7 άνθρωποι ανάμεσα τους 3 παιδιά προστίθενται στη μακρά λίστα των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που πνίγονται στο Αιγαίο
2025 The Associated Press. All |
Σημάδια μιας ακόμα ανθρώπινης τραγωδίας |
Οι 23 διασωθέντες ξεριζωμένοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι της Πέτρας και παραδόθηκαν σε στελέχη της ασφάλειας του κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και στη συνέχεια με όχημα της ΕΛ.ΑΣ. στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ. Κατά την προανάκριση ένας 20χρονος αλλοδαπός αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων και συνελήφθη.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Μυτιλήνη |
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, καθώς και η Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής του Κόμματος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, Παναγιώτης Κλαδίτης, η πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, Μαρία Μαδυτινού, ενώ κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Ζαφειρίου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θυροκόλληση ψηφίσματος στα γραφεία της Περιφέρειας, ενώ συμβολικά για τους αδικοχαμένους ρίχτηκε ένα στεφάνι στη θάλασσα. Η συγκέντρωση έκλεισε με το κάλεσμα για την συνέχεια του αγώνα στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.
Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες στα νησιά τις τελευταίες μέρες, στο 100%, διεκδικεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Κατεπείγουσα Ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως σημειώνει: «Την επανάληψη του ίδιου έργου βιώνουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αφού μέσα σε ελάχιστη ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησαν μερικές ισχυρές βροχές είδαν δρόμους, σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν, καλλιέργειες να καταστρέφονται.
Ιδιαίτερα επλήγησαν τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Πάρος και η Μύκονος, η Κρήτη, ιδιαίτερα τα Χανιά, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίστηκαν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στο Μεσολόγγι, στην Κόρινθο, στην Ηλεία.
Είναι πλέον "κανονικότητα" με την παραμικρή κακοκαιρία να παραλύουν οδικά και ενεργειακά δίκτυα, να γίνονται οι δρόμοι χείμαρροι, να κινδυνεύουν ολόκληρες πόλεις, οι οποίες μόνη "προστασία" από το κράτος έχουν το γνωστό "ο σώζων εαυτόν σωθήτω" του 112.
Το επιλεκτικά ανίκανο κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία, δεν μπορεί να εξασφαλίσει να γίνουν στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα.
Αντιθέτως, μπορεί με "εντυπωσιακή" ταχύτητα να εξυπηρετεί, με άδειες και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται, τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τα μονοπώλια του Τουρισμού γενικότερα, για να εγγυηθεί τα κέρδη τους.
Οι ανοχύρωτες απέναντι σε κάθε καιρικό φαινόμενο πόλεις είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής, που εφαρμόζουν μαζί και οι κυβερνήσεις, και η οποία έχει κριτήριο για το αν, πότε και πού μπορεί να γίνει ένα έργο υποδομής - π.χ. αντιπλημμυρικό - το όφελος που θα έχει για τον επενδυτή σε σχέση με το κόστος.
Οπως άλλωστε ομολογεί και η ίδια η Οδηγία για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας 2007/60/ΕΚ, "τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες βέλτιστες πρακτικές και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας".
Το δε ενδεικτικότερο των προτεραιοτήτων ΕΕ και κυβερνήσεων είναι ότι την ίδια ώρα που η ΕΕ επιλέγει να μην αποζημιώνει τους πληγέντες, έχοντας βάλει επαχθείς όρους και για την παραμικρή αποζημίωση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΤΑΕΕ), δίνει 800 δισ. ευρώ στην πολεμική οικονομία, για να εξυπηρετήσει και με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών, ενώ οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο με όλους τους τρόπους».
Ανακοίνωση για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Λέσβου
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ αναφέρει: «Εκφράζουμε την οργή μας για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα νερά της Λέσβου, με θύματα κατατρεγμένους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά.
Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο νησί μας έγινε την ώρα που οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ έρχονται στον τόπο μας για να επιβλέψουν τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που δημιουργούνται με κατεύθυνση και χρηματοδότηση της ΕΕ και μετατρέπουν τη Λέσβο σε "αποθήκη ψυχών" και το Αιγαίο σε "υγρό τάφο".
Ερχονται για να "τρέξουν" το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που ενισχύει την καταστολή σε βάρος των θυμάτων των πολέμων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ.
Υψώνουμε δυνατά τη φωνή μας να ακουστεί και καταγγέλλουμε στους πρεσβευτές της ΕΕ ότι οι κυβερνήσεις τους ότι είναι συνυπεύθυνες για τους σημερινούς και χτεσινούς πνιγμένους στο νησί μας. Είναι συνυπεύθυνοι γιατί η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των αστικών κρατών δημιουργεί τα "κύματα" των κατατρεγμένων και τον εγκλωβισμό τους στα νησιά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη που συμφωνεί και εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ, ενώ παράλληλα διαφημίζει την εκτίναξη των πολεμικών δαπανών για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στο πολεμικό σφαγείο, ενώ διακηρύσσει ένταση της καταστολής απέναντι στους ξεριζωμένους που ο πόλεμος δημιουργεί.
Ο λεσβιακός λαός πρέπει τώρα να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.
Να μην αποδεχτεί τη σύγχρονη βαρβαρότητα.
Να σταματήσει το Αιγαίο να είναι θάλασσα νεκρών και το νησί μας "φυλακή ψυχών".
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ναυαγίου και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Οχι άλλη συγκάλυψη στα εγκληματικά ναυάγια, όπως συμβαίνει με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Παλεύουμε για:
- κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες
- πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες
- να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πάνω στο νησί και να μη δημιουργηθούν νέα
- απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους που προκαλούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων
- επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου μέσω ψηφίσματος που κατέθεσε στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα.
Στο ψήφισμα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης επισημαίνει ότι έχει επανειλημμένως αναδείξει τα ζητήματα και τις ευθύνες κεντρικού κράτους και Περιφέρειας για την απουσία μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, αλλά και έχει επισημάνει τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με απρόβλεπτες συνέπειες στην πόλη. Παράλληλα στήριξε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, τους άμεσους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, για τους πάνω από 2.500 εργατοϋπαλλήλους της ΒΙΠΕΗ. Το ότι δεν υπάρχει ούτε υγειονομικός σταθμός για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό «ατύχημα».
Τονίζει «τους κινδύνους για εργατικά δυστυχήματα - εγκλήματα, όπως αυτό στην εταιρεία "Sychem" με έναν νεκρό εργαζόμενο στη ΒΙΠΕ, που προστέθηκε στη μεγάλη μαύρη λίστα των "ατυχημάτων" που σημειώνονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς του Ηρακλείου» και υπενθυμίζει ότι έχει υπογραμμίσει πως «ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ - στη συνέχεια των προκατόχων της - για τα επιχειρηματικά πάρκα είναι σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις στοχεύουν στην εξαφάνισή τους».
Στο ψήφισμα που προτείνει, ζητάει: «Να διασφαλιστούν η εργασία, καθώς και πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και να διασφαλιστεί πως κανένας εργαζόμενος στις παρακείμενες εγκαταστάσεις δεν θα δουλέψει κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, να εκπονηθεί, με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένη μελέτη επικινδυνότητας για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και σχέδιο έκτακτης ανάγκης και εκκένωσής της σε περίπτωση Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων και την αλληλεπίδρασή τους, με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο, να εξασφαλιστεί επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων, επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την Πυροσβεστική και συνολικά τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, με εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές, την τακτική ενημέρωση και επαρκή εκπαίδευση των κατοίκων, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη ατυχημάτων, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης».