαίσια του ΟΗΕ. Δεν μπορεί όμως κανείς να ισχυριστεί ότι η λειτουργία των Ταμείων αυτών άλλαξε τις τύχες του Τρίτου Κόσμου ή ότι περιόρισε τη ληστρική δραστηριότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τι είναι αυτό το στοιχείο που θα εξασφάλιζε την επιτυχία ενός Ταμείου αυτού του είδους με βάση τα σημερινά δεδομένα στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων;

Μόνο ο συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής τάξης και την αντικατάσταση της ληστρικής κερδοσκοπίας του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών με τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τις ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στους λαούς αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για μια τέτοια εξέλιξη. Για τον ίδιο λόγο για να γίνει πράξη η διαπίστωση του Μαρξ ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη, θα πρέπει να προηγηθεί ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο μεγάλος επαναστάτης οραματιστής. Το να μπουν οι άνθρωποι πριν από τα κέρδη σε ένα κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στο κέρδος το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, είναι το ίδιο ουτοπικό με το να βάζει κανείς το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα και να περιμένει ότι τα πρόβατά του είναι ασφαλισμένα!

Ο Κάρολος Μαρξ, που κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν ουτοπιστής, διακήρυττε με υποδειγματική συνέπεια ότι μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού μπορούν να μπουν οι βάσεις για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και το πέρασμα της ανθρώπινης κοινωνίας από το στάδιο της βαρβαρότητας στο στάδιο του πολιτισμού. Πού το βρήκαν λοιπόν οι ιδεολογίσκοι του ΣΥΝ ότι το ΚΚΕ θεωρεί και τον Μαρξ αναθεωρητή. Αναθεωρητές και μάλιστα με λοφίο και απολογητές του καπιταλισμού είναι όσοι μπερδεύουν τις δικές τους ουτοπικές θεωρήσεις για «εξανθρωπισμό» του καπιταλισμού με διάφορα φτιασιδώματα, με τις μεγαλοφυείς διαπιστώσεις του θεωρητικού δάσκαλου της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Αλλά ας επανέλθουμε στα καθ' ημάς. Τα γεγονότα της Γένοβας δεν ήταν τίποτα άλλο από το λαϊκό ξέσπασμα ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία που εκφράζεται με την «παγκοσμιοποίηση». Ηταν ο προπομπός του διεθνούς κινήματος που σίγουρα θα αναπτυχθεί για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Είναι φυσικό με την πολυχρωμία που παρουσιάζει αυτό το κίνημα να υπάρχουν σ' αυτό δυνάμεις που θέλουν απλώς να περιορίσουν κάποιες υπερβολές του καπιταλισμού και της «παγκοσμιοποίησης», να «εξανθρωπίσουν» τον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε ότι ανήκει σ' αυτούς που, όπως και ο Κάρολος Μαρξ, πιστεύουν ότι δεν εξανθρωπίζεται ο καπιταλισμός αλλά είναι χρέος των δυνάμεων της Αριστεράς και της επανάστασης να παλέψουν για την ανατροπή του. Αυτό είναι και το πραγματικό μεγαλείο του μαρξισμού, το επαναστατικό του περιεχόμενο.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Δήμου, στρατηγό ε.α. και τον Λευτέρη Βερυβάκη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, μια συζήτηση με τους: Μάκη Κάρδαρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, Γιώργο Δομβρίνη γραμματέα της ΚΟΒ υπαλλήλων του ΟΑΕΔ του ΚΚΕ, άλλο στέλεχος του ΚΚΕ, τον διοικητή του ΟΑΕΔ Τηλέμαχο Παλαιολόγο και τον εργατικό συντάκτη της «Ελευθεροτυπίας» Χρήστο Μέγα, που παρεμβαίνουν τηλεφωνικά στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Εκδήλωση για τους πεσόντες μέχρι το 1949

Ο Δήμος Καρπενησίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Νικολάου και με τον Δημήτρη Γ. Σερέτη, δωρητή της μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των πεσόντων κατά τα έτη 1912-1949, καθιερώνει από φέτος γιορτασμό της μνήμης τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, στη γενέτειρά τους, τον Αγιο Νικόλαο Ευρυτανίας. Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Μισή ώρα αργότερα θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, στις 10.45 π.μ. τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας, στις 11 π.μ. κατάθεση στεφανιών, στις 11.15 χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου Ιωάννη Σερέτη και στις 11.25 π.μ. οι σύντομοι χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα στην ίδια πλατεία.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ξανασερβίρει το «παγωμένο» θέμα των ταυτοτήτων

Το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες ετοιμάζεται να ανακινήσει η Εκκλησία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, στις 28 του Αυγούστου, στις 11.00 π.μ., ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα ανακοινώσει, παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τον αριθμό των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Σύμφωνα με όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, ο αριθμός των υπογραφών έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε τον Ιούνη η αναβολή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος για το «δημοψήφισμα», με πρόσχημα τη μη εμπλοκή της Εκκλησίας σε... πολιτικές διαμάχες, επειδή την περίοδο εκείνη ανακοινώθηκε η επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και δεν ήθελε η Εκκλησία να γίνει μέρος του πολιτικού προβλήματος. Τώρα πλέον η Εκκλησία εμφανίζεται αποδεσμευμένη από αυτόν τον περιορισμό και ετοιμάζεται να κινηθεί με γοργούς ρυθμούς, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα επιδιώξει να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, προκειμένου να του παραδώσει τον τελικό αριθμό, ενώ θα ακολουθήσουν και επαφές της αρμόδιας επιτροπής της Ιεράς Συνόδου με την πολιτική ηγεσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ