ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αντισεισμική θωράκιση του λαού θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους, προετοιμάζοντας καθημερινά «Τέμπη»

«

Η αντισεισμική θωράκιση του λαού θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους, προετοιμάζοντας καθημερινά "Τέμπη" σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού». Αυτό ανέδειξαν όλοι οι ομιλητές στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φλεβάρη στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, με βασικούς ομιλητές τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου του Κόμματος, και τον Χαράλαμπο Λουτσέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο Χανίων, Δομοστατικό Πολιτικό Μηχανικό, μέλος της Αντιπροσωπείας του τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας - Παράρτημα Χανίων. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι πλήθους φορέων από εργατικά σωματεία, συλλόγους γονέων, των επιτροπών σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα - Πεδιάδος. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέας της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος του ΓΠ Κρήτης.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η εκδήλωση «γίνεται σε μια στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη, και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ενός ισχυρού σεισμού, επηρεάζει την Κρήτη και κυρίως τα βόρεια παράλια, με το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι ή με τη δηλητηριώδη ηφαιστειακή σκόνη από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που θα επηρεάσουν την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία».

Πρόσθεσε πως «οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν, ούτε όμως και να προβλεφθούν ακόμα. Οι καταστροφικές όμως συνέπειές τους μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, μέσα από μια πολιτική που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη ζωή και την ασφάλεια του λαού και της νεολαίας. Μια πολιτική που στο επίκεντρό της θα προωθεί πλέγμα μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης της χώρας.

Βλέπουμε πως η χρηματοδότηση τέτοιων έργων δεν αποφέρει κέρδη στο κεφάλαιο, συνεπώς δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα. Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω τους σεισμούς. Με λίγα λόγια, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, σχολεία, χώροι συνάθροισης της νεολαίας κ.ο.κ. βρίσκονται στο έλεος του Εγκέλαδου. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί μόλις 15.000 από τα 87.000 δημόσια κτίρια, κτίρια δηλαδή που γίνονται μαζικές συναθροίσεις, όπως: Σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, χώροι άθλησης, στάδια.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του προσεισμικού ελέγχου των σχολείων για παράδειγμα είναι πως το 25% από αυτά είναι κτισμένα πριν το 1959 και το 29,1% είναι πριν το 1985. Περισσότερα από τα μισά σχολικά κτίρια της χώρας χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις και σταδιακά μεταστέγαση σε νέα σχολικά κτίρια. Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ολοκλήρωση των ελέγχων και στις απαραίτητες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν επιτάχυναν το πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων, αλλά, επιπλέον, μετέφεραν την αρμοδιότητα στους δήμους, κάνοντας παράλληλα δραστικές περικοπές κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, οδηγώντας σε οριστική απαξίωση τη δημόσια σχολική στέγη.

Αυτό που βιώνουν σήμερα τα κυκλαδίτικα νησιά από τη σεισμική ακολουθία το έζησε για 1,5 χρόνο συνεχόμενα και το Αρκαλοχώρι. Οι πιο πολλοί σεισμόπληκτοι δεν θα φτάσουν ποτέ στις εργασίες αποκατάστασης, αφού μόνο η διαδικασία σύνταξης φακέλου έχει κόστος περίπου 1.500 ευρώ, που θα πληρωθεί από την τσέπη τους στους ιδιώτες μηχανικούς, χωρίς το κόστος για τις επιπλέον μελέτες που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Τρία σχολεία με επτακόσιους μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Αμέτρητες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Οι ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών είναι τεράστιες. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι πραγματικός αντίπαλος είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία ως εμπόρευμα και καθορίζει το επίπεδο προστασίας με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αναδεικνύεται από τα παραπάνω η επικαιρότητα και αναγκαιότητα των προτάσεων που το ΚΚΕ έχει καταθέσει για την πολιτική προστασία».

O Μπάμπης Λουτσέτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως σήμερα «είμαστε σε θέση να κατανοούμε πολύ καλύτερα τόσο την απόκριση των κατασκευών κατά το φυσικό αυτό φαινόμενο, όσο και να φτιάχνουμε αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμικών διεγέρσεων (π.χ. ΝΕΑΚ). Το κυρίως πρόβλημα όμως σήμερα δεν εντοπίζεται τόσο στις νέες κατασκευές που χτίζονται, καθώς η επάρκεια του ΝΕΑΚ είναι γενικά αποδεκτή, αλλά με τον μεγάλο όγκο κατασκευών οι οποίες είναι χτισμένες με παλιούς - ή καθόλου - αντισεισμικούς κανονισμούς. Συμπερασματικά, από τα παραπάνω προκύπτει η εδώ και καιρό ανάγκη για ενίσχυση του παλαιού δομικού μας περιβάλλοντος, καθώς το 78% των κτιρίων της χώρας μας είναι κατασκευασμένα πριν το 1985, με τις γνωστές ελλείψεις των τότε αντισεισμικών κανονισμών, και τις όποιες παρατυπίες είχαν γίνει στη φάση της κατασκευής».

Η αντισεισμική θωράκιση των παλαιών κτιρίων σκοντάφτει στην πολιτική κόστους - οφέλους!

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αντισεισμική ενίσχυση των παλαιών κατασκευών αποτελεί τεράστιο έργο υποδομής, για το οποίο είναι δεδομένο ότι θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια για την υλοποίησή του. Τα μεθοδολογικά εργαλεία εκτίμησης του κινδύνου και σχεδιασμού του έργου τα έχει δώσει η επιστήμη (ΚΑΝΕΠΕ), αλλά η σε μεγάλη κλίμακα υλοποίηση των ενισχύσεων που θα προκύψουν απαιτεί μια εξουσία που θα συγκεντρώσει όλες τις εμπλεκόμενες παραγωγικές δυνάμεις του κλάδου σε έργα που δεν θα έχουν σκοπό ή στόχο το κέρδος, αλλά την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σημερινή οργάνωση της οικονομίας, αφού οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν συγκεντρώσει σε τεράστιο βαθμό τον κατασκευαστικό κλάδο, αναλαμβάνουν τα έργα εκείνα που θα τους αποδώσουν κέρδη όχι μόνο από την κατασκευή των κτιρίων, αλλά και από τη χρήση τους (π.χ. ΣΔΙΤ).

Η αντισεισμική ενίσχυση των σχολείων αποτελεί μη ανταποδοτικού χαρακτήρα έργο, αφού μια ενίσχυση σχολικής μονάδας για παράδειγμα δεν μπορεί να οδηγήσει εύκολα στο να αποδεχτούν οι γονείς "διόδια" στην είσοδο του σχολείου. Ακόμα και οι όποιοι αντισεισμικοί έλεγχοι είναι σε πολύ μικρό εύρος κτιρίων. Με ελάχιστα κονδύλια και χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στη χώρα μας επιλέγουν να "κρύβουν" το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, να μην λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα για αυτό, αφού οι Οδηγίες "κόστους - οφέλους" της ΕΕ για την επιλεξιμότητα έργων έχουν φτάσει στο σημείο να επιδοτούνται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών και δημόσιων σχολείων (στα πλαίσια της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ), αλλά όχι η αντισεισμική ασφάλεια αυτών.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που επιλέγεται τόσα χρόνια η "λύση" του "αργού, φυσικού θανάτου των κτιρίων", και ας καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε κόστος σε ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις:

Ο Bάγιας Βάγιας, πρόεδρος του παραρτήματος Μισθωτών Μηχανικών στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρθηκε στην παλαιότητα των κτιρίων, στην έλλειψη αντισεισμικού ελέγχου σε κομβικά κτίρια της πόλης και στην αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών από μηχανικούς. Συγκεκριμένα, στον δήμο Ηρακλείου υπάρχουν 65% λιγότεροι μηχανικοί απ' ό,τι το 2010, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης το πλήθος των Υφιστάμενων Κενών Θέσεων Κλάδου ΠΕ Μηχανικών είναι 24 και ΤΕ Μηχανικών είναι 18. Ολα αυτά παρότι στην περιοχή υπήρξε ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου και χρειάζονται μηχανικοί για την αποκατάσταση των κτιρίων και την έγκριση των φακέλων.

Ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στην κατάσταση των σχολικών κτιρίων στον δήμο Ηρακλείου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σε κτίρια υπέργηρα, άνω δηλαδή των 60 ετών, ενώ και τα υπόλοιπα που κατά μέσο όρο έχουν ηλικία 40 και άνω ετών δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Και οι δύο κατηγορίες κτιρίων είναι κατασκευασμένες με τους παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, στα περισσότερα δεν υπάρχουν ενημερωμένοι φάκελοι, πόσο μάλλον να μιλάμε για μητρώο κτιρίων, ώστε να γνωρίζουμε τι είδους παρεμβάσεις έχουν γίνει στο κάθε κτίριο, και βεβαίως σε κανένα δεν έχει γίνει ούτε ένας δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος.

O Παναγιώτης Μαλαμπάνης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αναφέρθηκε στον προσανατολισμό του κατασκευαστικού κεφαλαίου που δείχνει ποιες προτεραιότητες σε κατασκευαστικά έργα δίνονται. «Μόνο για το 2024 είχαμε ανέγερση 2.707 ορόφων σε όλη την Κρήτη. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στο ξενοδοχειακό - τουριστικό κεφάλαιο. Αφορά νέες ξενοδοχειακές μονάδες, νέες πτέρυγες ξενοδοχείων, ανακαινίσεις ξενοδοχείων και Αirbnb. Αν προσθέσουμε τα τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αεροδρόμιο Καστελιού, ΒΟΑΚ, την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης - Αθήνας στη Δαμάστα, έρχεται να κουμπώσει η πρόθεση να μετατραπεί το νησί σε ενεργειακό κόμβο, αποδεικνύοντας ότι προτεραιότητα δεν αποτελεί η λαϊκή κατοικία και η αντισεισμική θωράκιση, αλλά από πού θα βγάλουν κέρδη οι κατασκευαστικοί όμιλοι».

Ο Κώστας Ξυλούρης, Μηχανολόγος Mηχανικός και πρόεδρος του συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών Ηρακλείου Κρήτης, αναφέρθηκε στην ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού σε όλες τις πλευρές της ζωής του λαού, καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης και πολιτικής προστασίας, τονίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν στην πόλη του Ηρακλείου σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού σε όλες τις υποδομές της πόλης. Στηλίτευσε τέλος την πολιτική κόστους - οφέλους δήμου, Περιφέρειας και κεντρικού κράτους, όπως στη Σαντορίνη που έκτισαν σε όλο το νησί, χωρίς να προβλέψουν δρόμους διαφυγής και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Συνεχίζεται με σχετική ύφεση η σεισμική ακολουθία

Με σχετική ύφεση συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους επιστήμονες να έχουν καταγράψει από τις 26 Γενάρη πάνω από 20.000 δονήσεις, από τις οποίες 1.213 πάνω από 3 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο σεισμό να είναι 5,3 Ρίχτερ, στις 10 Φλεβάρη, κοντά στη βραχονησίδα της Ανυδρης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, αυτές οι δονήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν απελευθερώσει Ενέργεια αντίστοιχη με σεισμό 6,2 Ρίχτερ. Επισημαίνει όμως ότι το γεγονός αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχει εξαντληθεί το σεισμικό δυναμικό της διεγερμένης περιοχής, αντίθετα χρειάζεται να συνεχιστεί η ενδελεχής έρευνα, κάτι που επισημαίνουν κι άλλοι επιστήμονες, όπως και την ανάγκη αυτό να γίνεται σε μόνιμη βάση.

Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί από την κυβέρνηση για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και την παρακολούθηση του ηφαιστειακού τόξου ανέφεραν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση. Επίσης, αποφασίστηκε να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας μέχρι αύριο Σάββατο, οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου οι δύο επιτροπές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται - όπως διαρρέεται από το υπουργείο Οικονομικών - να «παγώσει» το λεγόμενο τέλος κρουαζιέρας, το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ