ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Για «τεράστια δυναμική» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ κάνει λόγο ο Βούτσιτς

«Η κυβέρνησή μας υιοθέτησε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και άρχισε να εργάζεται για την εφαρμογή τους», δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Μ. Ντζούριτς, μιλώντας σε εκδήλωση του ολλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων «Clingendael». Επέμεινε πως «το ότι εστιάζουμε στην ένταξη στην ΕΕ δεν θα χαθεί, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Σερβίας έχουμε μαζικές διαμαρτυρίες, κυρίως φοιτητικές και πολιτικές».

Με φόντο τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα (σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, από το περασμένο Σάββατο έγιναν σε τουλάχιστον 240 περιοχές της επικράτειας), ο Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, υποδέχτηκε στο Βελιγράδι τον Ροντ Μπλαγκόσεβιτς, πρώην κυβερνήτη του Ιλινόις, σερβικής καταγωγής, που σήμερα θεωρείται στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ.

Συζητήθηκαν «σημαντικά θέματα για τις σχέσεις Σερβίας - ΗΠΑ» ενώ ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Μπλαγκόσεβιτς γιατί «έκανε πολλά για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των Αμερικανών σχετικά με τη θέση της χώρας μας και τον ρόλο της στα Βαλκάνια». Εξήγησε δε ότι τον ενημέρωσε «για σημαντικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σερβίας» και ότι αντάλλαξαν απόψεις για την «τεράστια δυναμική» που ανοίγει η ενίσχυση της συνεργασίας Σερβίας - ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, όξυνση παζαριών για τους όρους συνεργασίας Σερβίας - ΗΠΑ δείχνουν και οι δηλώσεις του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρώην ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος είπε ότι «η αμερικανική διοίκηση υπό τον Τραμπ εργάστηκε (στην προηγούμενη θητεία της) και θα συνεχίσει να εργάζεται για ειρήνη για όλους στα Βαλκάνια. Αλλά χρειαζόμαστε αξιόπιστους συνεργάτες».

Ο Γκρενέλ άσκησε κριτική στη σημερινή κυβέρνηση του προτεκτοράτου του Κοσόβου, υπό τον Αλμπιν Κούρτι, την οποία κατηγόρησε για «μονομερείς ενέργειες» που «αποσταθεροποιούν την περιοχή» αλλά και «την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», αναφέροντας κιόλας ότι «οι αμερικανικές εταιρείες επεκτείνονται στην Αλβανία και στη Σερβία, αλλά όχι στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω του Κούρτι».

Στο μεταξύ, οι διεργασίες στη Σερβία γύρω από το αν θα προκηρυχθούν τελικά πρόωρες εκλογές συνεχίζονται.

Η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπρνάμπιτς, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πολιτική κρίση. Η μόνη κρίση αυτήν τη στιγμή είναι εντός της αντιπολίτευσης, καθώς ο κόσμος δεν θέλει μια τέτοια αντιπολίτευση...». Πρόσθεσε δε ότι ο σχηματισμός «μεταβατικής κυβέρνησης», όπως ζητά η αντιπολίτευση, θα συνιστούσε «πραξικόπημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ντάσιτς, προέκρινε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (με τη σημερινή της σύνθεση πολιτικά), επιμένοντας ότι δεν θα σχηματιστεί «μεταβατική κυβέρνηση, κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή κυβέρνηση κρίσης», ενώ ανέφερε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν θα εξυπηρετήσει τη χώρα στην παρούσα φάση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρυτανικές αρχές, όπως αυτές στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, απέρριψαν το κάλεσμα Βούτσιτς σε διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα που προβάλλουν φορείς φοιτητών και άλλοι, κατηγορώντας τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για «ασυνείδητες δημόσιες δηλώσεις», αλλά και ότι η κυβέρνηση στερείται πλέον νομιμοποίησης να συζητήσει τα αιτήματα των πανεπιστημιακών φορέων αλλά και να αξιολογήσει τι από αυτά έχει ικανοποιηθεί και τι όχι.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Κοινό σώμα φύλαξης στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας

Στη δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης 120 ατόμων που θα φυλάει τα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας προχώρησαν Βουλγαρία, Αυστρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, μετά από συμφωνία που υπογράφηκε στη βουλγαερική πόλη Σβίλενγκραντ.

Τη συμφωνία για τη συγκρότηση μονάδας αξιωματικών των αντίστοιχων σωμάτων συνοριακής αστυνομίας υπέγραψαν τη Δευτέρα οι διευθυντές της Συνοριακής Αστυνομίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της Εθνικής Αστυνομίας της Ουγγαρίας και ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας.

Οπως υποστήριξε ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών Σ. Πίντερ, «αν δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε ούτε τα εσωτερικά μας σύνορα».

Ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Κ. Πρεντόιου ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επιμείνει σε αύξηση της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης και εδραίωση της Frontex, αλλά και σε επενδύσεις στην τεχνολογία και στον εξοπλισμό της συνοριακής αστυνομίας.

Από τη πλευρά του ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Ντ. Μίτοφ, είπε ότι η φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των κρατών - μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ο δε εκπρόσωπος της Αυστρίας, Φραντς Ρουφ, υπενθύμισε ότι η χώρα του διαθέτει πλούσια εμπειρία και μια σειρά «περγαμηνές» σε ό,τι αφορά τη φύλαξη συνόρων και την «τήρηση της τάξης».

ΑΥΣΤΡΙΑ
«Δυσκολίες» στα παζάρια FPO - OVP για την κυβέρνηση

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν προχτές στη Βιέννη ενάντια στον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPΟ) με το Λαϊκό Κόμμα (ΟVP). Αν προκύψει, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Αυστρία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με επικεφαλής το ακροδεξιό - με ναζιστικές αναφορές και καταβολές - FPO.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, από την καγκελαρία έως τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος σήμερα Λαϊκού Κόμματος. Οι διαδηλωτές υπενθύμισαν και την 25η επέτειο της πρώτης συνεργασίας ΟVP και FPΟ, το 2000, με καγκελάριο όμως τον αρχηγό του OVP, ενώ τώρα ο νέος καγκελάριος θα είναι πιθανόν ο αρχηγός του FPΟ, Χέρμπερτ Κικλ.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του OVP δήλωσε προχτές ότι «οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε δύσκολη φάση, αλλά δεν έχουν αποτύχει». Οι διαφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων την τραπεζική εισφορά που ζητά το FPO και την απαίτηση του OVP να δεσμευτεί η νέα κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην ΕΕ και να μη δέχεται «επιρροές» από το εξωτερικό, δηλαδή από τη Ρωσία.

Η εφημερίδα «Der Standard» ανέφερε ότι το FPO είχε επιμείνει στις συνομιλίες ότι το γραφείο της καγκελαρίας, του οποίου θα ηγείται ο Κικλ, θα είναι υπεύθυνο για τις συνταγματικές υποθέσεις και την ΕΕ καθώς και για τα ΜΜΕ, μια «κόκκινη γραμμή» για το OVP, και είχε επιδιώξει τον έλεγχο των ισχυρών υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Πάντως, τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει στον προϋπολογισμό του 2025, τον οποίο έχει εγκρίνει και η ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ