ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2025
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
«Μεγαλείο» για τα μονοπώλια και «πόνο» για τον λαό αναγγέλλει ο Τραμπ

Τις αντιθέσεις και τα πολύπλευρα παζάρια που εντείνονται για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων κάθε πλευράς, μεταξύ αντιπάλων αλλά και «συμμάχων», επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις γύρω από τον παγκόσμιο «εμπορικό πόλεμο» και τις απειλές για επιβολή μεγάλων δασμών από τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανακοίνωση για αναστολή 30 ημερών στην εφαρμογή των δασμών ύψους 25% για τις εισαγωγές από Μεξικό και Καναδά στις ΗΠΑ, οι οποίοι επρόκειτο να ισχύσουν από χτες.

Η προσωρινή αναβολή ανακοινώθηκε μετά από απανωτές επαφές του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζ. Τριντό, και την Πρόεδρο του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, με τους οποίους ειπώθηκε ότι η Ουάσιγκτον κατέληξε σε συνεργασίες για την ασφάλεια στα σύνορα και την αντιμετώπιση των διακινητών ναρκωτικών.

Στην πραγματικότητα βέβαια τα ζητήματα αυτά είναι το πρόσχημα για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, καθώς βασικό διακύβευμα σε όλα τα παζάρια παραμένει το υψηλό εμπορικό έλλειμμα που έχουν οι ΗΠΑ με τις εν λόγω χώρες και με άλλες, κάτι το οποίο, όπως παραδέχθηκε και η Σεϊνμπάουμ, τέθηκε από τον Τραμπ στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ζητώντας την αντιμετώπισή του αλλά η ίδια, όπως είπε, αντέδρασε.

Από τη μεριά του, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι όλα όσα παζαρεύει αφορούν συμφέροντα διαμετρικά αντίθετα με αυτά του αμερικανικού λαού. Yπερασπιζόμενος τους προωθούμενους αυξημένους δασμούς, διευκρίνισε ότι από την εφαρμογή τους «θα υπάρξει πόνος; Ναι, ενδεχομένως», συμπληρώνοντας ότι «όμως, θα επιστρέψουμε το μεγαλείο της στην Αμερική και όλο αυτό θα αξίζει το τίμημα»...

Τραμπ και Σεϊνμπάουμ - όπως ειπώθηκε - άρχισαν να εργάζονται σε θέματα «ασφάλειας και επιχειρήσεων». Κατά τ' άλλα η Πρόεδρος του Μεξικού εμφανίστηκε «βέβαιη ότι σε αυτόν τον μήνα μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα» και ανήγγειλε την έναρξη διαπραγματεύσεων για διμερή «συμφωνία», στις οποίες θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός (υποψήφιος ακόμα) υπουργός Εμπορίου Χ. Λούτνικ.

Οπως ανέφερε, ο Τραμπ δέχτηκε να βοηθήσει το Μεξικό να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση όπλων από τις ΗΠΑ. Ακόμα, το Μεξικό θα αναπτύξει αμέσως 10.000 εθνοφρουρούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί - όπως ειπώθηκε - η διακίνηση ναρκωτικών.

Από τη δική του πλευρά, ο Τζ. Τριντό υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ένα «σχέδιο για τα σύνορα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων», με στόχο την προσθήκη νέων ελικοπτέρων, ενίσχυση της τεχνολογίας και αποστολή προσωπικού στα σύνορα, καθώς και «αυξημένους πόρους για τη διακοπή της διακίνησης φαιντανύλης». Συγκεκριμένα, 10.000 άτομα θα εργάζονται στα σύνορα για την προστασία τους, ενώ θα διοριστεί και ειδικός κυβερνητικός αξιωματούχος για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης φαιντανύλης.

Απάντηση με ανταποδοτικούς δασμούς από την Κίνα

Η Κίνα, αντιδρώντας στους νέους αμερικανικούς δασμούς, ανακοίνωσε και επίσημα ότι προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται σοβαρά οι κανόνες του και «διαταράσσεται η κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Επιπλέον, από τις 10 Φλεβάρη θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς 10-15% σε διάφορες αμερικανικές εισαγωγές. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δασμοί 15% επιβάλλονται στις εισαγωγές άνθρακα και LNG από τις ΗΠΑ και δασμοί 10% στο πετρέλαιο, στον αγροτικό εξοπλισμό και σε διάφορα οχήματα.

Ακόμα οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου και των τελωνείων ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν ελέγχους στις εξαγωγές ειδών που σχετίζονται με βολφράμιο, τελλούριο, ρουθήνιο και μολυβδαίνιο.

Η δε κρατική υπηρεσία αρμόδια για τη ρύθμιση της αγοράς ανακοίνωσε πως «υπάρχουν υποψίες έναντι της Google ότι παρέβη την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» και γι' αυτό «άρχισε να διενεργείται έρευνα» σε βάρος της.

Ακόμα, πρόσθεσε την «PVH Corp», η οποία διαχειρίζεται την «Calvin Klein» και άλλα fashion brands, καθώς και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Illumina» στον κατάλογο των «αναξιόπιστων οντοτήτων».

«Νέες προκλήσεις» μελετά η ΕΕ

Σε ετοιμότητα στο μεταξύ βρίσκεται και η ΕΕ, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών σε εισαγωγές από κράτη - μέλη της.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ, όμως ταυτόχρονα είναι έτοιμη να απαντήσει αποφασιστικά αν στοχοποιηθεί άδικα ή αυθαίρετα».

Εξήγησε ότι στην προχτεσινή άτυπη Σύνοδο «συζητήσαμε πώς να ενισχύσουμε μια πολύ ρεαλιστική συνεργασία με τις ΗΠΑ», διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν «νέες προκλήσεις και αυξανόμενες αβεβαιότητες».

Ανέφερε δε για τους νέους αμερικανικούς δασμούς προς Μεξικό, Καναδά και Κίνα ότι «οι δασμοί αυξάνουν το επιχειρηματικό κόστος, βλάπτουν εργαζόμενους και καταναλωτές, δημιουργούν περιττές διαταραχές στην οικονομία και αυξάνουν τον πληθωρισμό», για να καταλήξει ότι «η ΕΕ έχει τις δικές της προκλήσεις να αντιμετωπίσει (...) Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να επικεντρωθούμε στις δικές μας προκλήσεις. Να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα, ισχυρίστηκε ότι η σχέση με τις ΗΠΑ είναι «μια σχέση που έχει βαθιές ρίζες και θα αντέξει στον χρόνο», προσθέτοντας ότι «προβλήματα και διαφορές απόψεων μπορεί να προκύψουν και μεταξύ φίλων. Οταν εμφανίζονται, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις (...) χωρίς να διακυβεύουμε τα δικά μας συμφέροντα».

ΗΠΑ
Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων ιδρύει η Ουάσιγκτον

Στη χρηματοδότηση της δημιουργίας υποδομών και υπηρεσιών ή του εκσυγχρονισμού παλιότερων αποσκοπεί μεταξύ άλλων η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να προχωρήσει στην ίδρυση Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων (Sovereign Wealth Fund), στα πρότυπα αντίστοιχων Κρατικών Ταμείων Επενδύσεων άλλων χωρών, π.χ. της Νορβηγίας («Διεθνές Ταμείο Συντάξεων», με αποθεματικό και πόρους 1,74 τρισ. δολαρίων), της Κίνας (China Investment Corporation, με αποθεματικό 1,33 τρισ. δολάρια) και της Σαουδικής Αραβίας.

Σχολιάζοντας την είδηση η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επεσήμανε ότι το 60% της χρηματοδότησης τέτοιων κρατικών ταμείων προέρχεται από έσοδα φορολογίας φυσικών πόρων, όπως η παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και ορυκτών.

Σε δηλώσεις του ο Τραμπ αναφέρθηκε ακροθιγώς στους τομείς που ενδέχεται να χρηματοδοτήσει το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων των ΗΠΑ, αναφέροντας κυρίως υποδομές ή τομείς της οικονομίας που εμπίπτουν στην αρένα του σφοδρού ανταγωνισμού (π.χ. τεχνολογίες αιχμής ή δημιουργία νέων οδικών αξόνων και αεροδρομίων) με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, και τη μείωση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, που όπως είπε ανέρχεται σε 36 τρισ. δολάρια.

Ο Τραμπ είπε ακόμα ότι μία από τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης του ταμείου αυτού είναι οι δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλει σε σειρά χωρών, ενώ στο τραπέζι έβαλε και τη συγκέντρωση κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν την εξαγορά του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok και τη συνέχιση της λειτουργίας του στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υποψήφιος υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ τίθενται επικεφαλής του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων, που αναμένεται να συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στο μεταξύ ο Ιλον Μασκ, που προΐσταται του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), προχώρησε χτες στη μείωση του προσωπικού της «Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων» του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για υπηρεσία αρμόδια μεταξύ άλλων για τη λειτουργία βοηθητικής εφαρμογής που επιτρέπει στους Αμερικανούς φορολογούμενους να υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογική δήλωση.

Πληροφορίες του CNN ανέφεραν επίσης ότι ο Τραμπ σχεδιάζει διάταγμα με στόχο την κατάργηση του υπουργείου Παιδείας, και ότι θα δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη σμίκρυνση του υπουργείου, μέσω εκτελεστικής πράξης. Επιπλέον, ότι θα πιέσει το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία για να καταργήσει το υπουργείο.

Επικοινωνία του Νοτιοαφρικανού Προέδρου με τον Μασκ

Για «τις αξίες της Νότιας Αφρικής που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της χώρας, για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της ισότητας» ενημέρωσε χτες ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σ. Ραμαφόσα τον (γεννημένο στη Νότια Αφρική) Ιλον Μασκ, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για τις κατασχέσεις γαιών στη Ν. Αφρική.

Ο Ραμαφόσα τόνισε πως ενημέρωσε τον Μασκ σχετικά με την «παραπληροφόρηση» που κυκλοφορεί για τις κατασχέσεις γαιών στη Ν. Αφρική και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει προβεί σε καμία κατάσχεση τέτοιου είδους. Τόνισε δε πως η πολιτική απαλλοτρίωσης γαιών στοχεύει στη διασφάλιση της «ισότιμης δημόσιας πρόσβασης» στη γη.

Ο Μασκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Ραμαφόσα ότι έχει «απροκάλυπτα ρατσιστικούς νόμους ιδιοκτησίας», ισχυριζόμενος πως οι πλούσιοι λευκοί γαιοκτήμονες - οι οποίοι περίπου 30 χρόνια μετά το τέλος του Απαρτχάιντ διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στα πιο γόνιμα εδάφη της χώρας - είναι «θύματα».

ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Προσφέρθηκε να στεγάζει σε φυλακές του «επικίνδυνους εγκληματίες» από τις ΗΠΑ

Από τη συνάντηση των Ρούμπιο - Μπουκέλε

2025 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση των Ρούμπιο - Μπουκέλε
«Πράξη εξαιρετικής φιλίας προς τη χώρα μας» και «την πιο πρωτοφανή και εξαιρετική μεταναστευτική συμφωνία οπουδήποτε στον κόσμο» χαρακτήρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο τη συμφωνία που προωθούν ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ ώστε το δεύτερο να δέχεται όχι μόνο απελαθέντες που εισήλθαν «παράτυπα» στις ΗΠΑ, αλλά και να δέχεται σε φυλακές του αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστεί στις ΗΠΑ.

Οπως εξήγησε ο Ρούμπιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ν. Μπουκέλε, το Σαν Σαλβαδόρ «προσφέρθηκε να στεγάσει στις φυλακές του επικίνδυνους εγκληματίες υπό κράτηση στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αμερικανική υπηκοότητα και νόμιμων κατοίκων».

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο «Χ» και ο Μπουκέλε, ξεκαθαρίζοντας την προθυμία της κυβέρνησής του να μετατρέψει τη χώρα του σε φυλακή των ΗΠΑ «με αντάλλαγμα μια αμοιβή» που «θα είναι σχετικά χαμηλή για τις ΗΠΑ αλλά σημαντική για εμάς, καθιστώντας ολόκληρο το σωφρονιστικό μας σύστημα βιώσιμο».

Ο Μπουκέλε διαφημίζεται ως πρωτεργάτης στην «πάταξη της εγκληματικότητας» και των συμμοριών, ενώ το 2022 κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναπτύσσοντας στρατό στους δρόμους κ.λπ., στο όνομα της «ασφάλειας».

Επιπλέον, ο Ρούμπιο υπέγραψε μαζί με την ομόλογό του του Ελ Σαλβαδόρ, Αλεξάνδρα Χιλ Τινόκο, διμερές μνημόνιο σχετικά με τη στρατηγική πολιτική πυρηνική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμενόταν να συνεχίσει επαφές σε Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα και Δομινικανή Δημοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ