ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Συνεχίζονται η ανησυχία για τους σεισμούς και η επικοινωνιακή κυβερνητική διαχείριση

Σε πολλά σημεία της Σαντορίνης συμβαίνουν κατολισθήσεις, και με τον φόβο τους οι αρχές έχουν πάρει το μέτρο των ...κορδελών

INTIME NEWS

Σε πολλά σημεία της Σαντορίνης συμβαίνουν κατολισθήσεις, και με τον φόβο τους οι αρχές έχουν πάρει το μέτρο των ...κορδελών
Η αγωνία και η ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης και των γύρω νησιών των Νοτίων Κυκλάδων παραμένουν, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς, με την ένταση σε μερικές δεκάδες από αυτούς να είναι 4-5 Ρίχτερ. Χθες το βράδυ σημειώθηκε ο μέχρι τώρα ισχυρότερος 5,3 Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ το Σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ, και το πρωί της Δευτέρας 4,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Ετσι διατηρείται η εκτίμηση επιστημόνων ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν έχει γίνει ο κύριος σεισμός που θα είναι πιθανά και μεγαλύτερος, με το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Παρότι σε Σαντορίνη και Αμοργό έχουν φτάσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, σε μια προσπάθεια να επιδείξει το κράτος έναν βαθμό ετοιμότητας, αυτό δεν μπορεί να κρύψει τόσο τη γύμνια σε υποδομές όσο και την ανυπαρξία ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου, με λεπτομερή ενημέρωση του πληθυσμού για την εκκένωση στην περίπτωση μεγάλου συμβάντος.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία αποφασίστηκε σε Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ιο να μείνουν κλειστά έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τρίτη. Στη Σίφνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά πλην του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου «Νικόλαος Προμπονάς», του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη, ενώ στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων κρίνεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά! Την ίδια ώρα γίνονται κάποιοι οπτικοί και πρόχειροι έλεγχοι από κρατικά συνεργεία στα σχολικά κτίρια περισσότερο για το θεαθήναι, κάτι που είναι σίγουρο ότι πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένα όταν σταματήσει το φαινόμενο, όπως ζητάνε και οι φορείς των εργαζομένων των νησιών, για να γυρίζουν με ασφάλεια τα παιδιά τους.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, που έχει οριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως εκπρόσωπος των επιτροπών για τους σεισμούς στην υποθαλάσσια χώρα στις Κυκλάδες, δήλωσε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση.

«Οταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό, δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει βδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα, αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γενέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κ.τ.λ. και μετά θα περάσουν 12 - 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποιοι σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση», τόνισε.

Συνεχείς κατολισθήσεις

Στο δελτίο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα, σημειώνεται η πορεία των φαινομένων κατολίσθησης και οι κίνδυνοι που αυτό δημιουργεί.

Οπως σημειώνεται, οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της Καλντέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα: Στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα, στο έτσι και αλλιώς προβληματικό λιμάνι του Αθηνιού, στα πρανή σε απόσταση 1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση Ακρα Αλωνάκι), στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών, σε πρανή κατάντη του Ημεροβιγλίου και στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι, στην επαρχιακή οδό Φηρών - Οίας, όπου έχουν γίνει ρυθμίσεις στην κυκλοφορία.

Οπως δηλώνεται, έως τώρα εφαρμόζονται μη δομικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε περιοχές και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου που γειτνιάζουν με τις θέσεις αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου, αλλά τονίζεται ότι οι θέσεις αυτές θα πρέπει με προτεραιότητα να ερευνηθούν περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας, και να υποδεχτούν αποτελεσματικά δομικά μέτρα.

Ο καημός για το «τουριστικό προϊόν»

Βέβαια το πολεοδομικό χάος ειδικά στο «φρύδι» της Καλντέρας που αφέθηκε διαχρονικά να διογκωθεί, με όποιους κινδύνους αυτό ενέχει να καταρρεύσουν κτίρια, δεν θίγεται γιατί χαλάει την εικόνα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης αναδείχτηκε και με τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού της αρμόδιας υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη με την Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και την Ενωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων «η Ατλαντίδα». Χαρακτηριστικά τα λόγια της υπουργού, «η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός προορισμός του ελληνικού τουρισμού και αποτελεί προτεραιότητά μας η διασφάλιση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητάς της. Το υπουργείο Τουρισμού παραμένει στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας έμπρακτα τη Σαντορίνη μέσα από στοχευμένες δράσεις. Με άμεση κινητοποίηση, συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εργαζόμαστε για την έγκαιρη προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη επισκεπτών και επαγγελματιών. Διασφαλίζουμε ότι η Σαντορίνη θα παραμείνει ένας κορυφαίος και ασφαλής παγκόσμιος προορισμός».

Ολα αυτά όταν πίσω από τη βιτρίνα βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, Πρόνοιας, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό σε κάθε κρίσιμο τομέα, κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά όταν τα «φώτα της δημοσιότητας» θα σβήσουν.

Στο ίδιο επικοινωνιακό μοτίβο ήταν και η χτεσινή επίσκεψη του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, στελέχους της ΝΔ, που υποσχέθηκε βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο - όταν η γύμνια στις υπηρεσίες είναι αντίστοιχη και σε αυτή την Περιφέρεια - και σε καμπάνιες για την τουριστική σεζόν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμεσα μέτρα για την ασφάλεια και τα προβλήματα των Νότιων Κυκλάδων

«Η σεισμική δραστηριότητα στα νησιά των Νότιων Κυκλάδων θέτει σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων, και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Συγκεκριμένα, σημειώνει:

«Η αναστολή των εργασιών στην περιοχή των Νότιων Κυκλάδων πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων που διακόπτουν την εργασία τους, των εκατοντάδων οικοδόμων και άλλων εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις, συντηρήσεις κ.λπ.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα πώς θα στηρίξει όλους αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων διεκδικεί την καταβολή έκτακτου επιδόματος για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα της σεισμικής δραστηριότητας, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη οικονομική στήριξη.

Ανάλογη στήριξη θα πρέπει να υπάρξει για όλους τους μισθωτούς και επαγγελματίες που πλήττονται από την κατάσταση που έχει προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου, με επίκεντρο την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων.

Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί και υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.

Να καλυφθούν τα κενά σε νοσοκομεία και δομές Υγείας με υλικοτεχνικό υλικό και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.

Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για άμεσο αντισεισμικό έλεγχο υποδομών, σχολικών κτιρίων, δομών Υγείας, ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών, για να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί με τον καταλληλότερο τρόπο ο οποιοσδήποτε κίνδυνος διαπιστωθεί.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί άμεσα η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Τα φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός, μπορεί να μην είναι εφικτό να προβλεφθούν με ακρίβεια, ούτε να αποτραπούν, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες και να προστατευτεί η ασφάλεια της ζωής του λαού.

Οι ανάγκες και η ασφάλεια της ζωής του λαού δεν μπορούν να εξαρτώνται από την πολιτική του "πάμε κι όπου βγει", που αποδεδειγμένα υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις με καταστροφικά αποτελέσματα.

Στο επίκεντρο πρέπει να μπουν οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε, γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε και αυτό οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε πραγματικότητα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο πλευρό των κατοίκων της Σαντορίνης που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και της Ομάδας Γυναικών Μαραθώνα επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες τις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα, όπου φιλοξενούνται περίπου 100 κάτοικοι της Σαντορίνης που έφυγαν από το νησί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της προς τους διαμένοντες, καθώς και τη διάθεση να βρεθεί στο πλάι τους για ό,τι χρειαστούν.

Η ομολογία της ασυδοσίας στη Μήλο

Τα ασυμμάζευτα τρέχει να μαζέψει η κυβέρνηση, με τη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει η υπόθεση ανέγερσης 5άστερης ξενοδοχειακής επιχείρησης πάνω στην ξεχωριστής γεωφυσικής αξίας και ομορφιάς περιοχή Σαρακήνικο στη Μήλο, όπου είχε εξασφαλίσει 7 άδειες από αρμόδιες υπηρεσίες και τώρα απλά έχουν παγώσει οι εργασίες.

Ενώ λοιπόν το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανοίγει τον δρόμο για τέτοια εκτρώματα σε παραλίες και αιγιαλούς, έρχεται τώρα η κυβέρνηση διά στόματος Νίκου Ταγάρα, υφυπουργού Περιβάλλοντος, να δηλώσει υποκριτικά: «Στόχος μας είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου να έχουν εικόνα πριν "φυτρώσει" ένα κτίριο εκεί που δεν πρέπει. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Μήλου η οικοδομή είχε όλες τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν πάρει την άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης, που ανήκει στον δήμο. Εμείς δεν έχουμε γνώση αυτών των διαδικασιών».

Τι ομολογεί δηλαδή; Οτι επικρατεί η ασυδοσία των επιχειρηματιών, οι οποίοι αξιοποιούν όλη την ευνοϊκή νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί. Και το απογειώνει: «Υπάρχει μια αρρυθμία στην τάξη και οργάνωση του χώρου, χωρίς κανόνες, όπου επιτρέπεται θεσμικά - εφόσον δεν απαγορεύεται - να φτιαχτούν κατασκευές που εκ των υστέρων ερχόμαστε και τις βλέπουμε όταν "φυτρώνουν". Εκεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν θέτει περιορισμούς, ούτε έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή το Σαρακήνικο. Θα έπρεπε να είχε προστατευτεί, και πρέπει να την προστατεύσουμε. Το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έγινε ο πολεοδομικός σχεδιασμός επιτρέπει αρρυθμίες, λάθη και παρεμβάσεις σε λάθος σημεία».

Και τι υποσχέθηκε ως λύση; Τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό και τα τοπικά σχέδια που ετοιμάζονται. Φυσικά, όσο η γη είναι εμπόρευμα, και οι προστατευόμενες ή μη περιοχές θα πέφτουν στα νύχια των επιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ