«Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση με την Υγεία στην Ελλάδα, με τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με το 24% του πληθυσμού με χαμηλό εισόδημα να μην μπορεί να καλύψει ιατρικές ανάγκες, κυρίως λόγω μεγάλου κόστους, και τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας να φτάνουν το 33%. Η τραγική αυτή κατάσταση καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει και η πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, με πολλούς δείκτες υγείας να φθίνουν. Οι 46 από τις 53 χώρες τις οποίες καλύπτει το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ καταγράφουν μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη σε σοβαρές ασθένειες όπως τέτανος και ιλαρά, 75.647 πρόωρους θανάτους παιδιών μέχρι 5 ετών, αλλά και επιδείνωση της ψυχικής υγείας σε νέους», τονίζεται στην Ερώτηση. Και προστίθεται:
«Πρόκειται για τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής κόστους - οφέλους, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που και στην Ελλάδα στηρίζονται και υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., που αντιμετωπίζουν την Υγεία και το Φάρμακο ως εμπόρευμα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το EU4Health, που ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μειώνει το "κόστος" για το κράτος για κάθε λαϊκή ανάγκη.
Τα δε δισ. της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ προϋποθέτουν άγριες περικοπές στην Υγεία και στο Φάρμακο, που θα εξυπηρετήσουν και πάλι τα κέρδη των ομίλων της Υγείας, παρότι η επιστημονική έρευνα στην ιατρική και η τεχνολογία σημειώνουν άλματα, στην αντιμετώπιση ακόμα και σπάνιων ασθενειών, του καρκίνου κ.λπ.
Στην Ελλάδα, μάλιστα, μετά την εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου των απογευματινών χειρουργείων - το νομιμοποιημένο "φακελάκι" - έχει εκτοξευτεί το κόστος που καλούνται τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν από την τσέπη τους. Μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ για τα απογευματινά χειρουργεία κατευθύνεται απευθείας σε ιδιώτες ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να βελτιωθούν οι υποδομές, να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες στο ΕΣΥ, ώστε να βελτιωθεί η τεράστια αναμονή για χειρουργεία. Αντίστοιχα, προωθείται και η πληρωμή από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ιδιωτικά ασθενοφόρα για πολλούς ασθενείς, την ώρα που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ».
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
-- Στο γεγονός ότι με το λεγόμενο "Πρόγραμμα Πρόληψης" στην Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτεί ομίλους για τη διενέργεια αναλύσεων και εξετάσεων με τις οποίες, εξαιτίας της άθλιας κατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όποιος τελικά διαγνωστεί θετικά καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη και τελικά να διευρύνει την πελατεία των κάθε είδους εμπόρων της Υγείας;
-- Στο γεγονός ότι ενώ οι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, το 20% των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αντιμετωπίζει κατακόρυφη αύξηση των δαπανών Υγείας, την ώρα που το διαθέσιμο εισόδημά τους έχει καθηλωθεί και με τη γενικευμένη ακρίβεια πρακτικά συρρικνωθεί;».
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στη Λάρισα για τις νέες καταστροφές από τον παγετό
Την 115η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Κιλελέρ ετοιμάζονται να τιμήσουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, με συγκέντρωση την Κυριακή 30 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων στο Κιλελέρ.
Η συγκέντρωση, στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες τρακτέρ, θα αποτελέσει συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα προκειμένου οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορούν να παράγουν και να ζουν με αξιοπρέπεια, να έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα.
Για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα συσκέψεις και συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, στο επίκεντρο των οποίων τίθενται η μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση της Κυριακής και η συνέχιση της διεκδίκησης μέτρων απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Ενα από αυτά είναι οι καταστροφές που υπέστησαν στην παραγωγή τους από τον πρόσφατο παγετό σε περιοχές του νομού Λάρισας και της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτημα που τους φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο που διανύουν.
Γι' αυτόν τον λόγο οι αγρότες του νομού Λάρισας θα προχωρήσουν σήμερα στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ της πόλης, για να απαιτήσουν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, με εκτίμηση - αποτίμηση της ζημιάς στις καλλιέργειες τους και άμεση αποζημίωση για το 100% της καταστροφής. Για το ίδιο ζήτημα, αλλά και για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού του Κιλελέρ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. πραγματοποιεί σύσκεψη στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
Αντιμέτωποι με νέα προβλήματα εξαιτίας του παγετού που έπληξε ολοσχερώς τις καλλιέργειες τους, ζημιώνοντας μεταξύ άλλων και την παραγωγή γάλακτος, βρίσκονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής του δήμου Εορδαίας και της περιοχής του δήμου Αμυνταίου.
Συγκεκριμένα, για δύο νύχτες, στις 20 και 21 Μάρτη, επικράτησαν στις δύο περιοχές θερμοκρασίες έως -9 βαθμών Κελσίου για πάνω από 6 ώρες, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή μόνιμων καλλιεργειών που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Συγχρόνως, οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και η απότομη πτώση θερμοκρασίας έως και 20 βαθμούς οδήγησε ολόκληρα κοπάδια αιγοπροβάτων σε «σοκ», με αποτέλεσμα να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος έως και 30%, ποσότητα που δεν θα επανέλθει ποτέ στα αρχικά στάδια.
«Δεν αντέχουμε άλλο! Εχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι! Θέλουμε να ζήσουμε! Ζητάμε άμεση αποζημίωση από τις ζημιές των προηγούμενων ετών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, επισημαίνοντας ότι «ο παγετός ήρθε να προσθέσει νέες ζημιές σε αυτές που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι παραγωγοί μήλων, ροδάκινων και κερασιών είμαστε απλήρωτοι από το χαλάζι του 2024 και από τις βροχοπτώσεις του 2023. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουμε τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση για την επιδότηση ζωοτροφών για τον έναν μήνα καραντίνας λόγω της πανώλης. Ετσι, ξανά οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ζούμε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουμε τον κόπο μας να πηγαίνει χαμένος και βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο να μείνουμε χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα στη νέα καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε».
Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αποζημιωθούν άμεσα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μεταφέροντας την απαίτηση να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον παγετό και κατά παρέκκλιση του κανονισμού του ΕΛΓΑ να καλυφθούν στο 100% οι ζημιές, όπως και η απώλεια εισοδήματος από τη μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω παγετού. Επίσης, να βγει αναγγελία για όλες τις ποικιλίες βιομηχανικών ροδάκινων, να χορηγηθεί άμεσα η αποζημίωση από τις ζημιές των προηγούμενων ετών, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, καθώς και να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.
Συντονίζονται και συγκροτούν Πανελλαδική Επιτροπή με δράσεις και κινητοποιήσεις
Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε υβριδικά σχήματα, αποτελούμενα από Δασικούς Συνεταιρισμούς και ιδιώτες (κατά κύριο λόγο βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου), οι δασεργάτες που οργανώνονται στους δασικούς συνεταιρισμούς, οργανώνουν τον αγώνα τους για να μην εφαρμοστεί η παράδοση του δασικού πλούτου στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.
Η νέα μπίζνα της διαχείρισης αφορά την εκμετάλλευση της «δασικής βιομάζας», δηλαδή της άκρατης αφαίρεσης, από τα δάση, των δέντρων, των κλαδιών, των θάμνων, κάθε είδους δασικής βλάστησης, για τη μετατροπή της κυρίως σε πέλετ ή για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και τη δημιουργία αγοράς δασικής βιομάζας, ενταγμένης στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων ρύπων.
Τις προηγούμενες μέρες, στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν εκπρόσωποι 70 Δασικών Συνεταιρισμών από τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, προκειμένου να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους ενάντια στον νέο νόμο, που όπως κατήγγειλαν οδηγεί στην ουσιαστική διάλυση των δασικών συνεταιρισμών και στην εντατική εκμετάλλευση των δασών. Αποφάσισαν τη δημιουργία Πανελλαδικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος από κάθε Δασικό Συνεταιρισμό. Η Πανελλαδική Επιτροπή που αναμένεται να συγκροτηθεί μέχρι τέλος του Μάρτη, στη συνέχεια θα καθορίσει το πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων.
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Αλέκος Τσουραλάκης, πρόεδρος Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, ανέφερε ότι η εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και σε διάφορους εμπορικούς ομίλους θα πλήξει καθοριστικά τη δουλειά και το εισόδημα για περισσότερους από 5.000 δασεργάτες. Αυτή η κυβερνητική πολιτική, είπε, έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δασικών υπηρεσιών που έχει οδηγήσει σε τεράστια καταστροφή των δασών. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να δώσει τη διαχείριση των δασών στους ιδιωτικούς ομίλους συνοδεύεται και από 200 εκατ. ευρώ επιδότηση - «προίκα».
«Ο αγώνας τώρα ξεκινάει για να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Κανείς δεν πρέπει να συμμετέχει στα υβριδικά σχήματα», σημείωσε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη.