Από την διαμαρτυρία των κατοίκων τον περασμένο Νοέμβρη |
Στην τοποθέτησή του για το θέμα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, δήλωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να στηρίξει τους κατοίκους της περιοχής, να κρατηθεί ο χώρος αδόμητος με τη στήριξη του αιτήματος ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας και την αξιοποίησή του ως κοινόχρηστου χώρου για τις λαϊκές ανάγκες σε μία «πιεσμένη» περιοχή, λέγοντας μάλιστα πως η δημοτική αρχή όμως φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες.
Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή σημείωσε πως ο δήμος είχε πάρει θέση εναντίον των κατοίκων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και τώρα καλείται να αλλάξει στάση. Εθεσε ρητορικά, αν υπάρχει καλύτερη μελέτη από ό,τι παλιότερα κατά τη δημοτική αρχή Καμίνη, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι περισσότερο ολισθαίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι, παρά τη βοηθά.
RIZOSPASTIS |
«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να απορρίψει τις προηγούμενες αποφάσεις του, να επικυρώσει την ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου, να υιοθετήσει το ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής, να πάρει υπόψη του την ομόφωνη απόφαση του όμορου δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και να διεκδικήσει τη μετατροπή του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο, χώρο αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων και να αξιοποιήσει τον χώρο της Columbia για μουσείο μουσικής και δισκογραφίας και να σταθεί στο πλάι των κατοίκων σε όλα τα ένδικα μέσα. Ζητάμε να αποφασίσετε σήμερα τον χαρακτηρισμό του χώρου ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση σε κοινόχρηστο χώρο πράσινου και άθλησης, μουσείο μουσικής και δισκογραφίας στα πλαίσια του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου που εκπονείται τώρα και να δώσετε εντολή στη νομική υπηρεσία να παρέμβει στο Συμβούλιο Επικρατείας υπέρ των κατοίκων.
(...) Εμείς οραματιστήκαμε έναν χώρο ο οποίος θα παρέχει πράσινο, αθλοπαιδίες, πολιτισμό, παιδικές χαρές, θεατράκια, κινητικότητα, αναπνοή! Επίσης έχουμε καταθέσει στα χέρια σας μία εικόνα η οποία λέει: Η μόλυνση της ατμόσφαιρας της περιοχής είναι 267 με όριο 50, το οποίο μάλιστα με την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λέει τα παιδιά μας, οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι πρέπει να μένουν μέσα στα σπίτια γιατί δεν θα μπορούν να ανασάνουν. Αυτό λέει και το σημείωμα των γιατρών, ότι δηλαδή οι πολεοδόμοι λένε ότι θα γίνει εκεί μία θερμική νησίδα που όμοιά της δεν θα υπάρχει στον χώρο της Αθήνας, θα είναι τρομακτική και η υγεία των κατοίκων θα είναι επονείδιστη».
Κλείνοντας, κάλεσε τη δημοτική αρχή να δώσει εντολή στις υπηρεσίες να εντάξουν στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο πρόβλεψη για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, και στους νομικούς να συμπαρασταθούν στους κατοίκους στην προσφυγή τους στο ΣτΕ.
Κάτω από την πίεση των τοποθετήσεων των φορέων της περιοχής ο δήμαρχος Χάρης Δούκας δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την Επιτροπή Κατοίκων στην προσφυγή στο ΣτΕ και ότι θα συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να εξετάσει την αλλαγή χρήσης στο πλαίσιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το κείμενο για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος μαζί με πάρα πολλές υπογραφές και έθιξε το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών στο 26ο Σχολείο στη Φωκίωνος Νέγρη, το οποίο παραμένει ανοιχτό, χωρίς καμία φύλαξη, ενώ τα παιδιά είναι εκτεθειμένα. Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε την ανακοίνωση της επιτροπής εργαζομένων στο ΚΥΑΔΑ για τον καθορισμό με νόμιμο τρόπο των αρμοδιοτήτων κάθε οργάνου, την τήρηση των δεσμεύσεων για ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο «street work» και να κατευθύνονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ωφελουμένων.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ |
Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, σταθερός αγωνιστής, οπαδός του Κόμματος και υπερασπιστής των κομμουνιστικών αξιών και ιδανικών. Θα μείνει στη μνήμη μας η εικόνα του στις πορείες και τις εκδηλώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του Κόμματος, ανελλιπώς, παρά τα πολλαπλά προβλήματα υγείας του. Στη μνήμη του προσφέρουμε σαν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ μέσω των Τομέων Υγείας και ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟ Αττικής.
Η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του Τατιάνα και Μανώλης
Οι ενδιαφερόμενοι συναγωνιστές και φίλοι μπορούν να προμηθευτούν το περιοδικό μας στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ. 2108222952), πρωινές ώρες, και στα κατά τόπους Παραρτήματά μας σε όλη την Ελλάδα.