ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΥΠΠΟ
Παρατείνεται η εργασιακή τους ομηρία

Ως... «ανύπαρκτοι» αντιμετωπίζονται από το «ολυμπιακό» νομοσχέδιο οι έκτακτοι του υπουργείου Πολιτισμού

Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
Από κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
Σαν να μην υπήρξε ποτέ (!) αντιμετωπίζει το έκτακτο προσωπικό του το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προκύπτει από τις σχετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο «ολυμπιακό» νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χτες από τον Ε. Βενιζέλο.

Το ν/σ προβλέπει 3.705 νέες οργανικές θέσεις για το ΥΠΠΟ (σήμερα το προσωπικό του υπουργείου ανέρχεται στα 6.500 άτομα, τα οποία δεν επαρκούν για την κάλυψη πάγιων αναγκών), χωρίς όμως να γίνεται ούτε καν αναφορά στους χιλιάδες έκτακτους όλων των ειδικοτήτων του υπουργείου. Οι οποίοι, εδώ και μήνες, διαμαρτύρονται για την εξαίρεσή τους από τον σχετικό νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για τους έκτακτους, αγωνιζόμενοι για μονιμοποίηση μετά από πολλά χρόνια προσφοράς, υπό συνθήκες εργασιακής ομηρίας. Αυτή όμως η ομηρία εντείνεται και από το γεγονός, ότι ο υπουργός δε δεσμεύτηκε σαφώς για το πότε, έστω, θα προκηρυχτούν αυτές οι θέσεις, μιλώντας μόνο γενικά για 400 θέσεις που θα προκηρυχτούν σε πρώτη φάση.

Η απάντηση των έκτακτων εργαζομένων ήταν άμεση. Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής τους Επιτροπής σημειώνεται, ότι για το θέμα τους το νέο ν/σ «δεν προβαίνει σε καμία ρύθμιση». «Απεναντίας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «υπάρχει απάλειψη σχετικής ρύθμισης που αρχικά περιέχονταν και αφορούσε στην εξαίρεση των εργαζομένων του ΥΠΠΟ από τους περιορισμούς περί "αυτεπιστασίας" που προβλέπεται στο νόμο της Β. Παπανδρέου. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις απλώς ιδρύονται (...και δεν πληρώνονται). Οπως δήλωσε και ο υπουργός Πολιτισμού, αυτό θα γίνει σταδιακά, παρατείνοντας την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Η "σταδιακή" αυτή πλήρωση των θέσεων, πέραν των άλλων, δε λαμβάνει υπόψη προβλήματα με τα όρια ηλικίας (εκτός από μία μικρή εξαίρεση για τους αρχαιολόγους), δεν προβλέπει κάποια μοριοδότηση της εμπειρίας για τους επί έτη υπηρετούντες και, φυσικά, για μια σειρά από ειδικότητες υπάρχει ασάφεια για τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που (πιθανόν) να απαιτούνται».

Οι εργαζόμενοι προσθέτουν, ότι «στο ν/σ εξακολουθεί να υπάρχει, και μάλιστα διευρυμένη, η διάταξη περί εθελοντών (δηλαδή μη αμειβόμενων εργαζομένων) χωρίς κανένα (πλέον) πρόσχημα (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες). Ετσι, σιγά σιγά, προωθείται η αντικατάσταση/ υποκατάσταση των εργαζομένων από εθελοντές».

Τέλος, η επιτροπή σημειώνει, ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, οι έκτακτοι απεργούν τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς και τις μέρες συζήτησης και ψήφισής του, απαιτώντας τη δίκαιη και μόνιμη επίλυση του εργασιακού τους καθεστώτος.

«Περνά περνά η μέλισσα... »

Δόμνα Σαμίου
Δόμνα Σαμίου
Μια δυνατή δόση από «μέλι» της παραδοσιακής μας μουσικής θα προσφέρουν δεκάδες παιδιά, ηλικίας έξι μέχρι δώδεκα χρόνων, και η ακούραστη Δόμνα Σαμίου την Κυριακή (9μμ), στο Ηρώδειο. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού μας τραγουδιού επιμελήθηκε και καθοδηγεί τις δώδεκα παιδικές ομάδες πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας, που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με τίτλο «Περνά περνά η μέλισσα». Ενα πολύχρωμο μουσικοχορευτικό «ταξίδι» από την Ηπειρο στην Κρήτη και από τη Μικρά Ασία στην Κοζάνη, με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς και εκπλήξεις. Τα παιδιά, που στις γειτονιές των πόλεων, αλλά και στα χωριά, σε πείσμα των καιρών, ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, ντυμένα τις τοπικές φορεσιές τους θα παρουσιάσουν μουσικές, χορούς και τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Εξι ομάδες είναι από την περιφέρεια (Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Λάρισα, Κοζάνη, Κάρπαθο, Σκύρο), ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται από πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής. Το δικό τους «χρώμα» στην παράσταση θα δώσουν τα παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, που θα παρουσιάσουν τα παιδιά, ενώ από χέρια παιδικά έγινε και το σκηνικό της εκδήλωσης (παιδικές ζωγραφιές). Την Ηπειρο εκπροσωπεί η Ενωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι» (δάσκαλοι: Ηλίας Δήμας, Γιώργος Στεργίου), την Αττική ο Χορευτικός Ομιλος Δήμου Καλυβίων (δάσκαλος: Γιάννης Κοντογιάννης), την Κρήτη το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (δάσκαλος: Λευτέρης Κορναράκης), την Κάρπαθο η Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η Βρυκούς» (δάσκαλος: Μανώλης Σοφίλλας), το Ζεφύρι Δ. Αττικής η Ομάδα μαθητριών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής, τη Μικρά Ασία ο Χορευτικός Ομιλος Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας (δάσκαλοι: Φωφώ Κοίλια, Θοδωρής Κοντάρας), την Ανατ. Μακεδονία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βόλακα Δράμας (δάσκαλος: Τάκης Αρμεν), τη Σκύρο το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σκύρου (δασκάλα: Αννα Κουτσούπη - Γαβρίλη), τη Λάρισα η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (δάσκαλος: Γιώργος Δεληγιάννης), τον Πόντο ο Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύτες - Κομνηνοί» (δάσκαλος: Κώστας Σαββινίδης), την Κοζάνη ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης (δάσκαλοι: Κώστας Χρυσάκης, Σοφία Σταμουλά, Δημήτρης Τερλίδης) και την Αλεξανδρούπολη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Εβρος» (δάσκαλος: Γιώργος Ζιώγας).

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Δάφνης Τζαφέρη, η σκηνογραφική της Αναστασίας Αρσένη και η κινησιολογική της Ζωής Μάργαρη. Υπεύθυνη μαθητικού καλλιτεχνικού εργαστηρίου είναι η Αννα Κανάκη, ενώ ειδική σύμβουλος είναι η λαογράφος - εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου.

«Μεταμορφώσεις» στην Ερμούπολη

Ηθοποιοί και χορευτές σε συνδυασμό με τις εικαστικές δημιουργίες του Τάκη Λουκάτου ζωντανεύουν σε ένα πολυθέαμα με τίτλο «Μεταμορφώσεις», στην Ερμούπολη της Σύρου, στις 7, 8 και 9 του Σεπτέμβρη. Με την καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση κλείνει το Φεστιβάλ «Ερμουπόλεια 2001». Το πολυθέαμα, εμπνευσμένο και βασισμένο σε τέσσερα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτό, είναι αφιερωμένο στον Αλέξη Σολομό.

Στις «Μεταμορφώσεις» παντρεύονται εικαστικά, θεατρικά και χορευτικά στοιχεία που βασίζονται στις εικαστικές δημιουργίες του Τάκη Λουκάτου. Τα γλυπτά του έργα μεταμορφώνονται σε ζωντανές υπάρξεις μέσω των χορευτών και ηθοποιών, με στόχο να μας ταξιδέψουν σε μια ονειρική πραγματικότητα. Από υπερβατικά όντα γίνονται άνθρωποι που αναζητούν τον έρωτα, την ευτυχία, περνώντας μέσα από διάφορες καταστάσεις, την απογοήτευση, αλλά και την ελπίδα.

Το θεατρικό μέρος του πολυθεάματος περιλαμβάνει τα τέσσερα μονόπρακτα του Κοκτό «Ψεύτρα», «Ανθρώπινη φωνή», «Φάντασμα Μασσαλίας» και «Πανηγύρι», τα οποία πρωτοανέβασε ο Αλέξης Σολομός το 1950 στο θέατρο «Αλίκη» (σημερινό «Μουσούρη») με την αξέχαστη Ελλη Λαμπέτη. Πρωταγωνίστριες τώρα στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου θα είναι η Αννα Φόνσου και η Μίνα Χειμώνα. Οι «Μεταμορφώσεις» θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ με ηθοποιούς και χορευτές από την πλατεία Μιαούλη και περνώντας μέσα από τον εικαστικό χώρο των γλυπτών του Λουκάτου θα καταλήγουν στη σκηνή του «Απόλλωνα».

Στο φουαγιέ του θεάτρου από τις 7 έως τις 15 του Σεπτέμβρη θα παρουσιάζεται έκθεση με τις 40 κούκλες - γλυπτά του Τάκη Λουκάτου. Η σκηνοθεσία του θεατρικού μέρους είναι του Τάκη Λουκάτου, η σκηνογραφία, τα κοστούμια, ο φωτισμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Κίτοβα. Οι χορογραφίες της Βαρβάρας Παξιμαδά, η θεατρική διδασκαλία της Βέρας Ζαβιτσιάνου και η μετάφραση της Μαρίας Χριστοδουλίδου. Συμμετέχουν χορευτές του ελληνικού χοροδράματος της Σχολής «Ραλλού Μάνου». (Πληρ.: 0281-85192).

Περισσότερα «Χρυσά Λιοντάρια» φέτος

Ανοιξε, προχτές, στη Βενετία, η αυλαία, του 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με την ταινία «Σκόνη» του Σκοπιανού σκηνοθέτη Μίλτσο Μαντσέφσκι, η οποία δε συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Τη χτεσινή πρώτη μέρα έγινε και η προβολή της ταινίας του Τζουζέπε Μπερτολούτσι «Ο Ερωτας Πιθανόν» με τη Σόνια Μεργκμάσκο, τη Ροζαλίντα Σελεντάνο και τον Φαμπρίτσιο Τζιφούνι, που είναι η πρώτη ταινία του τμήματος «Κινηματογράφος του παρόντος».

Οι διαγωνιζόμενες ταινίες φέτος είναι 41 σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες. Η απονομή των βραβείων, με τη λήξη του φεστιβάλ, θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο διαγωνιστικό μέρος, η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει αλλαγές καθώς δημιουργούνται δύο νέες διαγωνιστικές κατηγορίες, το «Κινηματογράφος του Παρόντος» και το «Κινηματογράφος του Μέλλοντος», κατηγορία στην οποία διαγωνίζονται πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες. Φέτος, λοιπόν, θα απονεμηθούν τρία «Χρυσά Λιοντάρια». Την απονομή του κλασικού «Χρυσού Λιονταριού» θα κάνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι.

Στις ταινίες που διαγωνίζονται για το κλασικό «Χρυσό Λιοντάρι» περιλαμβάνεται το «Navigators» του Κεν Λόουτς, το «The Others» του Χιλιανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Αμενάμπαρ με την Νικόλ Κίντμαν, το «A.I. - Τεχνητή Νοημοσύνη» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η νέα κωμωδία του Γούντι Αλεν «Η Κατάρα του Πράσινου Σκορπιού» κ.ά.

Χτες, ξεκίνησε και το μεγάλο αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ που θα τιμηθεί με το ειδικό «Χρυσό Λιοντάρι». Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί και η νέα ταινία του «Η Αγγλία και ο Δούκας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ