ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΕΣΜΕΣ
Αυξομειώσεις στις βάσεις των σχολών

Αναρτούνται σήμερα το μεσημέρι στα λύκεια όλης της χώρας οι κατάλογοι με τα ονόματα των επιτυχόντων που συμμετείχαν φέτος για τρίτη και τελευταία φορά στις γενικές εξετάσεις με το σύστημα των δεσμών, καθώς χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις για την εισαγωγή στα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προθεσμία εγγραφής στις σχολές θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με το νέο σύστημα θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις φετινές Γενικές Εξετάσεις με δέσμες υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο συνολικά 19.987 υποψήφιοι (απόφοιτοι ΤΕΛ, ΕΠΛ, Εσπερινών Λυκείων) και απ' αυτούς εισάγονται στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 8.494.

Ωραιοποίηση από το υπουργείο

Με αφορμή τις ανακοινώσεις αυτές, ο ΓΓ του υπουργείου Θ. Τσουροπλής επισήμανε ότι περίπου ο ένας στους δύο «μπαίνει» σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας και επιδόθηκε σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της σημερινής εκπαιδευτικής πραγματικότητας, αναφερόμενος και στους υποψηφίους με το νέο εξεταστικό σύστημα, που τόνισε ότι «όσοι είναι οι υποψήφιοι τόσοι θα είναι και οι εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ωστόσο αυτό που αποκρύβεται από αυτή την... ειδυλλιακή εικόνα είναι το γεγονός ότι στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει πραγματοποιηθεί μια βίαιη εκδίωξη των μαθητών από το Λύκειο, αλλά και από το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα. Οι ταξικοί φραγμοί που ορθώθηκαν απέτρεψαν χιλιάδες παιδιά από τα λαϊκά στρώματα να επιλέξουν το λύκειο, που έχει γίνει προθάλαμος για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, ενώ τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας κατηγορηματικά για «μη αλλαγή του εξεταστικού συστήματος τουλάχιστον μέχρι το 2004», λίγη σημασία έχουν.

Αυξομειώσεις στις βάσεις

Σε ό,τι αφορά αυτά καθεαυτά τα στοιχεία σχετικά με τις βάσεις παρατηρείται πτώση στις τρεις πρώτες δέσμες (Α`, Β` και Γ`) και μικρή άνοδος στη Δ` Δέσμη. Από τη σύγκριση της βαθμολογίας του τελευταίου εισαγομένου σε κάθε τμήμα των Πανεπιστημίων της χώρας με την αντίστοιχη περσινή - με εξαίρεση αυτών των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, αλλά και αυτών που απαιτείται ειδικό μάθημα - προκύπτει ότι στην Α` Δέσμη παρατηρείται γενική πτώση των βάσεων. Η πτώση κυμαίνεται από 12 μέχρι και 323 μόρια. Επίσης, η βάση της δέσμης διαμορφώθηκε στα 4.176 μόρια (βαθμολογία 13,05) έναντι 4.315 που ήταν πέρσι, σημειώνοντας πτώση 139 μόρια.

Στη Β` Δέσμη παρατηρείται αύξηση από 4 μέχρι 61 μόρια στα Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα οι βάσεις μειώθηκαν μέχρι και 77 μόρια. Η βάση της Β` δέσμης διαμορφώθηκε στα 5.510 μόρια (βαθμολογία 17,21) έναντι 5.533 που ήταν πέρσι, σημειώνοντας και εδώ πτώση κατά 23 μόρια.

Στην Γ` Δέσμη, με εξαίρεση ελάχιστα τμήματα πρώτης ζήτησης στα οποία σημειώνεται αύξηση μέχρι και 61 μόρια, όπως η σχολή Φιλολογίας Αθήνας, υπάρχει μια πτώση μέχρι και 218 μόρια. Ετσι, η βάση διαμορφώθηκε στα 4.428 μόρια (βαθμολογία 13,83) σημειώνοντας μείωση κατά 199 μόρια.

Στην Δ` Δέσμη σημειώνεται μια αύξηση σε ορισμένα τμήματα μέχρι και 61 μόρια και πτώση στα υπόλοιπα μέχρι και 101 μόρια. Η βάση της δέσμης διαμορφώθηκε στα 4.552 μόρια (βαθμολογία 14,22) έναντι 4.542, πέρσι σημειώνοντας άνοδο κατά 10 μόρια.

Οι βάσεις στα ΤΕΙ της χώρας διαμορφώθηκαν ως εξής: Στην Α` Δέσμη παρατηρείται πτώση μέχρι και 406 μόρια, ενώ η βάση της διαμορφώθηκε στα 2.040 μόρια (βαθμολογία 6,3) έναντι 2.008 πέρσι, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 32 μόρια. Στη Β` Δέσμη παρουσιάζεται πτώση μέχρι και 299 μόρια, ενώ η βάση της δέσμης διαμορφώθηκε στα 4.134 (βαθμολογία 12,9) μόρια έναντι 4.357 πέρσι, σημειώνοντας μείωση κατά 223 μόρια. Στη Δ` Δέσμη παρατηρείται μείωση μέχρι και 276 μόρια. Η βάση της δέσμης διαμορφώθηκε στα 3.793 (βαθμολογία 11,85) έναντι 4.069 πέρσι, παρουσιάζοντας πτώση κατά 276 μόρια.

(Αναλυτικά οι πίνακες με τις βάσεις για όλες τις σχολές στην επόμενη σελίδα)

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με πλούσια θεματολογία κοντά στους νέους

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», σε πόλεις σε κάθε μεριά της χώρας. Οι νέοι κομμουνιστές με την πλούσια θεματολογία που έχουν οι εκδηλώσεις έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους νέους κάθε περιοχής, απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα για τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία όπως ειρήνη, παιδεία, ναρκωτικά, εργασιακές σχέσεις.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

Σήμερα, Τρίτη, στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο χωριό Μοίρες, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα «Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Αύριο, Τετάρτη:

- Στα Γιάννενα, στις 9 το βράδυ, στην Ελεούσα με θέμα «Νέοι αγρότες».

- Στον Εύδηλο Ικαρίας, στις 9 το βράδυ με θέμα «Τρομονόμος και δημοκρατικά δικαιώματα

Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου, στα Αντίκυρα Βοιωτίας, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα την Παιδεία.

Το Σάββατο, 25 Αυγούστου, εκδηλώσεις θα γίνουν:

- Στο Αλιβέρι Εύβοιας, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα «Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

- Στα Δεστρίνα Φωκίδας, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα την Ειρήνη.

- Στη Δράμα στις 8.30μμ, στο πάρκο Δημοτικού Κήπου στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Γ. Στουραΐτης γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ.

Την Κυριακή, 26 Αυγούστου, εκδηλώσεις θα γίνουν:

- Στη Σητεία, στην κεντρική πλατεία, στις 8 το βράδυ, με θέμα «Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

- Στο χωριό Λευκίμμη, στην Κέρκυρα, στις 8 το βράδυ, με θέμα τα εργασιακά.

- Στην Κω στις 6.30 μμ στο πάρκο «Ξενία» με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 14-16 του Σεπτέμβρη στη Νέα Παραλία

Με κεντρικό σύνθημα «Να αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο», το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» ανοίγει τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 14 έως και την Κυριακή 16 του Σεπτέμβρη, στο χώρο της Νέας Παραλίας.

Και μέσα από το Φεστιβάλ της η ΚΝΕ καλεί σε αγωνιστική προοπτική τη νεολαία, για την αλλαγή της κοινωνίας. Μέσα από το σημαντικό κοινωνικό-πολιτικό και πολιτιστικό αυτό γεγονός, η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ φιλοδοξεί να αναπτυχθεί μια γόνιμη, ουσιαστική επικοινωνία με τους νέους για τα καθημερινά τους προβλήματα, να αναδειχτεί η ερασιτεχνική δημιουργία και να ενθαρρυνθεί η συλλογική πρωτοβουλία. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με πολιτικές ομιλίες το βράδυ του Σαββάτου από μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το βράδυ της Κυριακής από μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ φέτος είναι ακόμη πιο πλούσιο και πλαισιώνεται με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους οι Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Χρήστος Θηβαίος, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, «Φώτα Πορείας», «ΟΝΑΡ», «Μωρά στη Φωτιά», «Dual Band», κλπ.

Στο λαϊκό πάλκο θα φιλοξενηθούν ο Β. Κορακάκης, ο Β. Κασούρας με το συγκρότημα «Μινόρε», οι Κρητικομακεδόνες και ο Β. Τολιούδης. Στο μουσικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν επίσης το συγκρότημα κρουστών της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ», η ΛΑ.ΜΟ.Σ.Α και τα Χάλκινα της Γουμένισσας.

Στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ. Θα υπάρξει αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει βράβευση του καλλιτέχνη. Το πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από ελληνικά, παλαιστινιακά και κουρδικά συγκροτήματα. Βραδιές ερασιτεχνικής δημιουργίας αφιερωμένες στο μπλουζ και στο ελληνικό έντεχνο και ροκ τραγούδι. Στο χώρο θα λειτουργούν κινηματογραφική λέσχη, έκθεση προοδευτικού βιβλίου και περίπτερα με ποικίλα θέματα που απασχολούν τη νεολαία.

  • Το Σάββατο 25 του Αυγούστου πραγματοποιείται στη Δράμα το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή». Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ., θα γίνει στο πάρκο Δημοτικού Κήπου. Θα μιλήσει ο Γ. Στουραΐτης, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ