ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Ο Λευκός Οίκος φέρεται να ετοιμάζει οικονομική προσφορά

Υπόσχεται ότι «θα πληρώσουμε περισσότερα από τη Δανία»

Από την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Δανίας στη Γροιλανδία
Από την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Δανίας στη Γροιλανδία
Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ δηλώνει πως είναι «100% σίγουρο» ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία, ο Λευκός Οίκος φέρεται να ετοιμάζει μία εκτίμηση, προκειμένου να προσδιορίσει τι θα κόστιζε στην αμερικανική κυβέρνηση εάν αναλάμβανε τον έλεγχο της Γροιλανδίας, ως έδαφος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», η οποία επικαλείται τρία άτομα με πληροφόρηση επί του θέματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι πηγές, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κάνουν βήματα, τις τελευταίες βδομάδες, προκειμένου να προσδιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις εάν η Γροιλανδία γινόταν αμερικανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους παροχής κυβερνητικών υπηρεσιών στους 58.000 κατοίκους της.

Επίσης, σύμφωνα με δύο πηγές, στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, το προσωπικό επιχειρεί να κατανοήσει το πιθανό κόστος διατήρησης της Γροιλανδίας, μετά από μία υποτιθέμενη απόκτησή της. Παράλληλα, προσπαθούν να εκτιμήσουν τα έσοδα που θα μπορούσε να συγκεντρώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών από τους φυσικούς πόρους της Γροιλανδίας.

Μία επιλογή που τίθεται υπό ανάλυση είναι η προσφορά μιας πιο δελεαστικής συμφωνίας στην κυβέρνηση της Γροιλανδίας από το ποσό επιχορήγησης υπηρεσιών που της παρέχει η Δανία και φτάνει στα περίπου 600 εκατ. δολάρια ετησίως.

Θα είναι «πολύ υψηλότερη από αυτό», είπε αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα. «Η ουσία είναι "θα σας πληρώσουμε περισσότερα από τη Δανία"», ανέφερε.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία και υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να το κάνουμε χωρίς στρατιωτική δύναμη», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν βγάζει τίποτα από το τραπέζι».

Στη Γροιλανδία η πρωθυπουργός της Δανίας

«Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας», δήλωσε από την πλευρά της η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, που έφθασε χτες στην πρωτεύουσα Νουούκ για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής της Δανίας.

Η Φρεντέρικσεν ξεκίνησε το τριήμερο ταξίδι της λιγότερο από μία βδομάδα μετά την επίσκεψη στην περιοχή από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς.

«Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω τη Γροιλανδία σε μια δύσκολη χρονική στιγμή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας. «Θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρωθυπουργός της Δανίας για να εγγυηθώ ότι θα υπάρχουν ισότιμες σχέσεις μέσα στο βασίλειο της Δανίας», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς».

Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, χαιρέτισε το ταξίδι της Φρεντέρικσεν, λέγοντας ότι η Δανία παραμένει «ο στενότερος σύμμαχος της Γροιλανδίας».

Γαλλία: Στήριξη στη Δανία με φόντο συμφωνία πώλησης όπλων

Στο μεταξύ, στις εξελίξεις παρεμβαίνει και η Γαλλία, η οποία υπέγραψε νέα συμφωνία πώλησης όπλων στη Δανία.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τις πιέσεις» των ΗΠΑ στη Δανία για τη Γροιλανδία, δήλωσε χτες ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πολύ περισσότερο η εδαφική ακεραιότητα των χωρών του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ στη Δανία «είναι αδικαιολόγητες και δεν δικαιολογούνται και κυρίως στο επίπεδο της ασφάλειας, γιατί ξεχνάμε να το λέμε αλλά οι ΗΠΑ είχαν έως και 17 στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία», δήλωσε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Πλέον έχουν μόνο μία, αλλά τίποτα δεν τους εμποδίζει, στον διάλογο με τις αρχές της Δανίας, να αυξήσουν το επίπεδο δέσμευσής τους στη Γροιλανδία», τόνισε, ενώ ανοιχτή σε ένα τέτοιο παζάρι με τις ΗΠΑ έχει δηλώσει και η Δανία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης ότι «η Δανία ήταν υποδειγματική ανακοινώνοντας την αύξηση των στρατιωτικών της επιδιώξεων στην περιοχή».

Υπενθύμισε δε ότι υπέγραψε προχτές με τον Δανό ομόλογό του «στρατηγική συνεργασία που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία της Δανίας», χάρη στην οποία «θα μπορούμε να ενισχύσουμε τη σχέση μας, κυρίως στον τομέα της άμυνας».

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε με την ευκαιρία τριήμερης επίσημης επίσκεψης του βασιλιά της Δανίας Φρέντερικ Ι΄ στη Γαλλία.

Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει αρκετές εκατοντάδες πυραύλους εδάφους - αέρος Mistral 3 στη Δανία.

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής πυραύλων MBDA και των διευθύνσεων εξοπλισμού αφορά την «προμήθεια 250 έως 1.000 πυραύλων Mistral 3», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Οταν φυσούν αντίθετοι άνεμοι στη Δανία, η Γαλλία είναι εδώ», δήλωσε ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν. «Κάθε φορά που οι καιροί είναι δύσκολοι, είμαστε η μια χώρα δίπλα στην άλλη».

«Η στενή συνεργασία με τη Γαλλία είναι απόλυτα απαραίτητη σε καιρό πολέμου στην Ευρώπη και σε μια κατάσταση ασφαλείας που μεταβάλλεται συνεχώς», δήλωσε ο Δανός υπουργός Αμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν.

Η Δανία, η οποία πρόσφατα διέθεσε ένα κονδύλι σχεδόν 7 δισ. ευρώ στην «άμυνά» της, ανακοίνωσε επίσης την αγορά 130 φινλανδικών τεθωρακισμένων μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού Patria.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναφαίρετο δικαίωμα του τουρκικού λαού η πολιτική και συνδικαλιστική δράση

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «καταστολή της δημοκρατίας στην Τουρκία και τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον τουρκικό και τον συριακό λαό και στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Η σύλληψη Ιμάμογλου, άλλων δημάρχων αλλά και δημοσιογράφων και διαδηλωτών στην Τουρκία αποτελεί μέρος της πολιτικής καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εκφράζει την έντονη διαπάλη μεγαλοσυμφερόντων για την αναβάθμιση θέσης της τουρκικής αστικής τάξης.

Οι χλιαρές δηλώσεις σκοπιμότητας της ΕE εκθέτουν και στον τομέα αυτό τους ισχυρισμούς περί "κράτους δικαίου", ενθαρρύνουν την άγρια καταστολή της κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτή η στάση αποτελεί συνέχεια του ξεπλύματος του καθεστώτος των τζιχαντιστών στη Συρία, που ευθύνεται για μαζικές δολοφονίες σε βάρος εθνικών, θρησκευτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων.

Η ένοχη στάση της EE στα γεγονότα στην Τουρκία υπαγορεύεται από τη θέση ότι αυτή αποτελεί "στρατηγικό εταίρο" της ευρωπαϊκής άμυνας και της πολεμικής οικονομίας, την ώρα που διατηρεί το casus belli εναντίον της Ελλάδας και την κατοχή πενήντα και ενός ετών στην Κύπρο, την οποία και δεν αναγνωρίζει.

Κόντρα στη συνενοχή της ΕΕ και στην καταστολή, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό και συριακό λαό, στα αναφαίρετα δικαιώματά τους για πολιτική και συνδικαλιστική δράση».

ΕΕ - Τουρκία: Κανονικά ο «Διάλογος Υψηλού Επιπέδου» για την Οικονομία

Στο μεταξύ, την κάλυψη της ΕΕ στην Αγκυρα επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι εν μέσω της άγριας καταστολής από την κυβέρνηση Ερντογάν, σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες ο προγραμματισμένος «Διάλογος Υψηλού Επιπέδου» ΕΕ - Τουρκίας για την Οικονομία, ύστερα μάλιστα από «διάλειμμα» έξι χρόνων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μ. Σιμσέκ θα συναντήσει τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ Β. Ντομπρόβσκις, με στόχο την επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντίστοιχα τις επόμενες μέρες θα γίνει κανονικά και προγραμματισμένος «Διάλογος Υψηλού Επιπέδου» για το Μεταναστευτικό.

Εξίσου χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ακύρωση της προγραμματισμένης για το Σαββατοκύριακο επίσκεψης στην Τουρκία της Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν προχθές την ακύρωση της επίσκεψης, επικαλούμενες τις «πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις» στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ωστόσο, απαντώντας για το θέμα είπε ότι «μετά τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε προσεκτικά τη δέσμευσή μας, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους για να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος - καθώς η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος για εμάς».

Εσπευσε δε να ξεκαθαρίσει ότι «ο επερχόμενος διάλογος υψηλού επιπέδου είναι ένα σημαντικό βήμα στην επανασύνδεσή μας με την Τουρκία - για την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έχει δώσει εντολή. Θα συνεχίσουμε να θίγουμε ζητήματα και ανησυχίες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου. Θέλουμε η Τουρκία να είναι αγκιστρωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Σημειωτέον ότι απέφυγε να απαντήσει αν η Κομισιόν έχει εκφράσει και επίσημα την ανησυχία της στις τουρκικές αρχές για το «κράτος δικαίου στην Τουρκία»...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Διεύθυνση της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τις εκκλήσεις σε οικονομικό μποϊκοτάζ που έχουν γίνει, περιλαμβανομένων και προσκλήσεων για «μέρα χωρίς αγορές». Η Εισαγγελία έκανε λόγο για «ρητορική μίσους» και «παρότρυνση σε εχθρότητα» που ασκείται μέσω «παραδοσιακών μέσων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού CHP έχει καλέσει σε μποϊκοτάρισμα επιχειρήσεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του ΑΚΡ, εντείνοντας μια σειρά αντιδράσεις στη σύλληψη του μέχρι πρότινος δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και ενώ οργανώνει διαμαρτυρίες, συγκέντρωση υπογραφών κ.τ.λ.

ΗΠΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Νέοι δασμοί, για «αποκατάσταση της χρυσής εποχής της Αμερικής»

Εντείνονται οι διεργασίες για αντίποινα αλλά και τα παζάρια

«Ο Πρόεδρος είναι πάντα πρόθυμος να δεχτεί ένα τηλεφώνημα, πάντα πρόθυμος για μια καλή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ επικεντρωμένος στο να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις σαρωτικών νέων δασμών σε εισαγωγές στις ΗΠΑ τους οποίους ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ χθες, αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ακολούθως η Λέβιτ εκτίμησε ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί «δεν πρόκειται να αποτύχουν. Θα πετύχουν. Ο Πρόεδρος έχει μια λαμπρή ομάδα συμβούλων που μελετούν αυτά τα θέματα εδώ και δεκαετίες, και επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της χρυσής εποχής της Αμερικής και στην ανάδειξη της Αμερικής σε κατασκευαστική υπερδύναμη», παραπέμποντας στην προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Εκρινε δε σκόπιμο να επισημάνει ότι «η χώρα μας διαθέτει μία από τις πιο συγκεντρωμένες και ανταγωνιστικές οικονομίες παγκοσμίως (...) Ωστόσο, πάρα πολλές ξένες χώρες κρατούν τις αγορές τους κλειστές στις αμερικανικές εξαγωγές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα άδικη πρακτική».

Στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένεται κάτι που «θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο, και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοποιηθούν, πόσο θα διαρκέσει και αν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι».

Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Μ. Φερατσί σημείωσε ότι «η Ευρώπη τάσσεται πάντα υπέρ της διαπραγμάτευσης και του κατευνασμού των πνευμάτων, επειδή οι εμπορικοί πόλεμοι - όπως γνωρίζετε - έχουν μόνο χαμένους».

Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της ένωσης των βιομηχάνων Confindustria, Εμ. Ορσίνι, ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα των δασμών «υπάρχει κίνδυνος για την Ιταλία» και ότι «το Κέντρο Ερευνών μας αξιολογεί το μέγεθος του αντίκτυπου, που θα είναι τεράστιο», προσθέτοντας ότι θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις ειδικά για ομίλους στον φαρμακευτικό κλάδο, στη βιομηχανία της μόδας, σε βιομηχανίες τροφίμων και σε εταιρείες κατασκευής μηχανημάτων.

Εκτίμησε δε πως «αν η Ευρώπη τροφοδοτήσει την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, η Κίνα θα επωφεληθεί από αυτό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στην προσέγγισή της απέναντι στις ΗΠΑ.

Ως απάντηση στους δασμούς ο Ορσίνι ζήτησε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, νέες εμπορικές συμφωνίες (με χώρες όπως Μεξικό, Ινδία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη) και «βελτίωση» της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ