Ενα από τα βασικά εργαλεία διαμόρφωσης των συνθηκών που θα οδηγήσουν αυτά τα τεράστια ποσά στις επιχειρήσεις και στους εξοπλισμούς είναι η δημιουργία της Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (SIU, Savings and Investments Union).
Οπως έλεγε σε ομιλία της στις 19 Μάρτη 2025 η επίτροπος Albuquerque, σκοπός της SIU είναι η χρηματοδότηση «όλων των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στην Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας και στο Σχέδιο Επανεξοπλισμού της Ευρώπης (ReArm Europe). Να κάνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ βαθύτερες και πιο ρευστές, και κατ' επέκταση πιο αποτελεσματικές στην εκτροπή χρηματοδοτικών πόρων σε παραγωγικές επενδύσεις».
Στη συνέχεια επισήμαινε ότι οι δημόσιοι πόροι δεν φτάνουν για να χρηματοδοτήσουν τους στόχους αυτούς, και γι' αυτό πρέπει να στραφούν αλλού... Και λίγο πιο κάτω έλεγε: «Στην Ευρώπη έχουμε πάνω από 10 τρισ. ευρώ σε λογαριασμούς καταθέσεων χαμηλής απόδοσης. Θα αναλάβουμε δράση για να κάνουμε την επένδυση στην ΕΕ πιο εύκολη και πιο επωφελή για τους πολίτες μας. Για να το πετύχουμε αυτό, θα παρουσιάσουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για λογαριασμούς αποταμιεύσεων και επενδύσεων για λιανικούς επενδυτές, βασισμένο στις υπάρχουσες εθνικές βέλτιστες πρακτικές και συνοδευόμενο από συστάσεις για τη φορολογική μεταχείριση αυτών των λογαριασμών».
Προαναγγέλλοντας δε το «χέρι» στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πρόσθετε: «Θα εργαστούμε επίσης στον τομέα των συμπληρωματικών συντάξεων, ενώ θα σεβαστούμε πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών - μελών να διαμορφώσουν πολυθεματικά συνταξιοδοτικά συστήματα και τους κοινωνικούς διαλόγους.
Θα προτείνουμε συστάσεις για την προώθηση της αυτόματης εγγραφής σε επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, συστήματα παρακολούθησης συντάξεων και πίνακες ελέγχου, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων σε συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα προϊόντα συνταξιοδότησης. Θα αναθεωρήσουμε επίσης το ισχύον πλαίσιο της ΕΕ για τις συμπληρωματικές συντάξεις, δηλαδή τον κανονισμό για το πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν και την Οδηγία IORP, προκειμένου να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και την ελκυστικότητά του».
Ολα αυτά με «μπούσουλα» την περιβόητη «έκθεση Λέττα» - επισήμως το ευρωενωσιακό κείμενο «Πολύ περισσότερο από μια αγορά» (Απρίλης 2024) - όπου σημειώνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει περίπου 33 τρισ. ευρώ σε ιδιωτικές αποταμιεύσεις, οι οποίες είναι κυρίως τοποθετημένες σε λογαριασμούς καταθέσεων (34.1%). Ωστόσο αυτή η πλούσια αποταμίευση δεν χρησιμοποιείται πλήρως για να καλύψει τις στρατηγικές ανάγκες της ΕΕ».
Τα παραπάνω κείμενα λένε με συγκαλυμμένη μορφή ότι θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα «αναγκάσουν» την ανακατεύθυνση των πόρων αυτών στη χρηματοδότηση των αντιλαϊκών στόχων της. Μία από αυτές είναι και η υποχρεωτική εγγραφή σε κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως είναι στην Ελλάδα το ΤΕΚΑ, το οποίο απομυζεί τις εισφορές των ασφαλισμένων εργαζομένων και τις μετατρέπει σε κεφάλαια.
Ετσι, οι εργαζόμενοι της ΕΕ γίνονται θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ξανά και ξανά. Τους κλέβουν τον κόπο τους οι εργοδότες, ό,τι τους μένει το φορολεηλατούν και τώρα θέλουν να εντείνουν την επίθεση και στα ασφαλιστικά ταμεία τους, καθώς και στις όποιες αποταμιεύσεις τους.
Με φόντο τα σχέδια αυτά, παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την «Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:
«Η "Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων" στοχεύει στην αρπαγή αποταμιεύσεων του λαού, συνταξιοδοτικών ταμείων, για το φαραωνικό σχέδιο των 800+ δισ. της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ και της στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών ομίλων απέναντι τόσο στην Κίνα και στη Ρωσία, όσο και στις ΗΠΑ.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο ιδρώτας και οι κόποι των εργαζομένων γίνονται "προσάναμμα" για να τραβήξουν κεφάλαια που δεν ενεργοποιήθηκαν στην "πράσινη" ή στην "ψηφιακή" μετάβαση, και η ΕΕ επιδιώκει να αξιοποιηθούν μπροστά στη διαφαινόμενη καπιταλιστική κρίση, κλιμακώνοντας την πολεμική προετοιμασία.
Οι λαοί έχουν σκληρή, πικρή πείρα από τα ευρωενωσιακά μέτρα, που σήμερα παίρνουν τη μορφή "περισσότερα όπλα, χαμηλότεροι μισθοί και συντάξεις", όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα σχέδια που ενισχύουν τους λίγους, τα μεγάλα συμφέροντα, εκτοξεύουν την εκμετάλλευση, τσαλαπατούν το εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματά τους. Να αγωνιστούν με γνώμονα τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, κόντρα στην πολεμοκάπηλη και επικίνδυνη στρατηγική ΕΕ, μονοπωλίων και αστικών κυβερνήσεων».
Πριν από τρεις βδομάδες, τη νύχτα της 15ης προς 16 Μάρτη 2025, σχεδόν 60 άνθρωποι που διασκέδαζαν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους σε club της Βόρειας Μακεδονίας έχασαν τη ζωή τους, όταν το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν στην πόλη Κότσανι, τυλίχτηκε ξαφνικά στις φλόγες. Το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων από τα θύματα - από 20 μέχρι 24 ετών - έκανε ακόμα μεγαλύτερες τη θλίψη και την οργή.
Η προσπάθεια να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση και το κράτος στη Β. Μακεδονία μίλησαν για «διαφθορά» και «χρηματιζόμενους» υπαλλήλους, ακόμα και για υπουργούς που έκαναν «εξυπηρετήσεις» σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μοιράζοντας άδειες λειτουργίας χωρίς να τηρούνται κανένας όρος ασφάλειας ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές. Η «πάταξη της διαφθοράς» κυριάρχησε ως αίτημα των συγγενών και των χιλιάδων ανθρώπων της γείτονα χώρας που διαδήλωναν για μέρες μετά το δυστύχημα.
Κανείς δεν αμφισβητεί τα φαινόμενα διαφθοράς στη Β. Μακεδονία και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Τέτοια φαινόμενα άλλωστε συναντά κανείς και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, ή και στον μηχανισμό της ΕΕ. Ποιο είναι όμως το έδαφος πάνω στο οποίο φύεται η διαφθορά; Η απάντηση είναι το κέρδος και κατά συνέπεια η σύμφυση του κράτους με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μήπως οι ίδιοι δεν λένε ότι σκοπός του κράτους είναι να προασπίζει την ελεύθερη αγορά, την επιχειρηματικότητα και το κέρδος;
Η περίπτωση του club στη Β. Μακεδονία βγάζει μάτι: Η επιχείρηση λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, χωρίς μέτρα ασφάλειας και πυροπροστασίας. Οταν ξέσπασε η φωτιά, τίποτα δεν υπήρχε να τη σταματήσει. Η μοναδική έξοδος έγινε αιτία να ποδοπατηθούν και να καούν δεκάδες νέοι και νέες.
Το τι κρύβεται πίσω από τέτοια τραγικά περιστατικά και ποιες είναι οι αιτίες τους αποτυπώνεται και σε άλλες παρόμοιες καταστροφές με δεκάδες θύματα. Ενδεικτικά:
Ο τίτλος «Τα Τέμπη της Β. Μακεδονίας» που δόθηκε στην τραγωδία του Κότσανι, αποδίδει πλήρως το σκηνικό και έρχεται να επισφραγίσει ένα καραμπινάτο έγκλημα, με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς το σύστημα του καπιταλιστικού κέρδους και το κράτος που το υπηρετεί. Αυτά δηλαδή που καιροφυλακτούν παντού και απειλούν τον λαό, ακόμα και τη ζωή του...