Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενάντια στις διώξεις
Στην Αθήνα, μαχητική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Τον λόγο πήραν πολλοί εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων, ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από όλη την Αττική, συγκλίνοντας στην ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα πειθαρχικά και στις διώξεις των εκπαιδευτικών που αντιπαλεύουν την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση που φέρνει η «αξιολόγηση». Να συνεχιστεί η καθημερινή πάλη για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση που έχει ανάγκη, ενάντια στην «αξιολόγηση», διεκδικήσεις στις οποίες το υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση της Εκπαίδευσης επιχειρούν να απαντήσουν με επίδειξη αυταρχισμού.
Μεταφέρθηκε ο αναβρασμός που επικρατεί για την άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών, για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία μέσα στον Γενάρη, για τον μισθό που δεν φτάνει να βγει ο μήνας, για τα μισά δικαιώματα των αναπληρωτών, για την περαιτέρω κατηγοριοποίηση και τα «λουκέτα» στα σχολεία λαϊκών συνοικιών που φέρνει η δημιουργία «Ωνάσειων Σχολείων», για την πολιτική που συνολικά βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τη ζωή, από τις λαϊκές ανάγκες.
«Οχι στις διώξεις και στα πειθαρχικά, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολειά!», το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση συμπυκνώνοντας τα παραπάνω.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, οι εκπαιδευτικοί με τη στάση τους υπερασπίζονται και το ίδιο το απεργιακό δικαίωμα, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, προέκυψε η παραδοχή ότι η επιβολή των πειθαρχικών αποτελεί κεντρική κατεύθυνση, ενώ έγινε λόγος και για γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που κρίνει παράνομες τις απεργίες.
«Οποτε τολμήσουν να ακουμπήσουν συνάδελφο θα είμαστε εκεί, με όλα τα μέσα», δήλωσε παίρνοντας τον λόγο στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για τη συναδέλφισσά μας την Σοφία, που δίνει μάχη μαζί με το σωματείο της προκειμένου να έχει μαθητής της τη στήριξη που χρειάζεται και σήμερα διώκεται, για την Ελευθερία Παλαιστίδου, που μίλησε στα παιδιά για τον πόλεμο και τη σφαγή ενός ολόκληρου λαού, για τις εκπαιδευτικούς του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά, που έκαναν το αυτονόητο, να ζητήσουν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στο σχολείο τους. Για τους συναδέλφους που καθαιρέθηκαν από θέσεις ευθύνης γιατί πήραν μέρος σε συλλογικές αποφάσεις του κλάδου. Είμαστε εδώ για όλους τους νεοδιόριστους και νεοδιόριστες που έχουν όλα αυτά τα χρόνια στηρίξει το δημόσιο σχολείο και αντί σήμερα να παραλαμβάνουν τις μονιμοποιήσεις από το υπουργείο Παιδείας, παραλαμβάνουν πειθαρχικά», σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι «το υπουργείο που κόπτεται για τη νομιμότητα, δεν έχει καν την ευαισθησία να υλοποιήσει ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις».
«Τώρα είναι η ώρα της ενότητας, του αγώνα και της συσπείρωσης. Η Ομοσπονδία, τα σωματεία με τους χιλιάδες συναδέλφους είμαστε αυτοί που θα μπουν μπροστά και απέναντι στις διώξεις και απέναντι στην υπονόμευση του δημόσιου δωρεάν σχολείου», τόνισε, θυμίζοντας τις αποφάσεις του κλάδου που επιβεβαιώνουν τη μάχη ενάντια στην εσωτερική, εξωτερική και ατομική «αξιολόγηση». Τη στήριξη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στον αγώνα για μονιμοποίηση, ενάντια στις διώξεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Θερμά υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο βήμα την νεοδιόριστη εκπαιδευτικό του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Σοφία Καψαλάκη, η οποία είναι αντιμέτωπη με δίωξη επειδή υπερασπίστηκε δημόσια την πρόσβαση μαθητή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παίρνοντας τον λόγο, μεταξύ άλλων, είπε: «Σήμερα βρίσκομαι μπροστά σας ως μία από τους χιλιάδες πλέον εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο. Αλλοι επειδή αντιστέκονται στην κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Αλλοι επειδή βροντοφωνάζουν όχι στον πόλεμο και στο αιματοκύλισμα των λαών. Αλλοι επειδή αναδεικνύουν τα προβλήματα στα σχολεία τους και άλλοι επειδή μιλούν για τις ελλείψεις σε προσωπικό. Εγώ ανήκω στην τελευταία κατηγορία, μιας και πριν από τρεις μήνες ανέδειξα δημόσια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει σε μαθητή του σχολείου μου στο Μενίδι, ο οποίος βρισκόταν εκτός σχολείου επειδή δεν είχε σχολικό νοσηλευτή...». «Στο πλευρό μας βρίσκονται τόσο η οικογένεια του μικρού μαθητή, η οποία μου είπε πριν έρθω εδώ να μεταφέρω όλη την ευγνωμοσύνη για όσα κάνουμε για τα παιδιά όλου του κόσμου, όσο και οι γονείς όλου του σχολείου που στέκονται αλληλέγγυα και θα είναι σταθερά μαζί μου ως το τέλος». «Και από αυτό το βήμα ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας και όλες τις υπηρεσίες που το εκπροσωπούν να σκύψουν πραγματικά πάνω από τα προβλήματα των σχολείων μας, να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών και να σταματήσουν εδώ και τώρα τις διώξεις προς τους συναδέλφους», είπε μεταξύ άλλων.
Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε η μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι μαθητές του 16ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που μαζί με τους μαθητές του 12ου Γυμνασίου αντιδρούν αγωνιστικά στη μετατροπή των σχολείων τους σε «Ωνάσεια» και διαδήλωσαν μαχητικά την απαίτησή τους για σύγχρονα, ασφαλή σχολεία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Σε δυναμική κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Πάτρα προχώρησαν εκπαιδευτικοί της Αχαΐας. Και από τη συγκέντρωση επισημάνθηκε η ανάγκη εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού απέναντι στη μηνιγγίτιδα με αφορμή το τραγικό συμβάν με τον νεκρό 20χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παρέμβαση επίσης πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο.
Ενα ακόμα νομοσχέδιο παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και συγκεκριμένα την ίδρυση των «Ακαδημιών Επαγγελματικής Κατάρτισης» απευθείας από τις επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ως μια «ώσμωση με τον ιδιωτικό τομέα», συνοδεύοντάς την άλλη μια φορά με υποσχέσεις περί αναβάθμισης και βελτίωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, το Δημόσιο θα κάνει «δώρο» στους επιχειρηματίες την ανεύρεση κτιριακών υποδομών και την κάλυψη των αποδοχών των εκπαιδευτών και του διοικητικού προσωπικού. Οι επιχειρήσεις (μπορεί να είναι και κοινοπραξίες, Επιμελητήρια κ.λπ.) θα παρέχουν τον υλικοτεχνικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, την εξασφάλιση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων, αλλά και τα προγράμματα σπουδών που θα παίρνουν έγκριση από το υπουργείο Παιδείας.
Στην πράξη οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα αναλαμβάνουν να εκπαιδεύουν τους αποφοίτους που θέλουν, χωρίς κόστος ουσιαστικά, αφού θα χρησιμοποιούν για τις Ακαδημίες τον εξοπλισμό που ίδιες διαθέτουν, τους εκπαιδευτικούς θα τους πληρώνει το κράτος και θα έχουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό τους καταρτιζόμενους/μαθητευόμενους.
Η φοίτηση θα είναι δωρεάν για τους καταρτιζόμενους, η πρακτική άσκηση/μαθητεία θα αμείβεται με βάση τα όσα προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις, οι εκπαιδευτές θα προέρχονται από το ίδιο μητρώο με τα ΣΑΕΚ, ενώ ο τίτλος σπουδών που θα αποκτούν οι απόφοιτοι θα είναι κατηγορίας είτε 3, είτε 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Οι συμβάσεις που θα υπογράφονται μεταξύ υπουργείου και εταιρειών για αυτές τις «Ακαδημίες» θα είναι εξαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης, δείχνοντας και έτσι τον αντικειμενικά πρόσκαιρο χαρακτήρα της κατάρτισης.
Το υπουργείο έκανε λόγο για ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για τέτοιες σχολές στην Ημαθία γύρω από την οινοπαραγωγή, στην Αρκαδία για τη φαρμακευτική βιομηχανία, στη Σπάρτη για την παραγωγή ελαιόλαδου.
«Οχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων μας - Σύγχρονα και ασφαλή αναβαθμισμένα σχολεία για όλα τα παιδιά» ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που συνεχίζει τις δράσεις ενάντια στην κατάργηση μιας σειράς σχολείων στις γειτονιές και στη μετατροπή τους σε «Ωνάσεια». Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το Σάββατο 1η Φλεβάρη σε σύσκεψη συλλόγων εκπαιδευτικών, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων των περιοχών όπου προωθούνται τα «Ωνάσεια». Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών (Καπανέως 54, Κολωνός).
Οι γονείς ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, σύγχρονα και ασφαλή κτίρια με όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές και μέσα για όλα τα παιδιά, και όχι σχολεία για λίγους και εκλεκτούς. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν τον διαχωρισμό των παιδιών και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος της κυβέρνησης για τα «Ωνάσεια Σχολεία».
Επίσης, τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη η Ενωση Γονέων Περάματος καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συλλογικούς φορείς και κατοίκους της πόλης σε νέα σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Περάματος, το οποίο είναι μέσα στο σχέδιο μετατροπής σε «Ωνάσειο», για τον συντονισμό των ενεργειών τους ώστε να μην περάσει αυτή η μετατροπή.
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται οι αντιδράσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών ενάντια στα «Ωνάσεια Σχολεία». Η κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή σε «Ωνάσεια» δύο σχολείων στον δήμο Θεσσαλονίκης, του 12ου Γυμνασίου και του 16ου ΓΕΛ, και δύο σχολείων στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, του 3ου ΓΕΛ και του 6ου Γυμνασίου.
Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία του Ευόσμου παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζει σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού τις επόμενες μέρες.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης, μετά την πρώτη κινητοποίηση που οργανώθηκε έξω από τα σχολεία, προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Α' ΕΛΜΕ.
Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης η Ενωση Γονέων καλεί σε σύσκεψη - ενημέρωση την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο 10ο Γενικό Λύκειο στα Δειλινά.