ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2025
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περήφανοι για τον μεγάλο αγώνα τους, σπάνε την εργοδοτική αδιαλλαξία

Αυξήσεις πάνω από 20% στο κατώτατο μεροκάματο συζητά η εργοδοσία, συνεχίζεται ο αγώνας για το ένσημο και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας

Στον δρόμο για τη Συλλογική Σύμβαση, τα μεροκάματα και την Ασφάλιση, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, βρέθηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές.

Ηταν μια μέρα - σταθμός για τον κλάδο, αφού έφερε στην Αθήνα οικοδόμους από όλη τη χώρα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων για την πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και τη διαδήλωση που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας.

Ετσι, οι εργαζόμενοι που από προχθές είχαν «νεκρώσει» εργοτάξια, μικρά και μεγάλα έργα και οικοδομές σε όλη τη χώρα ενώθηκαν σε κοινή απεργιακή συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση δεν κρυβόταν η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα, ούτε το πείσμα για τη συνέχεια.

Εκατοντάδες εργάτες του κλάδου, περήφανοι για τη μάχη που δίνουν αλλά και για τη δύναμη και το κουράγιο που παίρνουν, αφού με την πίεσή τους ανάγκασαν την εργοδοσία να φέρει προτάσεις για ουσιαστικές αυξήσεις, έσφιγγαν τα χέρια, αντάμωναν και με παλαίμαχους του κλάδου που έδωσαν το «παρών» μαζί τους.

Εκεί, μαζί με συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα, οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης ξεκαθάριζαν με το πανό τους: «Τα μεροκάματα μικρά - οι λογαριασμοί φωτιά! Ως εδώ, κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις».

Ενώ από τα Γιάννενα, κουβαλώντας την αγωνιστική παράδοση από τα μαστόρια της Ηπείρου, οι εργάτες έδιναν «συμπυκνωμένα» το μήνυμα της δύναμής τους: «Τα δικά σας έργα δεν θα γίνουν τζάμπα, με τις πλάτες μας μην κάνετε τον μάγκα». «Το δίκιο δεν κερδίζεται με παρακάλια», συμπλήρωναν οι Μεσσήνιοι εργάτες, καλώντας σε μαζικούς, σκληρούς αγώνες. «Χτίζουμε το μέλλον με τα δικά μας χέρια, όχι με μεροκάματα αιματοβαμμένα», τόνιζαν από την Καβάλα.

Τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο πήραν επίσης οι μισθωτοί τεχνικοί, οι ηλεκτρολόγοι και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων στις Κατασκευές.

Και όλοι μαζί επιβεβαίωσαν την επιλογή τους να βαδίσουν στον δρόμο του αγώνα, δηλώνοντας το «παρών» από τώρα για την πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί παντού «Κοιλάδες των Τεμπών».

Εξω από το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή (βλ. σελ. 17), με τους οποίους τους ενώνει η πάλη για να επιστρέφουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς μετά το μεροκάματο, για να έχουν δικαιώματα κατοχυρωμένα μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης συμμετείχαν στην κινητοποίηση ο Νίκος Εξαρχος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και βουλευτής του ΚΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναγνώρισε ότι τα ένσημα ανήκουν στους εργαζόμενους, παρέπεμψε την απόδοσή τους στο άμεσο μέλλον

«Αυξήσεις στους μισθούς, Συμβάσεις κλαδικές, για κάθε εργοδότη υποχρεωτικές» απαίτησαν οι εργαζόμενοι. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, τα ένσημα ζητάμε και κάνουμε απεργία», φώναξαν μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, από το οποίο διεκδικούν την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, δηλαδή ενσήμων που οι οικοδόμοι τα έχουν δουλέψει, χωρίς όμως να τους έχουν αποδοθεί.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα είναι ένσημα των εργαζομένων. Στο κρίσιμο ερώτημα όμως, πότε θα αποδοθούν στους δικαιούχους, παρέπεμψε το επείγον αίτημα της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων στο αόριστο μέλλον, συνδέοντας μάλιστα την ικανοποίησή του με πιθανά «πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία». Αμέσως μετά τη συνάντηση η Ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας των οικοδόμων συνεχίζεται, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ η διοίκησή της θα συνεδριάσει άμεσα για τον απολογισμό της 48ωρης απεργίας και τον σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Σπάσαμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και συνεχίζουμε τον αγώνα ένα μπόι ψηλότεροι

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, κάτω από την πίεση της απεργιακής κινητοποίησης, οι εργοδοτικές ενώσεις παρουσίασαν πρόταση που προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις 20% στο βασικό μεροκάματο, διπλασιασμό σε υφιστάμενα επιδόματα και προσθήκη νέου επιδόματος τέκνων.

Με ώθηση από την επιτυχία της απεργίας, που αποτυπώθηκε και στην πρόταση για Σύμβαση που κατέθεσαν την πρώτη μέρα της κινητοποίησης οι εργοδοτικοί φορείς, και με την αποφασιστικότητα να δυναμώσουν τη διεκδίκησή τους, εκπρόσωποι σωματείων απηύθυναν χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Είμαστε ένα μπόι ψηλότεροι, γιατί σπάσαμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας», σχολίασε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο Ελληνικό, χαιρετίζοντας την πίεση που άσκησαν οι αγώνες στην εργοδοσία ώστε να καταθέσει πρόταση για Σύμβαση με αυξήσεις 20% στα μεροκάματα.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, εξήγησε, δεν αφορά μόνο το μεροκάματο αλλά και το ωράριο και τα μέτρα προστασίας. «Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Ολοι στη μάχη για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, να εφαρμοστεί στους χώρους δουλειάς, να κηρυχθεί υποχρεωτική», τόνισε. Στάθηκε ιδιαίτερα στην καθολική συμμετοχή που κατέγραψε η απεργία στο εμβληματικό για τους κατασκευαστές έργο στο Ελληνικό, ενώ διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα με την ίδια μαχητικότητα, προετοιμάζοντας την απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώνοντας τη φωνή τους με όλο τον λαό στις διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη.

«Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα σε αφεντικά και κυβέρνηση», σημείωσε ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ανέτρεξε στις πολυήμερες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς και οι οποίες άφησαν παρακαταθήκη για τις σημερινές κατακτήσεις του κλάδου. «Λέγαμε τότε πως δεν παλεύουμε μόνο για εμάς αλλά και για όλο τον κλάδο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», υπενθύμισε. Η νέα Σύμβαση, η υπογραφή της οποίας θα έχει τη σφραγίδα των εργαζομένων και των αγώνων τους, είναι παρακαταθήκη για τον κλάδο και απάντηση στις φωνές που ισχυρίζονται ότι οι απεργίες είναι «χαμένα μεροκάματα», ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Είμαστε σήμερα εδώ δηλώνοντας στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση ότι το οικοδομικό κίνημα δεν σταματά», υπογράμμισε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Κρήτης, ενώ έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια μαντινάδα: «Σαν σπάσει ο σκλάβος τα δεσμά και κινηθεί γι' αμάχη, μοιάζει με μπόρα που χαλά ό,τι μπροστά της λάχει».

Την αγανάκτηση των οικοδόμων, που βλέπουν τη δουλειά να αυξάνεται κατακόρυφα αλλά τα μεροκάματα να μένουν καθηλωμένα, τα ένσημα να εξακολουθούν να κλέβονται από την εργοδοσία και τα «ατυχήματα» να οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους, μετέφερε ο Στέφανος Λαβράνος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

«Συμμετέχουμε για πρώτη φορά από την ίδρυση του Σωματείου μας σε 48ωρη κλαδική απεργία», είπε ο Μάριος Καρεκλάς, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας. Οπως τόνισε, ο δρόμος του κοινού αγώνα για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και να χάσουν οι εργοδότες είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους τεχνικούς, Σύμβασης που να ισχύει για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, μεταξύ αυτών και για τους μηχανικούς που δουλεύουν με «μπλοκάκι» και στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα. «Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. 13 χρόνια χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι 13 χρόνια εμπαιγμού και κοροϊδίας. Αυτά τα 13 χρόνια είναι απόδειξη ότι η ανάπτυξή τους είναι αποτέλεσμα των καθηλωμένων μας μισθών και των τσακισμένων μας δικαιωμάτων. Φτάνει πια!», διαμήνυσε. Απέναντι στην υπόσχεση των εργοδοτικών φορέων να καταθέσουν την επόμενη βδομάδα πρόταση για τη Σύμβαση, ξεκαθάρισε ότι τα Σωματεία δεν χάνουν χρόνο αλλά προετοιμάζουν την απεργία στις 28 Φλεβάρη. «Μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες, θα φωνάξουμε δυνατά ότι μπροστά από τα κέρδη τους βάζουμε τις ζωές μας!», κατέληξε.

Στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη αναφέρθηκε και ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μεταφέροντας την απόφαση των εργαζομένων να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν πριν δυο χρόνια, να γίνουν η φωνή των νεκρών, να μη σταματήσουν τον αγώνα ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στα Τέμπη και να ξηλωθούν οι αιματοβαμμένες «ράγες» του κέρδους.

Σκεπάρνι δεν χτύπησε, μυστρί δεν σηκώθηκε, φτυάρι δεν ακούστηκε

«Νέκρωσε» το εμβληματικό εργοτάξιο του Ελληνικού
«Νέκρωσε» το εμβληματικό εργοτάξιο του Ελληνικού
«Νεκρωμένα» παρέμειναν και χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τα εργοτάξια των έργων, τα μεγάλα γιαπιά και οι οικοδομές. Σκεπάρνι δεν χτύπησε, μυστρί δεν σηκώθηκε, φτυάρι δεν ακούστηκε, καθώς οι εργαζόμενοι, οι πραγματικοί «πρωταγωνιστές» της οικοδομής, απήργησαν δείχνοντας τη δύναμή τους.

Στο «εμβληματικό» για τους κατασκευαστικούς ομίλους και την κυβερνητική προπαγάνδα έργο του Ελληνικού, οι γερανοί και τα μηχανήματα ήταν και χτες ακινητοποιημένα, κανένας εργάτης δεν δούλεψε, οι πόρτες εισόδου παρέμειναν ερμητικά κλειστές. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και σε μια σειρά άλλων έργων.

Μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου Οικοδόμων, των τοπικών παραρτημάτων και των Εργοταξιακών Επιτροπών πραγματοποίησαν από τα ξημερώματα εξορμήσεις, ενώ μαζικά περιφρουρήθηκαν οι μεγάλοι χώροι δουλειάς.

Ετσι, το μήνυμα που στάλθηκε από την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας δυνάμωσε χτες, με τις οικοδομές να σταματούν σε όλη τη χώρα, μικρά και μεγάλα έργα να γίνονται κουφάρια και τους εργαζόμενους να στέλνουν το μήνυμα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

{{{{μαζί με το Ελληνικό}}}}}
{{{{μαζί με το Ελληνικό}}}}}
«Σφυριά» δεν πέφτει στο εργοτάξιο του Μετρό
«Σφυριά» δεν πέφτει στο εργοτάξιο του Μετρό
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ