Το εξοργιστικό γεγονός της πτώσης γυψοσανίδας και διαρροής νερού σε θάλαμο που νοσηλεύονται τρίχρονα παιδιά με γρίπη, στη γενική εφημερία της Παιδιατρικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καλώντας ταυτόχρονα σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ., στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Ο θάλαμος νοσηλείας στον οποίο έπεσε ένα κομμάτι γυψοσανίδας από την οροφή και σημειώθηκε διαρροή νερού εκκενώθηκε και τα νοσηλευόμενα παιδιά μετακινήθηκαν σε άλλους θαλάμους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για νοσηλεία άλλων περιστατικών στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Πρόκειται για τη μονάδα που νοσηλεύονται παιδιά με γρίπη και άλλα εμπύρετα λοιμώδη νοσήματα, δηλαδή περιστατικά που βρίσκονται σε ιδιαίτερη έξαρση αυτήν τη χρονική περίοδο.
Η ΕΝΙΘ απαιτεί να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, άμεσο έλεγχο της οροφής του κτιρίου και επίλυση του προβλήματος με ευθύνη του νοσοκομείου. Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές με ευθύνη του κράτους. Ενίσχυση όλων των δομών Υγείας με σύγχρονα μέσα, μόνιμο προσωπικό και ανθρώπινους όρους εργασίας.
Καταγγέλλει ότι το νέο περιστατικό, που σημειώθηκε την Παρασκευή 31 Γενάρη, αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση των υποδομών και των συνθηκών νοσηλείας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.
«Αλήθεια, τι έχει να πει ο υπουργός Υγείας μπροστά σ' αυτό το συμβάν, που έρχεται να προστεθεί σε άλλα τόσα παρόμοια πανελλαδικά και αποκαλύπτει τη γύμνια των υποδομών και τις επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης και νοσηλείας; Τι έχει να πει ο κ. υπουργός που και με προσωπική του ευθύνη έκλεισε στη Θεσσαλονίκη το Νοσοκομείο Λοιμωδών, το οποίο αν τώρα υπήρχε και λειτουργούσε με σύγχρονους όρους θα μπορούσε να νοσηλεύσει πολλαπλάσιο αριθμό παιδιών με γρίπη και άλλες οξείες λοιμώξεις; Τι έχει να πει ο κ. Υπουργός και όλοι οι προκάτοχοί του που από κοινού υποβάθμισαν και υποχρηματοδότησαν το ΕΣΥ και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις απαρχαιωμένες και κακοσυντηρημένες υποδομές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών και εργαζομένων;», αναφέρει η ΕΝΙΘ για το νέο τραγικό περιστατικό.
Σημειωτέον, στην εν λόγω εφημερία του Ιπποκρατείου διακομίστηκαν πάνω από 100 παιδιά και οι εφημερεύοντες γιατροί εκτός από τη διαχείριση των περιστατικών είχαν τη «σπαζοκεφαλιά» της χωρητικότητας των θαλάμων και της μη εύρεσης κρεβατιών για νοσηλεία.
Με την τραγική κατάσταση να συνεχίζεται, σε αναστολή της λειτουργίας έχει τεθεί από την Τετάρτη 22 Γενάρη η Χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, ενώ έως και σήμερα δεν έχει βρεθεί καμιά ουσιαστική λύση. Παρά τις αναβολές των τακτικών χειρουργείων και ιατρείων, την ατελείωτη ταλαιπωρία που υφίστανται ασθενείς και συνοδοί τους για να «μετακινούνται» στο ΓΝ Μεσολογγίου, που λειτουργεί σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης, κυβέρνηση, υπουργείο, 6η ΥΠΕ και διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν έχουν δώσει καμιά λύση. Στον αντίποδα, καλούν με «εντέλλεσθε» τους εναπομείναντες δύο μόνιμους χειρουργούς του Νοσοκομείου Αγρινίου να καλύπτουν τα χειρουργεία των ΤΕΠ, τα βαριά περιστατικά και τις διακομιδές τους!
Πρόκειται για γεγονότα που καταγγέλλει για ακόμη μια φορά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑ), θυμίζοντας ότι μόνο από τον Σεπτέμβρη ως τον Δεκέμβρη του 2023, υπήρξαν 4 υπομνήματα από τον διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής που ζητούσαν την ενίσχυση του χειρουργικού ΤΕΠ με γιατρούς καθώς και την εκ νέου προκήρυξη των 4 κενών θέσεων στη Χειρουργική κλινική καθώς θα παραιτούνταν οι ειδικευόμενοι σε αυτή για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε άλλα νοσοκομεία.
Από τότε δεν έγινε καμιά ενέργεια, μέχρι που το ΓΝ Αγρινίου απέμεινε με μόλις 4 χειρουργούς και πρόσφατα με 2, λόγω αναρρωτικών αδειών. Ετσι επήλθε η αναγκαστική πλήρης αναστολή λειτουργίας της Χειρουργικής κλινικής, κατάσταση που παραμένει εδώ και πάνω από μια βδομάδα!
Ετσι, στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία «χτυπάει κόκκινο συναγερμό», με την ΕΙΝΝΑ να καταγγέλλει και τα συνεχόμενα «εντέλλεσθε» στους δύο εναπομείναντες χειρουργούς, που την ίδια ώρα συμπληρώνουν ως σήμερα έκνομα υπερδιπλάσιες εφημερίες, με ό,τι δυνητικούς κινδύνους δημιουργούνται για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους ιατρούς!
«Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτουν η Ομοσπονδία και όλες οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις εφημερίες, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και επιστημονική αξιοπρέπεια, ακόμη και όλες τις θέσεις να προκηρύξουν, δύσκολα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον», τονίζει η Ενωση και απαιτεί: «Ανοιχτή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία. Αυξήσεις σε μισθούς - εφημερίες. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Οχι στην υπερεφημέρευση. Να ενισχυθεί άμεσα το ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς».
Σε ένα ακόμα νοσοκομείο, αυτήν τη φορά της Αρτας, ακόμη και με έξοδα των ίδιων των ...υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας επιστρέφουν στο σπίτι τους οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Ψυχιατρική κλινική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ΤΑΞΙ ή και λεωφορείο για να επιστρέψουν στον τόπο της κατοικίας τους.
Το γεγονός καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», σημειώνοντας πως πρόκειται για ανθρώπους που προσέρχονται υποχρεωτικά σε όποιο νοσοκομείο βρεθεί κλίνη και όχι της επιλογής τους, με εισαγγελική παραγγελία και με συνοδεία της αστυνομίας, από όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Ομως, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το πώς θα γυρίσουν πίσω όταν τους δοθεί εξιτήριο. Είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που ζουν με επιδόματα, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και χωρίς εισόδημα.
Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν προβλέπει κάλυψη εξόδων μετακίνησης ακόμη και για ειδικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν ασθενείς στο ΓΝ Αρτας για μέρες, ακόμη και βδομάδες - καταλαμβάνοντας κλίνη που θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε άλλον ασθενή.
Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, σημειώνουν οι συνδικαλιστές, «με τα λιμνάζοντα περιστατικά το νοσοκομείο επιβαρύνεται και σε επίπεδο απασχόλησης προσωπικού, ενώ η κατάσταση αυτή αναμένεται να ενταθεί με την ανάληψη των δομών Ψυχικής Υγείας από το ΕΔΥΨΥ (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας) που δεν διαθέτει προϋπολογισμό», προσθέτει.
Σε μεγάλη κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ, σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με απαίτηση άμεσα να εμβολιαστεί δωρεάν, με κρατική ευθύνη, ο μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός της πόλης απέναντι στη μηνιγγίτιδα.
Το κάλεσμα του ΕΚ, μετά και το τραγικό γεγονός του θανάτου του 20χρονου φοιτητή την προηγούμενη βδομάδα και τα συνολικά 4 κρούσματα μέσα σε έναν χρόνο στα ΑΕΙ, έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση, αφού στην κινητοποίηση καλούν και συμμετέχουν συνδικάτα εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας (ΣΕΑΑΝ), και άλλοι λαϊκοί φορείς, που αγγίζουν τους 50. Επίσης, η δημοτική αρχή Πάτρας.
«Καμία ανοχή στη λογική που βάζει τις ζωές μας και τη ζωή των παιδιών μας στο ζύγι κόστους - οφέλους, έχει μόνη προτεραιότητα την εξασφάλιση του κέρδους των φαρμακοβιομηχάνων και έχει κάνει την Υγεία εμπόρευμα», αναφέρει το ΕΚΠ. Θυμίζει ακόμη ότι στην Πάτρα έχουν χαθεί τους τελευταίους μήνες δύο νέοι (16 και 20 χρόνων) από την ίδια ασθένεια και υπογραμμίζει ότι αυτό συμβαίνει «την ώρα που η σύγχρονη ιατρική διαθέτει τη γνώση και τα μέσα για να μπορέσει να εξασφαλίσει την προστασία όλου του πληθυσμού».
Καλεί, μεταξύ άλλων, σε πάλη - «χρέος απέναντι στη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας!» και απαιτεί: «Να εμβολιαστεί δωρεάν, με κρατική ευθύνη, ο μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός της Πάτρας. Να ενταχθεί ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β άμεσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού καθολικά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους».
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν υγειονομικά σωματεία από όλη την Κρήτη, την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο, βάζοντας στο επίκεντρο τη δραματική κατάσταση στις δομές δημόσιας Υγείας στο νησί, η οποία διαρκώς επιδεινώνεται, λόγω αποχωρήσεων γιατρών και προσωπικού.
Τα υγειονομικά σωματεία απαιτούν αυξήσεις αποδοχών, μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αφού «αυτός είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για να ανασχεθεί το κύμα αποχωρήσεων, να υπάρξουν ενίσχυση με προσωπικό και βελτίωση της κατάστασης των δομών».
Ημερίδα με θέμα τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46). «Οι επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών στο ασφαλιστικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων. Πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις» είναι ο τίτλος της ημερίδας.
Το ακριβές πρόγραμμα έχει ως εξής:
6 μ.μ. - 6.10 μ.μ.: Ανοιγμα των εργασιών, από τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ, Θανάση Καλαμπαλίκη.
6.10 μ.μ. - 6.30 μ.μ.: «Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι προτάσεις μας για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών» - παρέμβαση από τον Βασίλη Μαμάη, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ.
6.30 μ.μ. - 6.50 μ.μ.: «Οι συνέπειες των νόμων στο συνταξιοδοτικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών» - παρέμβαση από τον Χρήστο Κολοβό, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
6.50 μ.μ. - 7.10 μ.μ.: «Οι παροχές Υγείας των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών» - παρέμβαση από τον Δημήτρη Φλώκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου.