Ενδεικτικά, μόνο τον τελευταίο μήνα καταγράφονται:
Χαρακτηριστικά εξάλλου είναι τα όσα είπε την περασμένη Τρίτη από την Ιορδανία ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ότι «πρέπει να προωθήσουμε από κοινού την περιφερειακή ολοκλήρωση, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά έργα, διασφαλίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη σταθερότητα», αφού «οι συμφωνίες εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, μαζί με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, διαμορφώνουν μια ουσιωδώς διαφορετική κατάσταση».
«Βγήκε η ψείρα στον γιακά», δηλαδή, για το ότι το «μπουρλότο» στη Μέση Ανατολή από Ισραήλ και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αφορά τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη στην περιοχή, όπως και το πέρασμα του ευρωατλαντικού εμπορικού διαδρόμου Ινδίας - ΕΕ (IMEC), σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά σχέδια όπως ο κινεζικός «Δρόμος του Μεταξιού».
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, θυμίζουμε τα όσα αποκαλυπτικά είπε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζ. Πάιατ, επισκεπτόμενος Ελλάδα και Τουρκία τον περασμένο Οκτώβρη.Με φόντο τα σχέδια για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία, ο Πάιατ ανέδειξε τότε τη σημασία των σχημάτων που έχουν στήσει οι Ευρωατλαντικοί στην Ανατ. Μεσόγειο, μέσω πρωτοβουλιών όπως η «3+1», μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με «ομπρέλα» ΗΠΑ, λέγοντας ότι μετέφερε στον Ελληνα υπουργό Ενέργειας τη συνεχιζόμενη «ενθουσιώδη στήριξη» του Αντ. Μπλίνκεν στη διαδικασία αυτή, και πρόσθεσε: «Ολοι κατανοούν ότι η εφαρμογή αυτού του οράματος θα εξαρτηθεί από τον τερματισμό της βίας στο Ισραήλ, στον Λίβανο, στη Γάζα. Αλλά όταν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν απολύτως κεντρικό ρόλο».
Αναφερόμενος δε εκτενέστερα στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην επόμενη μέρα στη Γάζα - μεταξύ άλλων - σημείωσε: «Σημαντικός επίσης είναι ο ελληνικός ρόλος στη διαδικασία σχεδιασμού για την επόμενη μέρα στη Γάζα, αναγνωρίζοντας και το γεγονός ότι τον κύριο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα, που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και αρκετούς μήνες, διαχειρίζεται μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η CCC. Οταν φτάσουμε στο έργο της ανοικοδόμησης, το επίκεντρο όλων (...) θα είναι η οικοδόμηση ενός μελλοντικού ενεργειακού συστήματος που θα είναι πιο καθαρό και βιώσιμο. Δηλαδή, περισσότερο αέριο, περισσότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια, περισσότερες ανανεώσιμες πηγές. Επομένως, υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για την Ελλάδα και τις ελληνικές εταιρείες σε αυτό το πλαίσιο. Ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει ήδη ηγετικό ρόλο στον "Great Sea Interconnector"».
Θυμίζουμε ότι ο «Great Sea Interconnector» αφορά το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, έργο προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με 658 εκατ. από την ΕΕ, ενώ για την υλοποίησή του το περασμένο καλοκαίρι (αλλά και σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα) είχαν ασκηθεί προς την κυπριακή κυβέρνηση μεγάλες πιέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους Αμερικανούς, καταλήγοντας τελικά τον περασμένο Σεπτέμβρη στην υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, η διασύνδεση «αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διάφορες αγορές Ενέργειας και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο».
Ακριβώς αυτό το επόμενο βήμα αφορά και η προαναφερθείσα «Διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας», η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» στη συνεργασία των δύο πλευρών.
Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα γράφτηκαν τότε στον επιχειρηματικό Τύπο (energygame.gr, «Τα "ψιλά γράμματα" της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ»): «Στο επίκεντρο της συμφωνίας, που έχει ευρύτατο πεδίο, καλύπτοντας δέκα διακριτούς τομείς, και αρχική διάρκεια πέντε ετών, βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector - για την οποία οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους - όπως τονίζεται σε ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - αλλά και η συνεργασία στο πεδίο του φυσικού αερίου, που δεν περιορίζεται στο project του East Med».
Πρόσθεταν δε πως «με τη συμφωνία επιδιώκεται η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ σε θέματα ηλεκτρικών υποδομών και δη διασυνδέσεων, όπως ο GSI, ψηφιοποίησης των συστημάτων Ενέργειας, θωράκισης των ενεργειακών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς και προστασία των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών. Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η προώθηση της πράσινης μετάβασης, μέσω συμπράξεων στους τομείς αποθήκευσης Ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά και τα αγροβολταϊκά, στην ηλεκτροκίνηση, στις υπεράκτιες ΑΠΕ και στη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS)».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «εφ' όλης της ύλης» συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά έργα, τις υποδομές, αλλά και για τη «θωράκισή» τους από τους ανταγωνιστές, σηματοδοτεί νέους τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς.
Αυτούς τους κινδύνους άλλωστε αποτυπώνουν και οι τουρκικές «παρενοχλήσεις» σε ό,τι αφορά την πόντιση του καλωδίου, ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη και όπως έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Κάσο. Η δε άλλη όψη τους είναι τα σχέδια ΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεων» σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τα «ανταλλάγματα» για τη ΝΑΤΟική συνοχή να προβλέπουν και διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι «ακονίζουν μαχαίρια» και για τα σχέδια που αφορούν το φυσικό αέριο στην περιοχή - σχέδια που αναθερμαίνονται και με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, που κάνει ξανά στροφή στους υδρογονάνθρακες.
Θυμίζουμε ότι ήδη ο επιχειρηματικός όμιλος της «Energean» (ο οποίος είναι εισηγμένος και στο χρηματιστήριο του Ισραήλ) την περασμένη χρονιά ολοκλήρωσε μια επένδυση της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Βόρειο Karish στο Ισραήλ, διαθέτοντας πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης, και συγκεκριμένα το μοναδικό FPSO (Floating Production Storage & Offloading) στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης έχει λάβει από την κυβέρνηση του Ισραήλ την έγκριση για την πρώτη φάση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan (Περιοχή Ολύμπου), το οποίο θα αξιοποιηθεί είτε με την αύξηση των πωλούμενων ποσοτήτων προς την αγορά του Ισραήλ, είτε και για εξαγωγές.
Στο Ισραήλ δραστηριοποιείται και η Σωληνουργία Κορίνθου, έχοντας αναλάβει την προμήθεια υλικών για υποθαλάσσια έργα που αφορούν την εξαγωγή φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα Karish της «Energean», Leviathan και Tamar της «Chevron Mediterranean Ltd.», Ashdod - Ashkelon της INGL.
Τα σχέδια για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή βρίσκονται επίσης εντός του πλαισίου της πρόσφατης Συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ, με τον οικονομικό Τύπο να σημειώνει (ό.π.) ότι «όσον αφορά τον τομέα των υδρογονανθράκων, η συμφωνία κάνει λόγο για συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στις έρευνες για φυσικό αέριο (μέσω των αρμόδιων φορέων των δύο χωρών) και την προώθηση επενδύσεων από ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες, μια πρόβλεψη που γίνεται με φόντο την είσοδο ισραηλινής εταιρείας (NewMed Energy, πρώην Delek) στις έρευνες υδρογονανθράκων στη βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας (με την εξαγορά του 50% του μπλοκ Χαν Ασπαρούχ στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα). Κάνει επίσης ειδική μνεία στον τομέα του midstream (μεταφορά υδρογονανθράκων), με έμφαση στις προσπάθειες για αύξηση της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που επικεντρώνονται - αλλά δεν περιορίζονται - στον East Med. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις χθεσινές συζητήσεις μπήκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μικρότερου αγωγού από το Ισραήλ προς την Κύπρο, σχέδιο που συνδέεται με τη δημιουργία FSRU στην Κύπρο και τη μεταφορά του αερίου που παράγεται στην παρούσα φάση από τα κοιτάσματα του Ισραήλ (που αναζητεί διέξοδο για εξαγωγές προς την Ευρώπη) και μελλοντικά και από τα κοιτάσματα της Κύπρου - όταν εισέλθουν σε φάση εμπορικής εκμετάλλευσης - μέσω τάνκερ προς τα τερματικά της Ελλάδας, ώστε από εκεί να διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή αγορά».
Σχέδια από τα οποία και το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο προσδοκά νέα «βουτιά» στα κέρδη, όπως βέβαια και οι ενεργειακοί, κατασκευαστικοί και άλλοι όμιλοι που μεταξύ άλλων εμπλέκονται και στο (κατά Πάιατ) «όνειρο των ΗΠΑ», τον «Κάθετο Διάδρομο» που θα προωθεί φυσικό αέριο στα Βαλκάνια μέχρι και την Ουκρανία, επιταχύνοντας την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και φουντώνοντας κι άλλο τους ανταγωνισμούς. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, το πρώτο τέτοιο φορτίο παραδόθηκε προ εβδομάδων στην Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης, την ίδια ακριβώς μέρα που η κυβέρνηση Ζελένσκι «έκλεισε τη στρόφιγγα» του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ.
Την επέκταση των «δεσμών» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ για τα κέρδη του κεφαλαίου επιβεβαιώνει και η υποδοχή που είχε η «υψηλού επιπέδου» ισραηλινή αντιπροσωπεία προ ημερών στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησης και διάφορους εκπροσώπους του κεφαλαίου, συζητώντας τη διεύρυνση των μπίζνες σε όλα τα επίπεδα.
Μεταξύ άλλων στην ισραηλινή αποστολή συμμετείχαν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Οικονομικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, πρέσβης Yael Ravia Zadok, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων του Ισραήλ Ron Tomer Teitelbaum, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων Israela Steir Einstein και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Εξαγωγών του Ισραήλ Nili Shalev.
Τα «γεράκια» αυτά υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας Γεωργιάδης και μαζί μισή ντουζίνα γενικοί γραμματείς, συγκεκριμένα των Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, όπως και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ Βίκυ Μακρυγιάννη και μέλη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).
Σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία «οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τομέων κοινού ενδιαφέροντος, στη διερεύνηση τρόπων επέκτασης της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας στο Εμπόριο, στις επενδύσεις, με αμοιβαία επωφελείς κοινοπραξίες, σε διάφορους τομείς όπως η τεχνολογία, η βιομηχανία, η Ενέργεια, οι εξαγωγές, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η υγειονομική περίθαλψη και η γεωργία», διευρύνοντας δηλαδή τους δεσμούς των δύο αστικών τάξεων.
Κατά τη διάρκεια δε της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης «Greece - Israel: Roundtable Discussion» που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA), η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), «διαπιστώθηκε (...) ότι το Ισραήλ είναι μια σημαντική αγορά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ακολουθούν θετική πορεία τα τελευταία χρόνια. Το 2022 σημειώθηκε αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ισραήλ και, μετά από μια μικρή - αναμενόμενη - κάμψη το 2023, αναμένεται νέα αύξηση το 2024».
Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, γραφόταν στον Τύπο ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντικαθιστώντας την Τουρκία εντός των επόμενων μηνών», βάζοντας ρότα να τριπλασιάσει το εμπόριο μεταξύ των δύο από 1,3 δισ. δολάρια σε περίπου 4 δισ. δολάρια ετησίως», αναλαμβάνοντας δηλαδή να αποτελέσει το «κεφάλι» του περιβόητου αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής δρόμου εμπορίου IMEC, για χάρη του οποίου η Μ. Ανατολή πνίγηκε στο αίμα. Ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών προδιαγράφει και ο στόχος της αντικατάστασης της Τουρκίας ως κύριου εμπορικού εταίρου: Το διμερές εμπόριο των δύο εκτιμάται σε περίπου 6 δισ. δολάρια ανά έτος και βρίσκεται σε πτωτική πορεία, με βάση και το πρόσφατο μποϊκοτάζ της Τουρκίας σε ισραηλινά προϊόντα.
Σημειωτέον, από τον Αύγουστο του 2023 έχει υπογραφεί και συμφωνία ανάμεσα στον ΟΛΘ ΑΕ και την ισραηλινή «Ashdod Port Company Ltd.», που διαχειρίζεται το βασικό εμπορικό λιμάνι του Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφτασαν τα 328,060 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση ύψους 2,02% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 (που είχε διαμορφωθεί στα 321,652 εκατομμύρια ευρώ), όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Είχε προηγηθεί το 2022 τεράστια αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ισραήλ, κατά 54,9% σε σχέση με το 2021. Οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα 850 εκατ. ευρώ, έναντι 548,78 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Και φυσικά κάθε άλλο παρά άσχετη με όλα τα παραπάνω είναι και η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά για την προστασία των πλοίων που μπαίνουν στο στόχαστρο των Χούθι εξαιτίας και των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Βιομηχάνων του Ισραήλ, Ron Tomer. «Ακόμα και εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης, η Ελλάδα μάς στηρίζει σταθερά. Ενώ πολλοί Ισραηλινοί συνδέουν την Ελλάδα με τον τουρισμό, η χώρα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Δεδομένης της γεωγραφικής της εγγύτητας, η Ελλάδα είναι ένας φυσικός εμπορικός εταίρος και υπάρχει σημαντική δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε όλους τους κλάδους, ιδιαίτερα στις ισραηλινές εξαγωγές προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν σχετικά μέτριες», σημείωσε, περιγράφοντας ως «ενθουσιώδη» την υποδοχή της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.
Σημειωτέον, ήδη οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο πλευρών ενισχύονται πολύπλευρα εδώ και χρόνια, με πλαίσιο και τις διάφορες συμφωνίες «στρατηγικής συνεργασίας» που υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά καταγράφουμε:
Θυμίζουμε ότι η κοινοπραξία «SK Group» - «Plasan» αγόρασε το 2020 την ΕΛΒΟ (έναντι 3 εκατ. ευρώ), ενώ η «Elbit Systems» διαχειρίζεται μαζί με το ΓΕΑ το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας (διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ για σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, η «Israel Aerospace Industries» (IAI) έχει εξαγοράσει την «Intracom Defence», ενώ έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τη «Miltech», με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου.
Η «Israel Shipyards Ltd» συνεργάζεται με την ONEX στο Νεώριο της Σύρου, κυρίως για τη συμπαραγωγή της κορβέτας «Θεμιστοκλής».
Οι «Vtool» και «Checkpoint» δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες λογισμικού και στην κυβερνοασφάλεια και βέβαια πλήθος κατασκοπευτικών λογισμικών με τη «σφραγίδα» της ΕΕ διακινούνται στην Ελλάδα από ισραηλινές εταιρείες, όπως έδειξε και η υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Εξάλλου, στην κορυφή της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι τα εξοπλιστικά για τη δημιουργία αντιπυραυλικού - αντιαεροπορικού - αντιdrone θόλου στο Αιγαίο και στη Θράκη, με όπλα από το Ισραήλ, ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για να αναπτυχθούν εκτός συνόρων σε όλα τα «μήκη και πλάτη» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Πρόγραμμα που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Οπως λέγεται, οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι στην τελική ευθεία. Οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιούνται μέσω της SΙΒΑΤ, της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, ενώ γίνονται και επαφές με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα συστήματα αεράμυνας. Φέρεται να προκρίνονται συστήματα όπως το «David's Sling» (σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς με αντιβαλλιστικό χαρακτήρα), το «Barak MX» (καλύπτει αποστάσεις από 35 έως και 150 χιλιόμετρα) και το «SPYDER-All in One» (αυτοκινούμενο μικρής και μεσαίας εμβέλειας).
Θυμίζουμε ακόμη πως, όπως αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ξεσηκώνοντας κατακραυγή, οι εγκαταστάσεις της «Motor Oil» στην Ελλάδα λειτουργούν ως «αγκυροβόλιο» και «πρατήριο» για τα νοικιασμένα από τις ΗΠΑ πλοία που ανεφοδιάζουν την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.
Σημειωτέον, ακόμη, η υψηλόβαθμη ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του «Δημόκριτου», που θυμίζουμε το τελευταίο διάστημα φιλοξενεί «startup» του πολέμου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού προγράμματος «DIANA».