Με περιοδείες, συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες εντείνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε χώρο δουλειάς. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό (βλ. σελ. 5), που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, τα σωματεία απλώνουν ακόμα πιο αποφασιστικά το κάλεσμα του ξεσηκωμού στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους.
Με το σύνθημα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που βρέθηκε στην προμετωπίδα της ιστορικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, πιάνουν το νήμα της συζήτησης με τους χιλιάδες απεργούς που διαδήλωσαν στους δρόμους, με κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στον δρόμο. Στο έδαφος αυτό, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, καθώς και να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική που στερεί από τον λαό το «οξυγόνο» και γεμίζει με «Τέμπη» τη ζωή του.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Στην απεργία και στις συγκεντρώσεις στις 9 Απρίλη καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φοιτητές η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).«Συνεχίζουμε για να "φτάσουμε στο τέρμα"! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να νικήσουμε την πολιτική του κέρδους, για να έρθει η πραγματική δικαίωση: Να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Για να σταματήσουν η ζωή και οι ανάγκες μας να θεωρούνται κόστος για την κερδοφορία των λίγων», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
«Η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν το σύστημα του κέρδους τρέμουν τον λαό στον δρόμο, την οργή μας που έγινε αγώνας», σχολιάζει. Καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μη ζήσουμε νέα «Τέμπη», για να έχουν σύγχρονες σπουδές χωρίς εμπόδια, πτυχία με αξία. «Να συμμετέχουμε και να οργανωθούμε σε κάθε φοιτητικό σύλλογο. Με ΓΣ σε κάθε τμήμα και έτος, με νέες επιτροπές αγώνα για κάθε πρόβλημα, πολλαπλασιάζοντας τα εμπόδια στην πολιτική τους. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας πανελλαδικά, με κοινές διεκδικήσεις και κοινούς στόχους, όπως κάνουμε από τον Δεκέμβρη πάνω από 120 φοιτητικοί σύλλογοι. Να ενώνεται σταθερά ο αγώνας με το εργατικό κίνημα και τα σωματεία, που από την πρώτη στιγμή έδωσαν τεράστια δυναμική στον αγώνα, με τη μεγάλη απεργία στις 28/2», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του το ΜΑΣ.
Το απόγευμα της Δευτέρας το Εργατικό Κέντρο Πάτρας πραγματοποίησε μαχητική σύσκεψη συνδικάτων, φοιτητικών και μαζικών φορέων, σωματείων συνταξιούχων, για την επιτυχία της απεργίας.
Στον χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στον αγώνα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.
Η εισήγηση έγινε από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Βασίλη Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις στην Πάτρα, στην επιτυχία της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη και στα συλλαλητήρια που ακολούθησαν, και υπογράμμισε ότι πρόκειται για παρακαταθήκη μπροστά στις απεργίες της 9ης Απρίλη και της Πρωτομαγιάς.
Κάλεσε να «ανοίξει» κι άλλο η συζήτηση σε κάθε εργατικό σωματείο, στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν και στην τελευταία απεργία, με κεντρικό σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η προσπάθεια που ενισχύεται το τελευταίο διάστημα να αναλάβει το εργατικό κίνημα πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων και εργοδοτών.
Με αυτόν τον προσανατολισμό κάλεσε να ριχτούν όλη στη μάχη και για τις επόμενες απεργίες, να ενταθεί η συζήτηση με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Υπογράμμισε ότι απέναντι στους εργαζόμενους στέκονται η κυβέρνηση της ΝΔ, τα ΜΜΕ, τα «παπαγαλάκια» της στα ΜΜΕ, αλλά και τα κόμματα του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα κομμάτια τους, που προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την οργή των εργαζομένων και του λαού στις 28 Φλεβάρη, στην απεργία και στα συλλαλητήρια, ως «μνημόσυνο». Απέναντι θα σταθεί και η εργοδοσία - συνέχισε - με τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς της, που κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι το βασικό συμπέρασμα, ότι «το κέρδος είναι αυτό που ματώνει τις ζωές μας».
Στάθηκε ακόμα σε όσα έγιναν στον νομό πριν την τελευταία απεργία, με τη σύλληψη δύο συνδικαλιστών στο ΑΤ Αιγίου όταν διεκδίκησαν την επαναπρόσληψη απολυμένης εργαζόμενης από τον «Καλλιμάνη», στα προβλήματα που επικρατούν σε χώρους δουλειάς, όπως στην αλυσίδα «Zara» και ιδιαίτερα στο κατάστημα της Αγίου Νικολάου, και στα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για τις καθημερινές «κοιλάδες των Τεμπών» και καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ευθύνονται για το έγκλημα με τα τρένα.
«Θα πλημμυρίσουμε πάλι τους δρόμους στην απεργία στις 9 Απρίλη. Δεκάδες χιλιάδες ξανά στους δρόμους της Πάτρας, όπως στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 χιλιάδες άτομα», είπε σε άλλο σημείο, ενώ επεσήμανε ότι το έγκλημα στα Τέμπη ήταν η κορυφή του παγόβουνου, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης. Και πρόσθεσε:
«Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες αγωνιστικές νίκες των οικοδόμων, των εργαζομένων στη "ΔΕΛΤΑ" και των εργαζομένων στην "e-food". Είναι νίκες που κατοχυρώνουν δικαιώματα, δίνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, κατοχυρώνουν το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, καταργούν τις απλήρωτες υπερωρίες και τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, επαναφέρουν τις τριετίες μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Σε αυτούς τους αγώνες βρίσκεται η προοπτική, ένα τέτοιο κίνημα, που αντιπαλεύει τους αντεργατικούς νόμους στην πράξη, φωτίζει τη διέξοδο για τον λαό.
Γι' αυτό είναι κρίσιμο θέμα να μεγαλώσει η συσπείρωση γύρω από ένα διεκδικητικό πλαίσιο που αμφισβητεί τη βασική αιτία των δεινών μας, το κέρδος, και προβάλλει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».
Ακολούθησε συζήτηση, με εκπροσώπους συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και λαϊκών φορέων να αναφέρονται στις απεργίες και στη μάχη που θα δοθεί σε κάθε κλάδο και χώρο για την επιτυχία τους.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του στην Αμφισσα.
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου θα πραγματοποιήσει περιοδείες στη Θεσσαλονίκη, σε εργοστάσια του κλάδου. Αύριο Παρασκευή θα βρεθεί στα εργοστάσια της ΜΕΛ και της «Unipack Hellas», ενώ το Σάββατο 29 Μάρτη θα γίνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο με εργαζόμενους του κλάδου.
Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Την Κυριακή 30 Μάρτη:
-- Το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης οργανώνει Γενική Συνέλευση στο ΕΚΘ (1ος όροφος).
-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 12 μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.
Τη Δευτέρα 31 Μάρτη:
-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του.
-- Στην Κατερίνη, σωματεία και φορείς οργανώνουν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στην «Εκάβη».
Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί ως εξής:
Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία
Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
Αργοστόλι, 10.30 π.μ., πλατεία Βαλλιάνου
Βόλος, 10.30 π.μ., Θόλος
Γιάννενα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ. πλατεία Αγίου Μάρκου
Ηγουμενίτσα, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου
Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., Δικαστήρια
Τρίκαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού
Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Δικαστηρίων