«Ανθρακες ο θησαυρός» για όσους περίμεναν στήριξη από τα αστικά κόμματα στο δίκαιο αίτημα για την επαναφορά τους
Και, όπως σημειώνει η ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), καταρχήν «έλειψε κάθε ίχνος αυτοκριτικής από τους εκπροσώπους τους, όταν ήταν αυτά που κατάργησαν τους συγκεκριμένους μισθούς, μείωσαν τους υπόλοιπους, παγίωσαν τις περικοπές, καταδικάζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους σε μισθούς πείνας. Οταν έλεγαν ψέματα σε δικαστήρια ότι "οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης". Οταν ενοχοποιούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους στη λογική ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε", ισχυριζόμενα ότι "δεν θα ξαναγυρίσουμε στις εξαλλοσύνες του 2008", χρειάζεται "σύνεση και ευθύνη για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας" και πολλά άλλα».
Ετσι, η ΔΑΣ χαρακτηρίζει «άνθρακες τον θησαυρό» για όσους περίμεναν στήριξη από τα αστικά κόμματα στο δίκαιο αίτημα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Η ΔΑΣ απαντά και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς ειδικά των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα «οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν και τα Δώρα καταργήθηκαν από "ιδεοληψία"». Κι αυτό, γιατί όπως ξεκαθαρίζει, «οι περικοπές έγιναν γιατί η οικονομία που στηρίζουν έχει ως "ιερό δισκοπότηρο" τα κέρδη του κεφαλαίου. Γιατί σε αυτή την οικονομία οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι "εκτός" δημοσιονομικών αντοχών. Υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της, την πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την εκπλήρωση των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων. Οι περικοπές δεν έγιναν ως προσωρινό μέτρο λόγω μνημονίων. Εγιναν για να διατηρηθούν και μετά τα μνημόνια, όπως έγινε και με τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα, γιατί προετοίμαζαν τους όρους της επόμενης μέρας, τους όρους που υπάρχουν τώρα, στην περίοδο της ανάπτυξης».
Οσο για τις αναφορές εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΣ σημειώνει: «Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που δεν τόλμησε καν να ξεστομίσει ότι θα υπάρξει επαναφορά των Δώρων αν το κόμμα του επανέλθει στην κυβέρνηση. Ψελλίζοντας κάτι για ενίσχυση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων με ένα "ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο" που θα παίρνει υπόψη του τις "δημοσιονομικές αντοχές" ταυτίστηκε με την κυβέρνηση, δίνοντας ταυτόχρονα διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο ως "υπεύθυνη αντιπολίτευση". Μήπως τα ίδια δεν επικαλείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν απορρίπτει το δίκαιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων;
Είναι υποκριτικό όταν είσαι υπερασπιστής των δημοσιονομικών στόχων, της επίτευξης των "ματωμένων" πλεονασμάτων, της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της οικονομίας, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα να το "παίζεις" και υπερασπιστής των εργατικών δικαιωμάτων.
Αποτελεί θράσος η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση τροπολογίας δήθεν για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Αλήθεια, αν στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων, γιατί σφύριζε αδιάφορα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όταν μόλις τον Οκτώβρη, 645 συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν στα κόμματα τις θέσεις τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για να κατατεθεί πρόταση νόμου στη Βουλή; Μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου».
Η ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως «λωτοφάγοι δεν είμαστε. Μπορεί κόμματα που κυβέρνησαν ή αποτελούνται από στελέχη που είχαν κυβερνητική θέση, να κάνουν τώρα ότι δεν ξέρουν τίποτα για το "έγκλημα", όμως η επίθεση στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων έχει φαρδιά - πλατιά τη δική τους υπογραφή. Και στον δρόμο αυτόν συνεχίζουν, με τη σύμπλευσή τους στη φοροληστεία του λαού και τη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου, με τις πολεμικές - ΝΑΤΟικές δαπάνες, με τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, με την πρόσφατη ψήφιση και στήριξη του νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μονιμοποίηση για τους δημοσίους υπαλλήλους όλων των περικοπών των τελευταίων χρόνων, και αυτής του 13ου και 14ου μισθού.
Από κοντά και οι δυνάμεις τους στην ΑΔΕΔΥ, που ζητούν από τους εργαζόμενους να στριμώξουν τις ανάγκες τους στις "δημοσιονομικές αντοχές", που βαυκαλίζονται με τις επενδύσεις και τους ρυθμούς "ανάπτυξης", που μιλούν για "αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση με τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό δεν διαφοροποιούνται από τις επιλογές των κομμάτων τους, ούτε καν τις αμφισβητούν.
Μία μπορεί να είναι η μόνη απάντηση των εργαζομένων:
Οργάνωση στα συνδικάτα, αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, αγώνας και διεκδίκηση απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για:
-- Αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
-- Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
-- Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια, ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
-- Κατάργηση του χαρατσιού της "ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας".
-- Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016 - 2017 που έχει "παγώσει".
-- Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της "αξιολόγησης". Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική "αξιολόγηση" και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
-- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία».
Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας
Τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών από το επίδομα ανεργίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σηματοδοτεί η «πιλοτική εφαρμογή» του νέου τρόπου καθορισμού των δικαιούχων, αφού αυξάνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων από 125 σε 175.
Υπενθυμίζεται ότι η πιλοτική εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ για την επιδοματική πολιτική της ΔΥΠΑ ξεκινά να εφαρμόζεται από φέτος σε μερικές χιλιάδες ανέργων, και ήδη φαίνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο τσεκούρωμα των επιδομάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, και στον βαθμό που θα εφαρμοστεί ο αριθμός των 175 ενσήμων ως απαίτηση για ένταξη στο επίδομα, αυτομάτως πετιούνται εκτός χιλιάδες εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια) που λόγω των σχέσεων εργασίας - λάστιχο εργάζονται λίγους μήνες τον χρόνο, και μέχρι τώρα συντηρούνταν όπως - όπως με το επίδομα όταν έχαναν τη δουλειά τους.
Τον αποκλεισμό αυτόν που φέρνει η εφαρμογή της «πιλοτικής δράσης για την Τακτική Επιδότηση Ανεργίας» καταγγέλλει και το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
«Δίπλα σε όλα τα δίκαια αιτήματά μας, τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για επιδότηση όλων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του τελευταίου μισθού, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, που θα κατοχυρώνει και αυτό το δίκαιο αίτημα», τονίζει, προσθέτοντας:
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον απαιτούμενο ετήσιο αριθμό των ενσήμων σε 175 (από 125) για τη διασφάλιση του επιδόματος ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες αποκλείει από το δικαίωμα αυτό χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους.
Με τη γενίκευση της "πιλοτικής δράσης" η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο ζοφερή, αφού με το υφιστάμενο πλαίσιο του επιδόματος ανεργίας, το οποίο κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα με βάση το τεράστιο κόστος ζωής, το λαμβάνουν μόλις 1 στους 10 ανέργους πανελλαδικά».
Επισημαίνοντας την οικονομική εξόντωση στην οποία οδηγούνται χιλιάδες αναπληρωτές και οι οικογένειές τους, το ΔΣ της ΔΟΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ, να μην προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση, αυξήσεις στους μισθούς τώρα, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, στήριξη της διαβίωσης σε όσους και όσες εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να προσμετρώνται οι μέρες άδειας κύησης και λοχείας για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, εξίσωση αδειών μόνιμων - αναπληρωτών, χορήγηση 9μηνης άδειας ανατροφής στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις θέσεις του κλάδου.
Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά πέντε φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα προτάσεις νόμου και τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.
Πιο πρόσφατη προσπάθεια του Κόμματος να ανοίξει αυτή η συζήτηση και στη Βουλή, με την κυβέρνηση να την απορρίπτει, στηριγμένη στην «αφωνία» των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς κ.ά., ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη. Τότε, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή την πρόταση νόμου των πάνω από 600 συνδικάτων, στην οποία προβλεπόταν και η επαναφορά των κλεμμένων Δώρων για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, αντίστοιχες προσπάθειες έκανε το ΚΚΕ από το 2021:
-- Οκτώβρης 2024: Κατάθεση τροπολογίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Στο ένα και μοναδικό άρθρο της τροπολογίας του ΚΚΕ αναφερόταν: «Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ανερχόμενα το κάθε ένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και στο μισό της μηνιαίας σύνταξης». Απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα κόμματα δεν βγάζουν άχνα, γυρνούν την πλάτη στο δίκαιο αίτημα.
-- Δεκέμβρης 2023: Το ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, τα άλλα κόμματα σιωπούν.
-- Δεκέμβρης 2022 - Νοέμβρης 2022: Η τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού απορρίπτεται όχι μία αλλά δύο φορές μέσα σε 15 μέρες από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ!
-- Δεκέμβρης 2021: Τροπολογία του ΚΚΕ που αφορά την κατάργηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου και την επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο. Απορρίπτεται από τα κόμματα που τα είχαν περικόψει.