ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν θα προωθήσει το επιτελείο του Τραμπ

Εντολή στο επιτελείο του να κανονίσει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε το CNN. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ένα από τα θέματα της συνομιλίας θα είναι η οργάνωση μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών τους επόμενους μήνες για διαπραγματεύσεις για «επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ γίνονται συχνά εντός μίας έως δύο βδομάδων μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού ηγέτη. Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, ο Πούτιν συγχάρηκε τον Τραμπ, ενόψει της ορκωμοσίας του και κάλεσε «να αποκατασταθούν οι άμεσες επαφές με τη Ρωσία για την αποφυγή του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Είμαστε ανοικτοί για διάλογο με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ», είπε, υποστηρίζοντας ότι θέλει «μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία» και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, σε άρθρο τους το Σάββατο 18 Γενάρη με τίτλο «Πώς ο Αντονι Μπλίνκεν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής, έγινε υπουργός Πολέμου», οι «New York Times» αναφέρουν ότι ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, «κατάφερε» να συνασπίσει τη «Δύση» κατά της Ρωσίας, πρωτοστατώντας στη δημιουργία ενός συνασπισμού «περίπου 50 κρατών που δεσμεύτηκε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία ή να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία».

Και συνεχίζει για τον Μπλίνκεν ότι «συχνά αντιτάχθηκε σε αξιωματούχους του Πενταγώνου που απέφευγαν να διακινδυνεύσουν και να ταχθούν υπέρ της αποστολής ισχυρών αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία», όπως και ότι «όταν ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνέστησε στα τέλη του 2022 ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να αξιοποιήσει τα κέρδη στο πεδίο της μάχης επιδιώκοντας ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί».

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, τον Νοέμβρη του 2022, ο στρατηγός Μίλι είπε ότι «η Ουκρανία είχε πετύχει καλύτερη θέση στο πεδίο της μάχης και ήταν εκείνη τη στιγμή που άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις. Ο Μίλι δεν πίστευε στην πιθανότητα περαιτέρω μεγάλων νικών επί των ρωσικών στρατευμάτων».

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά και να καταλαμβάνουν θέσεις. Στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ποκρόβσκ στο Ντονέτσκ, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα στρατεύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ukrainska Pravda».

Κάνει λόγο για «χάος στη διαχείριση των στρατευμάτων και των μονάδων σε διάφορα επίπεδα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο», ότι και σε άλλες περιοχές «οι ταξιαρχίες είναι εξαντλημένες και δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, οι "φρέσκες" μονάδες χάνουν γρήγορα άνδρες και εξοπλισμό λόγω έλλειψης εμπειρίας και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λιποταξίας». «Ολα αυτά οδηγούν στην απώλεια συνόρων», σημειώνει η «Ukrayinska Pravda».

Στην ίδια περιφέρεια, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν την Κυριακή βορειοδυτικά του Kουράκοβε και κατέλαβαν το χωριό Vozdvyzhenka.

Στην περιφέρεια του Χαρκόβου οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ.

Παράλληλα εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έπληξαν μια εγκατάσταση ενός τερματικού σταθμού πετρελαίου στην περιοχή Τούλα. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, που προσθέτει ότι η εγκατάσταση αυτή υποστήριζε τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής.

Πυρκαγιά προκλήθηκε και από μια επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας, στα νότια της Μόσχας.

Βαλτική: Ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ

Ναυτικές δυνάμεις στα ανοιχτά των ακτών της Εσθονίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου των κρατών του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Βαλτική.

Δημοσίευμα του «Guardian» υποστηρίζει πως μια φρεγάτα και ένα ερευνητικό πλοίο της Ολλανδίας καθώς και ένα ναρκοθηρευτικό πλοίο της Γερμανίας έχουν αναπτυχθεί στη Βαλτική, ενώ αναμένονται ένα ακόμα ναρκοθηρευτικό από τη Γαλλία και άλλα πλοία του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ναυτική αυτή δύναμη θα έχει τον ρόλο της «κάμερας ασφαλείας» της Βαλτικής έτσι ώστε να προστατευθούν τα υποθαλάσσια καλώδια και αγωγοί από πιθανές ενέργειες σαμποτάζ. Η δύναμη θα ενισχυθεί και με άλλα πλοία στο άμεσο μέλλον και συνολικά θα αναπτυχθούν 6 - 7 πλοία.

Η απόφαση πάρθηκε στον απόηχο του περιστατικού που θεωρήθηκε σαμποτάζ, όταν τα Χριστούγεννα το καλώδιο ισχύος Estlink 2 μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας καθώς και τέσσερα καλώδια δεδομένων υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, από το τάνκερ πετρελαίου «Eagle S», το οποίο τράβηξε το αγκυροβόλιό του κατά μήκος του βυθού για 100 χλμ. μέχρι να μπλέξει στα καλώδια.

Στον «πόλεμο των πληροφοριών», που εντείνεται μαζί με τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, το G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας ότι έχει χρηματοδοτήσει και κατευθύνει μυστικές προσπάθειες κρατικών οντοτήτων για να υπονομεύσει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας παγκόσμιες εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιρροής.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει το μέσο ενημέρωσης «Russia Today» και το πρακτορείο μάρκετινγκ «Social Design Agency» για να «προωθήσει κακόβουλα συμφέροντα του Κρεμλίνου και να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία».


ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Η Δανία σχεδιάζει να αναπτύξει μαχητικά F-35

Ενώ οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τη βάση τους στο τεράστιο νησί της Αρκτικής

Την ανάπτυξη στη Γροιλανδία τριών μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II, που παρέλαβε προ ημερών από τις ΗΠΑ, εξετάζει η Δανία εν μέσω του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην Αρκτική, στο επίκεντρο του οποίου έχει βρεθεί το τεράστιο αυτοδιοικούμενο νησί που ανήκει στη Δανία.

Η δανέζικη Πολεμική Αεροπορία έχει λάβει μέχρι τώρα 17 από τα 27 μαχητικά Stealth F-35 5ης γενιάς που παρήγγειλε το 2021, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να παραδοθούν στην Κοπεγχάγη κάποια στιγμή μέσα στο 2027.

Επισήμως τα F-35 προορίζονται για την «αποτρεπτική ισχύ του ΝΑΤΟ» και «θα ενισχύσει τη συλλογική άμυνά της στη Βαλτική». Επιπλέον, η παράδοση αυτών των μαχητικών είναι επίσης σημαντική, επειδή η Δανία επιδιώκει να τα στείλει στη Γροιλανδία, γράφουν οι «Eurasian Times».

Η Κοπεγχάγη λέει ότι θα αναβαθμίσει το ανενεργό αεροδρόμιο Kangerlussuaq στη Γροιλανδία για να φιλοξενήσει τα αεροσκάφη Stealth F-35. Η Γροιλανδία είναι μια στρατηγική περιοχή για την παρακολούθηση του πολικού εναέριου χώρου, την οποία είναι πιθανό να διασχίσουν εχθρικά στρατιωτικά αεροσκάφη ή διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σε περίπτωση επίθεσης στη Βόρεια Αμερική.

Η απόσταση από τη Γροιλανδία μέχρι τα ρωσικά σύνορα είναι περίπου 3.800 χλμ. και θεωρείται απαραίτητη για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ έναντι πιθανών στρατιωτικών απειλών, ιδίως από τη Ρωσία.

Επιπλέον, το νησί βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια λωρίδα του Βορειοδυτικού Περάσματος, που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία είναι πλέον πλεύσιμη για μεγαλύτερο διάστημα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται.

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε επίσης το Κογκρέσο των ΗΠΑ για το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας σχετικά με την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας, η οποία είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο.

Πάντως η επιδίωξη της Δανίας να αναπτύξει F-35 για να υπερασπιστεί τη Γροιλανδία είναι μέρος των σχεδίων της για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Δανίας και τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για το νησί, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι ανάγκη οι ΗΠΑ να ελέγχουν τη Γροιλανδία για λόγους ασφαλείας.

Το πακέτο των αμυντικών δαπανών θα περιλαμβάνει την απόκτηση δύο νέων drones μεγάλης εμβέλειας και δύο νέων πλοίων επιθεώρησης. Επιπλέον, θα παρέχει κεφάλαια για την αναβάθμιση ενός από τα τρία κύρια πολιτικά αεροδρόμια της Γροιλανδίας για να φιλοξενήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Η Γροιλανδία φιλοξενεί επίσης τη βορειότερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, τη διαστημική βάση Pituffik. Εκεί ανέπτυξαν 4 μαχητικά F-35 Stealth για μια στρατιωτική άσκηση δύο εβδομάδων της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) τον Γενάρη του 2023.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία, Βλ. Μπάρμπιν, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την υποδομή του αεροδρομίου στη βάση Pituffik για να μπορεί να φιλοξενεί μαχητικά F-35.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ