Σε εκδήλωση τιμής στους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Καλογρέζας μίλησε ο Θ. Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι σχετικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία είχαν ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη, με τη συγκινητική εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το λεύκωμα που επιμελήθηκαν οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας με τίτλο «Ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ στην εργατική και προσφυγική Νέα Ιωνία, 1923 - 1944» (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο).
Η εκδήλωση του Σαββάτου ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα, ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι τον χώρο του μνημείου για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Καλογρέζας.
Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν τα λάβαρα των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η χαρακτηριστική εικόνα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των 22 εκτελεσθέντων αγωνιστών, ενώ ακολουθούσαν οι πικέτες με τα ονόματα των ηρώων του Μπλόκου.
Ξεχωριστό στιγμιότυπο αποτέλεσε η ανατύπωση και στη συνέχεια διανομή, κατά τη διάρκεια της πορείας, του ιστορικού πρωτοσέλιδου του «Ριζοσπάστη» στις 18 Μάρτη 1944, ο οποίος μόλις 3 μέρες μετά το Μπλόκο της Καλογρέζας ενημέρωνε τον λαό της Αθήνας για τα γεγονότα με άμεσο και ζωντανό τρόπο, καλούσε σε ενίσχυση του αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, ενώ παράλληλα αναδείκνυε τον ρόλο των «περίφημων "δημοκρατικών" αρχηγών, Σοφούληδων, Γονατάδων - Παπανδρέηδων», αξιωματικοί των οποίων στελέχωναν τα εγκληματικά σώματα των συνεργατών των ναζί... «Το αίμα του λαού γυρεύει εκδίκηση!», τόνιζε ο χαρακτηριστικός τίτλος του «Ριζοσπάστη».
Η πορεία κατέληξε στον χώρο του Μνημείου, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Περικλής Καρμής, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πρόεδρος του Παραρτήματός της στο Νέο Ηράκλειο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον πρωτοπόρο ρόλο της Νέας Ιωνίας στην ΕΑΜική Αντίσταση και στα ιστορικά γεγονότα του Μπλόκου της Καλογρέζας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Πέτρος Αλέπης. Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας του Κόμματος ο Γραμματέας της, Νίκος Σταματόπουλος. Εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου Βορειοδυτικής Αθήνας της ΚΝΕ η Εφη Μιχελάκου, μέλος του Τομεακού Γραφείου. Από την ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ ο Γραμματέας της, Γιώργος Χαμαλίδης. Εκ μέρους των απογόνων των εκτελεσθέντων ο Θοδωρής Χαμαλίδης. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Τάκης Κόσυβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας, με προσκλητήριο νεκρών και με τους ήχους του «Επέσατε Θύματα».
Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Θ. Γκιώνης σημείωσε: «Πλησιάζει η μέρα, η 9η Μάη, που 80 χρόνια πριν ο Κόκκινος Στρατός ύψωσε την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ. Η μέρα που οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου, με πρώτο τον σοβιετικό λαό, νίκησαν το φασιστικό και ναζιστικό τέρας. Οι μάχες του Κόκκινου Στρατού στο ανατολικό μέτωπο, η άμυνα της Μόσχας, η πολιορκία του Λένινγκραντ, η εποποιία του Στάλινγκραντ, η μάχη του Κουρσκ, καθώς και οι σημαντικές μάχες των αντιστασιακών κινημάτων ανά τον κόσμο, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, έχουν γραφτεί με χρυσές σελίδες στην Ιστορία. Ηταν αυτές οι μάχες, τα μπλόκα, τα σαμποτάζ που μαζί με τις καθημερινές συγκρούσεις και θυσίες του ήρωα λαού έγραψαν τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την 9η Μάη. Αυτήν την αλήθεια, αυτά τα γεγονότα, που στοιχειώνουν τους δήμιους και καταπιεστές των λαών, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα κάνουν τεράστια προσπάθεια να την κρύψουν, να την αμαυρώσουν, να τη διαστρεβλώσουν».
«Απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά και στον φασιστικό και ναζιστικό Αξονα, στάθηκαν εξαρχής και τελικά τον νίκησαν η Σοβιετική Ενωση και τα ανά τον κόσμο αντιστασιακά λαϊκά κινήματα. Αντάρτικα κινήματα στα οποία πρωτοστάτησαν τα αντίστοιχα Κομμουνιστικά Κόμματα στις κατεχόμενες χώρες, άλλοι ριζοσπάστες που αντιπάλεψαν τον φασισμό - ναζισμό στην καρδιά του τέρατος, υπό τρομακτικές φυσικά συνθήκες», συνέχισε ο Θ. Γκιώνης και πρόσθεσε: «Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για να τιμήσουμε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, για τους ήρωες του Μπλόκου, που ήθελαν να ζήσουν σε μια Ελλάδα λεύτερη, χωρίς ξένους και ντόπιους κατακτητές, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ηταν τότε, τον Μάρτη του 1944, που η Καλογρέζα, μαζί με τόσες άλλες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, το Περιστέρι, την Κοκκινιά, αποτέλεσαν πραγματικά κάστρα της Αντίστασης, που μαζί με την υπόλοιπη λεύτερη Ελλάδα στα βουνά και στην ύπαιθρο ο κατακτητής μετρούσε να πατήσει το πόδι του. Εδώ, στη Νέα Ιωνία, και ειδικά στην Καλογρέζα, όλη η περιοχή ανέπνεε στην κυριολεξία από το μαχητικό πνεύμα ενάντια στους ναζί κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Οι οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν στην κυριολεξία παντού, το ΕΑΜ και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ είχαν Οργανώσεις σε κάθε εργοστάσιο, που τότε εδώ ήταν δεκάδες, όπως και σε κάθε γειτονιά. Οι ανθρακωρύχοι ήταν η πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Αρα, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η επιλογή για να γίνει εδώ το φονικό Μπλόκο δεν ήταν τυχαία. Σκοπό είχε να καθυποτάξει το φρόνημα του λαού. Να εκδικηθούν τους αγωνιστές που με την πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών είχαν κάνει την περιοχή περίπου άβατο για τους μισητούς φασίστες.
Αυτό το τεράστιο κατόρθωμα στηριζόταν φυσικά στο ότι το ΚΚΕ ήταν το κόμμα που είχε πρωτοστατήσει συνολικά στην Αντίσταση, από την πρώτη μέρα, και ενώ η πλειοψηφία των στελεχών του βρισκόταν ήδη στις φυλακές, στις εξορίες. Οταν οι υπόλοιποι το είχαν σκάσει για το Κάιρο, απεργάζονταν και συνωμοτούσαν ενάντια στον λαό μας, αρκετοί συνεργάζονταν ανοιχτά με τον κατακτητή, ενώ άλλοι είχαν κρυφτεί περιμένοντας τις εξελίξεις, όπως έλεγαν. Στηριζόταν στο ότι ο λαός μας πίστεψε στις δυνάμεις του, έγινε πρωταγωνιστής των εξελίξεων, βγήκε στο προσκήνιο της Ιστορίας και κατάφερε να γίνει ο Ηρωας Λαός. Αποδεικνύοντας μάλιστα ότι και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν εκείνες του '40, του φόβου και της μαυρίλας, όταν όλα μοιάζουν χαμένα, ο λαός μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να μεγαλουργήσει, να γράψει χρυσές σελίδες Ιστορίας και να κάνει πράξη το σύνθημα: Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!
80 χρόνια μετά, λοιπόν, θυμόμαστε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε αταλάντευτα σε αυτόν τον δρόμο των συντρόφων μας, που αποδεικνύει ότι όταν ο λαός εμπιστεύεται τους κομμουνιστές, συμμετέχει μαζί τους στους αγώνες, μεγαλουργεί, δείχνει τη δύναμή του, κάνει τους αστούς να τρομάζουν, και μπορεί να τους στριμώχνει, να νικά, να παίρνει ανάσες. 80 χρόνια μετά, είμαστε εδώ, με την αιματοβαμμένη πείρα του Κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, με στόχο να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, τα όνειρα των πεινασμένων και των αδικημένων, με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο, να πάρει μια και καλή ο λαός μας "οξυγόνο", ανατρέποντας αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».
Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική συνεχίζουν το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις με σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Στον δρόμο του αγώνα για να νικήσει η ζωή με το ΚΚΕ για την ανατροπή!».
Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών:
Σήμερα Τρίτη
- Στις 6 μ.μ. η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί στο βιβλιοπωλείο - cafe «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3). Θα μιλήσει η Στέλλα Δήμου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης Εμπορίου - Υπηρεσιών.
- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Κατασκευών Α' Αθήνας καλεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36). Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Κατασκευών.
- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Περάματος καλεί στο Β' ΚΑΠΗ Περάματος (Λεωφόρος Ειρήνης 19). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Αύριο Τετάρτη
- Στις 4.30 μ.μ. η ΚΟ στην Τράπεζα της Ελλάδας καλεί στο βιβλιοπωλείο - cafe «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παρλίτσης, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Χρηματοοικονομικού.
- Στις 6 μ.μ. η ΚΟ Ξυλουργών καλεί στο βιβλιοπωλείο - cafe «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Γιάννης Αναγνώστου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.
- Στις 6 μ.μ. οι ΚΟ Κατασκευών Νοτιοανατολικών Συνοικιών καλούν στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στην Ηλιούπολη (Μαρ. Αντύπα & Σοφοκλή Βενιζέλου). Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ.
- Στις 6.30 μ.μ. οι ΚΟ στις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καλούν στο βιβλιοπωλείο - cafe «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει ο Γιώργος Κουφός, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Χρηματοοικονομικού.
- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων και Ανάκασας καλούν στο μεζεδοπωλείο «Οπως παλιά» (Νικολάου Πλαστήρα 30, Αγιοι Ανάργυροι). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Σήμερα Τρίτη
- Η ΚΟΒ Τύπου - Χάρτου Αχαΐας πραγματοποιεί σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Λαϊκό Στέκι των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα. Θα μιλήσει ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας.
Αύριο Τετάρτη
- Η ΚΟΒ Νότιας Λαμίας πραγματοποιεί σύσκεψη στην καφετέρια «Garden». Θα μιλήσει η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΟ Φθιώτιδας.