ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2025
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΠ
Διαρκώς προστίθενται αποφάσεις ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

Νέες αποφάσεις κατά του μέτρου της διαγραφής φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης προστίθενται συνεχώς από πανεπιστημιακά όργανα και Συλλόγους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων όλης της χώρας.

Τη μη εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών ζητά ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές που ξεπερνούν ορισμένη διάρκεια σπουδών δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια, αλλά «η υποχρηματοδότηση, η κάκιστη αναλογία διδασκόντων ανά εγγεγραμμένο φοιτητή/τρια, η έλλειψη προνοιακών παροχών για τους φοιτητές/τριες, η υποστελέχωση και η συνεπακόλουθη υποβάθμιση των εργαστηρίων, η έλλειψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού και η επικείμενη απορρύθμιση από τα κολέγια και τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αποτελούν τα πραγματικά προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων».

Ο ΕΣΔΕΠ της Ξάνθης ζητά αναστολή των σχετικών διατάξεων από τον νόμο - πλαίσιο, επαρκή στελέχωση των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό με ταυτόχρονη αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης και διεύρυνση των προνοιακών παροχών (σίτιση, στέγαση, υποτροφίες σε φοιτητές/τριες).

Την αντίθεσή του στις διαγραφές εκφράζει και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια ισοπεδωτική ρύθμιση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαγραφή του 48% των πανελλαδικά εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ όσων έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και όσων συνεχίζουν να φοιτούν ενεργά. Ακόμη και οι δυνατότητες μερικής φοίτησης ή αναστολής που προβλέπει ο νόμος, δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς εργασίας (υποαπασχόληση, αδήλωτη εργασία), οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αξιοποίηση αυτών των επιλογών», σχολιάζει ο Σύλλογος και μεταξύ άλλων προσθέτει:

«Η δραματική αύξηση των φοιτητών/τριών που καθυστερούν την απόκτηση του πτυχίου τους - αριθμός που το 2024 ανέρχεται σε πάνω από 330.000 και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2015 - αναδεικνύει με σαφήνεια τις επιπτώσεις της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών ενισχύεται σε πολλές περιπτώσεις και από την αδυναμία των Πανεπιστημίων να προσφέρουν τις αναγκαίες θέσεις συμμετοχής των φοιτητών/τριών σε εργαστηριακά μαθήματα, στην πρακτική άσκηση, στην εκπόνηση υποχρεωτικής πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας. Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων», τονίζει ο Σύλλογος, που ζητά να μην εφαρμοστεί το μέτρο, αλλά να θεσμοθετηθεί η μερική φοίτηση χωρίς προϋποθέσεις και η διαγραφή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη όσων φοιτητών/τριών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Να αφεθούν τα ιδρύματα να καθορίσουν μόνα τους τα κριτήρια με τα οποία θα εκκαθαρίσουν τα μητρώα των φοιτητών τους, ζητά με ψήφισμά της η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, στο ίδιο πνεύμα και με τη Σύγκλητο του ιδρύματος. «Στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ οι υπό διαγραφή φοιτητές εκτιμώνται κατά προσέγγιση περί τους 7.000», σημειώνει στο ψήφισμα, εξηγώντας ότι έχει 3.974 εγγεγραμμένους φοιτητές από την ίδρυσή της έως το 1982-83, από τους οποίους 52 έκαναν αίτηση και εγγράφτηκαν στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών. Εχει επίσης 3.564 στο τρέχον πρόγραμμα σπουδών, που με βάση τις διατάξεις του νόμου - πλαισίου είναι υποψήφιοι για διαγραφή, από τους οποίους οι 465 δήλωσαν μαθήματα στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο και το 50% εξ αυτών χρωστάει λιγότερα από 14 μαθήματα.

Προβληματισμό εκφράζει για το μέτρο και η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στο πνεύμα της Συνόδου των Πρυτάνεων, επισημαίνοντας ότι δεν κάνει διαχωρισμό των φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους από αυτούς που προσπαθούν να πάρουν πτυχίο. Ακόμα, «επισημαίνει την ανάγκη για μελέτη και αντιμετώπιση των αιτιών της καθυστέρησης και της εγκατάλειψης των σπουδών (...) και για δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών σε φοιτήτριες και φοιτητές». Και τα σχόλια των φοιτητών κάτω από την ανάρτηση της απόφασης είναι επίσης εύγλωττα:

«Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ναι μπορεί να παραμέλησα το πανεπιστήμιο αλλά δεν σκέφτομαι να το παρατήσω και δεν θα αφήσω κανέναν να με διαγράψει όσο μπορώ»...

«Δώστε την ευκαιρία σε ανθρώπους που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους να τις τελειώσουν. Εξάλλου οι φοιτητές που δεν τελειώσαν στην ώρα τους "στοιχίζουν" στο ίδρυμα μόνο τις κόλλες για τις εξετάσεις τους»...

«Εναν λόγο βρείτε μου που να εξυπηρετείται το πανεπιστήμιο, η παιδεία ή η κοινωνία από την διαγραφή οποιουδήποτε φοιτητή για οποιοδήποτε λόγο ή κριτήριο»...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ έχει για μια ακόμα φορά σύσσωμο τον κόσμο των πανεπιστημίων απέναντί της», σχολιάζει το ΚΚΕ σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητώντας να καταργηθεί ο νόμος για τις διαγραφές και στο κείμενό της σχολιάζει μεταξύ άλλων: «Στις αιτίες του φαινομένου της παράτασης σπουδών η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρει την πολιτική που η ίδια - και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - υλοποιεί, έχοντας ψηφίσει, συμφωνώντας και υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γιατί οι φοιτητές παρατείνουν τις σπουδές τους εξαιτίας του τεράστιου κόστους ζωής και σπουδών, που αναγκάζει 1 στους 2 να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, της τρομακτικής υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, με φοιτητές να καταγγέλλουν ότι καθυστερούν τις σπουδές τους γιατί "δεν χωράνε σε εργαστήρια" ή γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος επιβλέπων, ώστε να προχωρήσουν την πτυχιακή τους εργασία. Η απουσία αριθμού κλινών στις φοιτητικές εστίες, ώστε να καλύπτει όλα τα παιδιά που κατάφεραν να περάσουν σε μια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, οι καθυστερήσεις να "βρεθούν" θέσεις πρακτικής άσκησης - ακόμα κι όταν αυτή είναι υποχρεωτική -, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστήμιων, αποτελούν κι αυτά αιτίες για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σπουδών».

5o «SCHOOL ART FESTIVAL» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οσο μας στερείτε το οξυγόνο, τόσο ο αγώνας μας θα δίνει ανάσα για τη ζωή μας!»

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 5ο «School Art Festival» με σύνθημα «Οσο μας στερείτε το οξυγόνο, τόσο ο αγώνας μας θα δίνει ανάσα για τη ζωή μας!», το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 19.00, στο 2ο ΓΕΛ Ικτίνου.

Στο κάλεσμά της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! Θα μιλήσουν είτε τα κέρδη είτε η ζωή!». Καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη και στο «School Art Festival» το ερχόμενο Σάββατο.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στο Ιnstagram: mathites_thessaloniki στο email της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης και στο τηλέφωνο 6986.762.654.

ΜΟΝΑΧΟ
Διαμαρτυρία στο Ελληνικό Προξενείο για το κτιριακό ζήτημα του ελληνικού σχολείου Freimann

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν την περασμένη βδομάδα Ελληνες μετανάστες στο Προξενείο του Μονάχου, απαιτώντας την επίλυση του κτιριακού ζητήματος του ελληνικού σχολείου στο Freimann, την ανανέωση συμβολαίου εκμίσθωσης κτιρίου, ώστε να μην πεταχτούν στον δρόμο (από τη νέα σχολική χρονιά) εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις μεταξύ του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας με τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο στο Μόναχο, ενώ θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα του σχολείου το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή.

Η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου και Περιχώρων, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την άμεση εύρεση κτιρίου, που θα στεγάσει όλα τα παιδιά και των δύο σχολείων από Σεπτέμβρη στο βόρειο Μόναχο! Οποιαδήποτε άλλη λύση βάζει σε κίνδυνο τη συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας για όλα τα σχολεία του Μονάχου».

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εδώ και 1,5 χρόνο, με τη μη μίσθωση του κτιρίου για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και κατ' επέκταση το ΤΕΓ από την κυβέρνηση, και οι γονείς δεν γνωρίζουν πού θα συνεχίσουν τα παιδιά τους την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του χρόνου. «Παρά τις προφορικές δηλώσεις καλών προθέσεων από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση», σημειώνει η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου, που βρίσκεται στο πλευρό της γονικής κοινότητας για άμεση λύση στο ζήτημα, προσθέτοντας: «Αποδεικνύεται ότι μόνο με τον ενωμένο αγώνα γονέων, εκπαιδευτικών και όλης της ομογένειας ασκείται ουσιαστική πίεση και υπάρχουν αποτελέσματα»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη γονιών και εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη γονέων και εκπαιδευτικών Ειδικών Σχολείων οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) της Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων σημειώνει: «Η απόλυτη ακαταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων στην πλειοψηφία των ΕΕΕΕΚ, τα εμπόδια στη μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία τους, το ότι λειτουργούν όλα με υπεράριθμους μαθητές, η υποστελέχωση, η έλλειψη θεραπειών στα σχολεία, η δημιουργία παιδαγωγικά ακατάλληλων τμημάτων, τα μειωμένα ωράρια λειτουργίας, η έλλειψη ολοήμερου, αποτελούν μόνο κάποια από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα».

Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση προχωρά στην οργάνωση της σύσκεψης, με στόχο τον συντονισμό της δράσης ώστε οι διεκδικήσεις να είναι πιο ηχηρές και αποτελεσματικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ