Η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή διαχείριση, με το βλέμμα στο «τουριστικό προϊόν»
Η συχνότητα των σεισμών γύρω από τη βραχονησίδα Ανυδρη είναι πολύ μεγάλη |
Ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας, είχε ένταση 5,3 Ρίχτερ και αναστάτωσε τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό και γύρω νησιά, ενώ έγινε αισθητός ακόμα και στην Αθήνα, με τους επιστήμονες να μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με σκαμπανεβάσματα, που θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Ανοιχτά είναι τα ενδεχόμενα να εξακολουθήσουν για μήνες οι σεισμικές δονήσεις σε αυτήν περίπου την ένταση ή να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός, γύρω στα 6 Ρίχτερ. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται από επιστήμονες ότι η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα πρέπει να παρακολουθείται μόνιμα σε αυτήν την περιοχή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με τα ενεργά ηφαίστεια στη Μεσόγειο, και όχι μόνο τώρα που αναγκάστηκε το αστικό κράτος λόγω της έκτακτης κατάστασης. Αυτό όμως απαιτεί την ανάλογη χρηματοδότηση, μέσα και προσωπικό για να γίνεται η πιο λεπτομερής έρευνα και καταγραφή, κάτι που διαχρονικά δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ερευνητικές ομάδες δεν έχουν καν στέγη για τα εργαστήρια και τις υποδομές τους.
INTIME NEWS |
Επικίνδυνη η κατάσταση με τα ξενοδοχεία που κρέμονται στον γκρεμό |
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, μέσω της υπουργού Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, επέμεινε ότι σταθερή προτεραιότητα είναι να μην «πειραχτεί» το ισχυρό brand name της Σαντορίνης, η φήμη του νησιού, και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο κρατικός μηχανισμός εδώ και μέρες είναι σε επιφυλακή». Ωστόσο, κάτοικοι και εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η «πίσω αυλή» της τουριστικής βιτρίνας είναι αυτή των ελλείψεων σε όλους τους τομείς - Πολιτική Προστασία, δημοτικές υπηρεσίες, Υγεία, Πρόνοια.
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτήν την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί. Αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό και θα έχει αυξομειώσεις», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.
«Είναι μία κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, αφήνοντας αιχμές για τη συμμετοχή μελών που δεν έχουν τοποθετηθεί με δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) εκπροσωπώντας τους φορείς τους στις συνεδριάσεις, και κάνοντας λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν τον ρόλο μας».
Σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι αιχμές αφορούν τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και είναι στο ΔΣ του ομώνυμου Ιδρύματος, και τον Θανάση Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δηλώνεται ότι «η σύνθεση και η λειτουργία των Επιτροπών είναι απολύτως νόμιμες» και ότι «οι προσωπικές ατζέντες του καθενός τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας, με βάση τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά στον δήμο Θήρας, ανακοίνωσε μέτρα, ανεπαρκή και προσανατολισμένα στους εργοδότες, όπως την περίοδο της πανδημίας.
Εφόσον εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 31/1/2025 σε αναστολή για την περίοδο 1/2 έως 3/3, οι εργαζόμενοι θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 μέρες, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα «διασφαλίζονται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού και η αναλογία Δώρων - εορτών».
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιούν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Επίσης, προβλέπεται οι εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής να μην μπορούν να απολύσουν κατά αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Αττικής, για την κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο στη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:
«Γνωρίζοντας την απουσία μέτρων πρόληψης, αντισεισμικών ελέγχων, υποδομών, αλλά και την επιλεκτική διαχείριση τέτοιων φυσικών φαινομένων, με υποσχέσεις και μέτρα αποσπασματικά, πολύ δε περισσότερο έχοντας θρηνήσει νεκρούς από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου και βάζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στο ζύγι κόστους - οφέλους, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους».
Και προσθέτουν:
«Το άγχος της κυβέρνησης είναι πώς θα αποκατασταθεί η εικόνα της ναυαρχίδας του τουρισμού πολυτελείας στην παγκόσμια αγορά.
Μήπως δεν θυμόμαστε τις συστάσεις να περιορίσουν κάτοικοι και εργαζόμενοι τις μετακινήσεις τους για να μην επιβαρύνουν την τουριστική έκρηξη;
Ποιος ευθύνεται για την ασύδοτη δόμηση και τα πολεοδομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν έτσι ώστε τα 4 πεντάστερα που υπήρχαν το 2004 να γίνουν 72;
Ποιος ευθύνεται για την εργοδοτική αυθαιρεσία που δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει, αφού δεν βρίσκεται στο νησί κανένας υπάλληλος του ΣΕΠΕ;
Αφησαν ακόμα και τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες να εκμεταλλευτούν το κύμα φυγής κερδοσκοπώντας πάνω στην αγωνία τους!
Μόνο με τον συλλογικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος που μας αφήνει πάντα απροστάτευτους.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους των Νοτίων Κυκλάδων.
Και καταλήγει: «Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε επικοινωνία μαζί μας για ό,τι χρειαστούν. Περιμένουμε όσους βρίσκονται στην Αθήνα, να συμμετάσχουν στη Γενική μας Συνέλευση, την Τετάρτη 12 Φλεβάρη στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στις 15.00».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες άνοιξε συζήτηση και για το ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία στην περιοχή σεισμογραφικά πλοία.
Ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν δήλωσε ότι πρέπει στην περιοχή να σταλούν και τα ερευνητικά πλοία «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός», όπως επίσης και τα γεωτρητικά σκάφη «Φατίχ», «Γιαβούζ», «Αμπντουλχαμίτ» και «Κανουνί» προκειμένου να κάνουν γεωτρήσεις και να πάρουν δείγματα από τον πυθμένα της Αμοργού. Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι σεισμοί και τα ηφαίστεια δεν αναγνωρίζουν πολιτικά όρια. Οι συνέπειες του φυσικού γεγονότος αφορούν και την Τουρκία», ζητώντας ότι «αν δεν το ζητήσει η Ελλάδα, η Τουρκία να σηκώσει τα μανίκια και να κάνει ό,τι χρειάζεται».
Ανέφερε πάντως και ότι «αν οι Ελληνες πολιτικοί καλούσαν τον Ερντογάν και του έλεγαν αν μπορεί να στείλει το "Ορούτς Ρέις", τότε ο Ερντογάν θα το έστελνε και για λόγους καλής γειτονίας αλλά και για λόγους προπαγάνδας».