Οπως είπε στην παρουσίαση του προγράμματος η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, «αυτές τις επτά δεκαετίες αδιάκοπης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, και δημιουργικής συνομιλίας τόσο με την εγχώρια όσο και με τη διεθνή σκηνή, θελήσαμε να τιμήσουμε με μια σειρά ξεχωριστών και μεγάλης κλίμακας έργων τα οποία εντάξαμε στο πρόγραμμά μας».
Η παράσταση που θα ανοίξει το πρόγραμμα των Επιδαυρίων, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, και αναμένεται να αφήσει έντονο αποτύπωμα στο επετειακό έτος 2025, είναι η συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Εθνικό Θέατρο, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Ulrich Rasche, στις 27, 28 και 29 Ιούνη.
Οπως σημειώνει ο σπουδαίος σκηνοθέτης, που ρίχνει την προσοχή του στο πρόσωπο του βασιλιά Κρέοντα, «χαίρομαι αφάνταστα για την ευκαιρία που μου δίνεται να διερευνήσω εις βάθος τις διαστάσεις και την επιχειρηματολογία του τραγικού ποιητή στην Επίδαυρο με έναν θίασο Ελλήνων ηθοποιών».
Η μετάφραση είναι του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Καπουράνης, Κόρα Καρβούνη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνος Τοκάκης κ.ά.
Το Θέατρο «Πορεία» επανέρχεται στην Επίδαυρο, στις 4 και 5 Ιούλη, αυτήν τη φορά με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου, στην πρώτη του σκηνοθεσία στο αργολικό θέατρο, με τη σοφόκλεια εκδοχή της «Ηλέκτρας».
Οπως αναφέρεται σχετικά με τη βασική ηρωίδα της τραγωδίας, «είναι άραγε και η ίδια θύμα της εμμονής της με την εκδίκηση, ή μια φωνή αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα της εξουσίας; Και γιατί όταν το παλάτι απαλλάσσεται πλέον από τους τυράννους, εκείνη δεν περνάει το κατώφλι του; Μένει απλώς έξω από τον Οίκο που μισεί, ή αρνείται να γίνει μέρος του συστήματος που πολέμησε με πάθος; Είναι ακόμα δέσμια των ακραίων συναισθημάτων που την καθόρισαν - του πόνου για τον θάνατο του πατέρα, του μίσους για τη μητέρα, της νοσταλγίας για τον χαμένο αδερφό; Το πάθος της - είναι βέβαιο - δεν σιγάζει ούτε μετά την κάθαρση (....) Ο Σοφοκλής δεν θα μας δώσει άλλη ευκαιρία, δεν θα γράψει τριλογία: Το δικό του έργο τελειώνει εδώ - εντός αυτών των 1.510 στίχων θαυμαστής συμμετρίας και λιτότητας θα διευθετηθεί κάθε μία από τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα που έχει θέσει».
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνικά - κοστούμια: Πάρις Μέξης. Μουσική σύνθεση: Φώτης Σιώτας. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκος Αναστασίου. Χορογραφίες: Μαρκέλλα Μανωλιάδη.
Παίζουν: Γιάννης Αναστασάκης, Γρηγορία Μεθενίτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ιωάννα Παππά, Αναστάσης Ροϊλός, Περικλής Σιούντας κ.ά. Ζωντανή ερμηνεία της μουσικής: Φώτης Σιώτας, Τάσος Μισυρλής.
Στις 11 και 12 Ιούλη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσιάζουν την παράσταση «ζ - η - θ Ο ξένος», μια επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας.
Ο Μ. Μαρμαρινός επανέρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με μια επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες του έπους, που αποκαλύπτει πώς αυτό το ατελεύτητο μυστήριο της προφορικής αφήγησης (το βαθύ μυστήριο του θεάτρου) έχει τη δυνατότητα να μας εξακοντίζει συναρπαστικά «εκεί που η ιστορία ακόμα συμβαίνει».
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης. Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Μολέσκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός. Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής. Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου. Μουσική: Andys Skordis. Χορογραφία: Gloria Dorliguzzo. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Μάσκες: Μάρθα Φωκά.
Στις 19 Ιούλη ο πολυβραβευμένος Ελληνας αρχιμουσικός Θεόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει την «Utopia» στην Τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ, τη δημοφιλέστερη του Αυστριακού μουσουργού. Το τραγούδι του δ' μέρους θα ερμηνεύσει η Ελβετή σοπράνο Ρέγκουλα Μίλεμαν. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η μεσόφωνος Εβ-Μοντ Ιμπό θα ερμηνεύσει τα «Τραγούδια για τα Νεκρά Παιδιά», τον κύκλο τραγουδιών που συνέθεσε ο Μάλερ (1901 - 1904) σε φόρμα ορχηστρικών λίντερ, μελοποιώντας πέντε ποιήματα του Φρίντριχ Ρίκερτ.
Γιορτάζοντας 50 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής παρουσίας στο θέατρο, ο Γιάννης Χουβαρδάς μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Οιδίποδα Τύραννο» και τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε μία παράσταση ως ενιαίο έργο, «Οι δύο Οιδίποδες», στις 25 και 26 Ιούλη.
Η συγκλονιστική ιστορία του Οιδίποδα θα παρουσιαστεί ξεκινώντας από το τέλος και πηγαίνοντας προς τα πίσω, στην αρχή του κακού. Επιδιώκεται τα δύο έργα, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους σε σύλληψη και ύφος και γραμμένα με μεγάλη χρονική απόσταση το ένα από το άλλο, να είναι απολύτως αναγνωρίσιμα στη διάρκεια της παράστασης, με τρόπο που να αποδίδει αρμονικά την αίσθηση μιας ενιαίας ιστορίας, πιστής στο πνεύμα του Σοφοκλή, του κορυφαίου τραγικού.
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου. Κίνηση: Ερμίρα Γκόρο. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος.
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ορέστης Χαλκιάς, Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Εκτορας Λυγίζος, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Θεόβη Στύλλου, Αγγελος Τριανταφύλλου.
Ο Λιβανοκαναδός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ, από τους πλέον ενδιαφέροντες σύγχρονους δραματουργούς διεθνώς, επανέρχεται φέτος στο Φεστιβάλ, για πρώτη φορά όμως στην Επίδαυρο, με ένα νέο έργο εμπνευσμένο από αρχαίες ηρωίδες που γράφει στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 1 και 2 Αυγούστου, με έναν πολυεθνικό θίασο, στην πολύγλωσση παράσταση «Ο όρκος της Ευρώπης».
Πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός.
Στις 8 και 9 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία, απόδοση και δραματουργική επεξεργασία της Μαρίας Πρωτόπαππα.
Σε μια αντιστροφή της ηρωικής Ιλιάδας, στην «Ανδρομάχη» ο Ευριπίδης στηλιτεύει την αλαζονεία των Ελλήνων και την ψευδαίσθηση της ανωτερότητας του πολιτισμού τους. Οι προπολεμικές υποσχέσεις για μια ενωμένη, ισχυρή χώρα διαψεύδονται σε ένα τοπίο φθοράς, γήρατος, φόβου και φθόνου. Η ευθύνη βαρύνει όχι μόνο τους πρωτεργάτες, αλλά και όσους τους πίστεψαν και συνέβαλαν στον ευτελισμό των αξιών με την ανοχή τους. Η νέα γενιά πληρώνει το τίμημα.
Μετάφραση: Γ. Β. Τσοκόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική σύνθεση: Λόλεκ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κίνηση: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου.
Παίζουν: Δημήτρης Γεωργιάδης, Στέλλα Γκίκα, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιώργος Φασουλάς κ.ά.
Στις 22 και 23 Αυγούστου επαναλαμβάνεται η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Η «Ορέστεια» του Τερζόπουλου συνιστά ένα έργο διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, που κατορθώνει με τη συνταρακτική του ενέργεια να διευρύνει τα όρια της Τέχνης και να αφηγηθεί, εν τέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας. Ως πράξη αδιαμφισβήτητα πολιτική και εμπειρία πολυδιάστατα πνευματική, η παράσταση έτυχε διθυραμβικής υποδοχής τόσο από τους χιλιάδες θεατές που την παρακολούθησαν όσο και από τα εγχώρια και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Βελιανίτης.
Παίζουν: Μπάμπης Αλεφάντης, Εβελυν Ασουάντ, Τάσος Δήμας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Ελλη Ιγγλίζ, Δαυίδ Μαλτέζε, Αννα Μαρκά Μπονισέλ, Νίκος Ντάσης, Ντίνος Παπαγεωργίου, Αγλαΐα Παππά, Μυρτώ Ροζάκη, Σάββας Στρούμπος, Αλέξανδρος Τούντας, Σοφία Χιλλ κ.ά.
Στο πρόσωπό του βλέπουμε μια γενιά που νίκησε την ήττα της. Νομίζω πως δεν είναι τυχαίο ότι 70 χρόνια μετά από την εκτέλεσή του, η προσωπικότητα του Μπελογιάννη εμπνέει και συγκινεί. Με το βλέμμα στραμμένο στο μεγάλο, στο ωραίο, στο συγκλονιστικό».
Με αυτά τα λόγια η Νάντια Δαλκυριάδου εξηγούσε το φθινόπωρο γιατί αποφάσισε να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει την «Εντολή» της Διδώς Σωτηρίου, στο Θέατρο «Nous - Creative Space» (Τροίας 34, Αθήνα). Και αυτό το ταξίδι ολοκληρώνεται, αφού αυτό το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Φλεβάρη είναι οι δύο τελευταίες παραστάσεις, και πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 21.15 και την Κυριακή στις 20.15.
Το βιβλίο της Δ. Σωτηρίου βασίζεται σε αυτοβιογραφικό υλικό και έχει ως κεντρικό θέμα τη σύλληψη, τις δύο δίκες και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη με την κατηγορία της κατασκοπείας. Εξι αυτόπτες μάρτυρες της ιστορίας μάς μεταφέρουν από τις ανέμελες κουβέντες και τις πολιτικές διαφωνίες έως τις υπόγειες φυλακές, τους δρόμους της Αθήνας, τις αίθουσες δικαστηρίων και τις εκτελέσεις...
Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία - δραματουργία: Νάντια Δαλκυριάδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Απατσίδου. Β' βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παναγιωτακοπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα. Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μυρτώ Σταματοπούλου. Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης. Επιμέλεια κίνησης και χορογραφία: Μαρίνα Μαυρογένη. Βοηθός χορογράφου: Μαριάννα Σολωμονίδου. Μουσική επιμέλεια και σύνθεση: Οδυσσέας Γκάλλιος. Σχεδιασμός αφίσας: Στέφανος Μιχαηλίδης. Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη.
Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Ειρήνη Αμπουμόγλι, Αρης Μπαταγιάννης, Σταύρος Μόσχης, Ηρα Ρόκου / Δώρα Χάγιου (διπλή διανομή), Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.
Σήμερα Παρασκευή στις 19.00 είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας «5 εις την TAF», στην οποία συναντιούνται με έργα τους πέντε γελοιογράφοι, ο Τάσος Αναστασίου, ο Ιάκωβος Βάης, ο Δημήτρης Γεωργοπάλης, ο Σάκης Κουτσαντάς και η Μαρία Τζαμπούρα. Η έκθεση φιλοξενείται στο TAF / the art foundation (Νορμάνου 5, Αθήνα) και θα λειτουργεί καθημερινά 17.00 - 22.00 έως τις 2 Μαρτίου.
Οι δημιουργοί μάς υποδέχονται σε μια έκθεση που θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της πολιτικής γελοιογραφίας, όπου το μολύβι γίνεται όπλο και το γέλιο... σοβαρή υπόθεση.