ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2025
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους

Σημαντικός σταθμός η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη

Για περισσότερες από 4 βδομάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, στήνοντας με αποφασιστικότητα «μπλόκα» στην πολιτική της κυβέρνησης, στις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ που τους στερούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση από τη δουλειά στη γη και στα κοπάδια τους. Επίκεντρο της πανελλαδικά συντονισμένης κινητοποίησης είναι για άλλη μια χρονιά τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Δίνουν έναν σκληρό και δίκαιο αγώνα, για να μείνουν στον τόπο τους, ενάντια στο τσάκισμα του εισοδήματός τους από την κυβέρνηση ΝΔ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων που επιβάλλουν οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι, στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας από καταστροφές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κόστους - οφέλους, στις άφαντες αποζημιώσεις, στην υποστελέχωση κρατικών υπηρεσιών, στις συνέπειες που έχει για όλο τον λαό η πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας».

Ενάντια στην κυβέρνηση και στο κράτος, που «δεν έχουν» για τις ανάγκες των αγροτών και των άλλων βιοπαλαιστών, γι' αυτό απορρίπτουν τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά έχουν και ...περίσσευμα για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

«Οξυγόνο» η οργάνωση, ο συντονισμός και η αλληλεγγύη...


Με «καρδιά» τη Θεσσαλία, ο αγώνας των αγροτών και κτηνοτρόφων ξεπέρασε τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν η κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί για την υπονόμευσή του, πριν ακόμη ξεκινήσει. Με την αποφασιστικότητά τους έσπασαν το κλίμα της μοιρολατρίας, τη λογική ότι «ο αγώνας δεν έχει αποτελέσματα». Απέκρουσαν τις συκοφαντίες και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να τους αντιμετωπίσει.

Εκλεισαν τα αυτιά τους ακόμα και σε επίδοξους «σωτήρες», εκπροσώπους των κομμάτων της ΕΕ, που στο πέρασμά τους από τα μπλόκα, τους χτύπησαν δήθεν φιλικά την πλάτη. Ομως, οι αγρότες γνωρίζουν καλά ότι είναι αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ σε βάρος τους. Αυτοί που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο και εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις όλες τις αναθεωρημένες εκδοχές της ΚΑΠ. Που υπόσχονται «λύσεις» χωρίς σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και τις προτεραιότητες του αντιλαϊκού κράτους.

Στρίμωξαν την κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμή τους! Συσπειρωμένοι στις Ομοσπονδίες και στους Αγροτικούς Συλλόγους, οργάνωσαν τον συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου πάλης με αιτήματα που «φωτίζουν» πως για να κερδίσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, πρέπει να χάσουν οι λίγοι που κλέβουν τον ιδρώτα της δουλειάς τους.


Η κατάκτηση αυτή, που δεν ήταν δεδομένη, αναδεικνύει και μεγάλες δυνατότητες για την πολύμορφη συνέχεια του αγώνα τους.

Εδωσαν και πήραν ώθηση, για να συνεχίσουν ακούραστα όλες αυτές τις μέρες, από τη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων αγροτών στα μπλόκα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ενισχύει την ελπίδα ότι μια νέα γενιά αγωνιστών αγροτών θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της πάλης, ενάντια στα καλέσματα συμβιβασμού και μοιρολατρίας. Στον δρόμο της σύγκρουσης μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, θα προσφέρουν σε αυτόν νέα ορμή και παλμό!

Το δίκιο του αγώνα των αγροτών γίνεται καθημερινά υπόθεση σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος, της νεολαίας, που εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους με την παρουσία τους στα μπλόκα, με την υλική στήριξη αλλά κυρίως με την κοινή αγωνιστική δράση.

Τέτοιες στιγμές αλληλεγγύης έλαμψαν και στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόμενοι και νεολαία υποδέχθηκαν με τον πιο θερμό τρόπο τους αγρότες με τα τρακτέρ τους, διαδήλωσαν μαζί «Αγροτιά - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!». Γεγονός που αποδεικνύει ότι μέσα από τον κοινό αγώνα των αγροτών, των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να δυναμώσει η προοπτική της κοινωνικής συμμαχίας απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που λογαριάζει τις ανάγκες όλου του λαού ως κόστος.


Eurokinissi

Οι βιοπαλαιστές αγρότες γνωρίζουν καλά ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν να αποσπάσουν, όλα αυτά τα χρόνια, συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να καθυστερήσουν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους.

Το ίδιο κάνουν και τώρα με τις κινητοποιήσεις τους που βρίσκονται σε εξέλιξη, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη.

Συνεχίζουν απέναντι σε αυτούς που τους κλέβουν τον μόχθο

Ολα αυτά αποτελούν τη «σπορά» ενός μακριού αγώνα, που οι ίδιοι οι αγρότες επισημαίνουν ότι «δεν είναι μια κι έξω». Και ότι σίγουρα δεν πάει χαμένος, αφού θα συνεχιστεί με νέα πείρα και δύναμη. Και θα συνεχιστεί με τον τρόπο και τις μορφές που θα αποφασίσουν οι ίδιοι, συντονισμένα, όπως τον ξεκίνησαν!

Γιατί παραμένουν εδώ όλες οι αιτίες που τους έβγαλαν στον δρόμο: Οι κυβερνήσεις, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, δηλαδή η πολιτική που επιταχύνει τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, της γης, προς όφελος των μεγαλοαγροτών και μεγαλοβιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα.


Ταυτόχρονα, στην εξέλιξη του αγώνα, τα ζητήματα αυτά αποτελούν αφορμή για να δυναμώσει ο προβληματισμός σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει και ποια είναι η διέξοδος όπου πρέπει να συγκεντρώσουν δυνάμεις, για να μπορούν να ζουν χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ.

Για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, μέσα από ριζικές αλλαγές στην οικονομία, με μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, με κριτήριο τη σχεδιασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων, με τους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που αυτοί παράγουν.




Α. Τσ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ