ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΥΔΡΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
Εφυγε η... κατάρα, έμειναν τα προβλήματα

Γνωρίζαμε ότι ένα... ξεμάτιασμα συνήθως δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο απ' λίγα λεπτά του χρόνου της γιαγιάς. Ηρθε, όμως, η τραγελαφική ιστορία απ' το Μούδρο της Λήμνου να «διδάξει» πως κάποιες φορές η αντιμετώπιση της βασκανίας χρειάζεται για να 'χει αποτέλεσμα την κινητοποίηση Αγιορειτών μοναχών, του Πολεμικού Ναυτικού, όλων των αρχών του νησιού και, σχεδόν σύσσωμου του πολιτικού κόσμου του νησιού για να 'χει άλλοθι, αρκετά εκατομμύρια δραχμές για έξοδα και τρεις μέρες προσπαθειών για να 'χει επιτυχία! Ο σκοταδισμός του μεσαίωνα στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά το γιορτασμό της νέας - υποτίθεται - χιλιετίας...

Η όλη ιστορία έχει... βάθος τριών αιώνων και ξεθάφτηκε απ' το Σύλλογο των Μουδρινών στην Αθήνα. Ενας παλιός θρύλος έλεγε ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι της περιοχής ενοχοποίησαν για τη δολοφονία δύο Τούρκων τους καλόγερους του Αγίου Ορους που έμεναν στο Μούδρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καλόγεροι να εκτελεστούν απ' τους Τούρκους και ο ηγούμενος του μοναστηριού του Αγίου Ορους - στο οποίο ανήκαν οι εκτελεσμένοι καλόγεροι - να επιβάλει «επιτίμιο», δηλαδή ένα είδος κατάρας για τους κατοίκους και για όλη την περιοχή. Αυτή η «κατάρα», λοιπόν, ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του ξεχασμένου νησιού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι έστησαν αυτή την παράσταση, όσοι τη χρηματοδότησαν κι όσοι φυσικά τέθηκαν... οικειοθελώς πρωταγωνιστές!

Απ' τις 23 Αυγούστου έως την περασμένη Κυριακή (26 του μηνός), όλη η Ελλάδα έμεινε άφωνη απ' το ομαδικό αυτό «ξεμάτιασμα». Κωμωδία ή τραγωδία; Η απόσταση που χωρίζει, άλλωστε, τις έννοιες είναι ελάχιστη. Τα 2,5 εκατομμύρια δραχμές διατέθηκαν απ' τη Νομαρχία - συγκεκριμένα απ' το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του νομού - και γονυπετώς κατέφθασαν όλοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ζητήσουν τη συγχώρεση. Εκεί ο νομάρχης Λέσβου Δ. Βουνάτσος, εκεί ο έπαρχος Λήμνου Β. Γιαρμαδούρος, εκεί και τα υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού. Μετά το «ξεμάτιασμα» ευελπιστούν προφανώς όλοι τους ότι θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του μαραμένου επί δεκαετίες τόπου...

«Θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους»

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ καταγγέλλει, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, το Νομάρχη Λέσβου, τον έπαρχο και τη δημοτική αρχή Μούδρου ότι χρησιμοποίησαν κονδύλια της Νομαρχίας, που προφανώς προέρχονται απ' τα λεφτά όλων των φορολογούμενων πολιτών του νομού μας, για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις τελετές.

«Με τις ενέργειές τους όλοι οι προαναφερόμενοι έχουν ως στόχο, εκμεταλλευόμενοι τα θρησκευτικά συναισθήματα και τις κρατούσες μεταφυσικές δοξασίες των κατοίκων της περιοχής, να πετύχουν "μ' ένα σμπάρο, τρία τρυγόνια"», τονίζεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Τα «τρία τρυγόνια» είναι:

  • Να αποπροσανατολίσουν τους κατοίκους και σαν καλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης και της ΕΕ να συσκοτίσουν τις πραγματικές πηγές της κακοδαιμονίας της περιοχής, που είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ και είναι πηγές κακοδαιμονίας και άλλων πολλών περιοχών της χώρας.
  • Να αποφύγουν έντεχνα και έμμεσα τις όποιες ευθύνες έχουν ως τοπικές αρχές για το μαρασμό της περιοχής και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο τυχόν κινητοποιήσεων των κατοίκων για τα προβλήματά τους.
  • Ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να κερδίσουν τις ψήφους των απλών ανθρώπων, που, επηρεασμένοι από τα ιδεολογήματα του μακρόχρονου καπιταλιστικού συστήματος, πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να λυθούν τα όποια προβλήματά τους.

Η ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής κλείνει μ' ένα κάλεσμα: «Καλούμε τους κατοίκους του νησιού να μη "χαθούν" στους μύθους και τους θρύλους του μεσαίωνα, αλλά να ακολουθήσουν το μονόδρομο του ενωμένου αγώνα μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία τους και τους συνεταιρισμούς, για καλύτερες ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, για στελέχωση του πολυιατρείου με το απαραίτητο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, για λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, για πραγματικά έργα υποδομής, για την επιβολή μιας πολιτικής προς όφελος των ίδιων κι όχι των εφοπλιστών και των βιομηχάνων που είναι και οι "κατάρες" της εποχής μας».

Νέες προσφυγές πανεπιστημιακών γιατρών

Δύο ακόμα πανεπιστημιακοί γιατροί, που απολύθηκαν από κρατικό νοσοκομείο με βάση το νέο νόμο για το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας, προσέφυγαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ανασταλούν και ακυρωθούν οι αποφάσεις της διεύθυνσης του νοσοκομείου και του ΠΕΣΥ με τις οποίες παύτηκαν από τις θέσεις τους.

Πρόκειται για τους επίκουρους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Πράπα και Α. Λουφόπουλο, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της πόλης. Στις 9-7-2001 απομακρύνθηκαν από το κρατικό νοσοκομείο με αποφάσεις των οργάνων του ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς είχαν παράλληλη απασχόληση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.

Στο μεταξύ, ορίστηκαν οι εισηγητές των άλλων 11 προσφυγών, που έχουν κατατεθεί από πανεπιστημιακούς γιατρούς και πρόκειται να εκδικαστούν στην επταμελή σύνθεση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ στις 31-1-2002. Αυτοί είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Παπαμεντζελόπουλος και ο πάρεδρος Κ. Πισπιρίγκος.

  • Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή χτες την αίτηση του 1ου Περιφερειακού Συστήματος Υγείας για ανάκληση της προσωρινής απόφασης, με την οποία είχε ανασταλεί η απόλυση του πανεπιστημιακού γιατρού Δ. Μιναρετζή από το Nοσοκομείο «Αλεξάνδρα» μέχρι να συζητηθεί η κύρια προσφυγή του στο ΣτΕ. Ετσι, το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να διακόψει τη σύμβαση εργασίας που έχει συνάψει με τον εν λόγω γιατρό.
Αυξήσεις δημοτικών τελών σε επτά δήμους

Αυξάνονται από 5,8% έως 186% τα δημοτικά τέλη σε επτά δήμους της Αττικής και δύο κοινότητες, σύμφωνα με 14 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι αυξήσεις κατά δήμο και κοινότητα, αλλά και κατηγορία τελών έχει ως εξής:

Καλλιθέας: Τέλη χρήσεως πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από 36,4 έως 186% και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 20%. Αγίας Παρασκευής: Τέλη και δικαιώματα νεκροταφείου από 5,8 έως 16,7%. Χαλανδρίου: Τέλη ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 20%. Βούλας: Τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 10%. Πετρούπολης: Τέλη χρήσεως κοινόχρηστων χώρων από 8,3 έως 33,3%. Βύρωνα: Τέλη καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων από 10 έως 50% και τέλη και δικαιώματα νεκροταφείου κατά 16%. Σπετσών: Τέλη ύδρευσης από 10 έως 16% και τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 10%. Δροσιάς: Τέλη ύδρευσης κατά 10% και τέλη καθαριότητας και φωτισμού από 7,5 έως 10%. Σαρωνίδας: Τέλη ύδρευσης από 14 έως 45% και τέλη καθαριότητας και φωτισμού από 5 έως 10%.

Τα δημοτικά συμβούλια των παραπάνω ΟΤΑ είχαν αποφασίσει την αύξηση των δημοτικών τελών για το 2001, όμως η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή Αττικής ακύρωσε τις αποφάσεις τους με την αιτιολογία ότι οι αυξήσεις «υπερβαίνουν τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης». Κατόπιν αυτού, οι νομικοί εκπρόσωποι των ΟΤΑ προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή και ακύρωση των νομαρχιακών αποφάσεων. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δήμων και κοινοτήτων, με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις των συμβουλίων τους είναι μέσα στα όρια του νόμου και οι κύριες προσφυγές τους (που θα εκδικαστούν τον ερχόμενο Δεκέμβρη) «είναι προδήλως βάσιμες».

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ

ΘΕΣΗΣ Δ.Ε.Π. ΣΤΟ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το Ε.Μ. Πολυτεχνείο προκηρύσσει για πλήρωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μία θέση Δ.Ε.Π.

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Συστήματα τηλεφωνίας και μετάδοσης».

Η παραπάνω προκήρυξη θέσης Δ.Ε.Π. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 67/19-7-2001 τεύχος Παράρτημα. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει στις 21-10-2001 (άρθρο 50 παρ. 5 του Ν. 1258/82 και η από 22.6.2001 απόφαση της Συγκλήτου).

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος.

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τηλ. 7723997.

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Σ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ

ΘΕΣΗΣ Δ.Ε.Π. ΣΤΟ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Το Ε.Μ. Πολυτεχνείο προκηρύσσει για πλήρωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις την παρακάτω θέση Δ.Ε.Π.

ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Μία (1) θέση Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Φυσική Συμπυκνωμένης Υλης».

Η παραπάνω προκήρυξη θέσης Δ.Ε.Π. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 70/01-08-2001 τεύχος Παράρτημα. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει στις 20-10-2001. Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος.

Ε.Μ.Φ.Ε. τηλ. 7721982 & 7721703

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Σ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαστική έρευνα για το Lipodan

Προκαταρκτική εξέταση για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα στη χώρα μας από φάρμακο κατά της χοληστερίνης διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Θα τη διενεργήσει και αυτή ο εισαγγελέας Ισίδ. Ντογιάκος, ο οποίος έχει αναλάβει και την προηγούμενη έρευνα για το θάνατο του 72χρονου από το συνδυασμό των φαρμάκων «Lipodan» και «Ggemfibrozil». O δεύτερος θάνατος ασθενούς από λιπιδαιμικό φάρμακο ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων την περασμένη Παρασκευή, σε διάστημα μόλις μιας βδομάδας από τον πρώτο.

Στυγερό έγκλημα

Θύμα στυγερού εγκλήματος έπεσε ένας νεαρός αλβανικής καταγωγής το βράδυ της Κυριακής στο Διμήνι του Βόλου. Πρόκειται για τον Κούμε Μπεχνίκ του Τζαφέρ, 22 χρόνων. Το έγκλημα έγινε στις 10.30 μ.μ. σε ταβέρνα όπου ο νεαρός άνδρας από την Αλβανία καθόταν αμέριμνος με παρέα ομοεθνών του, όταν ένας άγνωστος άνδρας που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα και με κοντόκαννη κυνηγετική καραμπίνα πυροβόλησε από μικρή απόσταση το θύμα στο κεφάλι και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση οι υπεύθυνοι της πισίνας

Ελεύθερος αφέθηκε χτες, μετά την απολογία του στον 22ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, ο Γιάννης Δημαρέλης, ένας από τους τρεις συντηρητές της παιδικής πισίνας του ξενοδοχείου «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στο Μαραθώνα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο πριν από δέκα μέρες ο 7χρονος Γάλλος Αχελ Μπλιν, όταν μετακινήθηκε το καπάκι και τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός ανακύκλωσης νερού. Το θέμα της προφυλάκισης ή μη του κατηγορουμένου θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, καθώς ανέκυψε διαφωνία μεταξύ του ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα.

Ο ίδιος στο απολογητικό του υπόμνημα υποστηρίζει ότι η πισίνα λειτουργούσε από το 2000 με νόμιμη άδεια, η οποία εκδόθηκε μετά τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας της νομαρχίας και του δήμου, που είχαν ελέγξει τις εγκαταστάσεις της. Ισχυρίζεται, ακόμα, ότι το γεγονός πως έφυγε η τάπα από τη θέση της δεν οφείλεται σε έλλειψη συντήρησης. Επικαλείται, μάλιστα, ένα διάταγμα του 1953, που αναφέρει ότι «η καλύπτρα του αγωγού ανακύκλωσης δεν πρέπει να είναι εντελώς βιδωμένη και σφιγμένη, αλλά και να μην αποσπάται με ευχέρεια». Στο ίδιο πνεύμα οι συνήγοροι υπεράσπισής του δήλωσαν ότι τα παιδιά «μάλλον θα έπαιζαν με το καπάκι και το ξεβίδωσαν».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, η κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» για τους πέντε συνολικά κατηγορουμένους μετατράπηκε σε «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», πήρε δηλαδή κακουργηματικό χαρακτήρα. Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι δύο Γάλλοι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου και οι δύο καθαριστές της πισίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ