ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2025
Σελ. /32
Για στρατεύματα στην Ουκρανία και «εγγυήσεις ασφαλείας» συζητούν σε ΕΕ και Βρετανία

Στο Ριάντ σήμερα αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας

Από τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι

Eurokinissi

Από τη χτεσινή έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι
Τις επόμενες κινήσεις εξετάζουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μετά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς στο Μόναχο, τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ πως η Ευρώπη δεν θα κάτσει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον - Μόσχας, αλλά και το αμερικανικό «σχέδιο» η Ευρώπη να επωμιστεί το μεγαλύτερο στρατιωτικό βάρος στην Ουκρανία και την Ευρώπη, αγοράζοντας αμερικανικά όπλα και στέλνοντας ευρωπαϊκά στρατεύματα.

Εκτακτη σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Δανίας έγινε χθες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ λίγο πριν τη συνάντηση στο Παρίσι.

«Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί με την εμπλοκή όλων των εταίρων που δεσμεύονται για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Κόστα, ενώ η φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως «η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής».

Κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, «οι εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, μαζί ή χωριστά», «τι μπορεί να συνεισφέρει η Ευρώπη» σε μια ενδεχόμενη «ειρηνευτική» συμφωνία και η ενίσχυση της «συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν υπάρξει συμφωνία «τερματισμού» του πολέμου, ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ξεκαθάρισε πως «είναι απολύτως πιθανό» το ίδιο να κάνει και η χώρα του.

«Δεν σχεδιάζουμε να στείλουμε Πολωνούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Θα (...) δώσουμε επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη στις χώρες που θέλουν ενδεχομένως να παράσχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον, τέτοιες φυσικές εγγυήσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ.

Η Γερμανία έκρινε πως είναι «πρόωρες» οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπως και ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ.Μ. Αλμπάρες.

Με επιφυλάξεις και διαφορετική γραμμή προσήλθε στη σύνοδο η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Corriere della Sera», με το σκεπτικό ότι «η απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστή από τις Βρυξέλλες, με ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χωρίς να δίνουμε για άλλη μια φορά την εντύπωση ότι είμαστε μια ήπειρος με διαφορετικά κέντρα εξουσίας».

Μια άλλη πρόταση της Μελόνι αφορά τη φύση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής: Εάν οι Αμερικανοί δεν θέλουν πραγματικά να συμμετάσχουν, τότε θα έπρεπε να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και σε μη ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Η Ουκρανία θέλει να οριστεί γρήγορα ένας εκπρόσωπος της Ευρώπης ενόψει ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Ουκρανού Προέδρου.

ΗΠΑ: Ερωτηματολόγιο - φωτιά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν αποστείλει ερωτηματολόγιο - φωτιά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γύρω από τα θέματα των «εγγυήσεων ασφαλείας», της αποστολής στρατευμάτων και εξοπλισμών στην Ουκρανία, της ενδεχόμενης επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε τα εξής ερωτήματα:

1) Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούσαν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία;

2) Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση; Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;

3) Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης; Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;

4) Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;

5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας; Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;

6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;

Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών παγκοσμίως που παρέχουν διευκολύνσεις στη Ρωσία;

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν τη «χρησιμότητά» τους αν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε επιρροή στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία, και αυτό σημαίνει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και ανάπτυξη συγκεκριμένων σχεδίων για τη συμβολή τους στη διασφάλιση της «ειρήνης», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε.

Πάντως ο Κιθ Κέλογκ δήλωσε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια ότι οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε εδαφικές παραχωρήσεις από τη Ρωσία και να μπουν στο στόχαστρο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να σπάσουν τις συμμαχίες της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν.

Σήμερα στη Σαουδική Αραβία οι πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας

Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στο Ριάντ, μετά την τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων των δύο χωρών και την απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και την «ασφάλεια» στην Ευρώπη.

Οπως ανακοίνωσε η Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ και ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Γ. Ουσακόφ θα συμμετέχουν στις συνομιλίες με την αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Ρούμπιο, και τους Μ. Γουόλτς, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Στ. Γουίτκοφ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην «αποκατάσταση (...) των αμερικανορωσικών σχέσεων, καθώς και στην προετοιμασία πιθανών συνομιλιών για μια λύση στο ουκρανικό και στην οργάνωση μιας συνάντησης των δύο Προέδρων», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και πριν τις 28/2.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα συναντηθούν επίσης στη Σαουδική Αραβία με Ουκρανούς διαπραγματευτές.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τώρα θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι «δυτικές» κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν τις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ, καθώς μπορούν «να αρθούν όσο γρήγορα επιβλήθηκαν».

Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία προσεγγίζει τις συζητήσεις με «επιχειρηματική» στάση και ο Κ. Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, ενδέχεται να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία για τυχόν οικονομικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ανέφερε ότι η συνάντηση στο Ριάντ συνιστά ένα βήμα για να διαπιστωθεί εάν η Μόσχα αντιμετωπίζει σοβαρά τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες.

Το Κίεβο απέρριψε το προσχέδιο των ΗΠΑ για τα στρατηγικά ορυκτά

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι θα βρεθεί σήμερα στην Αγκυρα και μία μέρα μετά στη Σαουδική Αραβία, ενώ την Κυριακή είχε διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία και για επενδύσεις.

Την Παρασκευή δήλωσε ότι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες και κρίσιμες πρώτες ύλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, «γιατί αυτή δεν μας προστατεύει», προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

Τρεις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ πρότειναν να αποκτήσουν την κυριότητα του 50% των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων τιτάνιο, ουράνιο, λίθιο.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ πρέπει να συζητήσουν για την τύχη των κοιτασμάτων ορυκτών πόρων σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο NBC. «Διερωτήθηκε» δε εάν τα ορυκτά σε κατεχόμενες περιοχές θα δοθούν στον Πούτιν και στους εταίρους του, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

«Μου φαίνεται σημαντικό να καταλάβουμε τι θα κάνουμε με αυτές τις σπάνιες γαίες που τώρα κοστίζουν δισεκατομμύρια, εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τις οποίες κατέλαβε ο Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι η Ρωσία θα «κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ» αν ο Τραμπ μειώσει την αμερικανική στήριξη στη «συμμαχία», με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί.

Μιλώντας στο Μόναχο απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιη για την προστασία των ΗΠΑ και πως για να λάβει τον σεβασμό της Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποκτήσει έναν ισχυρό στρατό. Προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει «μεγάλο αριθμό στρατιωτών στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Στο μεταξύ, από τη συνομιλία Τραμπ - Πούτιν κλιμακώθηκαν απότομα οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στο Ποκρόβσκ, σημαντικό κόμβο επιμελητείας.

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν προς το Ποκρόβσκ εδώ και βδομάδες, στο πλαίσιο της σταθερής τους προέλασης στην περιφέρεια Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας χωριά στην περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι σημειώθηκαν 261 στρατιωτικές συγκρούσεις σε 24 ώρες, συγκριτικά με μόλις περίπου 100 τις προηγούμενες ημέρες. Σχεδόν το 1/3 των μαχών επικεντρώθηκε σε περιοχές κοντά στο Ποκρόβσκ.

Διαδήλωση στο Μόναχο με αφορμή τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών» το κοινό μήνυμα ΚΚΕ - ΚΚ Τουρκίας

Την ώρα που στις αίθουσες της 61ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου αναδεικνύονταν οι οξυμένες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, όσο εκπρόσωποί τους συζητούσαν για την κλιμάκωση και την περαιτέρω εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χιλιάδες λαού διαδήλωσαν το Σάββατο 15/2.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας μετά την επίθεση σε συγκέντρωση απεργών δύο μέρες νωρίτερα, στους κεντρικούς δρόμους του Μονάχου ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην πολεμική εμπλοκή, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη με τους λαούς όλου του κόσμου.

Στη διαδήλωση πήραν μέρος μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας που ζουν στη Γερμανία, αναδεικνύοντας με το κοινό τους πανό το μήνυμα: «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών». Παράλληλα, φώναζαν συνθήματα όπως «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών».

Η προκήρυξη του ΚΚΕ για τη διαδήλωση διακινήθηκε σε εκατοντάδες αντίτυπα στα Ελληνικά και τα Γερμανικά, ενώ διαβάστηκε και από μεγάφωνα.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Χαρακτηριστική αποτύπωση των εντεινόμενων αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Αποκορύφωμα η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στα «σύμμαχα» ευρωπαϊκά κράτη

«Στην Ουάσιγκτον υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη», τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), σε μια ομιλία που αποτύπωσε με πολύ χαρακτηριστικό, «κυνικό» τρόπο τις εντεινόμενες αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

«Ηταν ένα πολύ περίεργο 20λεπτο, το οποίο αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό με σιωπή από τους αντιπροσώπους στην αίθουσα», αναφέρει το BBC, καθώς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στους «συμμάχους» ΕΕ και Βρετανία.

Σύμφωνα με αρθρογράφο του «Bloomberg», η ομιλία του Βανς «έσταζε περιφρόνηση για όσους βρίσκονταν στην αίθουσα και πρόσφερε μια σειρά από μηνύματα που είναι πιθανό να αλλάξουν την προοπτική της Ευρώπης για την ασφάλεια».

«Η τελευταία εβδομάδα ήταν κάτι περισσότερο από μια αφύπνιση για τους Ευρωπαίους. Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι τους». «Η ουσία είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται ακόμα τις ΗΠΑ και το γνωρίζει, αλλά η Αμερική δεν χρειάζεται πλέον την Ευρώπη», κατέληξε ο αρθρογράφος.

Κατά τη γνωστή πρακτική που καμουφλάρει τις πραγματικές καπιταλιστικές αντιθέσεις με προσχηματικές επικλήσεις στη «δημοκρατία», στις «αξίες» κ.ο.κ., ο Τζ. Ντ. Βανς κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποχωρούν από τις «αξίες» τους και αγνοούν τις «ανησυχίες των ψηφοφόρων» για τη μετανάστευση και την ελευθερία του λόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη ακύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, ενώ υποστήριξε ότι η απαγόρευση πολιτικών που εκπροσωπούν λαϊκιστικά κόμματα ήταν λάθος. «Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με όλα ή με οτιδήποτε λένε οι άνθρωποι, αλλά όταν οι πολιτικοί ηγέτες εκπροσωπούν μια σημαντική εκλογική ομάδα οφείλουμε να τους ακούμε», ανέφερε.

Υποστηρίζοντας ότι η πραγματική απειλή για την Ευρώπη δεν προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά από την υποχώρηση της ίδιας της Ευρώπης από ορισμένες από τις «πιο θεμελιώδεις αξίες» της, αμφισβήτησε επανειλημμένα αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πλέον κοινή ατζέντα.

Απορρίπτοντας την κριτική περί ανάμειξης του Ιλον Μασκ στις ευρωπαϊκές εκλογές, ανέφερε ότι «αν η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια από τις επιπλήξεις της Γκρέτα Τούνμπεργκ, εσείς μπορείτε να επιβιώσετε μερικούς μήνες με τον Ιλον Μασκ».

Τα σχόλια του Βανς προκάλεσαν «σοκ» στη Διάσκεψη και καταδικάστηκαν αργότερα από ΕΕ και Γερμανία, ενώ επαινέθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Δεν θα δεχθούμε να επέμβουν ξένοι στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. Πρόσθεσε παρ' όλα αυτά ότι παραμένει προσηλωμένος στη διατλαντική συνεργασία και επανέλαβε τη θέση του για αύξηση των «αμυντικών» δαπανών με παράλληλη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων. Με μόνιμη παραγωγή των πιο σημαντικών τύπων πυρομαχικών και όπλων στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, λέω ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη διατλαντική ενοποίηση των αμυντικών μας βιομηχανιών και θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε νέο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο μέλλον», τόνισε.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Ευρώπης στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και υποσχέθηκε «σίγουρη και αποφασιστική» βοήθεια σε πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Ακόμη και στο τέλος οποιασδήποτε λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, η Ουκρανία πρέπει να έχει Ενοπλες Δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να αποκρούσει κάθε νέα ρωσική επίθεση και αυτό θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση, για την οποία θα χρειαστούν οι Ευρωπαίοι και οι διατλαντικοί εταίροι», πρόσθεσε.

Από τις χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη αντέδρασε η Κίνα, λέγοντας ότι θα είναι στο πλευρό της Ευρώπης απέναντι στον «προστατευτισμό» των ΗΠΑ, που «δεν προσφέρει διέξοδο και οι αυθαίρετοι δασμοί της δεν παράγουν νικητές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ