Συγκέντρωσει η διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης από σωματεία στις 9 π.μ. στην Ευελπίδων
Ο συνδικαλιστής, που είναι και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιμετωπίζει την κατηγορία της «παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων» με αφορμή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πάνω από 4 χρόνια πριν, στις 21 Σεπτέμβρη 2020, όταν ο Σύλλογος, μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου Θεάματος - Ακροάματος, διαδήλωνε έξω από το υπουργείο Εργασίας απαιτώντας μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών την περίοδο της πανδημίας, όταν είχαν μείνει ουσιαστικά χωρίς εισόδημα.
«Η δίωξη που ασκείται σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και αφού έκλεισε ο κύκλος των περιοριστικών μέτρων και των κινητοποιήσεων, έχει στόχο την αγωνιστική δράση του σωματείου μας. Στο πρόσωπο του προέδρου δικάζεται συνολικά η αγωνιστική δράση του Συλλόγου μας», τονίζει ο ΠΜΣ.
Για τη δράση που αναπτύχθηκε τότε, ο ίδιος ο Β. Παρασκευόπουλος δηλώνει: «Δεχτήκαμε μία τεράστια συμπαράσταση από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού για τα αιτήματά μας τότε», αφού «βρεθήκαμε χωρίς δουλειά και χωρίς σχεδόν καμία οικονομική στήριξη. Η οικονομική στήριξη που κερδίσαμε, στον βαθμό που την κερδίσαμε, έγινε μέσα από μεγάλους πρωτόγνωρους αγώνες για τον κλάδο μας, με συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων, καλλιτεχνών και εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα».
Οσο για τη δίωξη, υπογραμμίζει: «Πρόκειται για μια ευθεία βολή στη δυνατότητα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος».
Τη στήριξή της στον πρόεδρο του ΠΜΣ έχει εκφράσει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί σωματεία, εργαζόμενους, συνδικαλιστές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την παρουσία τους την Τετάρτη στα δικαστήρια.
Τη στήριξή τους στον ΠΜΣ και στον πρόεδρό του, καταδικάζοντας τη δίωξή του, εκφράζουν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο στο Ελληνικό, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) και η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης.
Απαίτησαν την επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου) συνδικαλιστών, να σταματήσει η τρομοκρατία που στόχο έχει το χτύπημα του Σωματείου και να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του επιχειρησιακού Σωματείου για βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους με το κεντρικό πανό που ανέγραφε «Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργαζομένων στην ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης - μπροστά με τα Σωματεία για συγκοινωνία ασφαλή - φθηνή - σύγχρονη». Μαζί με τους απολυμένους και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων βρέθηκαν και οι φοιτητές, με αποφάσεις των συλλόγων τους να απαιτούν «άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων - σύγχρονες δημόσιες ασφαλείς δωρεάν μεταφορές».
Παράλληλα μοίρασαν πλατιά σε εργαζόμενους και επιβάτες την ανακοίνωση των σωματείων και τους κάλεσαν να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα, τονίζοντας: «Μας αφορά το πώς λειτουργούν ο ΟΣΕΘ, ο ΟΑΣΘ, το Μετρό, τα ΚΤΕΛ και ο σιδηρόδρομος γιατί εμείς βιώνουμε όλες τις επιπτώσεις. Γι' αυτό δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε τέτοια ζητήματα, αντιθέτως μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω».
Ο Γιώργος Χριστοδούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, που παραμένει ακόμα απολυμένος, ανέφερε ότι ο λόγος που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των τριών συνδικαλιστών ήταν η δράση του Σωματείου το οποίο δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνη, το γεγονός ότι έθιξε θέματα ασφάλειας στα λεωφορεία της που είναι γνωστά και στον ΟΣΕΘ και στο υπουργείο Μεταφορών. Κατήγγειλε ότι η σιωπή του ΟΣΕΘ και του υπουργείου απέναντι στις συνδικαλιστικές διώξεις σημαίνει συνενοχή και κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό της πόλης που μετακινείται με την αστική συγκοινωνία.
Την ανάκληση των απολύσεων αλλά και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας το ΚΚΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης:
«Η εταιρεία "ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ" στις 24.12.2024 προχώρησε στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη απόλυση 4 εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, των τριών από τα επτά μέλη της διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας), καθώς και ενός εργαζόμενου από τα 21 ιδρυτικά μέλη του παραπάνω Σωματείου. Οι εργαζόμενοι, εξαιτίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας, οδηγήθηκαν στην ίδρυση του Σωματείου τους. Οπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, εργάζονται σε λεωφορεία επικίνδυνα (π.χ. αυτοαναφλέγονται, δεν κλείνουν οι πόρτες,) ενώ αναλαμβάνουν τον ρόλο του καθαριστή, του εισπράκτορα, εργάζονται υπερωρίες που δεν αποδίδονται και μάλιστα οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται συνεχώς, έτσι ώστε να βρίσκονται συνεχώς σε καθεστώς ομηρίας.
Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι της ανακοίνωσης προς την εταιρεία τον Νοέμβρη του 2024 για την ίδρυση του Σωματείου και η πρώτη ενέργειά της ήταν να διώξει από την εργασία τους τέσσερις από τους "πρωταίτιους" της ίδρυσής του.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι, παρέχουν τις υπηρεσίες τους επί 5 συναπτά έτη χωρίς διακοπή, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα έπρεπε να είχε μετατρέψει τις συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, η εταιρεία "ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ" έχει εξαπολύσει μπαράζ τηλεφωνικών απειλών στα μέλη του Σωματείου, περί τα 105, τα οποία προσπαθούν να τα υποχρεώσουν να αιτηθούν τη διαγραφή τους, με την απειλή ότι σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα έχουν την τύχη των απολυμένων».
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει, ώστε:
-- Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις και να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.
-- Να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Με στόχο την ενίσχυση των σωματείων και της δράσης της, σε μια περίοδο κλιμάκωσης του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων οργανώνει το 27ο Συνέδριό της. Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 24 Γενάρη, στις 4 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, θα συνεχιστούν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
«Με καύσιμη ύλη την πείρα των αγώνων, οργανώνουμε την αντεπίθεση για την ικανοποίηση των αναγκών μας, για νέες κατακτήσεις», τονίζει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας τα βήματα που αποτυπώνουν τη θετική πορεία του οικοδομικού κινήματος. «Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του αγώνα θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα των σωματείων και της Ομοσπονδίας, με στόχο το επόμενο διάστημα να κλιμακωθούν οι αγώνες με επίκεντρο τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου των Κατασκευών, να ανέβει το επίπεδο οργάνωσης των εργαζομένων, με προτεραιότητα τους μεγάλους χώρους δουλειάς, να καταγραφούν νέες νίκες και αποτελέσματα που θα συμβάλουν συνολικά στους αγώνες του εργατικού κινήματος», υπογραμμίζει.
Στο έδαφος αυτό, ξεκαθαρίζει ότι το δυνάμωμα της δράσης της Ομοσπονδίας και των σωματείων με ταξικό προσανατολισμό «είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι μπορούν οι εργαζόμενοι του κλάδου να ελπίζουν βάσιμα ότι θα αναβαθμιστεί η ικανότητά μας να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις στιγμές και τις απαιτήσεις που καθορίζει η ίδια η ζωή, η ίδια η ταξική πάλη, που είναι η κινητήρια δύναμη για να μπορούμε να απαλλαγούμε από τα προβλήματα, την εκμετάλλευση που βιώνουμε στις σημερινές συνθήκες».