Δεν θα περάσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις των βιομηχάνων | Νέα σύμβαση κατάφεραν να υπογράψουν στη «ΔΕΛΤΑ»
Στην κατεύθυνση αυτή, καταγγέλλουν τις προκλητικές αξιώσεις της εργοδοσίας, που θέλει να εξαιρέσει από τη Συλλογική Σύμβαση το προσωπικό που βαφτίζει «ανειδίκευτο» και αποτελεί την πλειοψηφία των εργαζομένων, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. «Είναι προφανές ότι οι βιομήχανοι θέλουν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων στην κλαδική ΣΣΕ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία θα αμείβεται με τον εκάστοτε θεσμοθετημένο εθνικό μισθό της κυβέρνησης και όλοι οι υπόλοιποι με τον κλαδικό μισθό», καταγγέλλει η Ομοσπονδία, απορρίπτοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Καλεί όλα τα σωματεία στον κλάδο «να εντείνουν την προσπάθεια μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες στα εργοστάσια, για την επιτυχία της απεργίας», να προετοιμαστούν για κινητοποιήσεις πολύμορφες και σε βάθος χρόνου μέχρι να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση που θα ικανοποιεί βασικά αιτήματα και θα δίνει ανάσα ανακούφισης σε όλους τους εργαζόμενους. Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα περιοδειών σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία, Ηπειρο, Κρήτη (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, MONDELEZ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» κ.ά.).
Σε νέες δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στην «Tasty Foods», συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και αναβάθμιση στα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στην «PEPSICO HELLAS». Η χτεσινή ήταν η τρίτη κινητοποίηση που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα, κάτω από την πίεση των οποίων η εργοδοσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Σωματείου και όρισε συνάντηση με θέμα τη Σύμβαση για σήμερα. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στις χτεσινές συνελεύσεις αποφάσισαν νέες δίωρες στάσεις για την Παρασκευή, ενώ έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κλαδική απεργία στις 30 Γενάρη.
Το Σωματείο Εργαζομένων στην EMFI καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση σήμερα (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) με θέμα την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυξήσεις στα μεροκάματα, ένσημα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων
Με τη σημερινή απεργία, η τρίτη τους τελευταίους τρεις μήνες, διεκδικούν την υπογραφή νέας ΣΣΕ, την Ασφάλιση για κάθε μέρα δουλειάς, την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η σημερινή απεργία είναι ένας «μεγάλος σταθμός» και θα υπάρξει συνέχεια με «νέα απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Φλεβάρη» και μαζική κινητοποίηση των σωματείων.
Την απεργία έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην Αθήνα και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, για τους ηλεκτρολόγους στην εγκατάσταση, προχωρώντας σε κοινό απεργιακό αγώνα.
Οι οικοδόμοι διεκδικούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα. Για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 ευρώ, για ανειδίκευτο εργάτη 54 ευρώ. Αύξηση των επιδομάτων και των τριετιών που προσαυξάνουν το μεροκάματο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλοπής των ενσήμων. Εδώ και τώρα αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών σημειώνει ότι «απεργούμε σε γραφεία και εργοτάξια, για ΣΣΕ με κάλυψη των εργαζομένων με ΔΠΥ και πραγματικές αυξήσεις στον μισθό, μαζί με τους οικοδόμους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις Κατασκευές», ενώ το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής επισημαίνει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου των Κατασκευών παλεύουμε από κοινού για αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματά μας και για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας».
Με την πάλη τους οι εργαζόμενοι επέβαλαν όρους που «ξετινάζουν» τους αντεργατικούς νόμους, π.χ. για τις τριετίες!
Η Σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 6% στους μισθούς, με δυνατότητα συμπληρωματικής αύξησης από 1/9/2025, ενώ θα έχει ισχύ ένα έτος (από 1/1/2025). Με βάση τις προβλέψεις της, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 975 ευρώ και το κατώτατο μεροκάματο στα 42,25 ευρώ.
Αυτό που ξεχωρίζει μάλιστα στη Σύμβαση που κατάφεραν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της «ΔΕΛΤΑ» είναι το «ξεπάγωμα» των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) για τα χρόνια από το 2012 μέχρι το 2024, που η κυβέρνηση είχε βάλει στον «πάγο». Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει την «κλοπή» των τριετιών, δηλαδή της επιπλέον αύξησης κατά 10% για κάθε τρία χρόνια από το 2012 μέχρι σήμερα.
Οι εργαζόμενοι στη «ΔΕΛΤΑ», όμως, θα πάρουν από 1η Γενάρη του 2026 το επίδομα προϋπηρεσίας για τα έτη 2012 - 2015, το 2027 το επίδομα για το 2016 - 2019 και το 2028 το επίδομα για το διάστημα 2020 - 2023.
Η νέα Σύμβαση περιλαμβάνει ακόμα μια σειρά δικαιώματα, όπως:
Αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης στο 100% του ποσού. Προσαύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών σε μια σειρά ειδικότητες. Αύξηση του χρόνου διαλείμματος κατά 10 λεπτά ημερησίως για τους εργαζόμενους της αποθήκης που δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες (4-8 βαθμοί Κελσίου). Αύξηση της κανονικής άδειας κατά 1 μέρα για όσους συμπληρώνουν 10, 20 και 25 έτη δουλειάς. Αύξηση της άδειας πατρότητας κατά 10 εργάσιμες μέρες. Χορήγηση δωροεπιταγής 300 ευρώ στα παιδιά των εργαζομένων που εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές.
«Με παρακαταθήκη και τη νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ δυναμώνουμε τη δράση μας, συνεχίζουμε να παλεύουμε αταλάντευτα για το δίκιο μας, για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών. Σε σύγκρουση με όσους εξαθλιώνουν τις ζωές μας, βάζοντας μπροστά τα δικά μας συμφέροντα, τη δουλειά και τη ζωή με δικαιώματα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για όλα τα προβλήματα που έχουμε θέσει προς την εργοδοσία και δεν δόθηκε λύση, δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας, καθώς και για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, για τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στου πολέμου τα σφαγεία», σημειώνει το Σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη αποφασίσει μέσα από Γενική του Συνέλευση τη συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία για τις 30 Γενάρη, ενώνοντας τη φωνή του με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου στο αίτημα να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ.