Ξεκάθαρη απάντηση ενάντια στο γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο που προωθείται σε κοινότητες του δήμου Χαλκηδόνας
Η πλειοψηφία της Διοίκησης εμφανίστηκε να τοποθετείται κατά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε γνωμοδοτήσει θετικά μαζί με τις ψήφους της ΧΑ για την τμηματική αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων. Τώρα τοποθετήθηκε αρνητικά στην ενιαία αδειοδότηση του έργου, επικαλούμενη αρνητικές γνωμοδοτήσεις των εμπλεκόμενων δήμων, την έλλειψη φυτοτεχνικής μελέτης, την οπτική ρύπανση που θα προκληθεί και τέλος το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία ζητά έγκριση για μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με συσσωρευτές που συνδέονται με το ΚΥΤ.
Ο ελιγμός της Διοίκησης ενισχύει την άποψη ότι κλιμακώνεται η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων και επιβεβαιώνει ότι δέχεται πίεση από τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας προσπάθησαν να κρυφτούν προβάλλοντας τη θέση για την ανάγκη κατάρτισης νέου χωροταξικού σχεδίου, τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας δήθεν υπέρ του λαού, με ενισχυμένο ρόλο στις ενεργειακές κοινότητες, δηλώνοντας παράλληλα τη συμφωνία τους για τη συνέχιση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι αναφέρθηκαν σε «έργο που ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική», που είναι «εκτός πνεύματος βιώσιμης ανάπτυξης», και άλλα τέτοια.
Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θύμισε καταρχήν ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε εξαρχής τοποθετηθεί αρνητικά και ολοκληρωμένα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης το 2021 γι' αυτό το πραγματικά τεράστιο έργο φωτοβολταϊκών πάρκων, που καλύπτει έκταση πολλαπλάσια από ολόκληρα χωριά της περιοχής.
Θύμισε σε όσους σήμερα, όψιμα, αντιδρούν στα συγκεκριμένα έργα ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας προς όφελος των ομίλων στο όνομα της προστασίας δήθεν του περιβάλλοντος στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες δυνάμεις.
Στάθηκε επίσης στην επίδραση της ανεξέλεγκτης αδειοδότησης και εγκατάστασης μεγάλων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις αλλαγές στις χρήσεις γης, που έχουν πολλαπλές επιπτώσεις. «Ολόκληρη αυτή η περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας και όμορων εκτάσεων στην ΠΕ Κιλκίς αλλά και άλλες περιοχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής Ενέργειας.
Ετσι χάνονται μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γης που παράγει σιτηρά και άλλα προϊόντα, με αρνητικές συνέπειες στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας και το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής».
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου, είπε πως «δεσμεύεται και καλύπτεται μια τεράστια περιοχή, γεγονός που προκαλεί τεράστια αλλοίωση της όψης του φυσικού περιβάλλοντος και οπτική όχληση. Η τελευταία θα είναι ιδιαίτερα έντονη στους άμεσα γειτονικούς οικισμούς, που θα απέχουν μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο την όψη του. Η ανάκλαση του φωτός στις επιφάνειες των φωτοβολταϊκών πάνελ μπορεί να επηρεάσει το μικροκλίμα μιας περιοχής, ανεβάζοντας τοπικά τη θερμοκρασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που σχεδιάζεται να καλυφθεί μια τόσο μεγάλη περιοχή, η σχετική επίπτωση θα είναι ακόμα εντονότερη. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τις καλλιέργειες, τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Πρόκειται για μια τεράστια επέμβαση που γειτνιάζει σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη επέκταση των ΑΠΕ στην περιοχή της Περιφέρειας, για ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Αλλά και συνολικά για να ανοίξει μια άλλη προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και έναν άλλο ενεργειακό σχεδιασμό που θα έχει στο επίκεντρο την ολόπλευρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος».
Απέρριψε ψήφισμα των κατοίκων των Σεβαστειανών ενάντια σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δυναμική κινητοποίηση και με ένα ψήφισμα που συγκεντρώνει τις υπογραφές του 83% του πληθυσμού, οι κάτοικοι των Σεβαστειανών Σκύδρας παρευρέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απαίτησαν να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στο βουνό και να ακυρωθεί η σχετική σύμβαση εκμίσθωσης σε ιδιώτη συνολικής δημοτικής έκτασης 300 στρεμμάτων, που υπέγραψε η διοίκηση του δήμου.
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε το ψήφισμα των κατοίκων, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την ποιότητα της ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον η υλοποίηση της επένδυσης. Η δε δήμαρχος προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι είναι «με τα Σεβαστειανά και με τους χωριανούς» και ότι «αν είναι να γίνει το φωτοβολταϊκό θα το αποφασίσουμε μαζί, αν είναι να μη γίνει δεν θα συζητήσουμε καθόλου».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σκύδρας, που έχει αντιταχθεί στην παράδοση εκτάσεων σε επιχειρηματίες, σε ανακοίνωσή της τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που στηρίζουν τη δημοτική αρχή, όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, επέλεξε να απορρίψει το ψήφισμα και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Σεβαστειανών και να συνταχθεί με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Η επιλογή αυτή των συμβούλων της πλειοψηφίας δεν μας εξέπληξε. Είναι σύμφωνη με την πολιτική τους αντίληψη. Αλλωστε διαχρονικά αυτήν υπηρετούν, ακόμα κι αν κάποιες φορές αναγκάζονται από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων να κάνουν ελιγμούς».
Και προσθέτει: «Η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων των Σεβαστειανών απέδειξε για ακόμα μια φορά πως για να προστατευθούν αποτελεσματικά η δημοτική και δημόσια περιουσία και γενικότερα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, δεν αρκεί η έκφραση της αντίθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαιτείται η υπεράσπισή τους να γίνει υπόθεση όλων των δημοτών, που με τις κινητοποιήσεις τους έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις αρνητικές εξελίξεις».
Σε άνδρα ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες η σορός που εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι στην Περαχώρα Τυρνάβου, σε δύσβατη αγροτική περιοχή. Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, ιατροδικαστής και ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Τσικριτσής.
Το γεγονός της ανεύρεσης της σορού συνδέθηκε άμεσα με την υπόθεση εξαφάνισης του Βασίλη Καλογήρου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις όχθες του ποταμού Πηνειού, στην πόλη της Λάρισας, το απόγευμα της 30/12/2024, και στο σημείο βρέθηκαν μετά από λίγο οι γονείς του. Η μητέρα του είναι γνωστή εισαγγελέας της πόλης, είχε ασχοληθεί αρχικά με τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και άλλες υποθέσεις.
Λόγω προχωρημένης σήψης - που δείχνει ότι ο άνδρας έχασε τη ζωή του καιρό πριν - η ταυτοποίηση αναμένεται να γίνει μέσω εξέτασης δείγματος DNA από ιατροδικαστή στη Λάρισα.
Ωστόσο φαίνεται ότι οι γονείς αναγνώρισαν τα ρούχα που φορούσε κατά τη μέρα της εξαφάνισής του και κάποια προσωπικά του αντικείμενα, και έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για τον εξαφανισμένο Β. Καλογήρου, ψυχολόγο στο επάγγελμα κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η σορός βρέθηκε σε δύσβατο σημείο περίπου 18 χιλιόμετρα από τις όχθες του Πηνειού, όπου λέγεται ότι υπήρξε μαρτυρία ζευγαριού που τον είδε τη μέρα της εξαφάνισής του, κάτι που κάνει σχεδόν απίθανο να έφτασε στο σημείο μόνος του. Επίσης, τις τελευταίες 4-5 μέρες κτηνοτρόφος, υπάλληλος μονάδας στην περιοχή της Περαχώρας Τυρνάβου, παρατήρησε ότι τα σκυλιά στο κοπάδι τους γαύγιζαν συνεχώς και γι' αυτό, ελέγχοντας την περιοχή, εντόπισε τη σορό του άνδρα.
Με ανοιχτή επιστολή προς τους εργατικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, επαγγελματικούς και άλλους λαϊκούς φορείς του νησιού, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής σε κινητοποίηση την Παρασκευή 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην Πόρτα Ριάλα για τη διεκδίκηση μέτρων αντιμετώπισης του οξυμένου προβλήματος με το νερό.
Υπενθυμίζεται ότι το νησί αντιμετώπισε οξυμένο πρόβλημα λειψυδρίας πέρυσι το καλοκαίρι, με ολόκληρες περιοχές να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για βδομάδες, προβλήματα που δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως ακόμη και σήμερα. Ετσι δημοτικές αρχές αναγκάστηκαν να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί, προσπαθώντας με μερεμέτια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αποτέλεσμα της παντελούς εγκατάλειψης του δικτύου ύδρευσης, της ανυπαρξίας έργων υποδομής, της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών και της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Στο έδαφος αυτό, η κυβέρνηση δίπλα στο πάρτι που έχουν στήσει οι βιομηχανίες εμφιάλωσης και εμπορίας του νερού στις πλάτες του λαού, επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα στην ιδιωτικοποίησή του. Προωθεί την παράδοση της διαχείρισής του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρόσχημα την κατασκευή φαραωνικών έργων μεταφοράς νερού από την Ηπειρο.
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας διεκδικεί άμεσες και μόνιμες λύσεις για φθηνή και ασφαλή πρόσβαση όλου του λαού στο νερό, ενάντια στην εμπορευματική διαχείριση του. Συγκεκριμένα, διεκδικεί έργα αντικατάστασης του απαρχαιωμένου υδρευτικού δικτύου, άντλησης των υδάτων από τις πηγές και αποταμίευσης του νερού, επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για πλήρη κάλυψη των αναγκών, προσλήψεις του απαραίτητου εργατοϋπαλληλικού προσωπικού στις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού φιλτραρίσματος, διύλισης και γενικά βελτίωσης του νερού. Το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο ψηφίστηκε ομόφωνα στην απεργιακή συγκέντρωση στις 20ής Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο περιφερειακές κινητοποιήσεις με συμμετοχή εκατοντάδων Κερκυραίων, στους δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. Τέλος, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της 21ης Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας.