Στη Βουλή φέρνει το Κόμμα τις δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις που ξεδιπλώθηκαν στην πρόσφατη πανσαμιακή - πανικάρια απεργία
Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Σάμο για την Υγεία |
Η βουλευτής του Κόμματος θυμίζει μάλιστα ότι την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων των νοσοκομείων του νομού, και με συμμετοχή δεκάδων φορέων των νησιών, πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για την κατάσταση των νοσοκομείων και των δομών Υγείας.
«Οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ μεγάλες, ειδικά αυτή στη Σάμο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, που συνεχίζει:
«Ο λαός των νησιών είναι αγανακτισμένος με την πολιτική που υπονομεύει το δικαίωμα σε δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, οδηγώντας τον στον ιδιωτικό τομέα, σε πολυδάπανα ταξίδια στην Αθήνα ή σε άλλα γειτονικά της κατοικίας του νησιά.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις δομές Υγείας του νησιού συνοψίζεται και από τα παρακάτω ενδεικτικά στοιχεία που καταγγέλλουν ο λαός και οι εργαζόμενοι:
- Στην Ικαρία υπάρχουν 18 μόνιμοι και 3 επικουρικοί γιατροί σε 3 ειδικότητες στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου αντί για 8 γιατρούς που προβλέπει το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα υπηρετούν ένας παθολόγος και ένας ακτινοδιαγνώστης (με το ακτινολογικό μηχάνημα να μη λειτουργεί), τα Πολυδύναμα Ιατρεία υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
- Στη Σάμο, από τις 76 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες οι 29, ενώ για ειδικευόμενους γιατρούς προβλέπονται 32 θέσεις και υπηρετεί ένας. Η Παιδιατρική κλινική έχει μόνο μία μόνιμη παιδίατρο, αντί για 4, εδώ και 8 χρόνια. Η ΜΕΘ με 6 κλίνες έχει μόνο έναν εντατικολόγο, αντί για 4, και τις εφημερίες τις καλύπτουν δύο στρατιωτικοί γιατροί. Στο ΤΕΠ δεν υπάρχουν, ούτε υπήρξαν εδώ και 25 χρόνια, γιατροί αυτού του Τμήματος, ενώ προβλέπονται 4 μόνιμοι γιατροί. Τα Επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς που έχουν θέση στα Αγροτικά Ιατρεία των χωριών της Σάμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Στους Φούρνους το ΚΥ είναι πλήρως υποστελεχωμένο.
Συνολικά οι ελλείψεις σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους είναι τεράστιες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και σε υποδομές (τεχνολογικός εξοπλισμός, κτιριακά προβλήματα κ.λπ.).
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο με δεδομένο ότι πολλοί νησιώτες αναγκάζονται ακόμα και για απλές εξετάσεις να πηγαίνουν στην Αθήνα, πληρώνοντας πανάκριβα εισιτήρια (που επίκειται και νέα αύξησή τους) και βιώνοντας τραγικές καταστάσεις από τις ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Αττικής», σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ στην Επίκαιρη Ερώτηση.
Και απαιτεί από την κυβέρνηση μέτρα για να εκδοθεί άμεσα ανοιχτή προκήρυξη και να στελεχωθούν πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τα Τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείων, των ΚΥ και των Περιφερειακών και Αγροτικών ιατρείων του νομού Σάμου.
Ομόφωνα αποφάσισαν τη συμμετοχή του αναπηρικού κινήματος στην αυριανή κινητοποίηση (βλ. σελ. 15) που έχει προγραμματιστεί στη «DoValue» (Κύπρου 27 - Στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέα), στις 7 μ.μ. ενάντια στους πλειστηριασμούς και στην απεργιακή διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 28 Φλεβάρη.
Οι φορείς κατέληξαν στο αναλυτικό πλαίσιο διεκδικήσεών τους και αιτημάτων για το επόμενο χρονικό διάστημα, που αφορά όλους τους τομείς, για το οποίο ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει σε επόμενο φύλλο του με αναλυτικό ρεπορτάζ.
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας έγινε την περασμένη Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου, στην οποία συμμετείχαν σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως εκπαιδευτικών, γυναικών, συνταξιούχων, ο Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού Πεύκης κ.ά.
Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου με πλήρη στελέχωση από γιατρούς και υγειονομικούς όλων των κλάδων και πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν σύντομες παρεμβάσεις, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αμαρουσίου με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».
Οι εργαζόμενοι στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου αντιδρούν στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αντί να προσλάβει μαζικά μόνιμο προσωπικό, να ανοίξει όσα νοσοκομεία και τις 10.000 δημόσιες κλίνες που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «ανακατεύει την τράπουλα» των ελλείψεων, θέτει σε εφημερία τα διαχρονικά αποψιλωμένα Κέντρα Υγείας εγκυμονώντας επιπλέον κινδύνους για τη ζωή των ασθενών και των υγειονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΥ Αμαρουσίου βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ΩΡΛ, δεν υπάρχουν καν, και όσες υπάρχουν είναι μονήρεις, δεν επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπάρχει σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, δεν χρησιμοποιείται επειδή δεν υπάρχει ακτινολόγος.
Μόνο σε μια δεκαετία το προσωπικό στις ελάχιστες δημόσιες δομές ΠΦΥ μειώθηκε κατά 40%, υπογράμμισε η Σοφία Ζώρη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, και στηλίτευσε τη πολιτική που προκαλεί νέα Τέμπη σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού. «Ενωμένοι εργαζόμενοι μαζί με τους κατοίκους της περιοχής έτσι μπορεί να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας για την Υγεία που έχει ανάγκη πραγματικά ο λαός», τόνισε η Σ. Ζώρη.
Προσπαθούν με το ίδιο προσωπικό να διευρύνουν το ωράριο των Κέντρων Υγείας, ακυρώνονται τα τακτικά ραντεβού, δημιουργούνται λίστες αναμονής, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΦΥ 1ης και 2ης ΥΠΕ, Τρύφωνας Τρυφουλτσάνης. Ενώ ο Μ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υπενθύμισε ότι οι προσλήψεις που γίνονται είναι με το σταγονόμετρο και όσοι φεύγουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας αναζητώντας καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, είναι περισσότεροι.
Την άμεση και πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου ζήτησε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και γύρω δήμων, καλώντας στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.
Αντίστοιχη κινητοποίηση σωματείων και φορέων, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της «Λαϊκής Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γ. Βακαλόπουλο, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του προγράμματος «4.000 στην Υγεία» μέσω ΔΥΠΑ και σε κινητοποίηση στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), απαιτώντας να πάψουν η εργασιακή ομηρία και η μισθολογική αδικία σε βάρος τους.