Αποχώρησε το ΚΚΕ από την ψηφοφορία του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να μη νομιμοποιήσει την παρωδία
Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει από την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την Προανακριτική Επιτροπή - παρωδία, που αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτή η επιχείρηση επιβεβαιώθηκε από τη βολική πρόταση για τη σύστασή της από το ΠΑΣΟΚ, που περιόριζε την άσκηση δίωξης μόνο στον Χρ. Τριαντόπουλο και μόνο για παράβαση καθήκοντος, από τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της, αξιοποιώντας την επιστολή Τριαντόπουλου, μέχρι τη μισή σελίδα υπομνήματος που κατέθεσε ο ίδιος χωρίς να εμφανιστεί.
«Το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, δεν κατέθεσε πόρισμα στη συγκεκριμένη Προανακριτική, γιατί ακριβώς δεν θέλαμε να νομιμοποιήσουμε την Προανακριτική - παρωδία, αλλά και γιατί επί της ουσίας δεν έγινε καμία έρευνα και καμία εξέταση μαρτύρων από τη συγκεκριμένη Προανακριτική», εξήγησε ο Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του χτες.
Επεσήμανε ότι η κυβερνητική μεθόδευση για το εσπευσμένο κλείσιμο της Προανακριτικής εξυπηρετεί πολλαπλές επιδιώξεις, όπως το να μη φωτιστεί ο μεγάλος ένοχος για το κύριο έγκλημα της μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων, που είναι το κέρδος, το οποίο θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό της κερδοφορίας, αλλά και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και η πολιτική που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, το αστικό κράτος που είναι εχθρικό για τις ανάγκες του λαού.
Στην επιδίωξη αυτή, κατήγγειλε, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία προσπαθούν να εξωραΐσουν την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, μιλάνε για τα όρια και τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και για τις θυσίες που απαιτούνται από τον λαό ώστε να μεγεθύνονται τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Δεν είναι τυχαία - πρόσθεσε - η βολική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της συγκεκριμένης Προανακριτικής, που περιόριζε την άσκηση της δίωξης μόνο στον Χρ. Τριαντόπουλο και μόνο για παράβαση καθήκοντος, παρά το γεγονός ότι είχαν μεσολαβήσει μια σειρά σημαντικά στοιχεία από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι την ημέρα κατάθεσης της πρότασης από τη διαδικασία της προανάκρισης των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, τα οποία θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη πρόταση.
«Εχουμε να κάνουμε με μια συνολικότερη προσπάθεια συγκάλυψης των συνολικών κυβερνητικών ευθυνών για την αλλοίωση του χώρου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «δεν λέει κουβέντα για τα νέα στοιχεία που υπάρχουν και τα οποία διευρύνουν ενδεχομένως τις ευθύνες του Τριαντόπουλου, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών, και ενδεχομένως τις ευθύνες του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, και για το γεγονός της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, και για την έκρηξη, αλλά και για το κύριο έγκλημα, της μετωπικής σύγκρουσης».
Αυτά τα νέα στοιχεία, συνέχισε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και για το συγκεκριμένο πρόσωπο, την Προανακριτική Επιτροπή, αλλά και να επεκτείνουν τις κατηγορίες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην εισαγγελική διάταξη, σημειώνοντας πως περιλαμβάνει αντιφατικά και θολά σημεία, τα οποία η ίδια η Προανακριτική Επιτροπή θα έπρεπε να διερευνήσει, όπως και να φωτίσει το γεγονός ότι η εισαγγελική διάταξη επί της ουσίας προσπερνά τις ευθύνες και υπόλοιπων υπουργών ή υφυπουργών, όπως προκύπτουν και από τα νέα στοιχεία της ανακριτικής διαδικασίας.
«Ο κ. Τριαντόπουλος θα όφειλε να ελεγχθεί από την Προανακριτική όχι μόνο για παράβαση καθήκοντος, αλλά και για υπόθαλψη και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, και αντίστοιχα θα έπρεπε να ελεγχθούν και άλλα μέλη της κυβέρνησης», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, που ως πολιτικός προϊστάμενος του Χρ. Τριαντόπουλου θα έπρεπε να γνωρίζει για την όλη υπόθεση.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ήδη από το πόρισμα του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή αναδείχθηκαν ζητήματα που στοιχειοθετούν τις διώξεις για κακουργηματικές ευθύνες υπουργών Μεταφορών, και της σημερινής αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, για το κύριο έγκλημα, δηλαδή για τη μετωπική σύγκρουση, καθώς γνώριζαν για την τραγική κατάσταση που υπήρχε στον σιδηρόδρομο, αλλά συνέχιζαν την ίδια εγκληματική πολιτική. Πρόσθεσε δε ότι παραμένει αδιασαφήνιστο το θέμα της έκρηξης, με τις αντιφατικές εξελίξεις που υπάρχουν με τα διάφορα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, τα οποία διαμορφώνουν μια κατάσταση αβεβαιότητας συνολικότερα και διευκολύνουν τη διαδικασία συσκότισης.
Κατήγγειλε ότι οι τοποθετήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και άλλων αποτελούν κροκοδείλια δάκρυα για την πορεία εξέλιξης της Προανακριτικής, «γιατί ως κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ευθύνες, συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ευνοϊκής μεταχείρισης των κυβερνητικών στελεχών σε περίπτωση που υποπέσουν σε κάποιο αδίκημα. Εχουν βάλει το χεράκι τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίζει κάθε φορά αν θα διωχθεί ένας υπουργός, ένας υφυπουργός, νυν ή πρώην, ή ακόμα και ένας πρωθυπουργός, νυν ή πρώην. Ταυτόχρονα έχουν βάλει το χεράκι τους στη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί σε διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα για πράξεις όπως η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, με δεκάδες θύματα και τραυματίες, διαμορφώνοντας συνολικά ευνοϊκή μεταχείριση για τους υπουργούς».
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η σημερινή εξέλιξη, με αυτήν την προανακριτική, προετοιμάζει το έδαφος για να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία - παρωδία και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και ταυτόχρονα για τη διαφαινόμενη σε αυτήν την κατεύθυνση αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που βεβαίως δεν θα ακυρώσει αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο μεταχείρισης για τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη (...) Εμείς επιμένουμε στην οριστική κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε κάθε κυβερνητικό στέλεχος να αντιμετωπίζει την ίδια μεταχείριση που αντιμετωπίζουν για αντίστοιχες πράξεις ή παραλείψεις τα φυσικά πρόσωπα, και να μην έχουν αυτήν την ειδική μεταχείριση. Και επειδή ακριβώς όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει στοιχεία ακυρότητας, εμείς γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν καταθέσαμε και πόρισμα, για να μη νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία, και δεν θα τη νομιμοποιήσουμε ούτε με την ψήφο μας, δηλαδή δεν θα συμμετάσχουμε σήμερα στη διαδικασία ψηφοφορίας για την έγκριση ή όχι του πορίσματος».
Πλεύση Ελευθερίας και «Νίκη» ψήφισαν να ασκηθεί δίωξη!
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σε χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε να προτείνει προς την Ολομέλεια της Βουλής να μη χορηγηθεί άδεια για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή. Το αίτημα αφορούσε μια μεθοδευμένη υπόθεση με σκοπό να συρθεί σε δίκη ο κομμουνιστής βουλευτής, με ανυπόστατες κατηγορίες, όπως αυτή της ηθικής αυτουργίας σε απείθεια, με βάση μια έρευνα που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.
Θυμίζουμε ότι η περίπτωση αφορά τη συμβολική παρέμβαση του ΚΚΕ στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το 2023, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Τότε, άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας έφτασαν στο σημείο να εγκλωβίσουν τον βουλευτή και τα μέλη του Κόμματος μέσα στον Λευκό Πύργο, χτυπώντας και απειλώντας τους απρόκλητα. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης τουλάχιστον 4 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους ένα μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι πρόκειται για μια κλασική - τυπική περίπτωση δίωξης που αφορά την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή του ΚΚΕ, και μάλιστα μια πράξη που σχετίζεται με μια συλλογική δράση και μια συμβολική παρέμβαση για το έγκλημα των Τεμπών. Επίσης ότι στο πρόσωπο του βουλευτή ποινικοποιείται ακριβώς αυτή η παρέμβαση.
Κατά της άσκησης ποινικής δίωξης ψήφισαν όλα τα κόμματα - αφού πρόκειται για μια καραμπινάτη περίπτωση πολιτικής δραστηριότητας βουλευτή - εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας και το αντιδραστικό μόρφωμα «Νίκη».
Ουσιαστικά η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ, επειδή συμμετείχε σε συμβολική κινητοποίηση ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών. Στην Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν έχουν κανένα πρόβλημα (με πρόσχημα ότι αυτό είναι «πάγια θέση» του κόμματός τους) να ψηφίσουν υπέρ της άσκησης δίωξης σε βάρος βουλευτή του ΚΚΕ, και μάλιστα για μια κινητοποίηση για τα Τέμπη. Μια πάγια θέση βέβαια που οδηγεί σε μια αντιδραστική προσέγγιση και οδηγεί βουλευτές που αγωνίζονται υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και δίπλα στον λαό, όπως κάνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να διώκονται, και έτσι να απεμπολείται ένα δικαίωμα που έχει μπει στο στόχαστρο.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.