2025 The Associated Press. All |
Σε νέες απειλές μαζικού ξεριζωμού των Παλαιστινίων της Γάζας προχώρησε ο Ντ. Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό βασιλιά στον Λευκό Οίκο |
Τέτοιοι σχεδιασμοί «έτρεξαν» άλλωστε από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβρη του 2023, με πιέσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, του τότε Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα προς την Αίγυπτο, αλλά και με διάφορα άλλα σχέδια και δήθεν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που επεξεργαζόταν το Ισραήλ μαζί με συμμάχους του, στα οποία υπήρχε και ελληνική εμπλοκή.
Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι η προσπάθεια «ενταφιασμού» του παλαιστινιακού ζητήματος και υπονόμευσης της ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, καθώς κάτι τέτοιο «δεν χωράει» στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των συμμάχων τους για τη Μέση Ανατολή.
Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Τρίτη κατά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', ο Τραμπ επανέλαβε τις απαράδεκτες δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ «θα πάρουμε τη Γάζα... θα τη διοικήσουμε όπως πρέπει και δεν πρέπει να την αγοράσουμε». Σε συνέντευξή του πριν τη συνάντηση, άλλωστε, ο Τραμπ δήλωσε προκλητικά ότι οι Παλαιστίνιοι που θα εκτοπιστούν για να γίνει η Γάζα... «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν σε αυτή, γιατί τάχα θα έχουν «τακτοποιηθεί» καλύτερα αλλού...
Αντίστοιχα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι «αυτό θα δουλέψει μια χαρά» - ενώ ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε παρέμβαση για τη Δυτική Οχθη μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Ο Παλαιστινιακός λαός βέβαια δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει την πατρογονική γη του και το δικαίωμά του να παλεύει με όλα τα μέσα για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, ενώ η διεθνιστική λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται και στις ευρωατλαντικές αλλά και σε αραβικές χώρες βάζει εμπόδια στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που προωθούνται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην απροκάλυπτα ασφυκτική πίεση του Τραμπ να δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους εκτοπισμένους στην Ιορδανία - όπου ήδη ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες - ο Αμπντάλα Β' έδειξε ανοχή, είπε ότι «θα κάνει το καλύτερο για τη χώρα του» και πέταξε το «μπαλάκι» στην Αίγυπτο, αφού προηγουμένως δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί «μια ευρέως αποδεκτή λύση». Συνέστησε δε υπομονή μέχρι να παρουσιάσουν οι Αιγύπτιοι «τις δικές τους ιδέες».
Αργότερα την ίδια μέρα, σε σειρά διαδικτυακών αναρτήσεων ο Ιορδανός βασιλιάς είπε όσα δεν είπε μπροστά στον Τραμπ και στις κάμερες, για υπεράσπιση της λύσης δύο κρατών και απόρριψη κάθε σχεδίου εκτοπισμού των Παλαιστινίων...
Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας - η οποία παζαρεύει για αναβαθμισμένες «στρατηγικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ και εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, με μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ» - το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι το Ριάντ τάσσεται «σταθερά και αταλάντευτα» υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε δε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτήν τη βασική προϋπόθεση, τονίζοντας πως έχει ήδη διατυπώσει τη θέση αυτή «και στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Σε ένα τέτοιο φόντο, και υπό τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ ότι θα διακόψει τη μεγάλη αμερικανική βοήθεια σε Αίγυπτο και Ιορδανία, αραβικές χώρες αναζητούν «εναλλακτικές» προτάσεις, ως μια μορφή συμβιβασμού, που σε κάθε περίπτωση θα εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη διακυβέρνησή τους, τον αγώνα τους για ανεξαρτησία.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο στις 27 Φλεβάρη, με επίκεντρο τη Γάζα και το παλαιστινιακό ζήτημα.
Λίγες μέρες πριν, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, η Σαουδική Αραβία διοργανώνει μία άλλη, πιο περιορισμένη σύνοδο, στην οποία - όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή - προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ανώτατοι αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πιθανώς θα είναι παρών και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.
Εκεί αναμένεται να αναζητηθούν «εναλλακτικές» απέναντι στο σχέδιο των ΗΠΑ - Ισραήλ, με την Αίγυπτο να καταβάλλει ήδη εντατικές προσπάθειες προκειμένου να παρουσιάσει τη δική της πρόταση για ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας χωρίς «μετεγκατάσταση» των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με αραβικές διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε την Παρασκευή το πρακτορείο «Reuters», έχουν ήδη καταρτιστεί τουλάχιστον τέσσερις προτάσεις για το μέλλον της Γάζας, με την αιγυπτιακή να αναδεικνύεται ως η βασικότερη.
Η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει τη συγκρότηση «Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής» που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας χωρίς τη συμμετοχή ή άλλο ρόλο της Χαμάς. Προσανατολίζεται επίσης να εξασφαλίσει «διεθνή» συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του θύλακα χωρίς εκτοπισμό των Παλαιστινίων και τη δρομολόγηση κινήσεων για λύση του Παλαιστινιακού στη βάση δύο κρατών.
Οι προτάσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν αιγυπτιακές πηγές και αφορούν την ανοικοδόμηση και τη χρηματοδότηση, φαίνεται ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο. Προβλέπουν τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» και ενός «τεχνητού συνόρου» που θα ανεγερθεί, για να αποφευχθεί η δημιουργία σηράγγων στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου. Μόλις απομακρυνθούν τα συντρίμμια από τη Γάζα, 20 περιοχές θα οριστούν ως προσωρινές ζώνες όπου θα ζουν οι Παλαιστίνιοι. Περίπου 50 αιγυπτιακές και άλλες ξένες εταιρείες θα αναλάβουν το έργο.
Στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχουν οι χώρες του Κόλπου, δήλωσε περιφερειακή πηγή. Ενδεχομένως ένα ταμείο μπορεί να ονομαστεί «Ταμείο Τραμπ για την Ανοικοδόμηση», επεσήμανε αξιωματούχος αραβικής κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες του «Reuters» αναφέρουν ότι άλλα, πιο δύσκολα ζητήματα αφορούν τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια της Γάζας, τα οποία δεν έχουν λυθεί ακόμα, όπως είπε ο αξιωματούχος.
Στο φόντο αυτών των διαβουλεύσεων και παζαριών ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Χαλίντ Μπιν Μπαντάρ, πρέσβης της χώρας του στη Βρετανία, μιλώντας την Παρασκευή στο δίκτυο «London Broadcasting Company» εκτίμησε ότι δεν θα μετακινηθεί ο λαός της Γάζας από τη γη του, επειδή απλά δεν θέλουν να φύγουν. Ερωτηθείς πάντως αν η Σαουδική Αραβία θα παραχωρούσε εδάφη στους Παλαιστίνιους της Γάζας για να μετεγκατασταθούν εκεί, δεν το απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο παλαιστινιακός λαός». Ανέφερε επίσης πως είναι τακτικές οι επικοινωνίες ανάμεσα στον Τραμπ και στον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης...
Να σημειωθεί ότι και από την πλευρά της Ρωσίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι περιμένει «περισσότερες λεπτομέρειες» για το σχέδιο του Τραμπ στη Γάζα, τονίζοντας: «Αξίζει να περιμένουμε για κάποιες λεπτομέρειες εδώ αν μιλάμε για ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης. Μιλάμε για σχεδόν 1,2 εκατ. Παλαιστίνιους που ζουν εκεί, και αυτό είναι πιθανόν το βασικό ζήτημα... Είναι άνθρωποι που τους υποσχέθηκαν μια λύση δύο κρατών στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ούτω καθεξής. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα όπως αυτό. Δεν ξέρουμε ακόμη τις λεπτομέρειες, άρα πρέπει να κάνουμε υπομονή».
Το δικό του «λιθαράκι» στο σύνθετο, σκληρό παζάρι της περιοχής αναμενόταν να βάλει από το Σάββατο ως και την Τρίτη 18/2 ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρούμπιο, που μετά το Μόναχο ανακοίνωσε πως θα μεταβεί σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μπροστά στα νέα παζάρια που έχουν ξεκινήσει για την «επόμενη μέρα», στη Γάζα παραμένει ρευστή η τύχη της εύθραυστης εκεχειρίας.
Στην αρχή της βδομάδας η Χαμάς ανακοίνωσε πως θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας την διαδικασία απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ για συχνές παραβιάσεις της συμφωνίας, με νέες επιθέσεις και δολοφονίες Παλαιστινίων, μπλοκάρισμα της εισόδο κρίσιμης βοήθειας στη Γάζα, όπως βαριά μηχανήματα για απομάκρυνση των ερειπίων, οικοδομικά υλικά κ.ά.
Ακολούθησαν νέες απειλές του Τραμπ και νέες πολεμικές προετοιμασίες για συνέχιση της σφαγής.
Τελικά την Πέμπτη, μετά από έντονα παζάρια με μεσολαβητές από Αίγυπτο και Κατάρ, ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν κανονικά τη διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων το Σάββατο.