Προκλητικές δηλώσεις του Τραμπ για μετατροπή της περιοχής σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής»... χωρίς τους Παλαιστίνιους
2025 The Associated Press. All |
«Οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά με αυτή. Θα την κατέχουμε», είπε, προχωρώντας σε ένα νέο απαράδεκτο βήμα στη διαχρονική προσπάθεια από ΗΠΑ και Ισραήλ να υπονομεύσουν κάθε πιθανότητα για ίδρυση βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Πρόσθεσε επίσης πως οι ΗΠΑ «θα είναι υπεύθυνες για την εξουδετέρωση όλων των βομβών που δεν έχουν εκραγεί» (των χιλιάδων βομβών που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού), και για την απόσυρση άλλων όπλων στην περιοχή, αλλά και των κατεστραμμένων κτιρίων, «δημιουργώντας μία οικονομία ανάπτυξης που θα παρέχει απεριόριστο αριθμό θέσεων εργασίας και στέγης για τους ανθρώπους της περιοχής»... μόνο που αυτοί δεν θα είναι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας.
Ο Τραμπ σημείωσε επίσης πως θα ανακοινώσει «σε τέσσερις βδομάδες» την πολιτική της κυβέρνησής του για την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δίχως να αποκλείει να δώσει «πράσινο φως» για πιθανή προσάρτησή της από το Ισραήλ.
Κρατώντας και το χαρτί του εκβιασμού για συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να δεσμευτεί για το εάν θα συνεχιστεί ή όχι η διαπραγμάτευση της δεύτερης φάσης για την εκεχειρία στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας μόνο πως θα επιτευχθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Η πρόταση Τραμπ περί διωγμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και ανοικοδόμησής τής ώστε να γίνει διεθνές θέρετρο είχε προαναγγελθεί πέρσι από τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, που είχε σχεδιάσει και τις λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ». Τότε μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Κούσνερ είχε χαρακτηρίσει τη Γάζα «παραθαλάσσιο οικόπεδο που θα μπορούσε να είναι πολύτιμο», διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει τα πάντα «για να φύγει ο κόσμος από εκεί»...
Ο Ντ. Τραμπ μάλιστα δεν απέκλεισε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα «εάν καταστεί απαραίτητο».
Παράλληλα έκανε έναν απολογισμό της πολιτικής που εφάρμοσε στη διάρκεια της πρώτης του θητείας για τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου, θυμίζοντας μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν - κάτι που διατηρήθηκε και από την κυβέρνηση Μπάιντεν - καθώς και τις «συμφωνίες του Αβραάμ» που υπέγραψε το 2020 το Ισραήλ με αραβικές χώρες.
Αργότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κ. Λέβιτ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας πως ο Τραμπ «δεν δεσμεύτηκε» να αναπτύξει Αμερικανούς στρατιώτες στη Γάζα, πως οι ΗΠΑ «δεν θα χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση» και πως η μετεγκατάσταση όσων βρίσκονται εκεί θα είναι... «προσωρινή». Δεν δίστασε μάλιστα να απογειώσει την πρόκληση, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από την καταστροφή της Γάζας, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα επιβίωσης των Παλαιστινίων.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε στο Fox News πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να είναι δεμένοι με τη γη τους για να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Κατέληξε δε πως ο ίδιος επισκέφθηκε τη Γάζα την περασμένη βδομάδα και πως η περιοχή σήμερα είναι μη κατοικήσιμη και «θα παραμείνει έτσι για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια».
Ο Ντ. Τραμπ στο μεταξύ άφησε ανοικτή την πόρτα για παζάρι με την ηγεσία του Ιράν, τόσο στη συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου όσο και αργότερα σε ανάρτησή του στο «Truth Social», υποστηρίζοντας πως θέλει το Ιράν «να γίνει σπουδαία και επιτυχημένη χώρα αλλά δίχως να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Χαρακτήρισε «μεγάλες υπερβολές» τα περί αμερικανο-ισραηλινών σχεδίων επίθεσης στο Ιράν και ισχυρίστηκε πως επιθυμεί «μία πιστοποιημένη πυρηνική ειρηνευτική συμφωνία» με το Ιράν, «που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί ειρηνικά και να ευημερήσει».
«Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αμέσως (σ.σ. αυτή τη διαπραγμάτευση) και να κάνουμε έναν μεγάλο εορτασμό στη Μέση Ανατολή όταν υπογραφεί και ολοκληρωθεί. Ο Θεός να ευλογεί τη Μέση Ανατολή» κατέληξε στην ανάρτηση αυτή.
Στο Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί απάντησε διπλωματικά στις δηλώσεις Τραμπ, σημειώνοντας πως εάν το κύριο θέμα είναι το εάν το Ιράν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα «τότε πρόκειται για εφικτό και όχι δύσκολο ζήτημα». Τόνισε πως «η άσκηση υπέρτατης πίεσης» από τις ΗΠΑ στη χώρα του «είναι μία αποτυχημένη πολιτική». Επανέλαβε πως το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πως παραμένει μέλος της συμφωνίας Μη Διάδοσης Πυρηνικών.
Ο Μπ. Νετανιάχου με εμφανή ικανοποίηση χαιρέτισε την πρόταση Τραμπ για αμερικανική κατοχή της Γάζας με πλήρη ξεριζωμό των Παλαιστινίων και του έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας πως είναι ηγέτης που «σκέφτεται έξω από το κουτί». Είπε πως ο Τραμπ «βλέπει ένα διαφορετικό μέλλον σε αυτό το μέρος της Γης που ήταν επίκεντρο τρομοκρατίας και τόσων επιθέσεων εναντίον μας» και πως «αξίζει τον κόπο» να εξεταστεί η ιδέα του γιατί είναι «κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία».
Ανακοίνωσε επίσης τους ακόλουθους τρεις στόχους για τη Γάζα: Καταστροφή της Χαμάς, εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων, εξασφάλιση πως η Γάζα δεν θα γίνει ξανά απειλή για το Ισραήλ. «Το Ισραήλ θα τελειώσει τον πόλεμο, νικώντας στον πόλεμο. Η νίκη του Ισραήλ θα είναι νίκη της Αμερικής. Οχι μόνο θα νικήσουμε στον πόλεμο, αλλά θα δουλέψουμε μαζί για να κερδίσουμε την νίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο Ισραήλ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν - Γκβιρ, εξήρε τις δηλώσεις Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Το ίδιο έκανε και ο τάχα «μετριοπαθής» πρώην υπουργός Μπένι Γκαντς, που είναι αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα».
Ο Γκαντς χαιρέτισε την πρόταση Τραμπ σαν «δημιουργική, πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα σκέψη», λέγοντας πως συνιστά «περαιτέρω απόδειξη της βαθιάς συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ»...
Ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ Σέικχ, απέρριψε την πρόταση εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους, προσθέτοντας πως «η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και δίκαιο, είναι εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης», που επιβεβαιώνει την απόρριψη κάθε έκκλησης για εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από την πατρογονική γη. «Γεννηθήκαμε εδώ, ζήσαμε εδώ, θα παραμείνουμε εδώ», είπε.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς απέρριψαν επίσης κατηγορηματικά τις απαράδεκτες προτάσεις Τραμπ για τη Γάζα, με την τελευταία να αναφέρει πως συνιστά «συνταγή για τη δημιουργία χάους και έντασης στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις άλλων χωρών, η Σαουδική Αραβία πρώτη απέρριψε την πρόταση Τραμπ για κατοχή και ανοικοδόμηση της Γάζας μέσω του διωγμού των Παλαιστινίων. Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα προχωρήσει στη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ δίχως τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας πως η θέση αυτή είναι «σταθερή, μη διαπραγματεύσιμη και ακλόνητη». Τόνισε πως η θέση της Σαουδικής Αραβίας στο ζήτημα «δεν επιτρέπει καμία παρεξήγηση υπό καμία συνθήκη» και πως το Ριάντ «ποτέ δεν θα σταματήσει την άοκνη εργασία για την εξασφάλιση ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και πως το βασίλειο δεν θα κάνει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ δίχως αυτές τις προϋποθέσεις».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την πρόταση Τραμπ τονίζοντας πως συνιστά μία συνταγή για «αστάθεια». Εκτίμησε επίσης ότι η πρότασή του προσκαλεί «στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, κάτι που απορρίπτεται τόσο από τους Αραβες όσο και σε διεθνές επίπεδο».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων.
Στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι, συναντώντας τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Μουσταφά, δήλωσε ότι η χώρα του ανυπομονεί η Παλαιστινιακή Αρχή «να αναλάβει τις ευθύνες της στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζοντας πως αυτή αποτελεί «μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών». Παράλληλα ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της Γάζας, χωρίς να μετακινηθούν οι κάτοικοί της.
Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β', που απορρίπτει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα μαζί με την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο την επόμενη βδομάδα και ότι θα συζητήσει αυτά τα θέματα με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Στο Κατάρ, σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις παραπάνω τοποθετήσεις, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τον θύλακα», προσθέτοντας πως «η Ντόχα είναι απασχολημένη με την προσπάθεια να φέρει σε πέρας τη δεύτερη φάση μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».
Τις απαράδεκτες προτάσεις Τραμπ για τη Γάζα εμφανίστηκαν να απορρίπτουν μια σειρά χώρες της ΕΕ και η Βρετανία, που όμως έχουν πρωτοστατήσει στη στήριξη του Ισραήλ και στη σφαγή των Παλαιστινίων, που προετοίμασε το έδαφος για τη σημερινή εξέλιξη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η πρόταση για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα «θα συνιστούσε βαριά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επίθεση στις νόμιμες επιδιώξεις των Παλαιστινίων, μείζονα απειλή για τη λύση δύο κρατών και παράγοντα μεγάλης αποσταθεροποίησης για τους στενούς μας εταίρους, Αίγυπτο και Ιορδανία, αλλά και για όλη την περιοχή». Καταδίκασε επίσης τους εβραϊκούς εποικισμούς «και οποιαδήποτε μονομερή προσάρτηση της Δυτικής Οχθης».
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «θα πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να έχουν πατρίδα στη Γάζα» και να την ανοικοδομήσουν, στη βάση της λύσης δύο κρατών.
Στη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η Γάζα μαζί με τη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ «ανήκουν στους Παλαιστίνιους και συνιστούν το εναρκτήριο σημείο για ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης». «Ο εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Γάζα δεν θα ήταν μόνο απαράδεκτος και κατά του Διεθνούς Δικαίου, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερα βάσανα και νέο μίσος».
Στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Ζιάν δήλωσε πως η χώρα της αντιτίθεται στη βίαιη μετατόπιση του λαού της Γάζας και πως σταθερή πεποίθηση του Πεκίνου είναι ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η βασική αρχή μεταπολεμικής διακυβέρνησης στη Γάζα».
Στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η χώρα του πιστεύει πως μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή είναι εφικτή «μόνο στη βάση της λύσης δύο κρατών». «Αυτή είναι η θέση που έχει κατοχυρωθεί στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η θέση που μοιράζεται η συντριπτική πλειονότητα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα. Ξεκινάμε από αυτό, το υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική εφικτή επιλογή», πρόσθεσε.
Στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να το συζητήσουμε». Αμέσως μετά, βέβαια, άφησε περιθώρια για άλλα παζάρια, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον του Ισραήλ (ανάκληση πρέσβη, διακοπή των εμπορικών σχέσεων) αν σταματήσουν οι δολοφονίες Παλαιστινίων και αλλάξουν οι συνθήκες ζωής τους.
Στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων, χτες οι ισραηλινές δυνάμεις που παραμένουν στη Γάζα σκότωσαν ένα παιδί στην πόλη Χαν Γιούνις, ενώ παράλληλα συνέχισαν το μπαράζ στρατιωτικών εισβολών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σιδηρούν Τείχος».
Σχέδια για «πλήρη» αποχώρηση των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν εδώ και χρόνια στη Συρία, με πρόσχημα την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα, φέρονται - σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «NBC News» - να καταρτίζουν η κυβέρνηση Τραμπ και το αμερικανικό Πεντάγωνο, περίπου δύο μήνες μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ασαντ και την επικράτηση των ...«καλών» τζιχαντιστών, που είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί προβλέπουν κατάρτιση «εναλλακτικών σχεδίων» για σταδιακή αποχώρηση σε 30, 60 ή 90 μέρες, αναφέρει το NBC.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος των - κατά βάση κουρδικών - «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), Φαράντ Σάμι, δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «ευκαιρία» για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του «Ισλαμικού Κράτους» «και άλλων κακόβουλων δυνάμεων», που περιμένουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία «για να επιστρέψουν στην κατάσταση του 2014».
Οι SDF, που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό, δέχονται εντεινόμενη πίεση από την Τουρκία, που τις αντιμετωπίζει ως παρακλάδι του PKK και απαιτεί τη διάλυσή τους.
Την περασμένη βδομάδα ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, επισκέφτηκε την έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου συναντήθηκε με στρατιωτικούς διοικητές και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο Γουόλτς δεν συζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντώντας στην Αγκυρα τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης των τζιχαντιστών, Αχμεντ Αλ Σαράα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα του τελευταίου ...«να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» στη Συρία. Πρόσφερε δε τη βοήθεια της χώρας του «για την καταπολέμηση όλων των ειδών τρομοκρατίας, είτε πρόκειται για το "Ισλαμικό Κράτος" είτε για το ΡΚΚ».
Χτες, στο μεταξύ, η Γενική Αρχή Χερσαίων και Θαλάσσιων Λιμένων της Συρίας συμφώνησε να υπογράψει νέα σύμβαση με τη γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM για τη λειτουργία του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λαττάκειας. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει νέους όρους και μηχανισμούς, καθώς επίσης τον διακανονισμό όλων των προηγούμενων οφειλών και από τις δύο πλευρές, χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες. Η CMA CGM ελέγχεται από τον Γαλλολιβανέζο δισεκατομμυριούχο Ροντόλφ Σααντέ, ο οποίος έχει ρίζες από τη Συρία.