INTIME NEWS |
«Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ισχυρή στρατηγική μας εταιρική σχέση και προσβλέπει στη συνεργασία με την κυβέρνησή σας για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κοινής ευημερίας», έγραψε χτες σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, συγχαίροντας τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, αυτόν που υπόσχεται... επί Γης κόλαση για τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, κι ενώ οι ανταγωνισμοί οξύνονται για τη «μοιρασιά της λείας» και στην περιοχή μας.
Την «προσήλωση» άλλωστε και στα στρατιωτικά σχέδια των Ευρωατλαντικών αποτύπωναν την ίδια ώρα και τα όσα έλεγε ο υπουργός Αμυνας - ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού - στη χτεσινή τελετή ονοματοδοσίας τεσσάρων παράκτιων περιπολικών σκαφών τύπου «Island» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας. «Το Ναυτικό μας, της νέας εποχής, θα υπερβαίνει επί τη βάσει των δυνατοτήτων που θα έχει την απλή προστασία του Αιγαίου και θα αποκτήσει δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν και πέραν αυτής», έλεγε, ενώ μιλούσε για «αλλαγή του δόγματός μας» με τις νέες φρεγάτες, τις Belharra, που «θα φέρουν και στρατηγικά όπλα», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί δισ. που συνυπέγραψαν προ ημερών όλα τα αστικά κόμματα δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού και την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά με τα ευρωατλαντικά σχέδια και τα όσα προσδοκά το κεφάλαιο από την εμπλοκή.
Αυτά ακριβώς τα σχέδια δρομολογούν εξάλλου και τα παζάρια για το «κοψοράψιμο» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως έγινε στην περίπτωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (προβλέπει μειωμένη επήρεια... έως και στην Κρήτη) την οποία ο Δένδιας επικαλέστηκε για να ισχυριστεί πως δήθεν οι συμφωνίες αυτές «απαιτούν δυνατότητα προστασίας τους και επί του πεδίου, επί των θαλασσίων ζωνών αυτών».
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο, όπου «συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα».
Είχε προηγηθεί η «ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση» Χριστοδουλίδη - Τατάρ, υπό την αιγίδα του ειδικού αντιπροσώπου και αναπληρωτή ειδικού συμβούλου του γγ για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης που προετοιμάζεται να γίνει το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή και Τουρκίας - Ελλάδας, κι ενώ «καλπάζει» η ΝΑΤΟποίηση του νησιού και τα σχέδια «συνεκμετάλλευσης» του ενεργειακού της πλούτου.
Σύμφωνα με σχετικό κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Εθνη, σημειώνεται ότι η συζήτηση έγινε ώστε οι δύο πλευρές να «αξιολογήσουν την κατάσταση των μέχρι τώρα συζητήσεων, εξετάζοντας τη δυνατότητα ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης». Η συνάντηση ήταν συνέχεια του άτυπου δείπνου των δύο ηγετών που φιλοξένησε ο γγ του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στις 15/10, ενώ στα συμπεράσματα προτάσσεται ότι «το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι κρίσιμο για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών» αλλά και ότι «αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στη δημιουργία απτών κοινωνικοοικονομικών οφελών σε ολόκληρο το νησί». Οπως ανακοινώθηκε, νέες συζητήσεις θα γίνουν «ξανά τις επόμενες μέρες».
Από τη μεριά του, ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι υπέβαλε «ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία που αφορούν και οδοφράγματα και άλλες ιδέες τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη όταν είχαμε το δείπνο», και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τατάρ είπε πως δεν ήταν έτοιμος σήμερα να λάβει αποφάσεις. Ζήτησε χρόνο, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση και θα βρεθούμε ξανά μόλις είναι έτοιμος».
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια» και εστιάζοντας ειδικά στη διέλευση μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών είπε ότι οι 8 εκατομμύρια διελεύσεις ετησίως που καταγράφονται «είναι ένας σημαντικός αριθμός» και «είναι ευθύνη μας να κάνουμε τη ζωή αυτών των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων πιο εύκολη, είναι μεγάλη ευθύνη. Ολα αυτά τα έχω θέσει στον φίλο μου Νίκο. Πρέπει να κάνουμε κάτι θετικό για να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη για όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κωνσταντινούπολη
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης με θέμα «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας», την οποία φιλοξένησε το ΚΚ Τουρκίας. Το βράδυ της Κυριακής, μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης, ο Γ. Μαρίνος μίλησε σε σύσκεψη στελεχών του ΚΚ Τουρκίας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πάλη του ΚΚΕ.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρευρέθηκε σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ακρίβεια και στη φτωχοποίηση του λαού. Στην εκδήλωση μίλησε ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.
Ανακοίνωση για τις νέες εξελίξεις γύρω από την πρόσδεση της Κύπρου στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άρμα εξέδωσε η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, που έχει ως εξής:
«Λίγο πριν ο Τζο Μπάιντεν παραδώσει την προεδρική σκυτάλη στις ΗΠΑ στα πλαίσια της εναλλαγής εξουσίας ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις, υπέγραψε, ανάμεσα σε άλλα, τρεις προεδρικές διακηρύξεις που εντάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τρία ιμπεριαλιστικά προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας.
Πρόκειται για τα Foreign Military Sales (FMS), Excess Defense Articles (EDA) και Title 10 Security Assistance Program. Το FMS είναι πρόγραμμα πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού με τρόπο που εξυπηρετούνται τα συμφέροντα "εθνικής ασφάλειας" των ΗΠΑ και περιλαμβάνει και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Το EDA είναι πρόγραμμα πώλησης του πλεονασματικού υλικού στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ και προσφέρεται σε συμμάχους και εταίρους της Ουάσιγκτον. Το Τitle 10 είναι πρόγραμμα "εκπαίδευσης" των ΗΠΑ δήθεν για "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" και την "ασφάλεια χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων".
Υπενθυμίζεται ότι λίγες βδομάδες πριν από αυτές τις τρεις διακηρύξεις, ο Μπάιντεν πρόσθεσε διαμέσου του Νόμου Εθνικής Αμυνας (NDAA) για το 2025, την Κυπριακή Δημοκρατία στον κατάλογο χωρών που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις. Σημειώνεται ότι μέσω του NDAA η Κύπρος έγινε η μόνη χώρα με αυτό το δικαίωμα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή του ΝΑΤΟικού προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη". Πρόκειται για ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων με την ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ που εμπλέκει ακόμη περισσότερο τον λαό μας στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και των εγκλημάτων του.
Ολες αυτές οι εξελίξεις προστίθενται στην ολοένα κλιμακούμενη συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και σε στρατιωτικό επίπεδο για τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις και επεμβάσεις, τη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ασκήσεις της ΕΕ, την πρόθεση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να εντάξει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ, τη διαρκή συνεργασία με τον βρετανικό ιμπεριαλισμό, περιλαμβανομένης της χρήσης των βάσεων σε επεμβάσεις και παρακολουθήσεις και την ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Ακόμη μια αστική κυβέρνηση, δηλαδή, εμπλέκει την Κύπρο μας περισσότερο στα πλοκάμια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και εγκλημάτων. Τέτοιου είδους συνεργασίες και σχέσεις δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον λαό μας ούτε στους λαούς της περιοχής.
Καμία εμπλοκή της, μοιρασμένης, από ΝΑΤΟική κατοχή, πατρίδας μας στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Ως Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας για πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ενάντια στην εμπλοκή του τόπου και του λαού μας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ».