Πάνω από 550 σεισμοί από τις 27 Γενάρη, πάνω από 3.000 είχαν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη μέχρι χτες, πάνω από 200 ευρώ το αεροπορικό εισιτήριο για να φύγει κανείς από το νησί. Στα ύψη και οι τιμές των ακτοπλοϊκών, με έκτακτα μάλιστα δρομολόγια. Αυτά είναι τα «μεγέθη» της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή των Κυκλάδων και οι συνέπειές της για κατοίκους και επισκέπτες. Τι κάνουν όμως κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός; Εφησυχασμό και ...112!
Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», τα φώτα δεν έπεσαν πριν από λίγες μέρες στην περιοχή. Από το περασμένο καλοκαίρι εντοπίζεται αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, που, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, δεν είναι άσχετη με την ακολουθία των σεισμών που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Υπάρχει επίσης το προηγούμενο της περιόδου 2011 - 2012 με την έκλυση μάγματος, σε συνθήκες παρόμοιες με τις σημερινές.
Πώς το διαχειρίζονται αυτό το φαινόμενο οι αρμόδιοι; Οπως προκύπτει από την εμπιστευτική αλληλογραφία, παρά τα ανησυχητικά δεδομένα της παρατήρησης, μόλις τον περασμένο Γενάρη υπήρξε σύσταση από την αρμόδια επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του ηφαιστείου να παρθούν κάποια επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα οι σεισμοί, το πιθανότερο είναι να μην είχαμε μάθει ποτέ για την ηφαιστειακή δραστηριότητα που εξελίσσεται εδώ και μήνες.
Το γιατί πρέπει να το αναζητήσει κανείς στα εμπιστευτικά έγγραφα της Επιτροπής Παρακολούθησης. Εκεί όπου το πνεύμα και το γράμμα είναι να μη διαταραχθεί η τουριστική σεζόν που βρίσκεται μπροστά, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως!
Η Επιτροπή εκφράζει μάλιστα την ...ανησυχία ότι δεν θα μπορεί για πολύ να αποκρύψει τα πραγματικά δεδομένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και κατ' επέκταση από τους παγκόσμιους tour operators, κυρίως της Βρετανίας. Γι' αυτό προτείνει να υπάρξει έγκαιρα από την κυβέρνηση ένα σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, θυμίζοντας ότι και στην προηγούμενη «κρίση» χρειάστηκε να γίνουν πολλά ώστε να μην εκδώσουν οι βρετανικές υπηρεσίες τουριστική οδηγία για το νησί!
Καθησυχάζοντας για τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, το βάρος πέφτει στη ...σωτηρία των μεγαλοξενοδόχων της Σαντορίνης και της κερδοφορίας τους. Οπως είχε γίνει και το 2011 - 2012, όταν το φαινόμενο είχε διαρκέσει 14 ολόκληρους μήνες. Το κριτήριο του κόστους - οφέλους «θολώνει» τον πραγματικό κίνδυνο και εκθέτει τον λαό στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι πολύ σοβαρό...
Αν κάτι επιβεβαιώνει τώρα η διαχείριση της έντονης σεισμικής δραστηριότητας από τον κρατικό μηχανισμό, είναι η επιλεκτική ανικανότητά του να προστατέψει ουσιαστικά τον λαό. Αυτό που κυριαρχεί για άλλη μια φορά στον κρατικό «σχεδιασμό» είναι η ατομική ευθύνη, η οποία, εκτός από επικίνδυνη, είναι και πολύ ...κοστοβόρα για τις λαϊκές οικογένειες που παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη και τα άλλα νησιά, επειδή δεν αισθάνονται ασφαλείς εκεί.
Καθόλου απαρατήρητες δεν περνάνε και καταγγελίες για την επικινδυνότητα ορισμένων τουριστικών καταλυμάτων που έχουν χτιστεί σε ειδυλλιακά σημεία του νησιού, αλλά καθόλου ασφαλή σε περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού ή μιας πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η ασφάλεια γίνεται θυσία για το κέρδος κι αυτό αποτυπώνεται σε κάθε εκδοχή αυτού του σάπιου συστήματος και του αντιλαϊκού του κράτους.
Η βιτρίνα της τουριστικής Σαντορίνης, που το καλοκαίρι γυαλίζει στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών, θαμπώνει και ραγίζει κάθε φορά που αποκαλύπτεται η πραγματικότητα που κρύβεται από πίσω: Αλλοτε με τις γερασμένες και ανεπαρκείς υποδομές, άλλοτε με τις τεράστιες ελλείψεις σε δομές Υγείας, άλλοτε με τους κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές και την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης από το κράτος.
Ο λαός που παρακολουθεί αποσβολωμένος, από τη μια, τις εξελίξεις στο έγκλημα των Τεμπών και, από την άλλη, τα όσα συμβαίνουν στις Κυκλάδες, με επίκεντρο τη Σαντορίνη, έχει τώρα περισσότερες αποδείξεις για τους κινδύνους που παραφυλούν σε κάθε γωνιά με αυτό το εχθρικό κράτος, που στο όνομα της προστασίας των κερδών αφήνει απροστάτευτο τον ίδιο και εκτεθειμένη ακόμα και τη ζωή του. Εκεί πρέπει να στρέψει τα πυρά και τη δύναμη του αγώνα του, αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη από μελλοντικές καταστροφές.
Δυναμώνουν τα μπλόκα, κλιμακώνουν πανελλαδικά τον αγώνα