Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας |
«Οσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά μας των Νότιων Κυκλάδων, τόσο αυξάνεται και η ανησυχία μας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους - που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον κλάδο μας», υπογράμμισαν τα δύο σωματεία. Την ανησυχία και την αβεβαιότητα επιτείνουν η απουσία μέτρων πρόληψης και αντισεισμικών ελέγχων, η ασύδοτη δόμηση στο νησί, με τα ξενοδοχεία να ξεφυτρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο, η σύνδεση του λιμανιού με έναν και μοναδικό δρόμο με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, η υποστελέχωση του νοσοκομείου του νησιού, που λειτουργεί με το μισό προσωπικό και 27 μόλις κλίνες.
«Δεν θα ανεχτούμε άλλα "Τέμπη"», τονίζουν τα σωματεία. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα και χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα πιάσουν δουλειά. Σε μια περίοδο που το επίδομα ανεργίας, διάρκειας μόλις τριών μηνών, έχει λήξει, οι εποχικοί στα ξενοδοχεία και στην εστίαση έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, ενώ βλέπουν τις επαναπροσλήψεις που θα έπρεπε να ξεκινούν αυτόν τον καιρό να βρίσκονται «στον πάγο». Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν έδωσαν καμία θετική απάντηση στα αιτήματα των σωματείων, μεταξύ των οποίων και το αίτημα να δοθεί παράταση στο επίδομα ανεργίας, ως μια στοιχειώδης βοήθεια στους εποχικούς εργαζόμενους του τουρισμού.
«Δεν μας απάντησαν σε τίποτα από τα βασικά μας αιτήματα», κατήγγειλαν τα σωματεία. Την κυβέρνηση και το υπουργείο «τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο να μη χαλάσει η εικόνα του νησιού», σχολίασαν, ενώ αδιαφορούν για την ασφάλεια και το εισόδημα των εργαζομένων.
«Μόνο με τον συλλογικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος που μας αφήνει πάντα απροστάτευτους», καταλήγουν τα σωματεία και συνεχίζουν να απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους.
Διεκδικούν:
-- Να διασφαλιστούν το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση στα νησιά που χαρακτηρίστηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
-- Επέκταση του ταμείου ανεργίας για τους μήνες Φλεβάρη - Μάρτη.
-- Επιδότηση ενοικίων, «πάγωμα» λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμών σε εφορία, στεγαστικών δανείων.
-- Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί ενημέρωσης και καθοδήγησης και οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.
-- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, όταν χρειαστεί.
-- Να καλυφθούν όλα τα κενά στις δομές Υγείας, με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων.
-- Να υλοποιηθεί αμέσως σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων και να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα οι όποιοι κίνδυνοι διαπιστωθούν.
Ενώ η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό είναι σαφώς πιο ασθενής τις τελευταίες μέρες, οι αρμόδιες επιτροπές επιστημόνων που έχει συστήσει η κυβέρνηση, αποφάσισαν την παράταση των μέτρων για μια ακόμα βδομάδα. Ετσι, τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ιο, Αμοργό και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει η περιβόητη τηλεκπαίδευση, που έχει αφεθεί ουσιαστικά στην ατομική ευθύνη των οικογενειών αφού δεν έχουν προβλεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την απρόσκοπτη δωρεάν λειτουργία της.
Επίσης, το ζήτημα των κατολισθήσεων είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες και ειδικά στην περιοχή της Καλντέρας, με τα υπερπολυτελή καταλύματα και μαγαζιά να κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα, όπως επέτρεψαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις όταν φτιαχνόταν η τουριστική βιτρίνα, που από πίσω κρύβει την απόλυτη γύμνια σε πραγματικά ζωτικής σημασίας υποδομές.
Κατέληξε σε πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα
Από παλιότερη κινητοποίηση |
Από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πατώντας πάνω στις αποφάσεις των προκατόχων της έδωσε νέες άδειες στην «Oil One», επεκτείνοντας τη λειτουργία της. Μπροστά στις νέες, πολύ σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις διατρανώθηκε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μην έχουμε οξυγόνο να αναπνεύσουμε εμείς και τα παιδιά μας για τα κέρδη των λίγων».
Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα προς όλους τους φορείς της πόλης με σκοπό να φτάσει παντού και να συζητηθεί, να συμβάλει στην ενημέρωση και στην οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης των κατοίκων, ενώ αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων το οποίο θα προωθηθεί σε όλους τους φορείς για οργάνωση και περαιτέρω εμπλουτισμό του.
Στο ψήφισμά τους τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς Κερατσινίου - Δραπετσώνας σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στα κέρδη των λίγων που μας στερούν το οξυγόνο! (...) Καλούμε τον λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στην πολιτική που δίνει "αέρα" στους βιομήχανους και δηλητηριάζει το οξυγόνο που αναπνέουν τα παιδιά μας και εμείς. Απέναντι στην πολιτική που υποβαθμίζει το περιβάλλον, την υγεία μας, και βάζει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο τις ζωές μας. Γιατί με τις νέες άδειες που με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορηγεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην "Oil One", πατώντας και στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται!
Νιώθουμε μεγάλη ανησυχία, ανασφάλεια και οργή, γιατί σαν να μην έφταναν όσα ήδη διαχειρίζεται η "Oil One" και τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας και το περιβάλλον, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν, δημιουργώντας κάθε μέρα τις συνθήκες για νέα "Τέμπη"!
Γιατί τώρα θα μεταφέρει και θα υποδέχεται επικίνδυνα απόβλητα από όλη την Ελλάδα, είτε οδικώς είτε μέσω θαλάσσης για τα επόμενα 10 χρόνια, που θα τα επεξεργάζεται δίπλα στα σπίτια μας και στα σχολεία των παιδιών μας, δίπλα στον χώρο των Λιπασμάτων, που καθημερινά χρησιμοποιείται από χιλιάδες κατοίκους της περιοχής για αναψυχή και άθληση, ενώ θα εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, με την υποχρέωση να μετράει η ίδια τις εκπομπές της!
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις και το κράτος μπροστά στα κέρδη των λίγων δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή! Μάλιστα, για το "περιβαλλοντικό έργο" που "προσφέρει" η "Oil One" η κυβέρνηση τη χρηματοδοτεί με επιπλέον 1.784.000,86 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, για τις δικές μας ανάγκες, είτε αφορά τα σχολεία των παιδιών μας, που είναι υποστελεχωμένα και ασυντήρητα, είτε αφορά την υγεία μας, τους μισθούς μας, για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, για την προστασία της ζωής μας, δεν έχει φράγκο, γιατί για τις κυβερνήσεις οι ζωές μας υπολογίζονται ως κόστος! 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».
Και προσθέτουν: «Μαζικοί φορείς της περιοχής και εργατικά σωματεία, όπως πρωτοστατήσαμε σε κάθε αγώνα, προειδοποιούσαμε, δεν εφησυχάζαμε, αναδεικνύαμε τις ευθύνες όλων των αρμόδιων, από την πρώτη στιγμή και σταθερά - ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - προβάλλαμε τις διεκδικήσεις μας, συνεχίζουμε πιο μαχητικά, πιο δυναμικά, πιο οργανωμένα, πιο μαζικά για:
Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας! Για να μπορούμε να αναπνεύσουμε τα παιδιά μας κι εμείς!».
Το ψήφισμα καταλήγει καλώντας στις παρακάτω αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη:
- Παρέμβαση των φορέων στο Δημοτικό Συμβούλιο (χθες Δευτέρα).
- Πικετοφορία ενημέρωσης σήμερα Τρίτη στις 18.30, με σημεία εκκίνησης: Από την πλατεία Νίκης στην Αμφιάλη, με κατάληξη στην πλατεία Κύπρου. Από το δημαρχείο Δραπετσώνας, με κατάληξη στην πλατεία Κύπρου. Από την πλατεία Πόντου, με κατάληξη στην πλατεία Κύπρου.
- Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, για να μη συγκαλυφθεί το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη.
- Κλείσιμο του περιφερειακού στη Δραπετσώνα και πορεία μέχρι την «Oil One», την Κυριακή 9 Μάρτη, στις 11.00.
- Κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος την Πέμπτη 13 Μάρτη, στις 12.00.
Να σημειωθεί τέλος ότι για τις υποδομές της «Oil One» στη Δραπετσώνα και τους σοβαρούς κινδύνους που αυτές δημιουργούν για τον λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, συνολικότερα για τον λαό του Πειραιά, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Τσοκάνης.