Αφού υπενθύμισε τις εκδηλώσεις πέρσι για τα εγκαίνια όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Επικράτειας, βουλευτές, δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι της Αναδόχου Εταιρείας στις εγκαταστάσεις κ.λπ., σημείωσε πως «με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το φορτίο λυμάτων και των περιοχών των τεσσάρων δήμων Κορωπία, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο, Μεσόγεια αλλά και των παραλιακών περιοχών των δήμων Σαρωνικού και Κορωπίας εξυπηρετώντας 125.000 κατοίκους, το "μαγικό" έτος 2049!».
Στηλίτευσε μάλιστα ότι ακόμα και το κτίριο που φιλοξενεί τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Αίθουσα Συνιδιοκτησίας Παιανίας», «έχει βόθρο το έτος 2025» και πως κανένα σπίτι δεν έχει αποχέτευση, με τους κατοίκους να χρειάζεται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να αδειάζουν τους βόθρους. «Εν έτει 2025, εδώ που εδρεύει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο που καμαρώνουν όλοι, που κατεβάζει 25 εκατομμύρια τουρίστες», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε γι' αυτά που προέβλεπε η Σύμβαση, ότι πρέπει να φτιαχτούν και αγωγοί για τα βιομηχανικά πάρκα στην τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας». Ανέδειξε ταυτόχρονα και σοβαρά ερωτήματα για το «πού πάνε τα λύματα στην τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας. Χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται εδώ. Τα λύματά τους πού τα πάνε;».
Ζήτησε ακόμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, πως το Δημόσιο δεν θα ασκεί πλέον ένδικα μέσα στις περιπτώσεις στο Μάτι, στη Μάνδρα κ.τ.λ., να πάρει απόφαση να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, ενώ καταλήγοντας στάθηκε στο ότι αυτήν τη στιγμή που στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο, το «μεγαθήριο της ιδιωτικής Υγείας» ετοιμάζει, σε 83 στρέμματα, ένα ιατρικό πάρκο. «Εδώ βλέπετε, όταν είναι για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι όλα εύκολα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η περιοχή χρειάζεται δημόσιο νοσοκομείο που θα γιατρεύεται ο κόσμος όπως πρέπει τον 21ο αιώνα, χωρίς να βάζει πάρα πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εδώ γινόμαστε μάρτυρες, ότι ακόμα και αυτά τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που πανηγύριζε η κυβέρνηση, ταΐζουν όλα αυτά τα ιδιωτικά μεγαθήρια. Αυτό γίνεται αυτήν τη στιγμή και η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι στο απροχώρητο».
Το γεγονός ότι το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών από την εκδήλωση σεισμού δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση, κατήγγειλε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η Εύη Γεωργιάδου, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ανέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία την τραγική κατάσταση που υπάρχει σχετικά με το γεγονός ότι μεγάλη πλειοψηφία των κατοικιών στη χώρα έχει χτιστεί είτε χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό είτε με αυτόν του 1959, και την ίδια στιγμή, ουσιαστικά, δεν γίνεται κανένας αντισεισμικός έλεγχος των κατασκευών ειδικά όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους.
Επεσήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, τα οποία δεν αρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες για την προστασία, είτε μιλάμε για τον σεισμό, είτε συνολικά για άλλες καταστροφές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την ανύπαρκτη ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, καθώς όπως φάνηκε και από τη Σαντορίνη, «τώρα τρέχουμε να γίνουν οι εκπαιδεύσεις».
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη «επειδή είμαστε σε μια περίοδο που συζητάμε από το ένα έγκλημα στο άλλο, από το έγκλημα στα Τέμπη μέχρι τα εργατικά ατυχήματα, και έρχονται και πυρκαγιές, να ξαναδούμε ότι χρειάζεται μια άλλη πολιτική και ένας άλλος σχεδιασμός στην πολιτική προστασία».
Στις δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για τον ρόλο και τα καθήκοντα της Περιφέρειας σε σχέση με τα έργα που παρουσιάζονται ότι εκπονήθηκαν και εκπονούνται αναφέρθηκε η Κατερίνα Γεράκη, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά την τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τον απολογισμό των υπηρεσιών, που έγινε στις 27/3.
«Θέλουμε μια Περιφέρεια διεκπεραιωτή των διαφόρων διαγωνισμών για τη χρυσοφόρα ανάθεση έργων στους διάφορους εργολάβους και τους μεγάλους ομίλους ή θέλουμε μια Περιφέρεια με επαρκείς και πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό που θα σχεδιάζει με βάση τις λαϊκές ανάγκες, θα εκτελεί και θα έχει υπό τον έλεγχο και την ευθύνη της τα αναγκαία έργα και τις υπηρεσίες» επεσήμανε η Κ. Γεράκη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα συμπεράσματα της έκθεσης ευρημάτων και διαπιστώσεων του πορίσματος για τη δράση της Περιφέρειας στο προηγούμενο διάστημα «και είναι στοιχεία που δείχνουν με πολιτικά χαρακτηριστικά και απαντούν σε ακριβώς αυτό το δίλημμα που θέτουμε».
Η Κ. Γεράκη τόνισε την ανάγκη εδώ και τώρα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως απαιτούν και οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» «σε αυτόν τον δρόμο της διεκδίκησης θα συνεχίσουμε, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα αυτά».
Ανοιχτές συνελεύσεις σε γειτονιές της πόλης
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου Καισαριανής, η αγωνιστική, εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτική αρχή καλεί σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε γειτονιές στην πόλη.
Οπως σημειώνει στο σχετικό κάλεσμα: «Οι πυκνές εξελίξεις, η συμμετοχή μας στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και τα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών μετέθεσαν χρονικά αυτήν την πρωτοβουλία.
Με τις συγκεντρώσεις αυτές επιδιώκουμε ζωντανό διάλογο, σε συνέχεια των προηγούμενων συγκεντρώσεων αλλά και της καθημερινής επαφής με τους κατοίκους, για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό της δημοτικής αρχής, να ακούσουμε προτάσεις και προβληματισμούς από τους παρευρισκόμενους γύρω από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες.
Δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα παλέψουμε από τη θέση της πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και στο εχθρικό για τον λαό κράτος. Με αυτό το κριτήριο θέσαμε προτεραιότητες και ξεδιπλώσαμε σχέδιο διεκδίκησης, κόντρα στον αντιδραστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Διοίκηση, με τις κατευθύνσεις της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στις "ράγες" της ΕΕ. Πορευτήκαμε με αυτήν την υπόσχεση ώστε να μπορεί να πάρει "ανάσες" ο λαός, κόντρα στις δυσκολίες και στα εμπόδια. Σε αυτήν την προσπάθεια διατηρήσαμε σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς και τον λαό της πόλης, στην από κοινού διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. Συνεχίζουμε μαζί στα επόμενα βήματα για τις ανάγκες των πολλών».
Οι ανοιχτές συνελεύσεις: Σάββατο 5 Απρίλη στις 11 π.μ., παιδική χαρά 2ας Μαΐου (γήπεδο μπάσκετ). Κυριακή 6 Απρίλη στις 11 π.μ., Πάρκο Αλεξάνδρου («Τρίγωνο»). Σάββατο 12 Απρίλη στις 6 μ.μ., Σκοπευτήριο (είσοδος Μουσείου). Κυριακή 13 Απρίλη στις 11 π.μ., παιδική χαρά Φιλαδελφείας (έναντι Α' ΚΑΠΗ).
Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας για το τεράστιο φωτοβολταϊκό έργο στους δήμους Τρικάλων και Μετεώρων
Εντονες αντιδράσεις κατοίκων σημειώνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή Χαλίκι Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων, όπου με βαρέα μηχανήματα, φορτηγά και σκαπτικά επιχειρείται η έναρξη εργασιών στην περιοχή με στόχο την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού.
Οι κάτοικοι, που εδώ και μήνες αντιτίθενται στην υλοποίηση του έργου, κινητοποιήθηκαν άμεσα την Παρασκευή, επιχειρώντας να σταματήσουν τις εργασίες. Η ένταση κλιμακώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ατόμων, που μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.
Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους στα σχέδια λεηλασίας του φυσικού πλούτου, καταγγέλλοντας ότι το έργο γίνεται για τα κέρδη των επιχειρηματιών και με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του Ασπροποτάμου, σε μια περιοχή που ανήκει στις προστατευόμενες ζώνες Natura β' επιπέδου.
Εντονες είναι και οι αντιδράσεις κατοίκων περιοχών των δήμων Τρικάλων και Μετεώρων για την επιχειρούμενη εγκατάσταση ενός τεράστιου επιχειρηματικού φωτοβολταϊκού σταθμού σε έκταση 15.500 στρεμμάτων, κοντά στα χωριά Ελληνόκαστρο, Λιόπρασο, Πλάτανο, Ρίζωμα, Αρδάνι, Ράξα, Γερακάρι και Αύρα του νομού Τρικάλων.
Την αντίθεσή της σε αυτά τα σχέδια εκφράζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, και καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των περιοχών να αντιδράσουν.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η προώθηση εγκατάστασης του τεράστιου αυτού φωτοβολταϊκού σταθμού, όπως και όλων των άλλων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά των επιχειρηματικών ομίλων, που σκοπό έχουν το κέρδος.
Πρόκειται για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που τη στηρίζουν και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους, για "απελευθέρωση" και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΑΠΕ, στοχεύοντας έτσι να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία στηρίζονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του "πράσινου ταμείου", επιδιώκοντας την αύξηση των κερδών τους.
Ετσι μετέτρεψαν την ηλεκτρική ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους βιοπαλαιστές αγρότες όπως βλέπουμε, την οποία στερούνται όλο και περισσότεροι που αδυνατούν να πληρώσουν.
Παράλληλα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, χιλιάδες στρέμματα πεδινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περιοχές που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, στερώντας απολύτως χρήσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα από τον λαό μας, που εισάγονται από το εξωτερικό. Στην εν λόγω έκταση υπάρχουν και δυο περιοχές Natura 2000 που απειλούνται».
«Δεν θα σταματήσουν, αν δε τους σταματήσει ο λαός με τον αγώνα του», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας και προσθέτει ότι αγωνίζεται «όχι μόνο για να μην προχωρήσει η εγκατάσταση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού φωτοβολταϊκού σταθμού, αλλά για να σταματήσει συνολικά η παράδοση της Ενέργειας στα χέρια των επιχειρηματιών, που τη μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον».