ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών από την κυβέρνηση, με ευγενή χορηγία και των άλλων κομμάτων

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου στη Βουλή

Στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και στον αποπροσανατολισμό του λαού για τα κρίσιμα στοιχεία που αφορούν το έγκλημα συμβάλλουν τα αλλεπάλληλα επεισόδια που σημειώνονται καθημερινά και στα οποία πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση, έχοντας, παράλληλα, «και την ευγενή χορηγία και των άλλων κομμάτων», εξήγησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Εμμεσων Φόρων.

Οπως είπε πιο συγκεκριμένα, «οι προσπάθειες και οι συνεχόμενες άγονες αντιπαραθέσεις γίνονται για να χαθεί ο μπούσουλας» ειδικά σε ό,τι αφορά τη λογική συνέχεια των συμβάντων: Οτι, δηλαδή, πρώτα συγκρούστηκαν δύο τρένα που κινούνταν στην ίδια ράγα, κάτι που, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δεν σχολιάζει κανείς, έπειτα σημειώθηκε μία έκρηξη και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος για να μη βρεθούν αποκαλυπτικά στοιχεία.

Σημείωσε ότι είναι «βολικό» τόσο για τη σημερινή, όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και την ΕΕ, να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και οι αληθινοί υπεύθυνοι που είναι οι προαναφερόμενοι για τα παρακάτω: Η διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποσυντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση και τις εκπτώσεις στην εκπαίδευση, τις συμβάσεις για την τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφάλειας που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ εξαιτίας ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων και η, στο όνομα της ευρωενωσιακής πολιτικής της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, κατάτμηση του σιδηρόδρομου σε διαφορετικά κομμάτια με τη διαχείριση του καθενός από διαφορετική εταιρεία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε, ακόμα, ότι «οι φορτωτικές δεν λένε την αλήθεια» για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, κάνοντας ειδική αναφορά στους προβληματισμούς που εγείρονται από το γεγονός ότι ολόκληρη κυβέρνηση μαζί με το σύνολο των κρατικών μηχανισμών κινητοποιήθηκαν για να συγκαλυφθεί απλά και μόνο ένας λαθρέμπορος, λέγοντας πως ίσως να πρόκειται για «κάτι πιο μεγάλο».

Τόνισε ότι αυτό που επιδίωξε να συγκαλύψει η κυβέρνηση είναι πως στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται το κυνήγι του κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο, «η ουσία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, του συνθήματος «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αναδεικνύοντας πως γι' αυτό γίνονται οι πόλεμοι, ενώ αυτό γεννά και τα σάπια φαινόμενα, όπως το λαθρεμπόριο και η διαφθορά, που χαρακτηρίζουν το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα με την Εξεταστική Επιτροπή και Ερωτήσεις, έτσι θα συνεχίσει: Να αξιοποιεί «και την παραμικρή χαραμάδα για να πέσει φως στο συγκεκριμένο έγκλημα». Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι πλημμεληματικές οι πράξεις του Τριαντόπουλου, όπως πλημμεληματικές δεν ήταν και οι πράξεις των στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονταν για το Μάτι και τη Μάνδρα, ενώ ανέδειξε πως το ΠΑΣΟΚ βιάζεται να διασπάσει την ενιαία δικογραφία και έρευνα, για να ιδωθεί αποσπασματικά και να χαθεί, τελικά, η μεγάλη εικόνα.

Τόνισε ότι το βασικό για το ΚΚΕ είναι να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες που αναπτύσσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ακριβώς επειδή, όπως επισήμανε, ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων και να διαμορφώσει «προϋποθέσεις να μη θρηνήσουμε "νέα Τέμπη"», να βάλει στο στόχαστρο το εχθρικό σε αυτόν αστικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση και να βαδίσει «στον δρόμο των ανατροπών» και να φέρει «τα πάνω κάτω».

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη

Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας για τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Οπως αναφέρουν, «πρόσφατα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με κλιμάκιό του πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία σε στρατόπεδα του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τα υπηρετούντα σε αυτές τις μονάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγράφηκαν μια σειρά από προβλήματα που τους απασχολούν, όπως:

-- Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) που έχουν προσληφθεί με επταετή σύμβαση αποκλείονται από μια σειρά δικαιώματα και ευεργετικά μέτρα, που τα δικαιούνται μόνο οι ΕΠΟΠ που πρόσφατα μονιμοποιήθηκαν. Ενα από αυτά είναι ότι οι γυναίκες ΕΠΟΠ δεν λαμβάνουν άδειες λοχείας. Επίσης, ένα ζευγάρι ΕΠΟΠ δεν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συνυπηρέτηση, γεγονός που αναγκάζει αρκετά στελέχη αυτής της κατηγορίας να ζουν σε διαφορετικούς τόπους και έτσι, εκτός των άλλων, διαμορφώνεται μια δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση της διαβίωσης των οικογενειών, με την αναγκαστική διατήρηση δύο κατοικιών.

-- Το στεγαστικό θέμα των στελεχών. Το σχετικό πρόβλημα οξύνεται περισσότερο, αφού στην Κρήτη, λόγω έλλειψης κατάλληλων κατοικιών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, τα στελέχη των ΕΔ είτε δεν βρίσκουν κατοικίες, αναγκαζόμενα να νοικιάζουν σε μακρινές από την έδρα τους περιοχές, είτε, όπου βρουν, να τις χρυσοπληρώνουν.

-- Η μη λειτουργία Λέσχης Αξιωματικών στην πόλη του Ηρακλείου, η οποία επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

-- Ο θεσμός του "μεταφορικού ισοδύναμου", που μειώνει σχετικά τη βαριά οικονομική επιβάρυνση των μετακινήσεων των στρατιωτικών, χορηγείται μόνο στους στρατιωτικούς που έχουν καταγωγή από την Κρήτη. Αντίθετα, δεν χορηγείται στους στρατιωτικούς που βρίσκονται με μετάθεση στην Κρήτη, αν και είναι αυτοί που λόγω μη εντοπιότητας χρησιμοποιούν πιο συχνά τα μεταφορικά μέσα για τη μετακίνησή τους στην υπόλοιπη χώρα».

Και ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

-- Να υπάρξει η χορήγηση δικαιωμάτων στους ΕΠΟΠ που έχουν επταετή σύμβαση, με βάση και τα δικαιώματα που χορηγούνται στους μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ.

-- Να λυθεί άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών των ΕΔ και των οικογενειών τους στην Κρήτη.

-- Να λειτουργήσει άμεσα Λέσχη Αξιωματικών στο Ηράκλειο Κρήτης.

-- Να υπάρξει μέριμνα χορήγησης του «μεταφορικού ισοδύναμου» σε όλους τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην Κρήτη, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

ΔΥΤΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις για να μην ξεχαστεί το έγκλημα

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε πλατιά ενημέρωση του λαού, με το φυλλάδιο για το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες:

Σήμερα Τετάρτη

  • Στις 7 π.μ., στις επιχειρήσεις «Smile», «ΚΥΒΑ», Μεταλλικές κατασκευές «Ορφανίδης», «ΜΕΛ Palaplast»
  • Στις 11 π.μ., στη λαϊκή της Κλεάνθους στην Τούμπα.
  • Στις 2.30 μ.μ., στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο, με την Ε. Μπακιρλή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 9 π.μ., στα σχολεία των Βασιλικών με τον Φ. Καρκατζούνη, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Στη 1.30 μ.μ., στο εργοστάσιο της Σουρωτής, με τον Κ. Τσαούση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 5 μ.μ., στην ΒΙΠΑ Θέρμης, με τον Αρ. Θάνο, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

  • Στις 7 π.μ., στις επιχειρήσεις «Pyramis», «Milkplan», «Elvial», «Παπαδόπουλος» Φαρμακαποθήκη, «ΑΛΤΣΕΧ», «Smurfit Kappa» .
  • Στις 7 π.μ., στο εργοστάσιο «ARI Foods» στο Λάκωμμα, με τον Κ. Μιχαηλίδη, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Στις 8 π.μ., στο 53ο Δημοτικό Σχολείο στην Ανω Πόλη.
  • Στις 9 π.μ., στις Λαϊκές του Φοίνικα, της Ανω Πόλης, της Παναγίας Φανερωμένης.
  • Στις 9 π.μ., στα εμπορικά πολυκαταστήματα του κέντρου Θεσσαλονίκης.
  • Στις 4 μ.μ., στο εργοστάσιο ΔΙΟΠΑ στη Ν. Μηχανιώνα, με τον Αρ. Θάνο, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 6 μ.μ., σε Ταγαράδες και Αγ. Παρασκευή.

Παρασκευή 14/2

  • Στις 7 π.μ., στις επιχειρήσεις «Alumil», «ΕΚΜΕ», «Μπαρμπα-Στάθης», «ΣΕΛΦΑΡ»
  • Στις 8 π.μ., στο 45ο Δημοτικό Σχολείο στην Ανω Πόλη.
  • Στις 9 π.μ., στο πολυκατάστημα «ONE Salonica».
  • Στις 9 π.μ., στη λαϊκή Βασιλικών.
  • Στις 10 π.μ., στα εμπορικά «Apollonia Politia», με την Χ. Μακρή, μέλος της ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Στις 12 μ., στο εργοτάξιο καθαριότητας των ΟΤΑ στην Τούμπα, με τον Δ. Μαϊκίδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., στην περιοχή της Κληματαριάς.

Σάββατο 15/2

  • Στις 10 π.μ., στις Λαϊκές της Μαλακοπής, Βούλγαρη, Ξηροκρήνης.
  • Στις 10 π.μ., στα γιαπιά της Επέκτασης Θέρμης, με τον Κ. Τσαούση, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Στις 11 π.μ., στη Μηχανιώνα.
  • Στις 11.30 π.μ., στην Επέκταση Θέρμης και στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς.

Κυριακή 16/2

  • Στις 10 π.μ., σε Επανομή, Περιστερά και Σουρωτή.
  • Στις 11 π.μ., στα επισιτιστικά καταστήματα της περιοχής των 12 Αποστόλων.

Κυριακή 16/2, εκδηλώσεις:

- Στις 11 π.μ., σύσκεψη για το ζήτημα των πλειστηριασμών, στο καφέ «Ναύτης» (Ναυπλίου 32), στην Κληματαριά, στην Κάτω Τούμπα, με τον Βασίλη Τομπουλίδη, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση για το έγκλημα στα Τέμπη, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, στο πρώην δημαρχείο Βασιλικών.

Στη Δυτική Μακεδονία

Με σύνθημα «το έγκλημα στα Τέμπη να μην συγκαλυφθεί, το λαϊκό τσουνάμι να βάλει φραγμό στις αντιλαϊκές πολιτικές»,οι Κομματικές Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποιούν περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συνοικίες για το επόμενο διάστημα, με αφορμή τα δύο χρόνια (28/2) από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη:

- Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με επικεφαλής τον Ν. Γεωργακόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ και Γραμματέα της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου.

- Στην Καστοριά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας.

- Στην Κοζάνη θα περιοδεύσουν στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και στον ΟΑΕΔ.

Πέμπτη 13 Φλεβάρη

- Στην Κοζάνη στο αμαξοστάσιο της ΔΕΥΑΚ

Παρασκευή 14 Φλεβάρη

- Στην Κοζάνη στην «ΑΛΦΑ ΖΥΜΗ» και στο Γενικό Νοσοκομείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ