Και τα πολύτιμα διδάγματα του
Την εκδήλωση προλόγισε ο Βασίλης Παππάς, μέλος της ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ. Αναδεικνύοντας τα συμπεράσματα από την πολιτική στάση των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, επεσήμανε ότι «...οι αστοί δεν νοιάζονταν για την απελευθέρωση, παρά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους και μετά απ' αυτήν... αφού εγκατέλειψαν τον λαό στις τύχες του, καλώντας τον σε υποταγή στον ναζί κατακτητή, ένα μέρος τους συνεργάστηκε ανοιχτά με τους φασίστες και ένα άλλο τον εγκατέλειψε φεύγοντας με τους συμμάχους τους Αγγλους στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο», σημειώνοντας πως «αποδεικνύεται περίτρανα ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και στην αστική τάξη. Αλλωστε και σήμερα παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα σε ΕΕ - ΝΑΤΟ».
Το βασικό σύνθημα που αποτελεί οδηγό για τους κομμουνιστές και την εργατική τάξη σήμερα μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδας, είτε είναι αμυντικός είτε επιθετικός, όπως καθορίστηκε και από το 19ο Συνέδριο και από το Πρόγραμμα του Κόμματος, όπως είπε ο ομιλητής, είναι πως μόνο «ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο. Να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας για να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό. Βεβαίως το εργατικό κίνημα δεν είναι αδιάφορο, όταν δέχεται ένοπλη επίθεση η χώρα του, παλεύει για την απελευθέρωσή της. Το θέμα είναι να μη βρεθεί κάτω από τη σκέπη της αστικής τάξης, σε έναν επονομαζόμενο "εθνικό πόλεμο" και με τη λεγόμενη "εθνική ενότητα", που θα γίνεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».
Ακολούθησαν αφηγήσεις από τις Ρίτα Καρβούνη και Κατερίνα Τσίτουρα για τις ηρωικές στιγμές του Περιστεριώτικου λαού, αριστοτεχνικά δεμένες με αποσπάσματα από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γ. Ρίτσου και τραγούδια εκείνων των ημερών από τα μέλη του συγκροτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Μέσα από το αφιέρωμα ζωντάνεψαν εικόνες από τις εκδηλώσεις της Λαϊκής Επιτροπής στο λεύτερο Περιστέρι στις 8 Οκτώβρη του 1944, στις γιορτές για την απελευθέρωση των Ορυχείων και την αγωνιζόμενη γυναίκα, καθώς 25.000 κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Δύο μέρες μετά, στις 10 Οκτώβρη ο λαός του Περιστερίου σε πάνδημη συγκέντρωση διά βοής εξέλεξε για δήμαρχό του τον κομμουνιστή Ευγένη Χαραλαμπίδη.
Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκαν τα γεγονότα των ημερών που ακολούθησαν: «Η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ καλούν σε συλλαλητήρια για τις 3 και 4 Δεκέμβρη του 1944, ενώ στα Δυτικά Προάστια, στο Περιστέρι στις 12 Δεκέμβρη. Οι αστοί και οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές είχαν βασικό τους στόχο τις λαϊκές συνοικίες, προκειμένου να καθυποτάξουν το λαϊκό κίνημα. Ολη η Δυτική Αθήνα ισοπεδώνεται από τους πολυήμερους βομβαρδισμούς που κράτησαν μέχρι τις 13 Δεκέμβρη του '44, χωρίς να ξεχωρίζουν μαχητές από αμάχους. Και πάλι το φρόνημα του λαού παραμένει αλύγιστο. Δυναμώνει η αλληλεγγύη για τους εκατοντάδες πρόσφυγες, μαχητές από το κέντρο της Αθήνας που το κατέλαβε ο εγγλέζικος στρατός. Οι Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν συσσίτια. Χιλιάδες λαού σιτίζονται σε αυτά. Στο Περιστέρι στήνεται συσσίτιο κάθε Κυριακή για 850 άτομα και για φυματικούς δύο φορές την εβδομάδα. Στο Μπαρουτάδικο λειτουργεί κυριακάτικο συσσίτιο για 900 άτομα, καθημερινό για 400. Οπως και τότε έτσι και τώρα μόνο ο λαός σώζει τον λαό».
Με στόχο η έκδοση να φτάσει ακόμη πιο πλατιά στον λαό, οι νέες γενιές κομμουνιστών, οι πρωτοπόροι αγωνιστές να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του τόπου, να γνωρίσουν σημαντικές στιγμές από τους αγώνες χιλιάδων σταφιδεργατών και σταφιδοπαραγωγών, που εξακολουθούν να εμπνέουν, να συγκινούν, αναδεικνύοντας συνολικά από την Ιστορία του σταφιδικού και γενικότερα του εργατικού κινήματος, ότι και στις μέρες μας η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της δεν είναι ανίκητες, προγραμματίζεται σειρά πολύμορφων δραστηριοτήτων.
Με βάση το έως και σήμερα πρόγραμμα, αυτές έχουν ως εξής:
- Στην Κεφαλονιά, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου (6.30 μ.μ.), βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης στο Ληξούρι στην αίθουσα του πρώην ΤΕΙ. Θα παρουσιάσει η Αγγελική Τσώλου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
- Στη Ζάκυνθο, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου (7 μ.μ.), βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος»(πλατεία Αγ. Μάρκου). Θα παρουσιάσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τση σταφίδως τα βάσανα».
- Στον Πύργο, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.), στο θέατρο «Απόλλων», εκτός της βιβλιοπαρουσίασης, θα ακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο με τον λόγο του Δημήτρη Γληνού στο πανσταφιδικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη στις 28 Ιουνίου 1936. Θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού.
- Στην Πάτρα από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού κ.ά. ντοκουμέντων και στοιχείων, στην «Αγορά Αργύρη», με ώρες λειτουργίας καθημερινά 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της έκθεσης, θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις. Από την Τρίτη 28 έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών στις 7 μ.μ., που αφορούν το σταφιδικό και εργατικό κίνημα γενικότερα. Την πρώτη μέρα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η μαυρομάτα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπύμρου, ενώ θα υπάρχει αντίστοιχη συνέχεια και τις υπόλοιπες μέρες. Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ., θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ (από τον εμφύλιο μέχρι τον μακαρθισμό)». Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. θα παρουσιαστεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο σταφιδικό κίνημα από την καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ.
Οι εκδηλώσεις για την Αχαΐα θα κορυφωθούν στο Αίγιο, πόλη με μεγάλη ιστορία σχετικά με τη σταφίδα γενικότερα, τον Φεβρουάριο με συγκέντρωση στην πλατεία Δεξαμενής. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.