ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχητική αύξηση του ρατσισμού σε όλον τον κόσμο

Παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στη Ν. Αφρική στις αρχές Σεπτέμβρη

Ρατσισμός, φυλετικές διακρίσεις, εθνικές συγκρούσεις, ξενοφοβία, περιθωριοποίηση, στιγματισμός και μισαλλοδοξία είναι πιεστικά προβλήματα, που απασχολούν πλέον όλον τον κόσμο, βορρά και νότο, αναπτυγμένο κι αναπτυσσόμενο. Αυτή είναι η μία παραδοχή. Η άλλη παραδοχή - με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ Κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και της Συναφούς Μισαλλοδοξίας, που θα γίνει στη Νότια Αφρική από τις 31 του Αυγούστου έως τις 7 του Σεπτέμβρη - είναι η εξής: «Πρέπει να κοιτάξουμε στις ανεπαίσθητες και συχνά βασανιστικές πραγματικότητες, που μπορεί να κρύβονται πίσω από τους τίτλους, τα έγγραφα, τις προτάσεις». Μια πραγματικότητα όμως που και την ξέρουμε, και στοιχεία συγκλονιστικά υπάρχουν για να τη στηρίξουν.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αλλού: Πόσο θα βοηθήσει η συγκεκριμένη διάσκεψη στην επίλυση αυτών των τρομακτικών, στις μέρες μας, προβλημάτων; Μπορεί κανείς να εφησυχάσει με τη διαβεβαίωση του ΟΗΕ ότι «η διακήρυξη και το σχέδιο δράσης, που θα προκύψουν απ' τη διάσκεψη, θα παρέχουν τα πρότυπα, τις δομές, τα μέτρα αντιμετώπισης για να διασφαλίσουν πλήρη αναγνώριση της αξιοπρέπειας και της ισότητας όλων, και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους»; Είναι μόνο ζήτημα... κουλτούρας ο ρατσισμός και η ξενοφοβία; `Η πηγάζει από άλλους λόγους κι άλλες αιτίες - κυρίως απ' την οικονομική αφαίμαξη όσων τον υφίστανται; Κι επειδή, ακριβώς, υπάρχουν τρομερά οικονομικά συμφέροντα πίσω απ' αυτή την ιστορία, κανείς δεν πείθεται ότι ο ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να σπρώξει το μαχαίρι ως το κόκαλο...

Πάντως, τα στοιχεία που παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Σε ειδικό κεφάλαιο, με τίτλο «Μετανάστευση και Διάκριση», τονίζεται ότι οι μετανάστες είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα και βλέπουν τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται καθημερινά, όχι μόνο ως εργαζόμενοι αλλά ως ανθρώπινα όντα. «Οι μετανάστες γίνονται όλο και περισσότερο οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για όλων των ειδών τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σήμερα, ιδιαίτερα την ανεργία, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Σε ακόμα χειρότερη θέση βρίσκονται οι μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα και βρίσκονται σε μια κατάσταση παρανομίας, καθώς και τα θύματα της εμπορίας - κυρίως γυναίκες - που είναι ακόμα πιο ευάλωτα στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, 300.000-600.000 γυναίκες διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο στην ΕΕ και 45.000-50.000 γυναίκες και παιδιά γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι επίσης έντονο στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί ανησυχητική αύξηση στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία με τη μορφή της απροκάλυπτης βίας κατά των μεταναστών. Προσθέτει, δε, ότι ο ρατσισμός μπορεί να επιδεινωθεί από την άνιση κατανομή του πλούτου, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Επίσης, τονίζει, νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες - περιλαμβανομένου και του Διαδικτύου - χρησιμοποιούνται για να διασπείρουν τη ρατσιστική και ξενοφοβική προπαγάνδα εναντίον των μεταναστών. Ανησυχίες εκφράζονται ακόμα «για τη σκληρή συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (το 96% των παιδιών που δουλεύουν και κοιμούνται στους δρόμους είναι μετανάστες, τα μισά κορίτσια ηλικίας 8-14 ετών) και οι οικογένειες μεταναστών, τα περιστατικά φόβου και απόρριψης των ξένων και την αντιμετώπιση των θυμάτων εμπορίας ως εγκληματιών, εξαιτίας της μη ελεγχόμενης διαμονής τους για την οποία δεν ασκούν έλεγχο».

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αρχή απεργιακών κινητοποιήσεων

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι (κεντρική υπηρεσία υπουργείου Γεωργίας, νομαρχιών και περιφερειακών υπηρεσιών), διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

Η αρχή γίνεται με τρίωρες στάσεις εργασίας μέχρι το τέλος του Αυγούστου και στη συνέχεια θα υπάρξει κλιμάκωση με 24ώρες και 3ήμερες απεργίες μέσα στο Σεπτέμβρη. Σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) αναφέρεται πως οι γεωπόνοι του δημοσίου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και καλείται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες για τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν στην ελληνική γεωργία, τους αγρότες και τους καταναλωτές.

Τα θεσμικά αιτήματα που θέτει η ΠΕΓΔΥ είναι: Ανάκληση του άρθρου 27 του Ν. 2910/2001 και κατάργηση του άρθρου 22 του Ν. 2738/1999 και του Ν. 2503/97, για τις υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Οργάνωση του υπουργείου Γεωργίας σε τρία διοικητικά επίπεδα, κεντρική υπηρεσία, περιφέρεια, νομός. Ανάκληση των υποχρεωτικών αποσπάσεών τους από το υπουργείο Γεωργίας στους Οργανισμούς εποπτείας του (ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ.). Επιμόρφωσή τους στα νέα επιστημονικά δεδομένα της γεωπονικής επιστήμης. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Τα οικονομικά αιτήματα είναι: Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος «γεωτεχνικής ευθύνης» 150.000 δραχμές. Αύξηση του επιδόματος των «ειδικών λογαριασμών» 100.000 δραχμές μηνιαίως και χορήγησή του σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας, των περιφερειών και νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, σε εφαρμογή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, με καταβολή αναδρομικών υπολογιζομένων από το χρόνο διακοπής του. Αύξηση της «ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης» σε 20.000 δραχμές και καταβολή της ανεξαρτήτως καταλύματος διανυκτέρευσης, καθώς και αύξησης της «χιλιομετρικής αποζημίωσης» στο 1/4 της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης.

Εμεινε από καύσιμα το «Πάιπερ»;

Το ενδεχόμενο να «έμεινε» από καύσιμα το ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου «Πάιπερ 44», που κατέπεσε μόλις100 μέτρα από την παραλία του Αγίου Κοσμά προχτές το απόγευμα, ευτυχώς με σώους τους τέσσερις επιβαίνοντες, εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ο 24χρονος πιλότος του ιδιωτικού δικινητήριου αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί την περασμένη Κυριακή από τη Σαντορίνη με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, επικοινώνησε με τον Πύργο Ελέγχου και ζήτησε προτεραιότητα στην προσγείωση, αναφέροντας ότι ο ένας κινητήρας δε λειτουργεί. Τρία λεπτά αργότερα, όμως, ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ειδοποίησε ότι θα επιχειρήσει αναγκαστική προσθαλάσσωση, επειδή δε λειτουργεί και ο δεύτερος κινητήρας του αεροσκάφους. Η πρόσκρουση του «Πάιπερ» στο νερό ήταν σφοδρή. Το τετραθέσιο αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως λουόμενοι στην παραλία του Αλίμου, οι οποίοι κατάφεραν να ανασύρουν τραυματίες τους τέσσερις επιβαίνοντες. Οι τραυματίες αρχικά διακομίστηκαν στο «Ασκληπιείο» Βούλας. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, η Σ. Λιτσίου επέστρεψε στο σπίτι της, ενώ ο πιλότος Χ. Λεβέντης διακομίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο ΚΑΤ, όπως και οι Η. Βακιρτζής και η Α. Σιδηροπούλου νοσηλεύονται, επίσης.

Οι εμπειρογνώμονες της ΥΠΑ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να «έσβησε» και ο δεύτερος κινητήρας από λάθος χειρισμό του πιλότου ή από βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά, λόγω υπερφόρτωσης, μόλις «έσβησε» ο ένας κινητήρας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΑ
Βλαβερός αυταρχισμός

Από την ολιγωρία στον αυταρχισμό «πέρασε» η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για ένα θέμα που αφορά στην υγεία εκατοντάδων εργαζομένων στην υπηρεσία, οι οποίοι εργάζονται σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε υψηλές ποσότητες τοξικών ουσιών (βενζόλιο).

Η διοίκηση της ΥΠΑ αντί να αντιμετωπίσει με τη δέουσα υπευθυνότητα ένα τόσο σοβαρό θέμα, επέλεξε για πολλοστή φορά την προσφιλή της τακτική: Την προσφυγή στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή 4ωρη στάση εργασίας (12 μεσημέρι - 4 μ.μ.) που εξήγγειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αίτημα τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους.

Πάντως, πριν την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης, οι ελεγκτές κατήγγειλαν για αυταρχισμό τη διοίκηση της ΥΠΑ και αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι θα αρχίσουν νέες μετρήσεις στους χώρους εργασίας, για να διαπιστωθεί αν η συγκέντρωση βενζολίου εξακολουθεί να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις στην Υπηρεσία Ελέγχου Περιοχής, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου εργάζονται περίπου 500 υπάλληλοι της ΥΠΑ, υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση βενζολίου, τοξική ουσία ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.

Αναζητούνται οι Γάλλοι υπεύθυνοι του «Club Med»

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγήθηκε χτες ο Ιωάννης Δημαρέλης, ως ο συντηρητής της παιδικής πισίνας του γαλλικού ξενοδοχείου «Club Med» (πρώην «Golden Coast») στη Νέα Μάκρη, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου ένα 7χρονο αγόρι από τη Γαλλία έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του. Εναντίον του συλληφθέντα ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Ισίδ. Ντογιάκο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 22ο τακτικό ανακριτή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ηλεκτρολόγος και ότι ήταν υπεύθυνος μόνο για τον ηλεκτροφωτισμό της πισίνας. Από τις αστυνομικές αρχές αναζητούνται, επίσης, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, Ολιβιέ Μπερζερέ, και ο συνάδελφος του Ι. Δημαρέλη, Αλέν Σιλέ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ο μικρός Αχελ Μπλιν έπαιζε με άλλα παιδιά στην πισίνα του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμενε με τη μητέρα και τον παππού του. Κάποια στιγμή το πόδι του ακούμπησε το καπάκι του αγωγού φιλτραρίσματος, που βρίσκεται στον πάτο της πισίνας. Αμέσως τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός ανανέωσης του νερού, που ρούφηξε το παιδί και το σφήνωσε σε μια τρύπα διαμέτρου 30 εκατοστών, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη του νερού... Αν κάποιος έκλεινε εκείνη τη στιγμή τη βάνα του νερού, το παιδί δε θα πνιγόταν. Ομως, αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς το αντλιοστάσιο ήταν κλειδωμένο.

Ενοικοι του ξενοδοχείου τόνιζαν ότι μόλις το προηγούμενο Σάββατο είχε τοποθετηθεί καλύπτρα στον αγωγό μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους. Ωστόσο, δεν ήταν βιδωμένη, με αποτέλεσμα να φύγει από τη θέση της. Κατάγγειλαν, ακόμα, την απουσία ναυαγοσώστη.

ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύεται σήμερα στις 11.30 π.μ. στις Ανω Καρυές Μεγαλόπολης Αρκαδίας η

ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

σύζυγος στη ζωή του Παναγιώτη Καραγιάννη αγωνιστή της Εθν. Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Μακρυνείας και Θέρμου της ΠΕΑΕΑ, μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας το δεκαήμερο 15 έως 24 Αυγούστου 2001, πραγματοποιεί την 5η Εκθεση αντιστασιακού, ιστορικού, λογοτεχνικού και παιδικού, βιβλίου. Παράλληλα, λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με αντιστασιακό περιεχόμενο, καθώς και έργων ζωγραφικής του αντιστασιακού ζωγράφου Γ. Φαρσακίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ