Επανακατάθεση της Ερώτησης προς την κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας
Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής:
«Με ΚΥΑ στις 12 Μαΐου 2024 η κυβέρνηση απέλυσε το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και καθόρισε το πλαίσιο ένταξης των απολυμένων "σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ". Τελικά, μετά από ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, οι απολύσεις έλαβαν χώρα στις 15/7/2024.
Θυμίζουμε τις τότε τοποθετήσεις της κυβέρνησης:
- Στις 11/5/2024, στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα" του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΪ", σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για "το μέλλον των εργαζομένων", η (τότε) υπουργός Εργασίας κα Μιχαηλίδου δήλωσε τα εξής:
"Η κυβέρνηση προστατεύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν αύριο 12 Μαΐου (...) Τι κάναμε; Εκδώσαμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ενισχύουμε τους πρώην εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Τους παρέχουμε εγγυημένα εργασία, καλοπληρωμένη με 1.200 ευρώ, με έναν μισθό ουσιαστικά κατά 50% υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, σε όλους τους πρώην εργαζόμενους οι οποίοι είναι πάνω από 55 ετών εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 7 χρόνια εργασίας με 1.200 ευρώ σε δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Για όσους είναι έως 54 ετών, τους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του δημόσιου τομέα, με μισθό επίσης 1.200 ευρώ. Από τη ΛΑΡΚΟ κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Διασφαλίζουμε την εργασία όλων. Μιλάμε για το σύνολο, γύρω στους 850 ανθρώπους. 700 οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και γύρω στους 150 οι οποίοι είναι σε υποεργολαβίες, που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ. Αυτό λοιπόν που είπαμε, είπαμε εγγυημένα και στους 850 βρίσκουμε εργασία και εργασία καλοπληρωμένη, με 1.200 ευρώ. Είναι παρόμοιες αποδοχές με αυτές με τις οποίες εργάζονταν. Και είναι και διασφαλισμένες αποδοχές (...) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, δεν μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο".
- 13 Μαΐου 2024. Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε σήμερα τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (...) Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. (...) Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημάνθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, οι προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή, καθώς και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα προσυνταξιοδοτικά μέτρα κάλυψης για τους άνω των 55 ετών και το πρόγραμμα απασχόλησης έως 2 ετών για όσους είναι κάτω των 55, τα οποία προβλέπονται στην ΚΥΑ που ήδη έχει εκδοθεί".
- Στις 20 Ιουνίου 2024 ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς από τη Βουλή:
"Η κυβέρνηση τηρεί ακριβώς αυτά που έχει πει και κατέθεσε την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στον βαθμό του ρεαλισμού και του εφικτού (...) Το νούμερο ένα που εξασφαλίζει αυτή η τροπολογία είναι η διαμονή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον οικισμό, που δεν ήταν αυτονόητη πριν από μερικούς μήνες. (...) Πρώτη μέριμνα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να έχουν εισόδημα και να μην επηρεαστεί η ζωή τους στον οικισμό. Αυτά τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με τους εργαζόμενους, σε τακτά χρονικά διαστήματα που συναντιόμαστε (...) Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα, για την κάλυψη των εργαζομένων μέχρι την επαναλειτουργία της. Αυτά κατά γράμμα εφαρμόζονται".
7 μήνες μετά τις απολύσεις, μέσα στα πολλά άλλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων, προκύπτουν ζητήματα επιβίωσης που αφορούν 2 κατηγορίες απολυμένων:
Οι απολυμένοι από τις εργολαβίες δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα, παρά το γεγονός ότι η παρ. 4 του άρθρου 97 του ν. 4941/2022 ορίζει ότι "το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καταρτίζει, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης πρόβλεψης, ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, για τους απολυθέντες της παρ. 1 άνω των πενήντα πέντε (55) ετών, έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη, καθώς και άλλες ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα για κατηγορίες απολυμένων, ή και λοιπές κατηγορίες απασχολουμένων με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου".
Οι απολυμένοι που είχαν παράλληλο ελεύθερο επάγγελμα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, επίσης δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα».
Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση τι μέτρα θα λάβει για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και πότε θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια για να ρυθμιστούν τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν τους δεκάδες απολυμένους.
Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αντιπροσωπείες των Σωματείων συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υπουργείου και του επέδωσαν τα αιτήματά τους για εξασφάλιση συμβάσεων αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους απολυμένους, άμεση έναρξη διαδικασιών για τη μόνιμη ένταξη των απολυμένων των ναυπηγείων στους φορείς όπου τώρα απασχολούνται, καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει Πάσχα, αναγνώριση και καταβολή των οικονομικών διαφορών που διεκδικούν οι απολυμένοι, σχέδιο ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ και επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης.
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, «απαιτήσαμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία για όλους και να καταβληθεί τώρα ένα έκτακτο επίδομα, γιατί στη ΛΑΡΚΟ κλείσαμε 9 μήνες άνεργοι το 40% των απολυμένων, με ευθύνη της κυβέρνησης. Θα κάνουμε συναντήσεις και με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, θα δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε - το σίγουρο είναι ότι θα είμαστε όλοι στην απεργία στις 9 Απρίλη».
Ακόμα, ενημέρωσε πως το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και θα προωθήσει τα αιτήματά τους στα συναρμόδια υπουργεία.
«Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος» η επίσκεψη Μητσοτάκη για τις «πράσινες μπίζνες»
Σε κινητοποίηση για την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, Γ. Στάσση, με αφορμή την επίσκεψή τους στον ΑΗΣ Καρδιάς, καλούν την Πέμπτη 3 Απρίλη το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης.
Τα σωματεία χαρακτηρίζουν δικαίως την κυβερνητική επίσκεψη - φιέστα ως «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος», καθώς έξι χρόνια μετά την ανακοίνωση της επιτάχυνσης της απολιγνιτοποίησης, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα για τον λαό μετά και το κλείσιμο ορυχείων και ΑΗΣ είναι: Ενεργειακή φτώχεια, μισθοί που δεν φτάνουν, χώροι δουλειάς - παγίδες θανάτου, ακόμα και περιοχές Natura να μετατρέπονται σε εργοτάξια ΑΠΕ, ενώ στο πλαίσιο της «πράσινης» ανάπτυξης να προωθείται μέχρι και η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.
«Τώρα έρχονται να ανακοινώσουν νέα επενδυτικά project της ΔΕΗ ΑΕ, πάνω στα αποκαΐδια που έχει αφήσει η πολιτική τους στην περιοχή», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία και σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής δεν έχουν τίποτα να πανηγυρίσουν, τίποτα να περιμένουν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του ΔΣ της ΔΕΗ παρά μόνο την πιο αποφασιστική προώθηση της πολιτικής που μπουκώνει με κέρδη επιχειρηματικούς ομίλους όπως η ΔΕΗ ΑΕ, θυσιάζοντας τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες...».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της περιοδείας του θα βρεθεί στο διοικητήριο της ΖΕΠ, με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Ακρινή, προκειμένου να κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο «πράσινο χωριό». Στη συνέχεια θα παραστεί στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των μεγάλων επενδυτικών πλάνων της ΔΕΗ ΑΕ για τη Δυτική Μακεδονία.
Στο μεταξύ, μετά από έναν πολύμηνο αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής για να παραμείνει ανοιχτός ο ΑΗΣ Μελίτης, να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, να μην ερημώσει ο τόπος και παρά την προσωρινή παράταση που πέτυχαν, κυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ προχώρησαν στο κλείσιμο του ΑΗΣ.
Στο πλαίσιο αυτό, παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΑΗΣ Μελίτης πραγματοποίησε τη Δευτέρα - τελευταία μέρα λειτουργίας του - το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), σε συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, διατρανώνοντας πως ο δίκαιος αυτός αγώνας συνεχίζεται, και απαιτώντας η κυβέρνηση και η ΔΕΗ ΑΕ να διασφαλίσουν όλες τις θέσεις εργασίας.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στον δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, Σταύρος Μωυσιάδης, έξω από την πύλη του ΑΗΣ.
Ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι μπαίνει λουκέτο σε έναν υπερσύγχρονο σταθμό, ο οποίος αφήνει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση μιλά μέχρι και για καύση απορριμμάτων (!), που παράγουν πολλούς περισσότερους ρύπους από τη λιγνιτική παραγωγή.
Οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα τους με πρώτο ραντεβού στην αυριανή αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό αλλά και με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.