Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 9 π.μ. στην Ευελπίδων / Τεράστιο το κύμα συμπαράστασης, εκατοντάδες καλλιτέχνες στο πλευρό του συνδικαλιστή
Ο συνδικαλιστής, που είναι και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιμετωπίζει την κατηγορία της «παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων» με αφορμή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πάνω από 4 χρόνια πριν, στις 21 Σεπτέμβρη 2020, όταν ο Σύλλογος, μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου Θεάματος - Ακροάματος, διαδήλωνε έξω από το υπουργείο Εργασίας απαιτώντας μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών την περίοδο της πανδημίας που είχαν μείνει ουσιαστικά χωρίς εισόδημα.
«Η δίωξη που ασκείται σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και αφού έκλεισε ο κύκλος των περιοριστικών μέτρων και των κινητοποιήσεων, έχει στόχο την αγωνιστική δράση του σωματείου μας. Στο πρόσωπο του προέδρου δικάζεται συνολικά η αγωνιστική δράση του Συλλόγου μας», τονίζει ο ΠΜΣ.
Για τη δράση που αναπτύχθηκε τότε, ο ίδιος ο Β. Παρασκευόπουλος δηλώνει: «Δεχτήκαμε μία τεράστια συμπαράσταση από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού για τα αιτήματά μας τότε», αφού «βρεθήκαμε χωρίς δουλειά και χωρίς σχεδόν καμία οικονομική στήριξη. Η οικονομική στήριξη που κερδίσαμε, στον βαθμό που την κερδίσαμε, έγινε μέσα από μεγάλους πρωτόγνωρους αγώνες για τον κλάδο μας, με συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων, καλλιτεχνών και εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα».
Οσο για τη δίωξη, υπογραμμίζει: «Πρόκειται για μια ευθεία βολή στη δυνατότητα δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος».
Τη στήριξή της στον πρόεδρο του ΠΜΣ έχει εκφράσει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί σωματεία, εργαζόμενους, συνδικαλιστές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την παρουσία τους σήμερα στα δικαστήρια.
Τη στήριξή τους στον ΠΜΣ και στον πρόεδρό του, καταδικάζοντας τη δίωξή του, εκφράζουν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο στο Ελληνικό, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance», η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών.
Τη δίωξη σε βάρος του Β. Παρασκευόπουλου καταγγέλλουν πολλοί καλλιτέχνες. Εκατοντάδες είναι οι υπογραφές σε κείμενο ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ δεκάδες είναι και οι καλλιτέχνες που με δηλώσεις τους στηρίζουν τον πρόεδρο του ΠΜΣ.
Στο σημερινό φύλλο δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους, ενώ αναλυτικά οι δηλώσεις είναι αναρτημένες στον λογαριασμό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στο facebook.
Ο Βασίλης Κολοβός, πρώην πρόεδρος του ΣΕΗ και της ΠΟΘΑ, καλεί κάθε συνάδελφο, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, «να συμπαρασταθούμε στον πρόεδρο του ΠΜΣ. Η ΖΩΗ, Το ΑΥΡΙΟ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ χρειάζεται αλύγιστους αγωνιστές και όχι προσκυνημένους και εργατοπατέρες».
«Η ποινική δίωξη κατά του προέδρου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλη Παρασκευόπουλου, δείχνει τον φόβο και τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στο διαρκώς ογκούμενο οργανωμένο κίνημα των καλλιτεχνών», αναφέρει ο Νίκος Καραγεώργης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, διαμηνύοντας: «Δεν θα περάσει η τρομοκρατία».
Ο Στάθης Δρογώσης υπενθυμίζει ότι ο ΠΜΣ κατά τη διάρκεια της πανδημίας «πάλεψε για να στηριχτούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Πολιτισμού. Στήριξε όλες τις κινητοποιήσεις και πέτυχε να περάσουν θετικά μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων της Τέχνης».
Ο Κωστής Μαραβέγιας αναφέρει ότι τη «σκοτεινή περίοδο της πανδημίας» κάποιοι «δεν έχασαν ούτε λεπτό και με γρήγορα αντανακλαστικά κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για εκείνους που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Τέσσερα χρόνια μετά εμείς, ως πολιτεία, θέλουμε να τιμωρήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία των λίγων θαρραλέων, που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια που έγινε αγώνας και έφεραν αποτέλεσμα με τα μέτρα στήριξης στον κλάδο Θέαμα - Ακρόαμα».
«Το βέβαιο είναι ότι μια τέτοια δίκη προδίδει την εκδικητική στάση της εξουσίας, απέναντι σε κάθε φωνή και ανάστημα που ορθώνεται ενάντια στην κρατική καταστολή και στην ποινικοποίηση των αγώνων», τονίζει ο Διονύσης Τσακνής και η Νατάσσα Μποφίλιου δηλώνει ότι «δεν θα το δεχτούμε. Είμαστε απέναντι σε κάθε πράξη καταστολής και τρομοκρατίας».
Ο Παύλος Ορκόπουλος σημειώνει ότι «η κατηγορία για "παρεμπόδιση λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων", τέσσερα χρόνια μετά, δείχνει την πραγματική εναντίωση της κυβέρνησης ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των καλλιτεχνών όχι μόνο στην περίοδο του κορονοϊού αλλά και σήμερα», ενώ ο Δημήτρης Μυστακίδης σχολιάζει ότι «οι ποινικές διώξεις των τίμια αγωνιζόμενων συνδικαλιστών θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκετε. Ειδικά στον κλάδο μας που τον υποτιμάτε διαρκώς».
«Με την επίθεση στο πρόσωπο του μαχητικού προέδρου του σωματείου μας, προσπαθούν να υποτιμήσουν για άλλη μια φορά την μουσική εργασία αλλά και να ποινικοποιήσουν τον τρόπο μας να εναντιωνόμαστε στις απάνθρωπες πολιτικές τους», αναφέρει το συγκρότημα «Babo Coro».
Από τη μεριά του ο Φώτης Σιώτας σημειώνει ότι «παλεύουμε για εργασιακά δικαιώματα και για να υπενθυμίζουμε την αξία του ρόλου της Τέχνης και των καλλιτεχνών στην κοινωνία».
«Χωρίς τους δικούς τους και δικούς του αγώνες, "ο ζυγός της δουλείας", υποκινούμενος από "το χάλκεον χέρι του φόβου" θα είχε κυριαρχήσει», υποστηρίζει η αρχαιολόγος και διευθύντρια Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, Κατερίνα Δεμέτη, ενώ ο καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κεντρωτής δηλώνει ότι «τις αντιδημοκρατικές σκέψεις και δράσεις της κυβέρνησης θα τις ματαιώσει ο μαζικά αγωνιζόμενος λαός».
Για τον αρχιμουσικό Αλκη Μπαλτά,«η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων είναι απαράδεκτη» και ο επίσης μουσικός Αλέξανδρος Μυράτ απαιτεί «να πάψει άμεσα η δίωξη σε βάρος του προέδρου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλη Παρασκευόπουλου».
«Εντελώς άδικη» χαρακτηρίζει τη δίωξη ο σκηνοθέτης Γιώργος Χωραφάς, σημειώνοντας πως στο πρόσωπο του Β. Παρασκευόπουλου «δικάζονται τελικά όλοι οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες αγωνιστές που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για τους οποίους η Τέχνη δεν είναι χόμπι».
«Στο πρόσωπό του δικάζονται όλοι οι καλλιτέχνες που και μέσα από την Τέχνη τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο», αναφέρουν οι «Κοινοί Θνητοί» και ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας, ο μουσικός Γρηγόρης Βασίλας συμπαραστέκονται στον πρόεδρο του ΠΜΣ.
«Δυστυχώς, προστίθεται μία ακόμη επιθετική και παράλογη κίνηση σε βάρος όχι μόνο του άξιου συναδέλφου, αλλά και κάθε συλλογικής κίνησης των μουσικών και των καλλιτεχνών», τονίζει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ενώ ο Δημήτρης Μητσοτάκης σημειώνει ότι «η σχέση της κυβέρνησης με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό είναι εχθρική σε κάθε επίπεδο. Δεν θέλουν σκεπτόμενους και καλλιεργημένους πολίτες γιατί έχουν απαιτήσεις».
Ο Μάκης Σεβίλογλου καλεί έξω από την Ευελπίδων τονίζοντας ότι «αφορά τον κάθε δημοκράτη πολίτη, καλλιτέχνη ή μη!» και ο Κώστας Γάκης δηλώνει απερίφραστα ότι «η φωνή των καλλιτεχνών δεν λουφάζει μπροστά σε απειλές. Τα τραγούδια των καλλιτεχνών δεν φιμώνονται».
«Οι αγώνες του εργαζόμενου αγωνιζόμενου λαού και οι διεκδικήσεις του ούτε διώκονται ούτε δικάζονται ούτε καταστέλλονται», αναφέρει ο μαέστρος Χρήστος Ηλ. Κολοβός και ο Μίλτος Λογιάδης, ως καλλιτέχνης και ως εργαζόμενος, καταδικάζει «αυτήν την απαράδεκτη δίωξη» και καλεί «όλους τους συναδέλφους να εκφράσουν την καταδίκη τους».
Η Λίλα Καφαντάρη υπενθυμίζει ότι «την πραγματική δύναμη την έχουμε εμείς όταν ενώνουμε τις γροθιές μας στα σωματεία μας και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας» και ο Γιώργος Ηλιόπουλος δηλώνει ότι «διώκουν όλους τους καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Απλή γραμματική. Παρελθόν, παρόν, μέλλον. Δεν θα φοβηθούμε. Στηρίζω ανεπιφύλακτα».
«Είμαστε ενάντια σε κάθε κατασταλτική πράξη που στοχεύει στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης», αναφέρει με τη σειρά του ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και ο Γιάννης Δίσκος σημειώνει ότι «όσοι υποβαθμίζουν και αναιρούν θεμελιώδεις ελευθερίες με το πρόσχημα της ασφάλειας, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια».
«Στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΜΣ δεν δικάζεται απλώς η αγωνιστική δράση του σωματείου, μα γίνεται ακόμα πιο σαφής η μεθόδευση φίμωσης των συνδικαλιστών και η γενικευμένη καταστρατήγηση των βασικών δημοκρατικών μας δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η Αγγελική Ξένου, ενώ για την Ελένη Γερασιμίδου η απάντηση είναι «ακόμα πιο δυνατοί στον δρόμο του αγώνα, ακόμα πιο αλληλέγγυοι».
Ο Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, να βάλει φρένο σε κάθε αγωνιστική διάθεση, να επιβάλει σιγή στα σωματεία που αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές».