«Δεν θα παρευρεθώ στη Σύνοδο του G20 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Νότια Αφρική κάνει πολύ κακά πράγματα», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X», εστιάζοντας κυρίως στην «απαλλοτρίωση ιδιωτικών ιδιοκτησιών». Πρόσθεσε δε ότι η δουλειά του είναι να προωθεί «τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής» «και όχι να σπαταλάω χρήματα των φορολογουμένων για να ενθαρρύνω τον αντιαμερικανισμό».
Ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Νότια Αφρική για κατασχέσεις γαιών, μετά την προώθηση νόμου για τις απαλλοτριώσεις από τον ομόλογό του, Σίριλ Ραμαφόσα, ανακοινώνοντας τη διακοπή «κάθε χρηματοδότησης» των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική όσο διενεργείται «έρευνα».
Την ίδια ώρα εντείνεται η κόντρα που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Τραμπ με τον Παναμά για τον έλεγχο της Διώρυγας. Χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε πως πλοία που ανήκουν στο αμερικανικό Δημόσιο θα διέρχονται ατελώς από τη Διώρυγα του Παναμά και πως αυτό θα συμβάλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.
Ωστόσο ο Πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο διέψευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέροντας ότι ο ίδιος απλά κατέγραψε τις ανησυχίες των ΗΠΑ, ιδίως για τις χρεώσεις σε αμερικανικά πολεμικά πλοία για τη διέλευση της Διώρυγας. Στη συνέχεια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διαδίδουν «ψέματα και αναλήθειες».
Ακόμα, ο Μουλίνο ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από το κινεζικό σχέδιο υποδομών «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού», μερικές μέρες μετά την επίσκεψη του Ρούμπιο. Ο Μουλίνο - που είχε ήδη πει ότι δεν επρόκειτο να ανανεώσει το μνημόνιο συμφωνίας με την Κίνα - δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πρεσβεία του Παναμά στο Πεκίνο «παρουσίασε το έγγραφο» για «την έξοδο» από τη συμφωνία «90 μέρες πριν», όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης χτες, το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, μετέδωσε ότι καταστρώνεται από τον Λευκό Οίκο σχέδιο «μεταρρύθμισης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που περιλαμβάνει το να τεθεί επικεφαλής του οργανισμού Αμερικανός, προκειμένου οι ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν απ' αυτόν.
Το έγγραφο, που φέρεται ότι συνέταξαν σύμβουλοι του Τραμπ πριν την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη, προτείνει οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν γρήγορα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ (όπως και έγινε) και να υιοθετήσουν μια «ακραία νέα στάση» στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον Οργανισμό, ζητώντας μεταξύ άλλων να αναλάβει επικεφαλής του Αμερικανός μετά το 2027, όταν λήγει η θητεία του γενικού διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Το εκτελεστικό διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο Τραμπ μετά την ορκωμοσία του. Στο διάταγμα κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «δεν διαχειρίστηκε σωστά» την πανδημία COVID-19 και ότι «επηρεάζεται υπερβολικά από κάποια κράτη». Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα επισημοποιηθεί τον Γενάρη του 2026. Πάντως, ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψουν στον ΠΟΥ αν αυτός πρώτα «καθαρίσει», χωρίς να διευκρινίζει τι σημαίνει αυτό.
Στο μεταξύ, χτες μια δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου εξέδωσε απόφαση με την οποία αναστέλλει προσωρινά την πρόσβαση της ομάδας του υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) του Ιλον Μασκ στο ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, έπειτα από προσφυγή ορισμένων συνδικάτων που κατηγόρησαν την υπηρεσία ότι μοιράστηκε παράνομα τις πληροφορίες των μελών τους με το DOGE.
Σε ό,τι αφορά τη δήθεν ανθρωπιστική οργάνωση USAID του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τελεί υπό κατάργηση, καταγράφηκε χτες στη Μόσχα η θετική αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία εξέφρασε ικανοποίηση. Η Ζαχάροβα ανέφερε πως η οργάνωση είναι «μηχανή παρέμβασης στις υποθέσεις των κρατών» και πως «το μόνο πράγμα για το οποίο είμαστε ικανοποιημένοι είναι ότι όλα όσα είπαμε αποδείχθηκαν».
Να σημειωθεί τέλος ότι χτες οι πρώτοι 10 «παράτυποι» μετανάστες στις ΗΠΑ - Βενεζουελάνοι που θεωρούνται «υψηλή απειλή» - μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις της αμερικανικής βάσης στο Γκουαντάναμο της Κούβας, που σχεδιάζεται να «φιλοξενήσουν» περίπου 30.000 μετανάστες οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ «χωρίς νόμιμες άδειες εργασίας».
Οι εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα «Whole Foods» στην Πενσιλβάνια ψήφισαν υπέρ της συνδικαλιστικής δράσης, δημιουργώντας το πρώτο σωματείο στην αλυσίδα παντοπωλείων από τότε που την απέκτησε η «Amazon» το 2017.
Η «Amazon» εξαγόρασε την «Whole Foods» - με 521 καταστήματα στις ΗΠΑ και περισσότερους από 105.000 υπαλλήλους - έναντι 13,7 δισ. δολαρίων το 2017. Τον περασμένο Οκτώβρη, η «Whole Foods» ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της είχαν αυξηθεί περισσότερο από 40% μετά την εξαγορά από την «Amazon».
Οι εργαζόμενοι ψήφισαν για να ενταχθούν στο τοπικό τμήμα του συνδικάτου United Food and Commercial Workers, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους σε παντοπωλεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Το σωματείο είπε ότι 130 εργαζόμενοι στο εμβληματικό κατάστημα στη γειτονιά Centre City της Φιλαδέλφειας ψήφισαν υπέρ της εκπροσώπησης των συνδικάτων, ενώ 100 ψήφισαν κατά.
«Αυτός ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει, αλλά η σημερινή νίκη είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ ο Γουέντελ Γιανγκ, πρόεδρος του τοπικού τμήματος του συνδικάτου.
«Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε την "Whole Foods" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευτούμε μια δίκαιη πρώτη σύμβαση που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των εργαζομένων» για «πιο δίκαιους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας», πρόσθεσε. Το 2002, οι εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα «Whole Foods» στο Μάντισον του Ουισκόνσιν ψήφισαν υπέρ ενός συνδικάτου, αλλά αυτό διαλύθηκε τον επόμενο χρόνο.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 40 παιδάκια σκοτώθηκαν μέσα σε τρεις μέρες σε τρεις διαφορετικές περιοχές του Σουδάν εξαιτίας βομβαρδισμών, όπως κατήγγειλε την Τετάρτη η UNICEF, διαπιστώνοντας τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου. Τα περισσότερα θύματα (21) σκοτώθηκαν στην πόλη Καντούγκλι, πρωτεύουσα της πολιτείας του Νότιου Κορντοφάν, μετά από βομβαρδισμούς που ακρωτηρίασαν άλλα 29. Τουλάχιστον 11 παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό αγοράς στην Ελ Φάσερ, πρωτεύουσα της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ, και άλλα 8 παιδιά στον βομβαρδισμό αγοράς κοντά στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ.
ΣΙΑΤΛ.-- Αεροσκάφος της «Japan Airlines» χτύπησε το δεξί του φτερό στην ουρά αεροσκάφους της «Delta Air Lines» ενώ τροχοδρομούσε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σιάτλ - Τακόμα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέστειλε προσωρινά ορισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο αυτό, λόγω του συμβάντος, το οποίο διερευνάται. Η «Delta» ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και οι επιβάτες της θα ταξιδέψουν με άλλο αεροσκάφος.
Τον θάνατο τεσσάρων ατόμων προκάλεσε χτες η συντριβή αεροσκάφους τύπου Beechcraft King Air 300 στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων.
Το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από τον αμερικανικό στρατό. Από τους τέσσερις ανθρώπους που σκοτώθηκαν ακαριαία, ο ένας ήταν Αμερικανός στρατιωτικός και οι άλλοι τρεις εξωτερικοί «συνεργάτες».
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα σαφή αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.
Νέοι πυροβολισμοί, οι οποίοι συνδέονται με κυκλώματα ναρκωτικών, σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στην περιοχή Αντερλεχτ των Βρυξελλών, κοντά στον σταθμό του μετρό.
Ενα άτομο τραυματίστηκε στο πόδι, ενώ μία από τις σφαίρες κατέληξε μέσα σε σπίτι και συγκεκριμένα σε παιδικό δωμάτιο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Δύο ύποπτοι τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο με πυροβολισμούς είναι το τρίτο κατά σειρά μέσα σε ένα 24ωρο στην πρωτεύουσα του Βελγίου και συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε ο εισαγγελέας Βρυξελλών. Δύο επεισόδια με πυροβολισμούς σημειώθηκαν στο Αντερλεχτ και ένα στο Σεν Ζος.
«Πολλά τουφέκια» ανακοίνωσε πως εντόπισε η αστυνομία της Σουηδίας στο κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων του Ορεμπρό, μεταξύ τους και μετανάστες, όπου ένοπλος σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους την Τρίτη. Σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο, ο δράστης του μακελειού, που πιθανόν αυτοκτόνησε, είχε άδεια για τέσσερα κυνηγετικά τουφέκια.
Ο δράστης, τον οποίο ο σουηδικός Τύπος ταυτοποίησε ως Ρίκαρντ Αντερσον, 35 ετών, φέρεται να ήταν άνεργος και απομονωμένος, με ψυχολογικά προβλήματα. Η «Aftonbladet» έγραψε ότι ο δράστης έκρυψε τα όπλα σε θήκη κιθάρας και πριν το μακελειό πήγε στις τουαλέτες του κέντρου εκπαίδευσης για να φορέσει στολή παραλλαγής.
Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, σχεδιάζει, ακόμη και εντός του τρέχοντος 24ώρου, να ανακοινώσει τη χαλάρωση των κανονισμών που αφορούν τις περιοχές στις οποίες μπορούν να κατασκευαστούν πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου «να αναζωογονηθεί» ο προβληματικός τομέας, ανέφερε χτες ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση Στάρμερ επιδιώκει να δώσει στις εταιρείες ανάπτυξης τέτοιων μονάδων περισσότερη ελευθερία σχετικά με το πού μπορούν να κατασκευάσουν νέους ατομικούς αντιδραστήρες, αντί να περιορίζονται στις 8 τοποθεσίες που έχουν οριστεί για την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.