2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ |
Ο Νετανιάχου επανέλαβε τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού Προέδρου ότι θα ανοίξουν «οι πύλες της κόλασης» στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν και οι τελευταίοι Ισραηλινοί όμηροι, παρότι μόλις μία μέρα πριν είχε πραγματοποιηθεί, κατά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η απελευθέρωση άλλων 3 Ισραηλινών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων φυλακισμένων από τις κατοχικές αρχές.
«Εχουμε μια κοινή στρατηγική» με τις ΗΠΑ «αλλά δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες δημόσια, μεταξύ άλλων για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης, όπως θα γίνει ασφαλώς αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροί μας, χωρίς εξαίρεση», είπε ο Νετανιάχου, πλέκοντας στη συνέχεια το εγκώμιο του Τραμπ για το «τολμηρό όραμά» του για το «μέλλον» της Γάζας. Υποστήριξε δε πως ΗΠΑ και Ισραήλ «θα διασφαλίσουν ότι το μέλλον αυτό θα γίνει πραγματικότητα».
«Οπως δεσμεύτηκα ότι την επομένη του πολέμου στη Γάζα δεν θα υπήρχε πλέον Χαμάς, ούτε Παλαιστινιακή Αρχή, οφείλω να σεβαστώ το σχέδιο» του Τραμπ «για τη δημιουργία μιας άλλης Γάζας», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Αμερικανός Πρόεδρος «αναμορφώνουν τη Μέση Ανατολή».
Ακολούθως ο Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές και προς τη μεριά της Συρίας, αναφέροντας ότι το Ισραήλ «θα ενεργήσει» αν «απειληθούν» τα σύνορά του με τη γειτονική χώρα. Ετσι, την ίδια ώρα που το Ισραήλ έχει επεκτείνει την κατοχή συριακών εδαφών, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «αν μια άλλη δύναμη στη Συρία πιστεύει πως το Ισραήλ θα επιτρέψει σε άλλες εχθρικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη Συρία ως βάση επιχειρήσεων εναντίον μας, πλανάται πλάνην οικτράν».
Ο Ρούμπιο, από τη μεριά του, αναφερόμενος στο σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Γάζας και στα σχέδια για μετατροπή της σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», χωρίς τον Παλαιστινιακό λαό, ανέφερε ότι το σχέδιο «σόκαρε και εξέπληξε» αλλά ότι χρειάστηκε «θάρρος» για τον Τραμπ να προτείνει μια εναλλακτική λύση στις «κουρασμένες ιδέες» του παρελθόντος. Δεν παρέλειψε δε να επαναλάβει τις απειλές εναντίον της Χαμάς, αναφέροντας πως η οργάνωση αυτή «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι στρατιωτική ή κυβερνητική δύναμη (...) πρέπει να εξαλειφθεί».
Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι ομάδα Ισραηλινών διαπραγματευτών έφτασε στο Κάιρο για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σχετικά με το δεύτερο στάδιο της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.
Την Κυριακή ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, διαβεβαίωσε ότι παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αυτές «θα συνεχιστούν» και «το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας για τους ομήρους θα ξεκινήσει απολύτως», επειδή ο Αμερικανός Πρόεδρος «θέλει να συμβεί» αυτό. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω», είπε ο Γουίτκοφ, αναφερόμενος στους Ισραηλινούς ομήρους.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο δίκτυο «Fox News», μετά τις «πολύ παραγωγικές και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχε τηλεφωνικά» - όπως τις χαρακτήρισε - την Κυριακή με τον Νετανιάχου, τον Καταριανό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Χασάν Ρασάντ.
Οπως είπε, συζήτησαν «τη χρονική στιγμή της δεύτερης φάσης, τις θέσεις των πλευρών, ώστε να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε». Δικαιολόγησε την καθυστέρηση στις συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας, που κανονικά προβλέπεται να αρχίσει την 1η Μάρτη, λέγοντας ότι είναι πιο σύνθετες «και περίπλοκες». Πρόσθεσε δε πως η δεύτερη φάση, όταν ξεκινήσει, θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση και 19 Ισραηλινών στρατιωτών που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα «και που πιστεύουμε ότι όλοι τους είναι ζωντανοί».
Την ίδια ώρα, πάντως, υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης επαναφέρουν απειλές για «παραίτηση», όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς και η υπουργός Εποικισμών και Εθνικών Αποστολών Ορ. Στρουκ, που απείλησαν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.
Στο μεταξύ, αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι έφτασε στο Ισραήλ ένα νέο φορτίο στρατιωτικής στήριξης από τις ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, το οποίο περιλάμβανε βόμβες 2.000 λιβρών τύπου MK-84.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους πρόκειται για «φορτίο βαρέων βομβών που πρόσφατα αποδεσμεύτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση» και το οποίο «παρελήφθη και εκφορτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ισραήλ».
Οι δολοφονικές βόμβες αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στη διάρκεια του 15μηνου πολέμου στη Γάζα, αφού και η κυβέρνηση Μπάιντεν προμήθευσε χιλιάδες από αυτές στον ισραηλινό κατοχικό στρατό, προτού αναστείλει - προσχηματικά - την αποστολή ορισμένων φορτίων.
Αργότερα χτες το βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε τη συγκρότηση επιτροπής με στόχο «να επιτρέπει» στους Παλαιστίνιους της Γάζας να εγκαταλείψουν «εκουσίως» τη γη τους... Οπως ανακοινώθηκε, το σχέδιο περιλαμβάνει εκτεταμένη «βοήθεια» που θα επιτρέψει σε κάθε κάτοικο της Γάζας ο οποίος θέλει να μεταναστεύσει σε τρίτη χώρα να λάβει «υποστήριξη», που περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις αναχώρησης μέσω θάλασσας, αέρα και ξηράς.
Ο Χαζίμ Κασίμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, μιλώντας χτες στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» εξέφρασε την ετοιμότητα της οργάνωσης να σταματήσει να έχει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, καθώς όπως ανέφερε «δεν είναι απαραίτητο για τη Χαμάς να είναι μέρος μιας πολιτικής και διοικητικής διευθέτησης στην επόμενη φάση, ειδικά αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας». Πρόσθεσε δε ότι η Χαμάς «δεν έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία» και ότι η έναρξη της πραγματικής ανοικοδόμησης δεν εξαρτάται απαραίτητα από το αν η Χαμάς «θα είναι μέρος αυτών των διακανονισμών».
Το ίδιο διάστημα, το Γραφείο Ενημέρωσης στη Γάζα κατήγγειλε την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την παράδοση προκάτ κατοικιών και βαρέος εξοπλισμού, εξηγώντας ότι αυτή η πρακτική αποτελεί «σαφή παραβίαση των υποσχέσεων και των υποχρεώσεών του» στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Η ανακοίνωση υπενθύμισε ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις «όσο οι δυνάμεις κατοχής τηρούν τη συμφωνία».
Στο μεταξύ, νέα θηριωδία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων έγινε γνωστή την Κυριακή, όταν ο ισραηλινός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «The Hottest Place in Hell» μετέδωσε ότι τον περασμένο Μάη Ισραηλινοί στρατιώτες από την ταξιαρχία «Ναχάλ» έβαλαν μια «αλυσίδα» εκρηκτικών στον λαιμό ενός 80χρονου Παλαιστίνιου, στη συνοικία Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, και τον ανάγκασαν να λειτουργήσει επί 8 ώρες σαν ανθρώπινη ασπίδα για να προστατευτούν.
Ο ηλικιωμένος, με το όπλο των Ισραηλινών στον κρόταφο, υπάκουσε και όταν διεκπεραίωσε την απάνθρωπη αποστολή, του επιτράπηκε να γυρίσει σπίτι του για να πάρει την σύζυγό του, με εντολή να φύγουν προς μια δήθεν «ανθρωπιστική ζώνη» στη νότια Γάζα, παρότι είχαν κινητικά προβλήματα.
100 μέτρα πιο πέρα, ωστόσο τους περίμενε ένα άλλο τάγμα στρατιωτών και τους σκότωσε εν ψυχρώ...
Στο φόντο των τελευταίων προκλητικών αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ σε Ανατολικό και Νότιο Λίβανο που καταγράφηκαν το τελευταίο 48ωρο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν χτες ότι «θα αποχωρήσουν» σήμερα, 18 Φλεβάρη, που εκπνέει η παράταση της παραμονής τους στο λιβανέζικο έδαφος ...αλλά θα μείνουν σε «πέντε στρατηγικά σημεία».
Η συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο ξεκίνησε στις 24 Νοέμβρη αλλά έκτοτε ο ισραηλινός στρατός την παραβιάζει συστηματικά κατηγορώντας ως «υπεύθυνη» τη Χεζμπολάχ και την αδυναμία του στρατού του Λιβάνου να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
Από τις 27 Νοέμβρη ως τις 10 Γενάρη καταγράφηκαν από τον φορέα ACLED 330 αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού από τον ισραηλινό στρατό στο Νότιο και Ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων και την καταστροφή 260 κτιρίων.
Την Κυριακή, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέες επιδρομές στις πόλεις της κοιλάδας Μπεκάα (Χαρμπάτα και Χαλμπάτα) χτυπώντας μεταξύ άλλων και ένα ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν 3 άτομα που σκοτώθηκαν ακαριαία. Επίσης, το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ μετέδωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εν ψυχρώ μία Λιβανέζα που επιχείρησε να εισέλθει μαζί με άλλους αμάχους στη νότια μεθοριακή πόλη Χούλα.
Χτες, Δευτέρα, σε άλλη επιδρομή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Σιδώνα σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Σαχίν ανακοινώνοντας πως ήταν στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο.
Παράλληλα, ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στη μεθοριακή κωμόπολη του Νότιου Λιβάνου Κφαρ Σουμπάχ, κάνοντας τον Πρόεδρο της χώρας, Ζοζέφ Αούν, να αμφιβάλλει για το εάν θα αποχωρήσουν σήμερα πλήρως (όπως οφείλουν στη βάση της συμφωνίας εκεχειρίας) τα ισραηλινά στρατεύματα. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως η απομάκρυνση όπλων της Χεζμπολάχ από την περιοχή είναι εσωτερικό θέμα του Λιβάνου.
Οι πέντε περιοχές, σύμφωνα με ισραηλινά ρεπορτάζ, αφορούν μία έκταση σε λόφο κοντά στο Λαμπουνίχ (απέναντι από την ισραηλινή μεθοριακή πόλη Σλομί), την κορυφή του όρους Τζάμπαλ Μπλατ απέναντι από την ισραηλινή μεθοριακή περιοχή Ζαρίτ, λόφο απέναντι στις περιοχές μεταξύ Αβιβίμ και Μάλκια, άλλη μία λοφώδη έκταση απέναντι από το Μαργκαλιότ και άλλον έναν λόφο απέναντι από την ισραηλινή βόρεια μεθοριακή πόλη Μετούλα.
Ισραηλινά ΜΜΕ ανακοίνωσαν με αφορμή αυτές τις πληροφορίες ότι οι κάτοικοι μεθοριακών περιοχών του Βόρειου Ισραήλ θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις εστίες τους από τις 2 Μάρτη.
Στο φόντο αυτό, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασίμ, προέβη την Κυριακή σε τηλεοπτικό διάγγελμα καλώντας την κυβέρνηση του Προέδρου Αούν να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναγκάσει το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από το έδαφος της χώρας. Επίσης, κάλεσε τον λαό του Λιβάνου να συμμετάσχει μαζικά την ερχόμενη Κυριακή, 23 Φλεβάρη, στην τελετή κηδείας του προκατόχου του, Χασάν Νασράλα, που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε αεροπορική επιδρομή τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Βηρυτό.
Επίσης, ο Κασίμ ανέφερε πως έχει πληροφόρηση από το γραφείο του νέου πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, ότι το Ισραήλ «θα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού εάν προσγειωθεί ιρανικό αεροπλάνο», αναφερόμενος σε συμβάν που σημειώθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας όταν οι αρχές εμπόδισαν την προσγείωση ιρανικού αεροσκάφους πολιτικής αεροπορίας δίχως να εξηγήσουν τους λόγους, αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στην Τεχεράνη. Ανέφεραν μόνο γενικά και αόριστα «λόγους ασφαλείας». Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ όμως τόνισε πως επρόκειτο για υποχώρηση της νέας κυβέρνησης στις απειλές του Ισραήλ, αναφέροντας: «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να εμποδίσει την προσγείωση του αεροπλάνου υπό το πρόσχημα της ασφάλειας πολιτών (...) Το πρόβλημα είναι πως εφαρμόζει μια ισραηλινή εντολή!».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αναφέρθηκαν και σε θέματα που αφορούν τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο. Ο Ρούμπιο, για παράδειγμα, δήλωσε ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει σύγκλιση (αν όχι ταύτιση...) των στόχων ΗΠΑ - Ισραήλ και ο Νετανιάχου από τη μεριά του ανέφερε πως το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να «επιβάλει» την εκεχειρία στον Λίβανο επιμένοντας πως η Χεζμπολάχ «πρέπει να αφοπλιστεί». «Το Ισραήλ θα προτιμούσε να κάνει τη δουλειά ο στρατός του Λιβάνου αλλά κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι το Ισραήλ θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να επιβάλει την αντίληψή του για την εκεχειρία και να υπερασπιστεί την ασφάλεια», κατέληξε ο Νετανιάχου.
Στο μεταξύ, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, συναντώντας την αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεργάζεται με το Ιράν για τη λαθραία μεταφορά χρημάτων στη Χεζμπολάχ.
«Υπάρχει έντονη ιρανική προσπάθεια για τη λαθραία μεταφορά χρημάτων στον Λίβανο για λογαριασμό της Χεζμπολάχ ώστε να αποκαταστήσει τη δύναμη και το στάτους της», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός.
Η Μόργκαν Ορτάγκους ήταν επικεφαλής διακομματικής ομάδας Αμερικανών γερουσιαστών που επισκέφθηκε το Ισραήλ.
Συντονισμένες απειλές κατά του Ιράν εξαπολύουν ΗΠΑ και Ισραήλ, θέτοντας στο επίκεντρο τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος και γενικότερα την υπονόμευση της ιρανικής ισχύος στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να τάσσεται και υπέρ διαπραγματεύσεων, με τη Σαουδική Αραβία να προβάλλει σε πιθανό ρόλο μεσολαβητή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Ρούμπιο, που συναντήθηκε την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, χαρακτήρισε το Ιράν «την κύρια πηγή αστάθειας στην περιοχή».
Τη στιγμή που ΗΠΑ και Ισραήλ βάζουν μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή, ο Ρούμπιο ισχυρίστηκε ότι το Ιράν βρίσκεται «πίσω από κάθε τρομοκρατική οργάνωση, πίσω από κάθε πράξη βίας, πίσω από κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα, πίσω από όλα όσα απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή». Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ένα πυρηνικό Ιράν».
Ακολούθησαν δηλώσεις του Νετανιάχου ότι Ισραήλ και ΗΠΑ είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις «πυρηνικές φιλοδοξίες» του Ιράν «και την επιθετικότητά του στη Μέση Ανατολή».
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Ρούμπιο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε ότι είχαν μια «πολύ παραγωγική συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα, από τα οποία το πιο σημαντικό ήταν το Ιράν». Ανέφερε επίσης πως «Ισραήλ και Αμερική στέκονται δίπλα δίπλα στην αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν» και πως συμφώνησαν ότι «οι αγιατολάδες δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα», καθώς και ότι «η επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή πρέπει να σταματήσει».
Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη στενότατη συνεργασία ΗΠΑ - Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ έχουμε πλήρη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ μας». Χαρακτήρισε δε τον Τραμπ, για άλλη μια φορά, «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ στο Ισραήλ».
«Τους τελευταίους 16 μήνες το Ισραήλ κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στον άξονα τρομοκρατίας του Ιράν. Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά», απείλησε ο Νετανιάχου.
Εν μέσω απειλών από ΗΠΑ και Ισραήλ, το δίκτυο CNN μετέδωσε χτες ότι η Σαουδική Αραβία είναι «ανοιχτή» για διαμεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Μεταφέρονται δε οι «ελπίδες» της κυβέρνησης του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα - διαδόχου στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι το Ριάντ θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση τους στενούς δεσμούς με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ώστε να παράσχει στο Ιράν μια «διπλωματική γέφυρα» προς τον Λευκό Οίκο.
Οι πληροφορίες του CNN «κουμπώνουν» με πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ ότι προτιμά να διαπραγματευτεί με το Ιράν μια συμφωνία, παρά να ασκήσει στρατιωτική πίεση. «Αν κάνουμε συμφωνία, το Ισραήλ δεν θα τους βομβαρδίσει», είχε πει προ ημερών ο Τραμπ.
Ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος - ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «δεν είναι έξυπνες», καταγγέλλοντας παράλληλα την τακτική «μαστιγίου και καρότου» από την Ουάσιγκτον.
Χτες, μετά τις νέες απειλές από ΗΠΑ και Ισραήλ, ο Ι. Μπαγκαΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «οι απειλές προς άλλες χώρες είναι σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε δε ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να κάνει τίποτα έναντι του Ιράν», καθώς και ότι η Τεχεράνη θα υπερασπιστεί το πυρηνικό της πρόγραμμα και δεν θα διστάσει να το συνεχίσει.
«Το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζεται, όπως εδώ και τρεις δεκαετίες, στη βάση των δικαιωμάτων του Ιράν ως μέλους της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. Σίγουρα δεν θα δείξουμε καμία σχετική αδυναμία», ανέφερε, καταλήγοντας: «Δεν μπορείτε να απειλείτε το Ιράν από τη μία πλευρά και να ισχυρίζεστε ότι υποστηρίζετε τον διάλογο από την άλλη».