ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΟΡΤΟΥΓΚΕΖΕ 3 - 2
Κουραστικές δικαιολογίες

Οι προσδοκίες για άτυπη ρεβάνς από τους εαυτούς τους και εξωραϊσμό της κακής εικόνας με την Εσπανιόλ διαψεύστηκαν χτες από τους «ερυθρόλευκους». Ηττήθηκαν από την Πορτουγκέζε με 3-2 (66` Ζιοβάνι, 81` Ανατολάκης - 20` Ροζέριο, 39`, 70` Γκιγιέρμε) και προβλημάτισαν ακόμα περισσότερο τον Λεμονή και τους φιλάθλους. Ο Ελληνας τεχνικός προσπάθησε να δικαιολογήσει τους παίκτες του, αλλά μάλλον εκτέθηκε: «Υπήρχε κόπωση σε όλους τους παίκτες. Σίγουρα δεν ήταν μια καλή εμφάνιση, αλλά θα ήταν πιο ανησυχητικό αν κάποιοι παίκτες πήγαιναν καλά και κάποιοι όχι. Είναι φανερό ότι ήταν θέμα κούρασης όλης της ομάδας. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος περιμένει περισσότερα, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι φυσιολογική αυτή η κόπωση. Επίσης, είναι λογικό να χάνεις την αυτοσυγκέντρωσή σου, όταν δεν έχεις φρεσκάδα και δυνάμεις». Στην αντίπερα όχθη, ο προπονητής της Πορτουγκέζε, Ρικάρντο Αλβες, δήλωσε: «Ο Ολυμπιακός είναι πολύ τεχνική ομάδα, αλλά είναι φανερό ότι ακόμη είναι ανέτοιμος. Πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει πολλά στο Τσάμπιονς Λιγκ».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ικανοποιημένος ο Σούμποτιτς

Παρά τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα στον ΠΑΟΚ ο Σούμποτιτς παρουσιάζεται ικανοποιημένος από τις μετεγγραφές και αισιόδοξος: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις μετεγγραφές. Είμαστε σε καλό δρόμο. Κάναμε το καλύτερο δυνατό, με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Μετά από την ολοκλήρωση των μετεγγραφών, πιστεύω ότι στόχος μας είναι ο πρωταθλητισμός» ανέφερε για να προσθέσει: «Με την παρουσία των Νόλαν, Κάρτερ, Κάλαχαν και Μοράλες πιστεύω ότι έχουμε μία πολύ καλή τετράδα ψηλών. Στόχος μας είναι η συλλογή των περισσότερων δυνατών ριμπάουντ, αφού θέλω να παίζουμε γρήγορα. Ο Κάλαχαν είναι τέτοιος παίκτης και παίζει για την ομάδα. Μπορεί να μην έχει το ύψος των κλασικών σέντερ, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού υπάρχει και ο Μοράλες».

«Κυανόλευκη» πρεμιέρα

Την πρώτη του προπόνηση ενόψει της νέας σεζόν πραγματοποίησε χτες ο Ηρακλής. Ο τεχνικός της ομάδας, Κώστας Πιλαφίδης, ανέφερε πως «χρειάζεται σκληρή δουλιά για να κάνουμε μια αξιοπρεπή χρονιά. Περιμένουμε πίσω και τους απόντες, όπως και τους παίκτες που θα αποκτηθούν για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα». Στα αγαπημένα λημέρια του επέστρεψε ο Γιώργος Γιαννουζάκος που ανέφερε για τη δίχρονη εμπειρία του στο εξωτερικό «έμαθα και κέρδισα πολλά. Πιστεύω ότι έγινα πιο ολοκληρωμένος παίκτης». Επισήμανε πάντως ότι «δεν είναι ώρα να μιλάμε για το παρελθόν, αλλά για το παρόν και το μέλλον. Τώρα όλα λένε... Ηρακλής. Η ομάδα βρίσκεται σε δύσκολο σημείο, και αυτό αφορά μόνο στον οικονομικό τομέα, αφού αγωνιστικά πιστεύω ότι θα κάνουμε καλή ομάδα. Είναι ευτύχημα που έμειναν οι περισσότεροι Ελληνες παίκτες. Πιστεύω ότι έχουμε καλό κορμό. Αν μας βγουν και οι ξένοι, θα πάμε καλά. Φυσικά, θα ήθελα να επιστρέψω κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ομως το θέμα είναι ότι είμαι πίσω. Θέλω να κλείσω την καριέρα μου στον Ηρακλή».

AEK
Επαναληπτικός διαδικαστικού χαρακτήρα

Πάνω από όλα σοβαρότητα. Αυτό ζητάει από τους παίκτες του ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος για το σημερινό επαναληπτικό αγώνα με την Γκρεβενμάχερ στα πλαίσια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (21.00). Ο Πορτογάλος τεχνικός θέλει να προλάβει τυχόν απάθεια των «κιτρινόμαυρων» και επανάπαυσή τους λόγω του ουσιαστικά διαδικαστικού χαρακτήρα στην αναμέτρηση, μετά το 6 - 0 της Ν. Φιλαδέλφειας. Η υπόθεση πρόκριση έχει κριθεί. Παρ' όλα αυτά οι παίχτες της ΑΕΚ καλούνται να παρουσιάσουν το καλό τους πρόσωπο και φυσικά να κερδίσουν ώστε, εκτός των άλλων, να προστεθούν στη σχετική βαθμολογία της χώρα μας απαραίτητοι βαθμοί.

Από την αποστολή της «Ενωσης» στο Λουξεμβούργο απουσιάζουν οι Νικολαΐδης, Καραγιάννης, Καψής, Πάσιος, Γκαμάρα, Ραμπρεσαντρατανά, Μιελκάρσκι, Μαρικά, Κωστής, Κάππος, Λυμπερόπουλος που θα προπονηθούν κανονικά στην Αθήνα. Οσον αφορά τον Λάκη, η συμμετοχή του είναι αμφίβολη και θα αποφασιστεί πριν από τον αγώνα.

  • Μέχρι την ώρα που συντάσσονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε οριστεί μετάδοση της αναμέτρησης.
ΒΟΛΕΪ
Κανονιστικές αλλαγές

Σε σημαντικές αλλαγές στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της, προχώρησε η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης σε ό,τι αφορά τόσο τη βαθμολογία όσο και τον τρόπο που θα αναδειχτεί ο πρωταθλητής. Ετσι λοιπόν, το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει για τα πρωταθλήματα της Α1 ανδρών και γυναικών αγώνες πλέι - οφ, που θα γίνονται μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, για τις θέσεις 1-8 και πλέι- άουτ για τις θέσεις 9-12. Οσον αφορά τη βαθμολογία, για τις ίδιες κατηγορίες, θα ισχύσει νέο σύστημα. Η ομάδα που θα κερδίσει με αποτέλεσμα 3-0 ή 3-1 θα παίρνει 3 βαθμούς και η ηττημένη κανένα. Σε περίπτωση νίκης με 3-2, ο νικητής θα προσθέτει δύο βαθμούς στο... σακούλι του, ενώ ο ηττημένος 1. Τέλος σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα εμφανιστούν σε κάποιο παιχνίδι με λιγότερους από 8 παίκτες θα τους αφαιρείται 1 βαθμός.

ΤΕΝΙΣ
Νικηφόρες πρεμιέρες

Ικανοποιητικό ήταν το ξεκίνημα για τους αθλητές και τις αθλήτριες μας στο τένις καθώς στην πρεμιέρα των τουρνουά που δίνουν το «παρών», πήραν τη νίκη και συνεχίζουν στην επόμενη φάση. Πιο συγκεκριμένα, νικηφόρα ήταν η πρεμιέρα της Λένας Δανιηλίδου στα προκριματικά του «US» όπεν. Η Ελληνίδα αθλήτρια επικράτησε της Μικαέλα Παστίκοβα με 2-0 σετ (6-1, 7-5) και τώρα θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο αγώνα της την Αγγλίδα Ράσελ Βαϊολέτ που το 1996 είχε φτάσει μέχρι το δεύτερο γύρο του Γουίμπλεντον.

Από την άλλη, στον πρώτο γύρο του κυρίως ταμπλό στο διεθνές τουρνουά «Future» που διεξάγεται στο Βόλο, η Αλεβιζοπούλου κέρδισε τη Γιουγκοσλάβα Στανίσλεβιτς με 2-0 σετ. Επίσης, για την ίδια διοργάνωση η Ρούση πήρε τη νίκη με 2-1 σετ επί της Τβαράσκοβα από τη Σλοβακία. Στους αγώνες που γίνονται στη Γενεύη, οι Πέππας και Οικονομίδης επικράτησαν των Σεράνο από την Ισπανία (2-1 σετ) και Αλέγκρο από την Ελβετία (2-0 σετ) αντίστοιχα. Στον επόμενο αγώνα ο Πέππας θα αναμετρηθεί με τον Ισπανό Ραμίρεζ Χιλντάγκο, ενώ ο Οικονομίδης με τον Ιταλό Βολάντρι. Τέλος, ο Βασίλης Μαζαράκης, μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του, επέστρεψε στα κορτ και στο πρώτο παιχνίδι επικράτησε του Ελβετού Ντιλ Σνέιντερ με 2-0 σετ, στα πλαίσια τουρνουά που γίνεται στη Γερμανία.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Διπλή πρόκριση

Πλώρη για μια καλή θέση στους τελικούς έχουν βάλει τα ελληνικά πληρώματα κωπηλασίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη λίμνη Ροτς της Λουκέρνης. Μετά τους Καρυώτη, Δημητρίου και τον πηδαλιούχο της ομάδας Ρίζο, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στο ρεπασάζ ανδρών και ελπίζουν για μία θέση στην εξάδα στον τελικό του Σαββάτου, οι γυναίκες είχαν την τιμητική τους. Το πλήρωμα του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, που αποτελείται από τις Μπισκιτζή, Γκρέμου, Κοκκίνου και Δημάκου πήρε τη δεύτερη θέση στη σειρά του πίσω από τις Αμερικανίδες και θα δώσει το «παρών» στον τελικό της Κυριακής.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα «κυανέρυθρη» γκέλα

Επιτυχία για τον Πανιώνιο, όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, είναι η ισοπαλία 1-1 (60` Καρατζιώτης - 58` Γιαννόπουλος) που απέσπασε από την Κασσάνδρα. Αν κορυφαίος παίχτης των «κυανέρυθρων» δεν ήταν ο τερματοφύλακας Ντρόμπνι, τότε ίσως όχι απλά θα είχαν χάσει, αλλά μάλλον θα είχαν διασυρθεί... Ετσι τα πράγματα για τους Νεοσμυρνιώτες είναι πλέον δύσκολα. Αντίθετα η Καλλιθέα επικράτησε με 3-0 (6` Τσιμπιλίδης, 36` Πέτκοβιτς, 74` Σαββίδης) στο «Ελ Πάσο» του Λεωνιδίου και πλέον βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Τα εύκολα δύσκολα έκανε ο Ηρακλής απέναντι στο Φωστήρα, αλλά τελικά πήρε τη νίκη με 3-2 (26`, 65` Κορμαρής, 34` Αλεξόπουλος - 42` Παπαχρήστου, 52` Σκοπελίτης). Οι γηπεδούχοι επαναπαύτηκαν όταν προηγήθηκαν με 2-0 και μετά την ισοφάριση αγχώθηκαν. Ετσι οι αξιόμαχοι φιλοξενούμενοι πλησίασαν την έκπληξη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ 1-0
Στόχος επετεύχθη

Αποστολή εξετελέσθη. Ο Παναθηναϊκός, χωρίς να δυσκολευτεί, πήρε και χτες τη νίκη με 1-0 επί της Σλάβια Πράγας και έτσι επιβεβαίωσε και τυπικά την είσοδό του στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον περιμένει την κλήρωση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Μόντε Κάρλο (16.55, MEGA) για να γνωρίσει τους αντιπάλους του και τις θεωρητικές προσεγγίσεις των εσόδων, αφού αυτό είναι το βασικό ζητούμενο.

Παρότι οι «πράσινοι» είχαν τον... αέρα της νίκης στην Πράγα, μπήκαν μάλλον «σφιχτοί» και η απόδοσή τους ήταν κάτω του μετρίου. Αμφότερες οι πλευρές έδειχναν ν' ανταγωνίζονται στο σκληρό παιχνίδι και τα πολλά λάθη. Ετσι το γρήγορο γκολ που θα «έλυνε» τα πόδια των γηπεδούχων δεν ερχόταν. Ως το 27`, όταν ο Χένρικσεν κέρδισε το πέναλτι και ο Μπασινάς το μετέτρεψε σε γκολ, που έμελλε να 'ναι και το μοναδικό της συνάντησης. Με την... πλάτη στον τοίχο, οι Τσέχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως ακόμα και στις κακές στιγμές του Παναθηναϊκού έδειξαν λίγοι. Τα χαμόγελα των τριφυλλοφόρων για την πρόκριση πάντως «σκίασε» ο τραυματισμός του Λυμπερόπουλου. Η σοβαρότητα της κατάστασης θα διαπιστωθεί σήμερα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Μίκελσεν, Μπασινάς, Κόλκα, Καραγκούνης (61` Σόουζα), Λυμπερόπουλος (34` Βλάοβιτς), Κωνσταντίνου (81` Βόκολος).

ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ: Βάκλαβικ, Πετρόους, Ντόσεκ Τ., Σέντλατσεκ (55` Σβόμποντα), Κοζέλ, Γκεντεόν, Ντόσταλεκ (67` Ντόσεκ), Νοβότνι, Κούχαρς, Κούκα, Μίλερ.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
«Γαλανόλευκα» χαμόγελα

Με μια πολύ καλή εμφάνιση, η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών επικράτησε στο δεύτερο παιχνίδι για το 15ο Τουρνουά «Ακρόπολις» της Γιουγκοσλαβίας με 71-58, δείχνοντας βασικά σημάδια βελτίωσης από τους προηγούμενους αγώνες.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέβαλε σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού το ρυθμό της και με κορυφαίο τον Ευθύμη Ρεντζιά, που πέτυχε 24 πόντους, αλλά και τον Παπαλουκά (15π.)έθεσε τις βάσεις για τη νίκη επί των αντιπάλων του. Οι «πλάβι» από την πλευρά τους δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά την Εθνική μας, καθώς η αστοχία τόσο από τη ρακέτα όσο και από τα 6,25μ. έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Από τους Γιουγκοσλάβους ξεχώρισε ο Πέντραγκ Στογιάκοβιτς, που σημείωσε 17 πόντους και οδηγούσε την υπόλοιπη ομάδα.

Αντίθετα στην πρεμιέρα του τουρνουά, η Εθνική μας ομάδα γνώρισε την ήττα από την αντίστοιχη της Ιταλίας με 70-66. Βασικά στοιχεία για το αποτέλεσμα ήταν η ευστοχία των αντιπάλων μας από τα 6.25μ. όσο και τα πολλά «νεκρά» σημεία που παρουσίασαν οι διεθνείς μας.

Σήμερα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία, που επικράτησε χτες των Ιταλών με 75-69, και ελπίζει σε νίκη, αν θέλει να κατακτήσει αυτόματα και την πρώτη θέση στη διοργάνωση (22.00 ΑΝΤΕΝΝΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ