«Κατάπιε τη γλώσσα της» η κυβέρνηση για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τη Γάζα
Eurokinissi |
Αρχικά έγινε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών και ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο υπουργοί φέρονται να συζήτησαν μεταξύ άλλων για «την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με φίλες χώρες», «φωτογραφίζοντας» βασικά τις ΗΠΑ, που ενισχύουν τις θέσεις τους στο νησί, βυθίζοντάς το σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.
Παραπέρα, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν την «ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα και εξαίρεσης των δαπανών για την Αμυνα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», στο πλαίσιο του περάσματος της ΕΕ σε φάση πολεμικής οικονομίας, όπου οι κρατούντες σχεδιάζουν να δοθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος στα κράτη - μέλη για «επενδύσεις στην Αμυνα» την ώρα που οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν κατά γράμμα τις «οροφές δαπανών» και τα αυτόματα «τσεκούρια» του Συμφώνου Σταθερότητας σε ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες.
Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, εξάλλου, ο Δένδιας τάχθηκε «υπέρ των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση μέσα στο δεδομένο πλαίσιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και βεβαίως του ευρωπαϊκού κεκτημένου» - την ώρα που όλα τα σχέδια τα οποία ρίχνουν στο τραπέζι φέρνουν διχοτόμηση. Σε κάθε περίπτωση, δείχνοντας και μια πρεμούρα να κλείσει η υπόθεση, επεσήμανε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδος ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αυτά τα δύο χρόνια (τη διετία 2025 - 2026) παρέχει μια ευκαιρία».
Καθώς συζήτησαν και για την «κατάσταση στο Αιγαίο», ο Δένδιας είπε σχετικά ότι «είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά, όπως και οι ήρεμοι αιθέρες, αλλά η τουρκική συμπεριφορά στην Κάσο, ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης προχθές, αλλά και η αντίδραση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες, δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο». Αλλωστε, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο να «τρέχει» πάνω σε ΝΑΤΟικές ράγες, η τουρκική αστική τάξη επαναφέρει διαρκώς τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της επί του πεδίου, στέλνοντας πολεμικά της πλοία όποτε ερευνητικό πλοίο ξεμυτίσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο των 6 ν.μ. για οποιεσδήποτε εργασίες, επικαλούμενη μάλιστα και την πολυδιαφημισμένη «Διακήρυξη των Αθηνών», αυτή που υπογράφηκε τον Δεκέμβρη του 2023 από τους Μητσοτάκη και Ερντογάν, δεσμεύοντας υποτίθεται τις δύο πλευρές «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε (...) να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» όπως αυτές εννοούνται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών παζαριών.
Επιπλέον, ο Δένδιας χαιρέτισε την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ «για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα. Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή έχει μια πραγματική αξία, αλλά έχει και μια τεράστια συμβολική αξία», στηρίζοντας τη μετατροπή του νησιού σε αμερικανοΝΑΤΟικό προμαχώνα.
Οσο για τις εξελίξεις στη Γάζα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε ότι συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του «το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή», με τις δύο κυβερνήσεις να χαιρετίζουν - όπως είπε - τη συμφωνία στη Γάζα. «Ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή η οποία θα είναι αυτή την οποία και οι δύο χώρες συνυπογράφουμε», πρόσθεσε, τη μέρα μάλιστα που ο Τραμπ προχώρησε στις απαράδεκτες εξαγγελίες για διωγμό των Παλαιστινίων, δηλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει όπως ο διάολος το λιβάνι.
Στο ίδιο μοτίβο, φέρονται να «αντάλλαξαν απόψεις» για Συρία και Λίβανο, διαφημίζοντας τον ρόλο των αστικών τάξεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας ως «πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, και διμερώς και πολυμερώς, μέσω των πολλών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε».
Ο Πάλμας, από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση προς την επιστροφή στη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ευχαρίστησε τον Δένδια «για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ακολούθως ο Δένδιας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, όπου έγινε δεκτός από τον Ν. Χριστοδουλίδη, τον οποίο και συνεχάρη «για όσα έχουν επιτευχθεί επί των ημερών σας», εστιάζοντας στη «νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιτρέπει την εμβάθυνση και της δικής μας αμοιβαίας συνεργασίας όσον αφορά το αμερικανικό υλικό που και εμείς έχουμε». Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ για αύξηση των πολεμικών δαπανών έσπευσε να καθησυχάσει «τους υπερατλαντικούς φίλους μας, ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι αναντίστοιχο με τις υποχρεώσεις τις δικές μας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Είναι απολύτως συμβατό και απολύτως χρήσιμο».
Από την πλευρά του ο Χριστοδουλίδης παρουσίασε ως «άμεσους στόχους» της Λευκωσίας την «επέκταση» της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», την «αναβάθμιση» της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» και ζητήματα εξοπλισμών με ευρωατλαντική σφραγίδα.
Στην Τουρκία, στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν προεξόφλησε χθες ότι η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο κυβερνήσεων, θα γίνει τον Απρίλη, ενώ ξανάβαλε στο παζάρι όλες τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» είπε: «Η βούληση του Προέδρου μας παραμένει ίδια. Είναι σημαντικό να λυθούν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μέσω διαλόγου, διότι υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Υπάρχουν επίμαχα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Ενώ το κάνουμε αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε τις προκλητικές κινήσεις».
«Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρός μας θα συναντηθούν τον Απρίλη. Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Θα πραγματοποιήσουμε αυτήν τη συνάντηση στην Τουρκία», πρόσθεσε, όπως και ότι «αυτήν τη στιγμή η βούληση και των δύο πλευρών είναι η ίδια: Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και να υπάρξει ειλικρινής βούληση».
Από την πλευρά της Αθήνας διπλωματικές πηγές προσπέρασαν την ουσία όσων είπε ο Φιντάν, εστιάζοντας στο ότι δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαιωμένη ημερομηνία.
Από πλευράς του, πάντως, και σε ανάληψη άλλης μιας ευρωατλαντικής κοπής αποστολής με ορίζοντα τον διάδρομο IMEC, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης φεύγει για Ινδία, όπου προγραμματίζεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του και αύριο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας. Θα είναι επίσης κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ινδικής «δεξαμενής σκέψης» «Observer Research Foundation», με τίτλο «Εταιρική Σχέση Ελλάδας - Ινδίας στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία σωματείων που έχουν σχέση με τον κύκλο του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΠΟΕ - ΔΕΥΑ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.