ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
7 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υγειονομικοί και ασθενείς στην «πρέσα» της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής δράσης

Βενιζέλειο Ηρακλείου
Βενιζέλειο Ηρακλείου
Στα χειρότερά του βρίσκει και η φετινή 7η Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, το δημόσιο σύστημα Υγείας και στην Ελλάδα, με τη ζωή του λαού να παίζεται κορόνα - γράμματα στη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Μια πορεία χαραγμένη από όλες τις κυβερνήσεις και τη στρατηγική της ΕΕ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», όπου το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 2023 ο λαός πλήρωσε από την τσέπη του για δαπάνες Υγείας 7,3 δισ. ευρώ (αύξηση 10% σε σχέση με το 2022), καλύπτοντας το 38,6% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Το 32,3% καλύπτεται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς πάνω από 6 δισ. ευρώ πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση 9,5% σε έναν χρόνο, και 5 δισ. από το κράτος, δηλαδή καλύπτει μόλις το 28,6% της συνολικής χρηματοδότησης για την Υγεία, από 30,2% το 2022 (ΕΛΣΤΑΤ - Σύστημα Λογαριασμών Υγείας έτους 2023).

Για το Λοιμωδών κινητοποιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Νίκαιας και «Αττικόν»

Νοσοκομείο Νίκαιας: Να λειτουργήσει πλήρως το Λοιμωδών, απαιτούν οι υγειονομικοί
Νοσοκομείο Νίκαιας: Να λειτουργήσει πλήρως το Λοιμωδών, απαιτούν οι υγειονομικοί
Στο ίδιο φόντο, της υποβάθμισης των δημόσιων δομών και της έντασης της επιχειρηματικής δράσης, στις 27/3 αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο για την «Αναδιάταξη του νοσοκομειακού χάρτη της Δυτικής Αττικής». Η αναδιάταξη προβλέπει ότι το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (Λοιμωδών) δεν εντάσσεται πλέον στον οργανισμό του Νοσοκομείου Νίκαιας αλλά σε αυτόν του Νοσοκομείου «Αττικόν», και το προσωπικό θα μετακινηθεί από τα Νοσοκομεία Νίκαιας και «Αττικόν».

Υπενθυμίζεται ότι στο Λοιμωδών είχε βάλει λουκέτο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013, όπως και σε άλλα 7 νοσοκομεία. Μετά το κλείσιμό του είχε απομείνει με μερικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ οι επόμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συνέχισαν μέχρι και σήμερα να το κρατούν κλειστό, στο όνομα του «δημοσιονομικού κόστους», με αποτέλεσμα από τη μία την επιβάρυνση του «Αττικόν» και του Νίκαιας, και από την άλλη τη νέα «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα.

Τώρα, και με το νέο σχέδιο νόμου που προωθείται, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να ανοίξει το Λοιμωδών και να λειτουργήσει αυτό ως σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο.

Και όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Νίκαιας και «Αττικόν», πρόκειται για ένα νοσοκομείο με 2 Παθολογικές κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Νευρολογική, Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ και συνολικά 135 κρεβάτια, καθώς και 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονταν ετησίως στα χειρουργεία του νοσοκομείου.

«Το νοσοκομείο αυτό, το οποίο θα μπορούσε και να στηρίξει τα υπόλοιπα μεγαλύτερα νοσοκομεία και να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς, μεταφέρεται στο "Αττικόν", προφανώς όχι για να λειτουργήσει πλήρως, αλλά για να το αποσυμφορήσει δήθεν από τα ράντζα», καταγγέλλουν τα Σωματεία.

Οσο για το προσωπικό, που είναι «στον αέρα», θα βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου και της ΥΠΕ για να μετακινείται ανάμεσα στις 3 δομές, κάνοντας τον περιοδεύοντα θίασο για να καλύπτει τρύπες, πότε εδώ και πότε εκεί. «Το ίδιο προσωπικό που δουλεύει διπλοβάρδιες, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων», τονίζουν τα Σωματεία, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για χθες και σήμερα, με συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. στη 2η ΥΠΕ.

Παράλληλα, τα Σωματεία προχωρούν στη συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους και των τριών νοσοκομείων και όλους τους κατοίκους της περιοχής, απαιτώντας: Να μη μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος από τα Νοσοκομεία Νίκαιας, Δυτικής Αττικής και «Αττικόν», να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ανοίξει το Λοιμωδών, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο, με δικό του, σύγχρονο οργανισμό.

Σήμερα στην «Παμμακάριστο» ενάντια στο νέο καθεστώς εφημέρευσης

«Δεν επιτρέπουμε και δεν συναινούμε το ΓΝ "Παμμακάριστος" και όλα τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε θερμοκήπια ιατρικών και άλλων λαθών σε βάρος των ασθενών λόγω των συνθηκών. Σε κίνδυνο τίθεται και η δική μας ψυχοσωματική υγεία, καθώς χτυπάμε "κόκκινο" λόγω της εντατικοποίησης. Ηδη αναφέρουμε περιστατικά νόσησης - ακόμα και σοβαρά - σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, για τα οποία αναμφίβολα έχουν παίξει ρόλο οι συνθήκες εργασιακού στρες και σωματικής καταπόνησης».

Τα παραπάνω τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ «Παμμακάριστος», το οποίο σήμερα και στις 16 Απρίλη προχωρά σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας να μπει τέρμα στην καθημερινή πρωινή εφημερία και στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου, καθώς «η απόφαση για καθημερινή πρωινή εφημέρευση λόγω των 2 συνθηκών (όχι αυτόνομο ΤΕΠ - μονήρη τμήματα) στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας κρίνεται αδύνατη και άκρως επισφαλής για ασθενείς και εργαζόμενους, όπως έχουν επισημάνει με πολλαπλά έγγραφα το Σωματείο και οι θεσμικά έχοντες θέση ευθύνης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η εγκληματική απόφαση έχει οδηγήσει σε αναστολή τακτικών ιατρείων, χειρουργείων και εξετάσεων, σε αδυναμία διερεύνησης και υποβάθμιση της ποιότητας νοσηλείας, σε επιπλέον εντατικοποίηση και εξουθένωση του προσωπικού, με αυξημένο κίνδυνο λάθους στα Επείγοντα και στις κλινικές, και σε υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών.

«Αντί να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία προκειμένου να επιλυθεί άμεσα ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων και να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του λαού, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή, επιδεινώνει τους όρους λειτουργίας του και μεθοδεύει το κλείσιμο νοσοκομείων», σημειώνει το Σωματείο.

Στην Κρήτη

Αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην ένταση της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης έστειλαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και στην Κρήτη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Στο ΠΑΓΝΗ, το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε συνάντηση με εργαζόμενους της καθαριότητας και της σίτισης, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης να παραδώσει μέρος της καθαριότητας σε εργολάβο. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την εντατικοποίηση, τις ελλείψεις προσωπικού και τις παραιτήσεις, που έχουν δημιουργήσει κενά, ενώ δήλωσαν την απόφασή τους να εντείνουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Κεντρικό τους αίτημα είναι η απομάκρυνση των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Παράλληλα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσε η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, με τη συμμετοχή υγειονομικών και εργαζομένων. «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Λενακάκης, καλώντας σε μαζικό «παρών» στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική συμπόρευση για ένα σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη φετινή 7η Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας αναφέρει:

«Το ΚΚΕ τιμά την Παγκόσμια Μέρα Υγείας απευθύνοντας κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης σε όλο τον λαό, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, για να επιβάλουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης, όπου το σύστημα Υγείας θα αντιστοιχίζεται με όλες τις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους υγειονομικούς, που καθημερινά με αυταπάρνηση προσφέρουν τη γνώση και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού μας και που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας με ασθενείς - πελάτες.

Η αποκρουστική όψη του συστήματος, που μετράει με όρους "κόστους - οφέλους" ακόμα και την ανθρώπινη ζωή έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας (ελλείψεις προσωπικού, εντατικοποίηση, κακοσυντηρημένες υποδομές, τεράστιες λίστες αναμονής, ράντζα), την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ισχυροποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής Υγείας, την αύξηση άμεσων και έμμεσων πληρωμών του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην υγεία των μητέρων και των νεογνών. Παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, 2 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά και 2 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους από αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια. Στην Ελλάδα, το 2023 οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 248. Βασική αιτία συνεχίζει και είναι η παράδοση της παιδιατρικής περίθαλψης στους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας και η απαξίωση των δημοσίων παιδιατρικών δομών.

Το ΚΚΕ παλεύει για σύστημα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και στηριγμένο σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα και στην επιβαρυμένη υγεία εγκύων και νέων μητέρων, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με δωρεάν κάλυψη όλων των εξόδων οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπου απαιτείται, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Μόνο έτσι θα υπάρξει ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ